Предлагам на вашето внимание мое интервю за в. Класа, което  бе публикувано в съботния брой на вестника:

Доц. Щерев, ако се запази забранителният списък на Министерския съвет (69 болници – бел. ред.), за колко години трябва да не бъде променяна дейността на лечебниците, след като бъдат приватизирани?

- Първо, трябва да изясним за кои болници става въпрос. Не можем да приемем априори забранителния списък. Университетските например трябва да бъдат запазени засега в забранителен списък, само защото няма ясна воля и мотиви какво ще се прави с тях. Как ще се развива университетското обучение? По какъв начин ще бъдат мотивирани специалистите и преподавателите? Нямаме нов Закон за висшето образование, нямаме приет закон за научните степени и звания. Тоест, нямаме никакво основание да мислим, че управляващата коалиция знае какво трябва да се случи с университетските болници. В този смисъл би било добре да се запазят в някакъв забранителен списък.
Когато става въпрос за балнеолечебниците, за санаториумите, то няма никаква стратегия за работещите в тях и за тяхното развитие. Приватизацията цели да се усъвършенстват механизмите на работа на един правен или икономически субект, за да може той да бъде по-полезен за обществото. Не е целта да се обогати някой, а да има по-добра работа.
Областните болници например са с 51% държавно участие и 49% - общинско. Когато се пусне приватизацията, общините могат да поискат да продадат своя дял. Решено ли е как би реагирала държавата, ако това се случи, а е много вероятно това да стане? Целият закон за приватизация е един фойерверк, защото има много неща, които не са изяснени.
Самите управляващи спорят помежду си дали трябва да има запазване на предмета на дейност и за колко години. Те не са наясно дали трябва да е за 5, 15 или 35 години. Аз имам позиция по този въпрос и я предлагам (5 г. - бел. ред.), но въпросът е, че те нямат.
Допреди 10 дни министър Гайдарски твърдеше, че само извънболничните заведения ще се приватизират, а болниците – по- нататък.
Един от депутатите от БСП пък заяви, че трябва да се дава предимство при приватизацията на работещите в лечебните заведения. Това не е лошо, защото след като се реши, че аптеките ще са собственост само на фармацевти, тогава нека и болниците да са само на лекари.

Депутати от НДСВ и ДПС изразиха мнение, че изобщо не трябва да има забранителен списък или най-много в него да фигурират само университетските болници. Какво е вашето становище по въпроса?

- Управляващото мнозинство няма намерение да приватизира каквото и да е и само вдига пушилка. Преди да се говори за приватизация, трябва да се отговори на доста въпроси. Нека да дадат предложенията си на второ четене на законопроекта и тогава ще видим каква каша ще се забърка.

Защо дейността на лечебното заведение трябва да се запази само за 5 г. след продажбата му?

- Моята позиция е записана (в законопроект – бел. а.) и е част от цялостна стратегия за развитие на здравеопазването. Тя не е отделно мнение, защото снощи съм сънувал нещо или така ми е хрумнало.
Записано е в законопроекта дейността да се запази за 5 г., защото в това има логика. Ако някой приватизира нещо, то е, защото не работи или няма нужда от него. Ако в дадения регион няма хора, защо ти е болница? Ако не отидат лекари да работят в нея, тя трябва ли да продължи да съществува? Няма вече задължително разпределение на лекари и тогава кой ще работи там?
Ако запишем запазване на предмета на дейност за 15 г., това означава да стоварим отговорността на общинския съвет и той да държи болницата като съборетина и да се чуди какво да я прави. Ако е допусната някаква грешка обаче, трябва да има период от време, в който да се поправи. Например общинският съвет е продал болница, която не е трябвало да бъде продавана или има икономически причини, които привличат повече хора в региона и в него има все повече и повече нужда от лечебно заведение. Затова трябва период от време, в който да се вземат дялове от болницата или да се построи нова.

При обсъждането на първо четене на промените в закона за приватизация здравният министър проф. Радослав Гайдарски заяви, че е готов да се откаже от текста, с който местната власт се задължава да обсъжда метода на продажба лично с него…

- …Тези хора достигат бавно и мъчително до истината. Говорят например за концесиониране, а това не може да стане. Концесионират се публични държавни и общински обекти, а всички болници са частна държавна и общинска собственост. Когато говори за концесия, правителството трябва да каже по какъв начин ще се осъществи тя. Това може да стане по няколко начина – като се превръщат болниците от частна държавна и общинска собственост в публична такава. Може да стане чрез ликвидация, но това е неприемливо. Има още два-три подхода, които могат да се използват. Най-добрият е да стане чрез закон. Но затова пак трябва стратегия и разбиране, а управляващото мнозинство е като орел, рак и щука.

Депутати от НДСВ коментираха пред „Класа“, че няма нужда от забранителен списък. Вие как мислите?

- Те може да имат много правилни идеи. Но утре, когато става дума за вота в пленарна зала, ще гласуват това, което налага БСП и точно в това е проблемът. Иначе по принцип са прави.

Доскоро управляващите твърдяха, че няма да има нужда от промени за Закона за лечебните заведения и приватизацията на болниците може да стартира само с поправки в Закона за приватизация. В четвъртък изведнъж обясниха как ще се наложи да коригират и двата нормативни акта?

- Когато се правят такива важни стъпки, които са изключително важни, трябва да бъдат обмислени като част от една обща стратегия за здравеопазването, със здравна карта, която да показва необходимостта от лечебни заведения.
Няма анализ на законовите техники, с които да стане приватизацията. Все едно че на БСП са им дали пушка и те влизат в гората и стрелят на посоки като все някъде може има дивеч. Това е пълна управленска немощ.

В тройната коалиция вече започнаха да се обвиняват кой какви амбиции има към една или друга болница. БСП пък щяла да обсъжда следващата седмица да вкара в забранителния списък и диспансерите.

- Това е начин на разсъждение. Социалист не е някаква партийна принадлежност, а начин на мислене. Те се карат кой щял да вземе санаториумите. Не е ли редно да видят, че това са национални богатства. В България има повече от 4000 минерални извори. На много места има построени сгради, които обаче отстъпват от съвременните изисквания. Ние можем да бъдем страната с най-много минерални извори в Европейския съюз. След като има такива предпоставки, трябва да направим оценка на активите. За да видим кои могат да бъдат използвани както за здравето на хората у нас, така и за туристите. Нужно е също да преценим кои дадености не се оползотворяват пълноценно и държавата няма достатъчно средства да инвестира в тях.

Един коментар за “Управляващите няма да приватизират абсолютно нищо (интервю за в. Класа)”

  1. Атанас Василев Says:

    Поредната патардия, нищо няма да се случи, а ако се приватизира, ще се направи по български с крадене!