Архив за април, 2011

”Бащата” на кубинската революция се оттегли от последния заеман от него пост. Сега остава въпросът какво ще се случи с неговото „дете” и може ли един авторитарен режим да продължи да съществува без своя създател – най-вероятно обаче това е неговият край. Понякога, за да възтържествува демокрацията не е нужно нищо друго освен време, може би просто, защото комунизмът не е естествен.

В приложения видео-клип можете да видите моето участие в предаването “Пряка демокрация” по ТВ7 на 8-ми април. Заедно с водещия Стойчо Керев и участниците д-р Хасан Адемов и д-р Пламен Цеков дискутираме по следните три теми - Феноменът “оцеляване в България”; Бели пари за черни дни; Ромите - бреме или потенциал:

12 април, 11

Европа с граници

Категория: Стари публикации

Емигрантският „трус”, усетен в Италия след арабските революции е на път да пропука Шенгенската цитадела. Разгорещеният дебат и отправените заплахи между водещите страни-членки на ЕС по „италианския случай” е доказателство, че липсата на по-сериозна обща външна политика на Съюза и отсъствието на желание за пълно единодействие по подобни въпроси може сериозно да подкопае основите на Обединена Европа. Явно идва времето, когато ЕС окончателно ще трябва да реши дали ще се изгражда като Съединени европейски щати или ще бъде един хлабав съюз на държави, които се оправят „сами за себе си” в трудни моменти – в този дебат България също трябва да вземе отношение, защото като външна граница на ЕС начинът на решаването на сегашния емигрантски казус в Италия в бъдеще ще се отнася пряко и за нас.

06 април, 11

Стопяване

Категория: Стари публикации

Българите сме се „стопили” с още половин милион за изминалите десет години като в момента по брой сме на нивото си от 50-те години на миналия век. Много фактори са повлияли върху този отрицателен темп, сред които не може да се подценява съвременният начин на мислене с отлагане на създаване на деца и страхът от по-голямата персонална отговорност за тяхното отглеждане, както и отвореността на границите ни и откритите възможности за реализация на перспективните българи в чужбина. Повече хора умират, отколкото се раждат у нас, все още много българи предпочитат да живеят в чужбина, а не тук - България продължава да не бъде добро място за живеене, но може ли някой друг да промени това  освен самите ние с усилията си и изборите, които правим?

census2011pr-3.jpg