Архив за май, 2010

Вчера в електронното издание на престижния The Economist бе публикувана статия за България и управлението на Бойко Борисов. Нейната основна теза е, че управленските методи на Борисов и ГЕРБ и мощното концентриране на управленската енергия в борбата с престъпността и корупцията повдигат опасението за зараждане на полицейска държава у нас. Една подобна едностранчива статия е чисто доказателство, че поръчковата журналистика  не е българско изобретение. Да не споменаваме, че и времето, в което този материал се появява, не е случайно – ден след като българския министър-председател в неговия безпардонен стил, размаха пръст срещу злоупотребите на чужди компании у нас. За пореден път западни журналистически фанфарони се опитват по изключително галфонски начин да баламосват критично мислещите хора в България, разкривайки частично истината. Явно успяват предвид факта, че днес почти всички български медии са прецитирали пасажи от статията в The Economist и тя е шумно обсъждана. Не е полезно обаче да приемаме като чиста монета всеки журналистически коментар в западната преса. Същата преса, която дълги години критикуваше България за липсата на решителни мерки срещу корупцията по високите етажи и организираната престъпност. Сега обаче, когато поне номинално се дават заявки за подобна решителност и намерения за промяна, без да се разгледат положителните аспекти от демонстрираната управленска воля за завръщане на санкциониращата злоупотребите държава, тенденциозно се размахва “чучелото” на т.нар. полицейщина.

Проблемът на статията в Econimist не е, че е невярна, а че е тенденциозна.Със сигурност една подобна статия на авторитетна световна медия трябва да ни накара все пак да се замислим и да разсъждаваме над възможните заплахи. Да, посочената опасност действително съществува латентно. Но именно нейното преекспониране може да предизвика управленската реакция, която да материализира тази опасност. Това, което характеризира управлението в България в момента е несъответствието между искреното желание за промени и неумението да се управлява с изцяло сбъркана концепция. В момента има тежко разминаване между заявените от управляващите желания и фрапиращата неспособност и отсъствие на капацитет те да бъдат изпълнени. Това кара властимащите да насочат максимални усилия, не там, където търпят провали поради липсата на реформаторска визия и експертна компетентност, а там, където се чувстват силни – сектора на сигурността. Тяхната управленска концепция обаче е фундаментално сгрешена и няма да доведе до търсения резултат, а именно превръщането на България в страна на ред и върховенство на правото. В една демократична държава с пазарна икономика опитът за налагане на сигурност и справедливост чрез силови методи и полицейски акции в светлините на медийните прожектори може да постигне ефект, който само временно да радва публиката. Истинската демократична сигурност ще се случи у нас само след целенасоченото инвестиране и провеждането на нужните реформи в образование, здравеопазване, наука, които да гарантират в перспектива интелектуалното и физическото здраве на нацията ни. Само по този начин може да се осигури дългосрочна конкурентоспособност, която да позволи икономическо развитие и просперитет на страната ни. Така постепенно ще бъдат възпитавани нови поколения от една стабилна и благоденстваща средна класа, които сами ще търсят и ще спомогнат за налагането на така бленуваното върховенство на правото у нас.

Ако “загрижените” западни медии искат да отправят основателна критика, то те трябва да я насочат именно към липсата на подобно стратегическо мислене у българските управляващи. Явно обаче, че нашето развитие не ги интересува толкова, поради което те предупреждават за мними заплахи, задоволявайки поръчкови интереси. Нека не бъдем “балами” и имаме наум този факт, когато четем следващия подобен материал.

Предлагам на вниманието на  онези читатели, които се интересуват от съвременните асистирани репродуктивни технологии и следят темата за възрастовите ограничения при ин витро, запис от снощната дискусия с мое участие в предаването “Референдум” на БНТ. Целият запис можете да гледате като кликнете тук или от посочения по-долу линк:

http://bnt.bg/bg/productions/74/edition/7921/referendum_18_maj_2010_trjabva_li_da_ima_vyzrastovi_ogranichenija_pri_oplojdane_in_vitro

Днес участвах в сутрешния блок на Канал 1 по темата за раждането на жена на 62-годишна възраст след инвитро процедура с донорска яйцеклетка.

