След като в началото на миналата седмица с откриването на първия местен клуб в Монтана дадохме неформалното начало на създаването на бъдещата политическа сила Българска нова демокрация, този вторник (18 март) бе поставена и първата формална крачка към създаването на партията. В София се събраха делегати от цялата страна, които сформираха Инициативния комитет за учредяването на политическа партия Българска нова демокрация. За председател на комитета бе избран доцент Борислав Великов, за заместник-председател г-н Драгомир Велев, а за главен секретар г-н Васил Велинов. Лично аз не присъствах на това първо заседание Инициативния комитет. Общото ни решение бе от моите колеги от парламентарната група на БНД както в заседанието, така и в самия комитет да се включат петима души. Това са г-н Борислав Ралчев, доц. Борислав Великов, г-н Валентин Милтенов, г-жа Ваня Цветкова и г-жа Кръстанка Шаклиян. Останалата част от общо деветдесет и тримата делегати са хора от различните региони на България. Това са български граждани с дясноцентристко мислене от цялата страна, които търсят своето политическо представителство, за да могат техните идеи и виждания за развитие на държавата да станат част от процеса на вземане на управленски решения. В мнозинството си те са активни хора с лично мнение и гражданска позиция, които не биха се мотивирали от празни фрази и послания. За тях е важно воденето на една зряла политика, която няма да се основава само на думи и обещания, а ще носи реални плодове за всеки българин. Именно поради тази причина бе продължена традицията, която създадохме по време на нашите досегашни срещи с гражданите из страната - на това първо събрание всички делегати са получили по една зряла ябълка като символ, че добрата политика трябва да дава зрели плодове.

На първото заседание на Инициативния комитет за учредяване на партия БНД бе взето решение това да стане на учредителен конгрес, който ще се проведе в София на 11 май тази година. Освен това бе съставена и приета учредителната декларация на бъдещата партия. Сред основните ценности, записани в нея са индивидуалната свобода и личната отговорност, справедливостта и върховенството на закона, свободата на пазарната икономика, инициативността на предприемаческия дух и неприкосновеността на частната собственост. Спазвайки изискванията на Закона за политическите партии пълният текст на приетата учредителна декларация ще бъде публикувана в национален всекидневник, като решението на делегатите-учредители е това да бъдат в. Труд и в. 24 часа.

 Прилагам снимки от първото събрание на Инициативния комитет за учредяването на партия БНД (за  да видите уголемен размер на снимките, можете да кликнете върху тях):

2.jpg        p3180065.jpg  8.jpg

p3180115.JPG  9.jpg p3180113.JPG

7 Коментара за “Стартира процеса по учредяване на партия БНД”

 1. Иван Стоянов Says:

  Моето мнение е, че е добра идея, че повечето от бившите депутати от НДСВ не излязоха на преден план. Към Вас доц. Щерев лично изпитвам голяма уважение, тъй като следя отдавна Вашата позиция и смятам, че рядко български политик се усмялва да отстоява позиция. За някои от хората в новата партия обаче едва ли може да се каже същото. Същите хора, които толкова време блюдолизстваха пред царя въпреки глупостите които правеше сега призовават за нов политически проект. Пожелавам ви успех, дано влязат повече нови и неопетнени лица, защото като десен избирател аз от години наред нямам алтернатива и просто не гласувам.

 2. О Says:

  Това с новите и неопетнените лица е голямо клише. Всяка нова партия, която тръгва да се създава излиза първо място това обяснява. Нови и неопетнени значи млади или неопитни политици, които така или иначе пак ще се “опетнят”. Това е голямата драма на българското общество не може да се създаде един наистина качествен политически елит, пък ако ще и да е опетнен, важното е да си върши работата.

 3. Иван Стоянов Says:

  Драги О, може и да е клише, но на всички ни омръзна да виждаме хора за които е ясно, че без да са били депутати е нямало да успеят даже и да си намерят работа. Доказани професионалисти в работата си като д-р Щерев почти няма, сещам се само за още 5-6 човека, които са направили нещо, преди да станат политици и после да въртят милионите. Хората се умориха от това, ако не го разбирате…За каква наглост може да става дума сега с зам. външния министър, който години наред е член по бордовете на фирмите си и сега се прави на луд.

