Архив за февруари, 2014

20 февруари, 14

Демокрация по руски

Категория: Стари публикации

zx450y250_2245648.jpg

 

 

Погледнете тази снимка! Това е площадът на независимостта в Киев, а годината е 2014 г. Кой би предположил, че през 21 век в една европейска държава защитата на демокрацията и свободата на политически избор ще изисква жертви в буквалния смисъл? По данни на различни източници при последните сблъсъци между протестиращите и силите на реда в Украйна са загинали между 13 и 20 души. По-голямата част са били убити от изстрели. А си мислехме, че са останали в миналото дните, когато демократичното бъдеще и развитие на една държава ще се защитава с кръв.

Тежката ескалация на насилие в Украйна днес за пореден път показва фасадния характер на демократично управление, наложен от Кремъл в Русия и сателитните й държави. Когато фасадата на една лъжедемокрация пада, загиват хора. За Украйна тепърва ще се говори и анализира много. Сега не ни остава нищо друго освен да следим новините и да се молим напрежението скоро да спадне и да няма нови тежко пострадали.

13 февруари, 14

Харчене vs. инвестиции

Категория: Обща

Правителството обмисля да отпусне еднократна финансова помощ за хората с най-ниски доходи. По думите на социалния министър от такава се нуждаят около един милион и триста хиляди български граждани, които живеят под прага на социалния минимум. Това е par excellence левичарска мярка. Още по-левичарска изглежда тя като се разбере какъв е размерът на планираната помощ – 30 лв. По прости сметки за изпълнението й ще е необходим ресурс от 39 млн. лева. Това на ниво държавен бюджет не е толкова сериозна сума и все пак прагматичното мислене изисква да се запитаме какъв би бил ефектът от изпълнение на подобна мярка. Никой не може да възрази, че едно зряло общество трябва да проява социална отговорност към онези свои членове, които по една или друга причина са необлагодетелствани и се намират под минимума, нужен за достойно съществуване. Настоящото ляво правителство няма да помогне много за намаляване на социалната неравнопоставеност като изхарчи тези 39 милиона, раздавайки предизборно по нищожните 30 лв. на бедните български граждани. По важен в случая е политическият подход. Много отдавна мъдри хора са казали „не ми давай риба, а ме научи как да я хващам.” Като десни политици ние винаги сме смятали, че най-добрата социална политика изисква не просто харчене под формата на „помощи на калпак”, а инвестиции в добро образование, в създаването на конкурентна среда, в намаляване на административната тежест, в повече стимули за предприемчивостта. Сегашното правителството обаче търси спасение в бутафорни мерки, а настоящото предложение за пореден път показва неговата идейна немощ и неспособност да реализира смислени политики.

 

06 февруари, 14

Позиция: Опозиция

Категория: Стари публикации

Днес парламентарната група на ГЕРБ внесе вот на недоверие към правителството на Пламен Орешарски по темата сигурност. Това е третият вот на недоверие от началото на мандата. И настоящото искане за оставка на кабинета, както миналите две, изглежда се внася просто, защото е време да има вот на недоверие, а не, защото кореспондират на актуален в момента обществен проблем. Сигурността в едно общество, разбира се, винаги е „гореща” тема, но от мотивите на ГЕРБ става ясно, че тя явно не е имала такова значение. Важен е бил самият акт на внасяне вота и в последствие риториката, която ще се разгори покрай неговото гласуване. Това до голяма степен обезсмисля този демократичен механизъм за санкция и корекция на политиката в определена сфера, водена от едно правителство. Българските политици сякаш трудно разбират, че парламентарната опозиция играе ролята на имунната система на управлението и нейните ходове, предложения и действия не носят единствено церемониален и символичен характер. В момента имаме едно ляво управление, периодично залитащо по различни социални и левичарски мерки, по които уж дясната ни опозиция „мълчи като риба.” Вместо това за вот на недоверие се избират малко или много изкуствени теми. Това показва липса на идеен и експертен потенциал. А когато в един парламент се събере вредоносно и некадърно управляващо мнозинство с недобре ориентирана опозиция, положението за страната ни вече наистина става плачевно. Надявам се, че рано или късно ГЕРБ ще осъзнаят каква трябва да е тяхната ползотворна роля в сегашната политическа ситуация и ще поемат позицията на една прагматична дясна опозиция.