Може да гледате предаването от сайта на Националната телевизия - кликнете тук или на следния линк http://bnt.bg/bg/news/view/28487/da_rodish_na_62 

 Предлагам на вниманието на читателите на блога мое интервю на репродуктивна тематика, дадено пред информационния сайт Vsekiden.com (интервюто е публикувано в сайта на следния линк - http://www.vsekiden.com/?p=69210)

——————————————————————– 

Д-р Щерев, малко се знае за мъжкия инфертилитет и стерилитет. В същото време безплодието е много сериозен проблем, хиляди двойки са засегнати и прибягват до ин-витро процедури. Имаме повече информация като че ли за проблемите при жените. Каква е причината за намалената или липсваща оплодителна способност у мъжете?

Много хора смятат, че напоследък мъжкият стерилитет се увеличава, а това не е така. Просто през последните години много по-често се диагностицира, обръща се внимание на този проблем, разкриват се причините. Днес се знае, че стерилитетът при жените е толкова чест, колко и при мъжете. Разбира се, при мъжете има различни причини. Една от тях е възпалителните заболявания на пикочо-половите пътища. Много често семепроводите са запушени и има влошаване на качеството на спермата. С безраборните полови сношения – промискуитет, и при липса на предпазване от инфекции се получава такова инфектиране на пикочните и полови пътища и съответно тези последици, за които говорим.

Т.е. често разпространените сред жените гъбични и хламидни инфекции водят до този ефект при мъжете?

Разбира се. Хламидната инфекция засяга не само пикочните и полови пътища, но предизвиква заболявания на ставите, на очите, на най-различни органи.

И какви са признаците при възпаление на половите и пикочопроводите – секрети, подуване, какво?

След полов живот с непознат партньор ден-два след това течение от отвора на главата на члена, парене при уриниране и често ходене до тоалетна. При вземане на секрет се установяват различни микроорганизми, най-често кокова инфекция, трипер, която се нарича. Също така е изключително важно да се предпазват мъжките рожби в детска възраст от различни вирусни инфекции. Защото нелекуваните вирусни инфекции атакуват половата система.

Кои са тези опасни вируси?

Например вирусът на заушката, паротитът, възпалението на задушните жлези обикновено се съчетават, когато не се лекуват, пък и понякога, когато се лекуват, с възпаление на един или двата тестиса и следва унищожаване на клетките, които произвеждат сперматозоиди и по-късно може да се установи, че в такива тестиси въобще няма сперма. Във възпалителния вариант, за който говорехме в началото, спермопроизводството в тестисите по-рядко се уврежда, поразяват се предимно пътищата, по които сперматозоидите достигат до влагалището на жената.

Може ли да се наследява стерилитетът?

Да, има генетични причини, но те са по-рядко срещани и не представляват някакъв особен клиничен случай, защото са редки заболявания. Така или иначе може да се каже, че основната причина в съвременния свят при мъжете е затлъстяването. То е един бич за сперматозоидите. Затлъстяването води до отслабване на генеративната функция на тестисите, намалява производството на сперматозоиди. На второ място – топлината.

В какво се изразява влиянието на топлината?

Става дума за топлината на тялото. Например носенето на тясно бельо, прилепнали дънки влияе лошо на тестисите. Не случайно торбичките са вън от тялото и са при по-ниска температура от телесната. Тогава, когато са притиснати между двата крака, например при продължително шофиране и тясно бельо, увреждат спермогенезата. Затова хората, които имат проблеми с образуването на качествени сперматозоиди, са съветвани да носят широки панталони, тип шалвари. Не слипове, а боксерки с широки крачоли – като при футболистите.

Т.е. новата мода на шалвари и въобще на по-развлечени дрехи е добре дошла от медицинска гледна точка?

Да, добре дошла е. Едно време нашите прадеди са носили потури. Както знаете, дъното на потурите е с 20 см под седалището.

А таксиметровите шофьори и чиновниците са сред най-застрашените?

