Архив за февруари, 2008

Повод за тази публикация е желанието ми да изразя поредното си възмущение срещу становище на Консултативния съвет по законодателство към Народното събрание, ръководен от проф. д-р Красимира Средкова. Този път става дума за “експертното” мнение на Съвета относно Законопроекта за изменение и допълнение на Закона за политическата и гражданската реабилитация на репресирани лица, внесен от Минчо Спасов и група народни представители.

(more…)

Като специалист в областта на българското здравеопазването и здравния мениджмънт по време на днешния дебат по вота на недоверие моето изказване беше насочено към корупцията именно в тази сфера. Вече публикувах на блога аудио-файл с изказването. Тук представям в резюме трите факта, показващи наличието на корупция в здравеопазването, които изложих в моята реч от трибуната на Народното събрание.

(more…)

Представям на вашето внимание днешното ми изказване по време на дебата по вота на недоверие срещу правителството (можете да чуете изказването като кликнете върху долната икона):

Изказването ми по време на дебата по вота на недоверие

21 февруари, 08

Посещение в Казанлък

Категория: Стари публикации

В понеделник бях в Казанлък, където посетих Дома за стари хора с отделение за лежащи. Там разговарях с директорката г-жа Пенка Ганарева и се срещнах с живеещите в него. Понастоящем в  Дома са настани 62 ма възрастни хора на възраст от 60 до 90 годин, разпределени в пет сектора – два за жени и три за мъже. Някои от домуващите са постоянно на легло, други се придвижват с инвалидни колички, но по-голямата част се обслужват самостоятелно. Сред третата група е и дядо Стоян, в чест, на когото бе организирано тържество по случай 85-годишнината му. По този повод подарих на юбиляра термоканичка за чай с пожелание да я използва още дълги години. За да няма пренебрегнати, поех ангажимент към останалите живеещи в Дома беше да организирам двудневна екскурзия по избран от тях маршрут в подходящо за тях време. Разнообразието и смяната на атмосферата е нещото, което най-много липсва на възрастните хора.

След посещението в Дома за възрастни хора имах среща с членове на Съюза на репресираните от комунистическия режим и Съюза на Запасните офицери.

(more…)

Следващите редове съдържат статията от в. Старозагорски новини, публикувана след пресконференцията, която дадох миналата седмица в местния пресклуб на БТА. Позволявам си да я публикувам тук, защото в нея почти дословно са представени тезите, изразените от мен на пресконференцията:

(more…)

Заб. Уважаеми посетители на блога, коментарите по тази тема ще бъдат затворени, защото реших да открия нова тема, която да представлява своеобразен форум за отправяне на въпроси и предлагане на мнения, свързани със съвременните репродуктивни технологии и репродуктивно здраве. Можете да влезете във форума като кликнете тук или чрез следният линк http://www.atanas-shterev.com/?p=586 

————————————————————————————————————————————————————-

Реших, че е време да публикувам статия на блога, която е свързана с моята основна специалност – репродуктивното здраве. Повод за това ми дава стартирането на месечното електронното списание за репродуктивно здраве на САГБАЛ „Д-р Щерев”, чийто първи брой ще излезе утре (сряда - 20 февруари). След като неговото публикуване скоро ще стане факт, използвам случая официално да обявя и една от радостните новини, които ще бъдат включени на неговите страници, че за първи път в България нашата клиника успешно използва метода на „изкуствената матка”. В резултат на това през месец ноември 2007 г. на бял свят се появи първото момченце по новия способ. През декември се родиха близнаци, а през януари тази година се роди и четвъртото дете. Понастоящем в света има само четири екипа, които основно прилагат този метод. По един в САЩ, в Испания, в Турция и в АГ клиника „Д-р Щерев” в България.

Какво всъщност представлява методът на “изкуствената матка”:

(more…)

Предлагам на вашето внимание мое интервю за в. Класа, което  бе публикувано в съботния брой на вестника:

Доц. Щерев, ако се запази забранителният списък на Министерския съвет (69 болници – бел. ред.), за колко години трябва да не бъде променяна дейността на лечебниците, след като бъдат приватизирани?

