Архив за октомври, 2010

Президентът Първанов стяга партизаните си „за бой” като датата, в която се очаква той да обяви своя проект е 11 ноември, „Денят на победата” (неговата преди 9 години, когато поведе на първия тур). Само две седмици до „началото”, а все още няма конкретна програма, няма ясни лица, няма структури, само летящи в публичното пространство догадки. Българският политически живот навлиза в поредната фаза на раздвижване, но най-ясния индикатор за това не е конкуренцията на алтернативни идеи, а разразяващата се в последните седмици поредна компроматна война – ясно е какво можем да очакваме от президентския проект, въпросът е колко хора ще се подлъжат  от тази мнима алтернатива!

27 октомври, 10

Държавно

Категория: Стари публикации

Победоносното настъпление на Уго Чавес срещу представителите на частния капитал на венецуелска земя продължава. В типичния си стил на народен водач в телевизионна реч той е обявил вчера своето решение за поредната експроприация на местния клон на голяма американска компания - без излишна конкретика той е стъпил на необоримия аргумент, че частната фирма просто е „експлоатирала венецуелците и е изнасяла техните пари.” Темата за национализацията под различна форма е актуална напоследък и у нас, но слава Богу, лидерът на българското правителство е отворен към компромиси и готов да помисли поне една вечер по аргументите на отсрещната страна преди да отсече финалното си решение.

22 октомври, 10

Затвор за виц?

Категория: Стари публикации

Вчера правителството е приело поправка в Наказателния кодекс, предвиждаща до 4 г. затвор за всеки, който си позволи да пише или говори публично по дискриминативен начин за различия по семеен, социален, възрастов или политически статус. Ясно е, че подобна мярка е в изпълнение на европейски изисквания за защита от дискриминация и ксенофобия от различен тип, но друг е въпросът доколко българските магистрати могат да дават правилна преценка при използването на подобна правна възможност, за да има баланс между защитата на различията и свободата на изразяване на мнение(свободното слово.) Пораждането и призоваването на омраза към различния е проява на нецивилизовано поведение и все пак едва ли искаме да се върнем във времената, в които за един “неправилен” виц можеше да попаднем в затвора.

Днес парламентът ще обсъди искането за организирането на национален референдум за членството на Турция в ЕС. Темата в действителност пряко засяга интересите на България  и страната ни трябва да има активна позиция, ако иска да заеме лидерска балансираща роля на Балканите. Много внимателно обаче трябва да се помисли доколко удачно би било едно подобно допитване до българския народ – от една страна се поставя въпрос, който ще подлежи на общо европейско решение след ясно изпълнение на определени изисквания и параметри от нашата съседка, от друга, все пак ще се подложи на питане тема с недобре обмислени последици от една такава кампания и резултатите от подобен референдум.

Днес бе официално открит Европейския политехнически университет в Перник, чието създаване и акредитиране предизвика горещи дебати в последните месеци. Критиките донякъде бяха необосновани, защото в крайна сметка съществуването и развитието на едно частно учебно заведение трябва да зависи от покриване на определените държавни стандарти, от гарантиране на качествени образователни услуги и най-вече от отговаряне на изискванията и търсенията на пазара. И все пак, днешната церемония с масирано присъствие на представители на управляващи, показва една подкрепа, която не е ясно доколко ползотворна може да се окаже за дългосрочно изпълнение на изброените по-горе критерии .

05 октомври, 10

Ефектът на бремето

Категория: Стари публикации

Година след като намали осигурителната тежест кризата в пенсионната система явно принуждава правителството да даде заден и да предложи увеличаването на вноските за пенсии и за безработица общо с 3 процентни пункта. Ситуацията наистина е тежка, но трябва да се помисли дали очакваният от това увеличение положителен ефект за бюджета на държавното обществено осигуряване няма да бъде „погълнат” от неизбежната вълна от „изсивяване” на доходите. Заради нереформираната ни пенсионна система и неефективен пенсионен модел българските граждани масово приемат осигуровките като чисти данъци, а натрупваната с години загуба на доверие е първа предпоставка към избор на скритите плащания вместо осигуряването на по-високи суми.

България е страната шампион по брой прокурори и  съдии на глава от населението в ЕС, стана ясно от семинар на Висшия съдебен съвет. Сравнявайки ефективността и скоростта на правораздаването у нас с това в други европейски държави, то със сигурност можем да заключим, че при установяване на бленуваното върховенство на правото не може да помогне марксисткият принцип, че „количествените натрупвания, водят до качествени изменения.” Когато една система е изначално увредена (в следствие на грешни конституционни постановки), резултатите от това увреждане в комбинация с персонална недобросъвестност водят до хронични дефекти, които не само не се поправят с увеличаване на служещите в нея, но дори напротив, водят до увеличаване на неефективността – въпросът е защо данъкоплатците трябва да издържат раздут щат в система, която така или иначе  НЕ върши добре работата си?”