Да, абсолютно. Затова на всеки час-час и половина каране на кола или седене на стол, трябва да има развижване. И разбира се, да няма затлъстяване. Спортът влияе позитивно върху спермогенезата. Поддържането на нормално телесно тегло също. Трябва да се избягват топли вани, защото това също може да увреди спермогенезата при един мъж.

Изплашихте ме. Топлите вани вредят ли на жените?

Не. Не се отнася до жените. Нали ви казах, при тестисите имаме тази специфичност, че те са извън тялото – в круталните торбички, именно защото работят, т.е. произвеждат сперматозоиди при по-ниска телесна температура. Яйчниците са вътре в корема и те са съобразени с телесната температура.

Стресът влияе ли? Модерната болест – депресията?

Стресът може да влияе, но психогенните причини въздействат по-скоро върху възможността за извършване на полов акт. Това също притеснява мъжа, въпреки че то много често няма никаква връзка с генеративната функция на тестисите. Невъзможността за осъществяване на полов живот или потенцията, могат да повлияят, но несъществено. Много повече за увреждането на генеративната функция на тестисите причина са двете клетъчни отрови – никотинът и алкохолът. Алкохолът е враг на сперматогенезата. Всеки мъж може да се увери в това, ако си направи спермограма след 4-5 дни редовна употреба на алкохол и след като 2-3 седмици не е употребявал. Разликата ще бъде драстична. Алкохолът и никотинът поразяват младите клетки и това е бич за съвременния мъж в много по-голяма степен от стреса.

Говори се за най-добра детеродна възраст на жените. При мъжете има ли “златна” възрастова зона?

Разбира се, колкото по-млад е един мъж, толкова по-добра е спермограмата му. Но има съществена разлика между мъжете и жените по отношение на оплодителната система. Така при жените оптималната възраст за раждане на първо дете е 20-24 години и тук има драстично разминаване със съвременния живот в модерния свят, където средната възраст за първо раждане се движи между 25 и 30 години. Това е лошо. При мъжете този проблем не стои с такава сила. С течение на възрастта намалява оплодителната способност на сперматозоидите, но с въвеждането пред 20 години на метода Интрацитоплазмена спермална инжекция – уловен с тънка стъклена игла сперматозоид вкарваме в яйцеклетката и по този начин става това насилствено оплождане, така се преодоляват много проблеми на мъжкия стерилитет, проблемите на възрастта и следващата от това по-лоша морфология на сперматозоидите. Докато на практика на 40-годишна възраст при жената можем да кажем, че приключват възможностите на съвременната медицина за въздействие. Не че жени между 40 и 50 години не могат да забременеят, но това е много рядко. При мъжете не е така.

Природата не е много справедлива.

Природата не е справедлива, но за сметка на това женската яйцеклетка, годна за оплождане, носи много повече информация от мъжката генеративна клетка – сперматозоидът, особено този, който притежава Y-хромозомата. Тя носи приблизително две трети от информацията, която има женската клетка.

Д-р Щерев, ако във вашата клиника дойдат на преглед мъж и жена – 30-35-годишни, които правят опити за бебе, но не успяват. Каква ще бъде първата причина, която ще заподозрете?

Първо ще им кажа, че много са закъснели. На второ място, ще ги разпитам, за да науча какви белези имат от заболявания в миналото, които могат да бъдат причина за незабременяването и ако са правили опити най-малко 3 или 6 месеца неуспешно, ще започнат изследвания, за да може да се установи типът стерилитет. Този тип най-често е хормонален при жената или запушване на маточните тръби. Причина за мъжкия стерилитет са най-често възпалителни промени в пикочо-половите пътища, на второ място – намалената възможност за производство на сперматозоиди. В зависимост от изследванията виждаме една или няколко комбинирани причини и се започва лечение.

В колко от вашите случаи причината е била при мъжа и колко – у жените?

Клиника или лекари, които неглижират проблемите при мъжете, най-често имат неуспехи. Всички съвременни специалисти обръщат еднакво внимание на патологията при двата пола. Мъжете трябва да се изследват с най-различни тестове – например в учебниците пише, че във времето трябва да се направят най-малко 6 спермограми, за да се види морфологията на сперматозоидите, дали не е увредено тяхното ДНК, дали имат определен тип реакции, които са им присъщи, имат ли подвижност в достатъчна степен, дали е праволинейна тази подвижност или се въртят в кръг и т.н.

