Архив за септември, 2010

23 септември, 10

И кариера, и семейство

Категория: Стари публикации

Вчера евродепутатът Личия Ронзули направи интересна демонстрация, явявайки се с едномесечната си дъщеря на сесия на Европейския парламент* – нейният призив беше да се обърне внимание на трудностите, които съвременните жени изпитват при съчетаване на „бременността и работата, на професионалния и семейния живот.” Като лекар, специалист по репродуктивно здраве, знам, че трудностите в съчетаването на тези задачи много често кара младите жени и семейства да отлагат създаването на деца, което не рядко води до проблеми на по-късен етап. В 21 век не бива да се допуска „кариерата” и „семейството” на една жена да се разглеждат в алтернативно взаимоизключване, защото в крайна сметка създаването на едно дете е преди всичко съчетаване на планиране и отговорност на неговите родители и икономически обоснованата намеса на държавата (необходимостта от създаването на квалифицирани кадри).

22 септември, 10

Криза след кризата

Категория: Стари публикации

Вчерашен анализ на агенция Ройтерс заключава, че лошото образование в България възпрепятства развитието на икономиката ни, а доскорошната инвестиционна привлекателност на страната заради ниското облагане и евтината работна ръка постепенно се помрачава от липсата на подготвени кадри. В рамките на месец за втори път засягам темата за образованието, но тя е ключова за всеки дясномислещ човек и би трябвало да част от стратегическите приоритети на всяко дясно правителство. Сегашната криза кара правителството да налага икономии в редица приоритетни сфери, но една държава, която „спестява” от доброто образование и квалификация на своите граждани, обрича себе си и тях на постоянна криза, дори след като икономическите и финансовите трудности в световен мащаб са приключили.

10 септември, 10

Fin de la Revolucion

Категория: Стари публикации

Фидел Кастро е признал в интервю за американско списание, че икономическият модел на Куба вече не работи - интересна международна новина, подходяща за всички, носталгично празнуващи 9-ти септември в България. Човек несъмнено помъдрява с възрастта, а и както гласи една стара максима, грешно приписвана на Чърчил: „който на младини не е комунист, няма сърце, който на старини е комунист, няма ум.” Ако мога обаче да използвам друг вече истински цитат на Чърчил, то причината за предизвестения крах на всеки социалистически икономически модел е в разликата с пазарното мислене, много точно описана от думите му:„социалистите считат за порок печалбата, а аз - загубата.”

Тази седмица в Министерския съвет разиграват играта „тука има-тука нема” с парите за държавните болниците – заиграването започна във вторник, когато премиерът призна, че са нужни още 205 млн., но пари ще има и по познат маниер потупа министър Дянков по рамото и го прати да ги дири от някъде. В четвъртък в ранния следобед министърът уж е потвърдил нуждата от допълнителни средства, но му трябвало поне седмица, за да реши откъде да ги намери, в края на деня обаче г-н Дянков е отрекъл, че е поел подобен ангажимент. Ситуацията е сложна, недостигът тежък, но с подобни публични акробатики няма как да се разреши тежкото положение, освен ако финансовият министър не притежава или магически печатарски способности, или иманярски  умения за откриване на заровени съкровища.”

01 септември, 10

Туристи зад граница

Категория: Стари публикации

В последния августовски ден НСИ публикува информация, че кризата не е задържала българските туристи в родните курорти. Данните са предварителни и са за предваканционния период април-юни, но демонстрират, че българските потребители, тук в ролята на туристи, се възползват все повече от възможността си на избор – патриотизмът не е достатъчно условие да задържи българите в родните курорти, те просто се насочват към място, което предлага по-добро качество, по-учтиво обслужване и по-примамливи удобства на сходни цени. Положителното на всяка криза е, че дава поле за размисъл и оздравителни процеси и ако туристическите предприемачи не поправят неадекватното си бизнес поведение и отношение към клиентите, просто ще продължат да губят своите посетители за сметка на курортите в южните ни съседи.