- Първо, трябва да изясним за кои болници става въпрос. Не можем да приемем априори забранителния списък. Университетските например трябва да бъдат запазени засега в забранителен списък, само защото няма ясна воля и мотиви какво ще се прави с тях. Как ще се развива университетското обучение? По какъв начин ще бъдат мотивирани специалистите и преподавателите? Нямаме нов Закон за висшето образование, нямаме приет закон за научните степени и звания. Тоест, нямаме никакво основание да мислим, че управляващата коалиция знае какво трябва да се случи с университетските болници. В този смисъл би било добре да се запазят в някакъв забранителен списък.

(more…)

Вчера по повод решенията в областта на здравните реформи, взети на срещата на Тройната коалиция в Хисаря, заявих в интервю пред Агенция “Фокус”, че управляващите нямат абсолютно никаква представа как трябва да се управляват процесите в здравеопазването. Създаването на работна група за преодоляване на проблемите в здравеопазването говори за вътрешно-коалиционен конфликт относно пътя, по който трябва да върви здравната реформа. Управляващите и по-специално тези от БСП може и да се водят от най-добри намерения - те искат с различни начини и методи да подобрят българското здравеопазване. БСП вероятно водена от своите най-добри намерения се стреми да прокара мерки за стабилизиране на системата, които са характерни за времето на социализма, но тези мерки въобще не са пригодни за пазарна икономика.

(more…)

                                                                         
Вчера (11 февруари) проведох редовното си посещение в Старозагорска област. Стартирах деня със среща с кмета на град Чирпан г-н Васил Донев. Г-н Донев сподели с мен трудностите, пред които е изправено управлението на общината. Сред тях основните са въвеждане на делегираните бюджети в образованието, преструктуриране на  някои от дейностите на общинската болница, хигиенизиране и благоустрояване на ромския квартал, който е с население около 5 хилядно души. След общата ни дискусия заедно с кмета на Чирпан стигнахме до общото мнение,

(more…)

На редовно заседание на парламентарната група на Българска нова демокрация (БНД) вчера с моите колеги взехме решение да подкрепим внасянето на вот на недоверие срещу правителството на тройната коалиция. За тези, които не са запознати с темата ще припомня, че общите мотиви за вота на този етап са липсата на убедителни резултати в борбата с престъпността и корупцията по върховете на властта. Този факт беше сериозно отбелязан от междинния доклад на Европейската комисия (ЕК), с който ЕС по дипломатичен начин ни предупреди, че усилията на България в тази посока са недостатъчни и управляващите продължават по-скоро да имитират реформи. Като най-пресен пример могат да бъдат посочени скорошните злоупотребите във Фонд “Републиканска пътна инфраструктура” и последвалата препоръка от страна на ЕК да бъдат замразени плащанията от Фонда, докато не бъдат изяснени случая с двамата висши служители, хванати с подкуп. Като цяло, в началото на втората година от европейското ни членство става все по-очевидна неспособността на тройното правителство да противодейства както на организираната престъпност и корупцията по високите етажи, така и на корупционните практики при управлението на финансовите средства по структурните фондове на ЕС.

(more…)

Миналата седмица поставих въпроса за законопроекта за допълнение и изменение на Закона за здравното осигуряване в Парламентарната комисия по европейски въпроси. Там поисках той все още да не се гласува, защото в становището на Консултативния съвет по законодателство проф. Средкова е реагирала като заинтересована страна промените да не станат факт и нейното мнение и препоръки не могат да се приемат в никакъв случай като чисто експертни и непреднамерени. Повечето депутати от комисията направиха изказвания, в които се съгласиха с моето искане и в крайна сметка разглеждането на законопроекта се отложи. Това беше нужно, защото първоначалните настроения бяха да се отхвърлят предложените в него промени. Ще продължа да ви информирам за хода на обсъжданията от тук нататък.

На първи февруари заедно с моята колежка Ваня Цветкова от парламентарната група на Българска нова демокрация посетихме дома в Горна Козница, за да направим лични и от името на групата дарения на средства, дрехи и хранителни продукти. 

Вече съм писал по темата за децата в българските домове и сега бих искал да доразвия моето становище по нея. По отношение на Горна Козница, а и на всички подобни социални заведения, според мен проблемите могат да бъдат разгледани на няколко плана.

(more…)