Вярно ли е, че проблеми създава резус-факторът, когато се “срещнат” отрицателен и положителен?

Не, няма такова нещо. Резус-факторът при определени обстоятелства играе роля при застрашаване на живота и здравето на плода, но не влияе върху самото зачеване.

Защо българските мъже неглижират ходенето при гинеколози? Жените определено са по-активни.

Първото нещо, което правят по-възрастните – майка, баща, свекърва, е да поискат да се изследва жената и нея пращат. Но ние в кабинетите искаме задължително изследване и на мъжа. Дори се започва с изследване на мъжа. Да, битува такава представа сред населението – щом става дума за стерилитет, сигурно причината е при жената. С течение на времето обаче и чрез медиите, интернет се разсейват тези предразсъдъци.

Влияе ли върху оплодителната способност на мъжа модерната напоследък операция за увеличаване на пениса?

Не. Те са далеч от проблемите на тестисите. Тестисите и придатъците им, простатата и жлезите вътре и около нея са тези, които създават генеративната функция. Пластичните операции за уголемяване на пениса се правят с друга цел. И когато не е засегната уретрата, вътрешният канал, по който излизат сперматозоидите, не би трябвало да имат никакви проблеми.

Т.е. размерът няма значение?

За забременяването на жената размерът няма значение. Скоростта на придвижване на сперматозоидите в праволинейна посока има огромно значение. Не размерът, важният фактор е скоростта и енергията, с която сперматозоидите се придвижват, защото трябва да изминат дълъг път - от влагалищните сводове през цервикалния канал, през цялата дължина на матката, да влязат в маточните тръби, да отидат до края им – става дума за около 12 см, и там да освободят определен ензим от главата на сперматозоида, да могат да разградят клетките около яйцеклетките и няколко десетки от сперматозоидите да се прилепят…

Доста работа.

Да, доста работа ги чака. Затова трябва да имат достатъчно енергия, възможност за праволинейно придвижване.

Колко време отнема това придвижване, този къртовски труд?

За да станат годни за оплождане сперматозоидите, трябва да са капацитирани и това им отнема между 12 и 24 часа. Ако яйцеклетката се отдели и е приета, всмукната в края на маточната тръба, там трябва да я чакат вече капацитирани сперматозоиди, а не тепърва да прииждат. Оплождането и след това 4-5-дневното придвижване на оплодената яйцеклетка към маточната кухина е един строго синхронизиран, сложен и субординиран процес. Там, където има някакви пречки или нарушения, този процес се спира.

Ранното започване на половия живот може ли да предизвика намаляване на оплодителната способност? Да се преразходват сперматозоидите?

Не, ранното започване на полов живот води до безконтролни полови сношения, оттам е рискът. Не е въпросът един мъж да има малко полови сношения, а да не са безразборни – ако сутринта си с една, на обяд – с друга, на следващия ден – с трета, вероятността за инфекция е много по-голяма, дори задължителна. Когато пък няма предпазни мерки, усложненията са още по-сигурни. Пък дори и да се вземат активни предпазни мерки, при един активен полов живот има някакви допълнителни усложняващи обстоятелства – презервативът може да скъса или да се изхлузи например.

Лесно е да се дават съвети, особено на моята възраст, по-трудно е да се изпълнят. Но така или иначе, когато родителите ви съветват нещо, те са минали по този път, не е зле да се вслушаш в казаното. Има време за всяко нещо на този свят.

Интересувате ли се още от политика?

Да, разбира се.

Бихте ли се върнали отново в парламента?

Не знам дали бих се върнал. 10 години изкарах там, стига толкова, нека друг да се нагърби. Не е толкова лесно да си в парламента.

Харесвате ли новата здравна министърка и нейните идеи?

Аз я познавам, работил съм с нея в една болница. Уважавам нейната квалификация и възможности. Надявам се да свърши това, което трябва да се направи. За жалост, ще й е много трудно, защото това, което трябва да се направи в здравеопазването, не се харесва на хората, но задължително трябва да се свърши. Това е проблемът.