Архив за декември, 2010

22 декември, 10

Шенгенска бариера

Категория: Стари публикации

Германия и Франция спуснаха бариерата пред бързото ни влизане в Шенген, очевидно имайки различни критерии какво означава напредък в борбата с корупцията и организираната престъпност от тези на правителството ни. Тази новина изненадва неприятно всички български граждани, но най-лошото е, че тя идва като изненада и за самите управляващи, които в последния месец изразходиха доста усилия, за да прокламират скорошното ни приемане в шенгенското пространство. Явно приятелско потупване по гърба на премиера ни от европейски лидер е едно, а постигане на реално доверие и положително отношение, които да се материализират в успешен външнополитически резултат за България е нещо съвсем друго.

Къде на майтап, къде напълно сериозно можем да кажем, че онези, които жалеха, че българския шпионаж е бил напълно разформирован след 1989 г. не са били съвсем прави, щом близо половината от проверените български посланици в последните години, част от тях действащи и към момента, са работили за бившата Държавна сигурност. Подобна новина не би трябвало да е изненада за никой, защото връзката между хората „от кариерата” и тайните служби винаги е била много топла и открай време се е използвала за нуждите на последните (при това от всички държави, били те демократични или тоталитарни). По-важно е обаче как ще реагират нашите западни партньори на тези разкрития, изваждащи на бял свят след 21 години, че на тяхна територия като дипломати на демократична България продължават да работят бивши сътрудници на репресивния комунистически апарат.

07 декември, 10

Quo vadis, България

Категория: Стари публикации

Резултатите за България от програмата за международно оценяване на учениците (PISA 2009) показват, че над 41% от българските младежи са под критичния минимум по езикови знания и умения за осмисляне и анализиране на текстове. Нека разгледаме тази стряскаща новина в светлината на негативните демографски прогнози, според които към 2050 г. етническите българи ще са малцинство в собствената си страна – едва ли има по-лоша перспектива за една нация от намаляване на населението й в съчетание с повишаване на неговата неграмотност. Изводът е, че ако се запази сегашната образователна, социална и демографска политика, българския народ върви към своето физическо и духовно заличаване от световната карта.

03 декември, 10

Чемпионат мира

Категория: Стари публикации

Вчера стана ясно, че за пръв път Световното първенство по футбол ще се проведе в Източна Европа като домакин на Мондиала през 2018 ще бъде лидерът на бившия соц-блок и единствената държава от него, която има ресурс и може да впрегне цялата държавна машина за неговата организация. Двадесет и една години след края на Студената война това е голяма крачка напред за световния спорт, в който не би трябвало да има място за идеология и политическо противопоставяне, но все пак скандалите, съпътстващи избора, за пореден път показаха, че и спортът е въпрос на политика и борба на скрити интереси. Русия демонстрира желанието си да се изправи отново на световната сцена и да не щади средства да стори това в разнопосочни сфери – няма съмнение, че почти 38 години от последния голям спортен форум на нейна територия страната ще организира пищно и запомнящо се първенство при това без опасност от бойкот на Западния свят.

01 декември, 10

Енергиен театър

Категория: Стари публикации

Разиграването на театър често е част от по-голямата игра на международната политика. Днес премиерът Борисов показа мускули и заяви, че преговорите с руската „Росатом” по изграждането на АЕЦ „Белене” ще продължат само ако руснаците се извинят, че преди 4 години са заблудили България за реалната цена на проекта. Дали „играта” на българския премиер пред шефа на „Росатом”, Сергей Кириенко, в действително цели по-твърда позиция в българо-руските енергийни отношения или пък е поредният маскарад пред родната публика скоро ще стане ясно – факт е обаче, че при посещението на „големия играч” Владимир Путин преди две седмици нямаше разиграване на пиеси, може би защото истинските решения в Русия се взимат не от формалните шефове на държавните компании, а от „господарите” на Кремъл.