Архив за август, 2011

31 август, 11

Народна икономика

Категория: Стари публикации

Беларуският президент Лукашенко отново показа на света как икономиката може да бъде управлявана с „твърда ръка”. Новата му идея е да изземе доходите, натрупани от бизнеса поради увеличаването на цените и да ги раздаде на населението като социални помощи, а в допълнение правоохранителните органи да осъществят по-строг контрол над „спекулантите”. Това явно е резултатът от загърбването на съвременните икономически принципи за сметка на ученията на марксизъм-ленинизма – може би и някои управляващи у нас трябва да го имат предвид, ако не искат да се присъединят към авангардната ос Чавес-Моралес-Лукашенко.

Режимът на Кадафи рухва и целият демократичен свят трябва да ликува наред с народа на Либия. Страната тепърва ще се изправя пред ново предизвикателство, защото месеците след края на една диктатура са най-критичният период от раждането на демокрацията. До момента историята сякаш не познава случаи, когато „обезглавяването” на един тираничен сатрап, да не е докарвало временно репресии от свалилите го „революционери.” Нека се надяваме, че с помощта на Запада Либия ще тръгне бързо по пътя на нормализацията и стабилността, защото тиранията на уличните тълпи и хаоса може да бъде не по-малко тежка за един народ от тиранията на една диктатура.

Обединена Европа е на кръстопът (един от най-сериозните в нейната история досега), но този път не поради национални или политически различия, а поради тревожната икономическа ситуация. Вчерашната среща между лидерите на двете най-мощни икономики в ЕС, Германия и Франция, даде ясен сигнал за техния ангажимент към единната валута и към общото икономическо бъдеще на Европа като цяло. От срещата на Саркози и Меркел дойде и още един положителен сигнал, че досегашната политика на финансови помощи за недисциплинираните страни-членки с провалени бюджети, заплашваща да превърне ЕС в един „дългов съюз”, трябва да бъде заменена от мерки за фискални реформи. Ясно е, че тези реформи преминават през ново ниво на икономическа интеграция и финансова централизация, но вероятно без тези стъпки и воля за все по-тесни и координирани общи действия развитието на Обединена Европа не само на икономическо, но и на политическо ниво е повече от неясно.