 4. Mia Says:

  НДСВ имаха шанс да се утвърдят като една истинска либерална партия, но в действителност тъпите решения на Симеон и неговия авторитарен “царски” стил на водене на партията попречиха за това. Само ако БНД продължи добрите дясноцентристки идеи, които НДСВ загърби в Тройната коалиция ще има място за тази нова партия в българския политически живот. Защото от прагматични либерални решения очевидно има нужда в нашата политика, а останалите сили в дясно все още не ги дават.

 5. foxy Says:

  На мен също ми е много интересно какво мислите г-н Щерев за корупцията в политиката и каква ви е позицията за случая с чаушев(или агент бисер)

 6. Pepi Says:

  Pet choveka ot grupata sa v tozi Iniciativen komitet, no mi e chudno dali liderat na badeshtata partia e sred tyah ili zasega stoi skrit - ya v nyakoe ministerstvo, ya iz debrite na narodnoto sabranie, ya neyde drugade…

 7. Атанас Щерев Says:

  В отговор на коментара на Foxy:

  По въпроса за корупцията аз съм изнасял данни за сферата на здравеопазването и ще продължа да го правя и занапред. По отношение на цялостната корупция в политиката според мен е нужно да се атакува нейния първоизточник. Смятам, че това може да стане чрез промяната или въвеждането на три ключови закона – за изборите, за финансиране на политическите партии и за лобизма. Ако не бъдат законодателно уредени необходимите промени, ние винаги ще прилагаме палиативни мерки, насочени основно към резултатите от корупционните практики в политиката, а не толкова към техните първопричини. Аз съм склонен да тръгна към изработване на предложения за тези законодателни промени с широк кръг от експерти. Въвеждането на ясни нови правила в посочените от мен сфери (изборния процес, финансирането на политическите сили, лобизма) е sine qua non или условие, без което не можем да се справим корупцията по високите етажи на властта. За пример ще дам фрапантния случай с остраняването на Румен Овчаров. Причината за това отстраняване е ясна на всеки българин и тя е, че е имало корупционно пренасочване на държавни средства. Въпросът е, че това насочване вероятно не е довело толкова до личното облагодетелстване на самия Овчаров, което така и не беше доказано, а до пълнене на партийните каси на БСП. Самият той няколко пъти публично намекна за този факт. Забележете, че въпреки сериозните съмнения за корупция единствения резултат беше, че от министър Овчаров просто беше преместен и стана шеф на Парламентарна комисия по бюджет и финанси.

  Корупцията с цел партийно финансиране обаче не е изолиран феномен за последното правителство, тя съпътства всички управляващи от целия ни преход. Именно поради тази причина с посочените закони трябва да бъдат променени базисните нормативни принципи, за да могат и партиите да променят начина на своето функциониране. Факт е, че сегашните управляващи политически сили вероятно няма да са много склонни за тази промяна. Ако това е така, какво по-голямо доказателство за нуждата от тяхната смяна на следващите избори. Българското общество има нужда от ново управляващо мнозинство, което има воля да предприеме решителна промяна, целяща пресичането на корупцията в българската политика. Тя се очаква и от гражданите, и от европейските ни партньори.

  По отношение на Феим Чаушев мисля, че всичко е безкрайно ясно – щом има нарушение на закона, трябва да има понасяне на последиците. Ако се докаже, че в действителност има закононарушение, трябва да се поеме отговорност на две нива. Първото е поемане на политическа отговорност от самия зам.-министър Чаушев, който би трябвало да си подаде оставката, и от управляващите като цяло, които трябва да обяснят защо са позволили да се случи подобно нарушение. И второ, на ниво поемане на наказателна отговорност – получаване на адекватна присъда за доказаните незаконни действия. В случая, когато става въпрос за висш държавен служител това важи с още по-голяма сила. Как можем да очакваме всеки гражданин да има респект и уважение към правилата и законите, след като самите управляващи дават примери за беззаконност?