Архив за ноември, 2010

Министър Цветанов вчера убедено заяви, че „МВР определено се е справило с тежката организирана престъпност” , а правителството още има пред себе си повече от половината мандат за нови постижения – само коварната съдебна система може да опорочи походът към пълна победа срещу подземния свят, но и тя ще бъде поставена на място. Сегашните управляващи с възхитителна лекота обръщат логиката на политически процес, самопоставяйки си с лекота високи оценки в различни сектори. Интересно е обаче какво мислят българските граждани за поредния „успех” и дали тяхното ежедневно усещане за сигурност се е повлияло положително от този факт. (или казано по-друг начин, възможно ли е показната полицейска активност и повсеместен натиск към правораздавателните институции да накарат едно приемащо се за демократично общество да се почувства по-сигурно)

17 ноември, 10

Кой национализира

Категория: Стари публикации

Боливийският президент Ево Моралес обяви вчера, че тръгва към национализация на пенсионната система на страната заедно с пакет от смайващи популистки мерки. Идеите за национализиране на частни пенсионни фондове между другото е популярна напоследък най-вече сред държави с прогресивни лидери като Ево Моралес и Уго Чавес - факт, който трябва да се вземе предвид от нашите управляващи при техните бъдещи планове. От друга страна, някой трябва да подшушне на боливийския президент, че държавно монополизирания разходо-покриващ модел е нещо, което се опитват да трансформират всички бивши социалистически държави, желаещи да закрепят пенсионните си системи.

10 ноември, 10

Измамна носталгия

Категория: Стари публикации

Носталгията по отминалите славни години на социализма в България спохожда различни хора, живели по онова време, без значение от причините за това, възрастта им, близостта с тогавашната власт или позицията им в сегашната. За съжаление тази носталгия почти винаги се проява в предаването на откъслечна информация и недостоверни твърдения, предизвикващи поредната порция топли чувства у „носталгиците”, но и откриваща поле за грешни изводи у младите поколения, които не помнят миналия режим. Премиерът Борисов например в неделя заяви, че „да достигнем икономическия ръст на тогавашната държава, би било огромен успех за всяко правителство”*, но днес икономистът Георги Ангелов показа статистика, разбиваща всякакви основания за подобно твърдение ** и доказваща, че ако комунистическото командно стопанство можеше да бъде конкурентноспособно на работещата при върховенство на правото пазарна икономика, социализмът просто нямаше да рухне.

В началото на своя мандат управляващите показаха желание за еманципиране на България и извеждане на страната от руската сфера на влияние като през юни тази година след среща с посланиците на ЕС у нас  правителството демонстрира намерението за преосмисляне и желание за твърда политика по т.нар. общи енергийни проекти. Днес обаче пред ИТАР-ТАСС премиерът Борисов е заявил, че „подкрепя с цялото си сърце АЕЦ Белене.” Или изказванията на българския министър-председател се променят на 180 градуса в зависимост от това, пред кого ги прави, или пък е решил да подготви почвата за посещението на Владимир Путин на 13 ноември, когато двамата ще си „поговорят хубаво”.