Вярвам, че като всяко ново начало би било добре да навлезем в 2008 г. с повече позитивни настроения, отколкото негативни емоции. Затова реших, че е време за една добра новина на блога.

Преди няколко дни в АГ клиника “Д-р Щерев” бяха родени първите близнаци от размразен трансфер в България. Няма да влизам в подробности за процедурата, но ще обясня накратко, че миналата година в клиниката беше проведена стимулация на овулация на наша пациентка, бяха изведени яйцеклетки, които бяха оплодени и след това замразени. По принцип има два метода за замразяване на ембриони, като при нас използваме по-модерния от тях, наречен витрификация. В случая ембрионите бяха в напреднал стадий, като бяха отглеждани 5 дни преди замразяването. На следващия цикъл тези ембриони бяха размразени, а преживелите от тях - имплантирани в матката на пациентката. В резултат успешно се разви двуплодна бременност. Двете бебета се развиха добре по време на бременността и така девет месеца по-късно, на 7 януари, станахме свидетели на раждането на първите в България близнаци от замразен трансфер. Уникалното в случая е не само успехът на процедурата, в АГ клиника “Д-р Щерев” имаме и други успешни процедури по същата методика, а че за първи път у нас имаме близнаци чрез нейното използване.

Използвам случая да поздравя щастливите родители и да им пожелая да отгледат здрави и хубави деца, които да им носят радости. Искам да поздравя и екипа на клиниката, в лицето на д-р Гинка Ганева и ембриолога ни Любослава Петкова, осъществил успешно процедурата. На всички останали читатели на блога бих желал да пожелая през тази нова година положителните новини и радостните събития да имат превес в живота ни.

10 Коментара за “Една добра новина за началото на 2008 г.”

 1. Яна Says:

  Браво, да са им честити и да са живи и здрави!!!

 2. Позитивен Says:

  Това наистина е добра новина и добро начало на годината, особено за родителите на близнетата. България има нужда от бебета на фона на зимни бедствия, недалновидни министри, полицейска корупция и скандали от всякакъв тип;)

 3. Moni-Bonboni Says:

  Tova mi napomnya malko za edin golyam i madar bulgarski politik ot starata vi kompania, koyto v napregnati momenti prizovavash e da gledame na neshtata po edin spokoen i pozitiven nachin.

 4. Петко Says:

  Няма лошо, аз съм привърженик на този подход, пък и не може само лоши новини да четем, слушаме и гледаме. Поздравления за новодетното семейство и за докторите!

 5. Катя Савова Says:

  Преди малко гледах за новината по Нова телевизия и понеже се интересувам по темата се разрових из интернет и попаднах тук. Искам да поздравя вас и екипа ви за успеха. На родителите да са им честити, здрави, умни и красиви дечицата. Дай Боже през тази година повече бездетни семейства да почувстват радост подобна на тяхната!

 6. Петя Says:

  Браво, а няма ли снимка на малките сладурчета, че ми е много интересно как изглеждат!

 7. илиев Says:

  Това, което правите е прекрасно, но за съжаление много малк хора могат да си го позволят. Здравната каса отделя съвсем малко пари за репродуктивно здраве. Това е дълга тема. Жалко е, че държавата абдикира от хората и от бъдещето- децата.

 8. Miglena - Dupnitsa Says:

  Браво . честито много се радвам да прочета такава радостна новина . да ги гледате с много любов . А за доктор Ганева ще кажа , че е прекрасен лекар , професионалист . Това е и моята лекарка . БРАВО Д - Р ГАНЕВА .

 9. аз Says:

  Д-р Щерев, искам да Ви запитам нещо леко встрани от тази тема. Кой, къде и как обучава лекарите в България на репродуктивни техники? И пак подчертавам - лекарите! Работата с гаметите и същинското извънтелесно оплождане е основата на това, което Вие наричате репродуктивни техники, но те се извършват основно от биолози (наричат ги ембриолози, няма такава специалност в номенклатурата), а в някои клиники, вие знаете това, се извършват и от ветеринари. Повтарям, къде лекар може да придобие тези умения и Ви подсещам, че има призната медицинска специалност в областта - медицинска биология.

  Поздрави!

 10. Атанас Щерев Says:

  До “Аз”

  Уважаеми г-не/г-жо,
  Ще дам отговор на Вашия въпрос, позовавайки се на моя професионален и академичен път и на квалификацията на екипа на САГБАЛ “Д-р Щерев”.
  Стартирах като акушер-гинеколог преди 40 години, преминах през специализация по репродуктивна ендокринология и достигнах до асистираните репродуктивни технологии (АРТ) преди 25 години. За моите научни публикации по темите, свързани с човешката репродукция и репродуктивното здраве, всеки може да направи справка в мрежата. Искам да кажа, че акушер-гинеколозите и ембриолозите на 11 от създадените досега 16 клиники за АРТ в България са се обучавали при представители на нашия екип от САГБАЛ “Д-р Щерев” или при мои ученици. Акушер-гинеколозите, които работят в нашата клиника са обучавани лично от мен и твърдя, че са едни от най-добрите в страната. Кои са те може да се провери на сайта на клиниката www.ivf-bg.com в раздел “За нас”. Като специалисти по репродуктивни технологии ние публикуваме разработки в европейски и американски научни списания. От 2001 г. насам участваме в Европейския IVF мониторинг (European IVF monitoring (EIM) Program) - Nyboe Andersen A, Gianaroli L, Felberbaum R, de Mouzon J and Nygren KG. Assisted Reproductive Technology in Europe, 2001. Results generated from European Registers by ESHRE. Human Reproduction 2005, 20, 1158-76. Наши представители участват във важни комисии на Европейската асоциация по човешка репродукция и ембриология (European Society of Human Reproduction and Embryology – ESHRE – www.eshre.com) От над хиляда новородени бебета чрез нови репродуктивни техники досега в клиниката първите две са с участието на доц. Ватев, а всички останали са постигнати от екип ембриолози-биолози начело с г-н Димитър Баров. В момента в този екип работят шест специалисти ембриолози, информация за които също може да бъде намерена на страницата на САГБАЛ “Д-р Щерев” (www.ivf-bg.com/index.php?n=medic) Две докторски дисертации от този екип от ембриолози са пред защита. В допълнение трябва да спомена, че г-ца Любослава Петкова е в Консултативния комитет (Advisory Committee) на ESHRE (www.eshre.com/ESHRE/English/About-Eshre/Who-is-who/Committees/Committee-Nat-Representatives/page.aspx/54). На предстоящия конгрес на ESHRE през 2009 г в Амстердам г-ца Петкова заедно с г-жа Таня Милачич от клиниката ще вземат европейска акредитация като ембриолози, т.е. диплома, която ще признава квалификацията им в цяла Европа, включително за обучение на други ембриолози. Всичко изброено е достатъчна атестация за това, че ембриоложкия ни екип работи съгласно съвременните европейски стандарти и изисквания. Що се отнася до екипа ни от акушер-гинеколози, аз лично съм хабилитирано лице и имам професионални и академични основания да обучавам лекари по тази специалност. Надявам се, че предоставената информация е дала задоволителен отговор на питането Ви.