Следващите редове съдържат статията от в. Старозагорски новини, публикувана след пресконференцията, която дадох миналата седмица в местния пресклуб на БТА. Позволявам си да я публикувам тук, защото в нея почти дословно са представени тезите, изразените от мен на пресконференцията:

Разбира се, че е нахално това заявление на управляващата коалиция за следващ мандат, без да има яснота за проблемите, които трябва да решава; ние се чудим как ще ги изтърпят хората този да довършат, а те се готвят за следващ, слисан е старозагорският депутат от БНД доц. Атанас Щерев. “По повода нашият народ има една приказка: ти го пускаш под одър, а то се качва на одъра! Аз не съм от хората, които отричат стореното добро, в никакъв случай това управление не е на Жан Виденов управлението – както сочат някои наблюдатели, тогава почти всичко беше държавно и можеше да бъде фалирана държавата, но днес, когато над 70% от индустрията е частна, това е невъзможно. И не отменя истината, че държавата се управлява лошо и че търпим критики от ЕС за несвършена работа, несправяне с корупционни практики и особено чувствителни пробойни в социалната политика и здравеопазването, изброи доц. Атанас Щерев.

Особено обстойно той се спря на ситуацията в сферата, в която е компетентен. “Далеч съм от мисълта да кажа, че Министерството на здравеопазването, НЗОК и въобще правителството не вземат мерки за подобряване, напротив, усилията са огромни, но резултатите са плачевни, защото използваните подходи, несъобразени с действителността и с пазарната икономика са напълно погрешни”, дефинира избраникът. Грубият административен контрол и налагането на решения нямало да доведат до нищо добро. “Аз наричам управляващата коалиция коалиция на компромисите и точно спявка или седянка в Хисаря показа това, а така може и да се изкара докрай мандата, но българските граждани няма да спечелят от това, те ще бъдат ощетени”, убеден е дясномислещият депутат.

Той коментира една от новините, която Г-3 произведе в сферата на здравеопазването – предстоящото увеличаване с 2% на здравната вноска. Според доц. Щерев, първо трябва да се похарчи преходният остатък от над 100 млн. лева на НЗОК, тъй като това са пари на здравно-осигурените лица, пък после да се мисли за скок от 2%. Друг момент е демонополизирането на здравната каса. “Частни каси и сега са създадени и това са доброволните здравноосигурителни фондове. Въпросът е защо не работят! А отговорът е, че Националната здравноосигурителна каса има изключително широк пакет от здравни дейности с половината от необходимите пари като бюджет за изпълнението му. И оттам няма фронт, няма основа за работа на доброволните здравни фондове. Зная, че за българския гражданин е лошо да се говор за доплащането, но когато българският гражданин доплаща повече от 1 млрд. и 500 млн. лева, той ги доплаща сега! Няма да се въвежда нищо допълнително за доплащане! Ние искаме с регламентиране на доплащанията да станат две неща: първо, тези доплащания “под масата” да намалеят и, второ, държавата да поеме частта на социално слабите, които нямат достъп до медицинска помощ. Това не се разбира и се крием като щрауси под оправданието, че българите са бедни и нямат пари да доплащат! А те доплащат реално и от редица години, и сумата се увеличава все повече и повече! Например през 2004 г. само плащанията за лекарства бяха 1 млрд. и 50 млн. лева, от които 600 млн. лева публични средства, тоест от държавния бюджет и от Касата, и останалите 450 млн. лева от джобовете на пациентите. Сега парите за лекарства от публични средства не са се увеличили, а общо парите, които се харчат в аптеките, са вече 1 млрд. и 250 млн. лева. Значи българинът плаща все повече от джоба си, обобщи доц. Щерев.

Друго безумие на Г-3 е договорното началото да бъде с болниците, а не с лекарите, самозаблуждавайки се, че така ще договорят примамливи условия лекарите да работят на половин възнаграждение. Това е най-малкото несериозно – да се водят преговори с шефовете на болници, като голяма част от бордовете им са назначени от самия министър. За какво става въпрос – държавата да преговаря сама със себе си?! Това сме го имали по време на системата “Семашко”, когато главните лекари на болници тичаха с дамаджани и с други подаръци във финансов отдел на МЗ, за да се вдигне бюджетът на еди-коя си районна или окръжна болница. Този филм е прожектиран дори преди “На всеки километър”! Но те (социалистите – бел. авт.) това знаят – това правят! Когато говорят за приватизация, пък са съвсем объркани. Пълна смешка е при решение за приватизация на някоя общинска болница да се пита министъра на здравеопазването или кмета, за да не станела някоя грешка. Според законодателството у нас, ако някой реши да продава, то само собственикът решава това и няма нужда да пита когото и да е. А и защо са тези разпоредби, след като никоя община не е казала, че ще си продава болницата! Ние трябва да освободим приватизацията въобще, а не държавата да стопира процеса, а оттам-нататък как то ще се случи, е въпрос на пазарни отношения”, изложи визията си депутатът от БНД.

Така или иначе, нямат край безумните проекти, предлагани от страна на тройната коалиция, на третата година от управлението й се вижда пълната й импотентност да вземе читаво решени, заключи с медицинска диагноза доц. Атанас Щерев.

Нина Йовкова, в. Старозагорски новини

Един коментар за “Нахалство е, че Г-3 поиска следващ мандат! (статия)”

  1. Parvan Says:

    Не само, че е нахално намерението на управляващите за втори мандат, но и не трябва до края на този мандат да стига. Дано българите днес бъдат граждани и подкрепят опозицията в протеста срещу тройната коалиция, за да им се покаже че макар да си имат простото мнозинство, нямат подкрепата на народа.