Архив за януари, 2014

24 януари, 14

Балкански съюз

Категория: Обща

В началото на седмицата Сърбия стартира преговори за присъединяване към ЕС. Преговори, определени от мнозина наблюдатели като исторически. Интересно е да разгледаме този процес на асоцииране на западната ни съседка към Обединена Европа в контекста на желаното присъединяване на Македония. Властите в Скопие вече обявиха, че ще водят обща политика с Белград по пътя им към Европа. Разбира се, това изцяло обслужва сръбските интереси. Ако Македония се присъедини към ЕС преди Сърбия, това би означавало бърза загуба на сръбското влияние в страната, подобряване на добросъседските отношения и засилване на колаборацията с България. Самите македонски управляващи правят обаче достатъчно това да не се случи. Примерът с непримиримото упорство по „казуса с името” е достатъчно показателен. Ясно е, че историческата гордост и идентификация е важно условие за добруването на една нация, но при постигането на дългосрочна политическа стабилност, икономически просперитет и цялостен добър стандарт на живот винаги има поле за разумни компромиси. От друга страна, ако Сърбия първа влезне в ЕС, а след това бъде приета Македония със „сестринската” сръбска подкрепа, това ще позволи запазването на сръбското влияние в страната. Явно това е и желанието на сегашните македонски управляващи. Те сякаш работят за про-сръбските интереси, а не за интересите на народа на Македония. Подобно поведение обаче е нещо често срещано на Балканите в дългата ни история на проблемни междудържавни отношения.

23 януари, 14

На края на Европа

Категория: Обща

Случващото се в Украйна заслужава много задълбочен анализ. Все пак казано накратко ние в България трябва с интерес да следим какво става в тази страна от най-„близката чужбина” на Руската империя (толкова близка, че руснаците очевидно дори не я приемат за чужбина). Ескалацията на напрежението и „вихрушката от насилие”, както пише Уолстрийт джърнъл, показва, че дори в XXI в. отстояването на демокрацията и свободното бъдеще на една държава изисква големи усилия и може да бъде съпроводено с жертви.

Какво е общото между България и Украйна? Отговорът е разделението на обществото. У нас в последната година на протести се заговори какво голямо противопоставяне и разцепление има в българското общество. Посочвани бяха различни линии на разделение и все пак една основна беше леко премълчана. А тя е същата, която в момента е причина за тежките размирици в Украйна - противопоставянето между привържениците на про-европейското бъдеще на страната и тези на завръщането в руската орбита на влияние. Това е фундаментална линия на разделение, която не е просто геополитическа по своя характер. Тя влияе върху цялостното развитие на политическите структури, социалните връзки, икономическото състояние и обществения климат в страната.

Докато в Украйна желанието за окончателно заточване на страната под крилото на Кремъл предизвика тежък, открит и вече кървав сблъсък, у нас тези процеси вървят тихомълком, полека и маскирано. Докато обществото спи. Не казвам, че защитата на европейския път на България трябва да бъде защитен с подобна на украинските протести сила. Неведнъж обаче съм заявявал, че бъдещето на страната ни е било и винаги ще бъде в Обединена Европа и в северо-атлантическия пакт на държави с общи ценности. Рано или късно ще дойде време, когато ще трябва като общество и граждани явно и на висок глас да защитим този път. Надявам се това да стане по най-демократичния начин – чрез нашия вот на свободни избори!

Г. Първанов ще се явява самостоятелно на евроизборите. Тази новина разбуни медийното и политическото пространство в началото на седмицата и предизвика анализи как „столетницата” се била разцепвала. В БСП в действителност има различни лагери и лобита, които непрестанно се боричкат помежду си. Тази партия обаче е преживяла повече от век, защото винаги е успяла да се извърти, да се промени, да си подготви различни писти, да се „разпери” и да привлече под крилата си привържениците на лявата идея в различни й форми. Театралността и прекаления шум в медиите около разкола в БСП показва, че трябва да имаме едно наум относно случващото се в левицата. Може да сме сигурни, че ако „столетницата” тръгне наистина да се разцепва, то новината за това в медиите няма да е първото, а ще е последното нещо, което ще се случи. А иначе е жалко, че в България винаги, когато наближат избори не започва активизиране на дебат по идеи за политики и визии за развитие на страната ни, а стартира жужене от задкулисни скандали и скандалчета.

10 януари, 14

Урок от победителите

Категория: Обща

Цветана Пиронкова спечели своята първа титла. Цялата страна трябва да ликува заради този успех! В момента всички се радват на победата, която е лична за Пиронкова и национална за България. Всеки обича да празнува победи, но малцина ще попитат нашата тенисистка какво й е коствало, за да достигне до тази титла. Българското племе е талантливо, но завистливо и мързеливо. Точно поради тази причина всеки успех на наш сънародник трябва да бъде урок за нас. Да се поучим какво е било нужно на един човек, какви жертви е направил и колко усилия е положил, за да бъде първи. Иначе победи всеки може да празнува. Честито на Цветана Пиронкова за този голям успех за нея и за българския тенис!

10 януари, 14

“Преоткриване”

Категория: Обща

Комуникацията е един от феномените, които обземат модерния свят в последните десетилетия. Комуникацията – открита, глобална, освободена от изкуствено филтриране и свързваща хората и гледните точки, пък е характеристиката на интернет епохата. Всеки ден трябва да се замисляме какво богатство е да можем да общуваме без граници и да виждаме през различни погледи едно и също събитие, тенденция, мисъл или изказване, за да можем да изградим своята интерпретация за тях. Интернет ни дава тази възможност да „научаваме”, а блоговете пък ни позволяват да споделяме и дискутираме видяното, прочетеното или наученото с други хора. За да може да се поддържа този диалог чрез съвременните възможности за комуникация обаче са необходими усилия. Разбрах го много добре с поддържането но моя интернет дневник тук.

 

Създадох този блог през 2007 г. точно с идеята за комуникация и диалог по различни теми. Първоначално го поддържаш и списвах от позицията на политик в българския парламент, след това на човек, пряко ангажиран и интересуващ се от течащите политически и социални процеси, продължих в качеството си на гражданин с активна обществена позиция и на лекар, специалист по репродуктивна медицина. Постепенно пламът ми да общувам онлайн замираше, а заетостта ми с разширяващата се Болница „Д-р Щерев” ме лиши от възможността често да споделям своите мисли и възгледи в блога. Дойдоха усилни месеци на подготовка, строеж, оборудване и разкриване на нови медицински помещения, в които дори загърбих онлайн консултациите на питанията от пациенти във форума за репродуктивна медицина тук. Поднасям извинения на онези, които са чакали безрезултатно отговор.

 

Реших, че е време отново да подходя отговорно към своя онлайн дневник и да започна да списвам в него. Ще се огранича върху няколко теми. На първо място ще продължава да давам отговори на всички, които се нуждаят от консултация по репродуктивен проблем (с уговорката, че тези частични съвети не могат да заместят диагнозата и препоръките за поведение, които могат да се дадат при пряк преглед). Ще коментирам и случващото се в обществено-политическата сцена, защото смятам, че всеки активен човек трябва да поддържа и изразява своята гражданска позиция. Не на последно място ще разглеждам и медицински теми от областта на акушерството, гинекологията и репродуктивната медицина, където е и моята най-голяма експертиза.

 

Надявам че с малко усилия ще мога да възвърна моя блог към живот!