В събота (17 май) бе проведен традиционния възпоменателен митинг-събор в местността Демир баба теке край Исперих, който отбелязва годишнина от протестите в Лудогорието през май 1989 срещу т.нар. Възродителен процес. По традиция събитието се организира от местните структури на ДПС и всяка година висши представители на Движението отправят речи към присъстващите, съдържащи по някое ключово послание. Тази година беше направена заявката, че е време “ДПС да увеличи своето присъствие във властта.” Посланието беше изказвано от заместник-председателя на парламентарната група Ремзи Осман, който заяви също така, че при следващия президентски мандат не вижда пречки вицепрезидентът на страната да е от ДПС. Лютви Местан пък на свой ред заяви, че Движението е не само “незаобиколим партньор”, с който всеки иска да управлява днес, но и една от водещите партии, чиито успехи след всеки парламентарен избор стават все по-големи. Неговата прогноза беше, че „догодина ДПС ще има не 34, а 47 депутати.” 

Как е направено изчислението за точно 47 депутатски места и на базата на какъв анализ се крепи тази прогноза не е ясно. По-важно е, че от трите управляващи партии ДПС демонстрира най-голямо самочувствие по отношение на участието си на предстоящите вотове. Такова поведение не бива да се приема за странно като се има предвид, че до този момент независимо как се е представяло коалиционно правителство с участие на партията на Ахмед Доган, това не е повлиявало на изборния й резултат. Очевидно обществените нагласи и наблюдаваното недоволство срещу управлението, не оказват съществено значение на подкрепата за ДПС. Нещо повече, както се хвалят партийните му функционери, при всеки следващ вот противно на политическата логика Движението набира все повече гласове. С такъв съмнително безкритичен, мобилизиран и дори разширяващ се електорат не разполага нито една политическа сила у нас, дори Столетницата.

Интересно е обаче, че ДПС демонстрира апетит за повече власт в ситуация, в която има широко недоволство и неодобрение на гражданите срещу участието на партията в управлението на страната. И това неодобрение все по-малко се основава на някакви етнически предразсъдъци, а най-вече е породено от политическата арогантност, управленската неефективност, грубия клиентелизъм и партиен патронаж, демонстрирани от представителите на Движението. Тези преобладаващи обществени настроения обаче видимо не притесняват висшите политици на ДПС, насочили поглед към осигуряване на доброто изборно представяне на партията и очаквайки следващия партньор, който ще е принуден да се съобрази с тяхната “незаобиколимост.” Тази вредна тенденция може да бъде преодоляна единствено чрез ясната воля на десните избиратели, които по категоричен начин да изразят своето желание за развитие на страната през следващите години чрез своя глас на парламентарните избори. Казвам десните избиратели, защото от тях зависи дали ще се промени статуквото. Ако това се остави на левицата, то управленския формат е ясен още от сега – в своето интервю пред бТВ днес министър-председателят Сергей Станишев заяви, че поради факта, че от ДПС досега не са му “поставяли някакви условия” за него те са коректният партньор.

Предпоставка за това, че ДПС е желан партньор за БСП е също така и фактът, че двете партии имат редица общи характеристики. На първо място, голямата част от електората и на двете политически сили е съставен преобладаващо от хора от бедните социални слоеве. На второ място, при избори този електорат и при двете партии е строен пред урните най-често чрез използването на недемократични и манипулативни методи. Освен това обща характеристика и за БСП, и за ДПС е, че имат богати партийни върхушки, формиращи икономическа и политическа олигархия, върхушки, които са заинтересовани да има сериозно държавно преразпределяне на ресурси. Разбира се, понякога те приемат и десни мерки, но дотолкова, доколкото по този начин се увеличават държавните вземания и така се набират повече средства, които в последствие да бъдат преразпределени от централната власт. В допълнение и двете сили, особено БСП, имат поддръжката на определени прослойки (обръчи) от лица и фирми, които привидно са независими и не се занимават с политика, но тайно мощно подкрепят съответната партия, заинтересовани именно от това държавно преразпределение и по този начин облагодетелстване чрез източване на ресурси. В този смисъл мерките за осигуряване на модерно образование на всички граждани, насърчаване на тяхната предприемчивост и конкурентоспособност, изграждане на здравеопазване, стъпило не на държавен контрол, а на здрава икономическа логика и т.н., не се приемат благосклонно от висшите представители на тези две леви по естеството си партии. Това е така, най-малкото защото подобни мерки не са от полза за подържане на хегемонията им сред кръговете, подкрепящи влиянието им, и сред групите от избиратели, изграждащи електората им.

7 Коментара за “Апетитите за власт на ДПС”

 1. bate Says:

  Единствено изборния туризъм помага на тази партия и такива Български предатели като Иордан Цонев.Ако всички Българи се събудят и гласуват ,тези ще бъдат пометени а в парламента и ще имат само участие защото ще са минали 4те % и нищо повече.Дано когато доиде този които ще управлява България стабилно и без гафове ,се сети да напомни на гл.прокурор и на органите на МВР да започнат следствие срещу тази партия,сигурен съм че половината ще влязат в затвора ,начело с тоя кретен Цонев!

 2. bate Says:

  Единствено изборния туризъм помага на тази партия и такива Български предатели като Иордан Цонев.Ако всички Българи се събудят и гласуват ,тези ще бъдат пометени в парламента и ще имат само участие защото ще са минали 4те % и нищо повече.Дано когато доиде този които ще управлява България стабилно и без гафове ,се сети да напомни на гл.прокурор и на органите на МВР да започнат следствие срещу тази партия,сигурен съм че половината ще влязат в затвора ,начело с тоя кретен Цонев!

 3. Анонимен Says:

  От ясно по ясно е, че има САМО един начин тази комунистическо-депесерска сган да не е на власт. ГЛАСУВАНЕТО ДА Е ЗАДЪЛЖИТЕЛНО. Но понеже в момента не е, гласувайте хора….

 4. Сашко Says:

  Партньорството между ДПС и БСП може да се окаже по-дългосрочно, отколкото си мислят мнозина. Тук добре е направен “разрез” на общите им черти. Няма как и да е другояче след като корените им са от едно и също място.

 5. Насе Says:

  Докато не се въведе някакъв ред в изборния процес, шайката на Ахмед ага ще продължава да манипулира изборите. Те вече са отработили технологията на печелене на изборите, според признанието на самия Ахмед чрез купуване на гласове - “европейската практика”. Ако се въведат избирателни книжки, ше се ликвидира възможността да се гласува по няколко пъти от едно и също лице. Ако се въведе и образователен ценз ще се ликвидира и възможността на хора неграмотни и лесно манипулируеми да гласуват под влияние и по нареждане. Тогава ще се види реалната тежест на Ахмед ага и бандата му лапачи и клакьори в българското общество. Колкото до вицепрезидентската институция - това е най-безмислената, най-скъпо струващата и синекурна институция в Б-я и мисля че тя трябва да се ликвидира, заедно с имунитетите на депутатите и съдебната власт.

 6. lqv Says:

  Mnogo dobre kazano e tova za BSP i DPS nakraia. Moite vazgledi za tova, koi e s BSP i koi ne, se obarnaha na 180 gradusa na poslednite prezidentski izbori. Togava osaznah, che edinstvenite partii, koito iskat da ni predpaziat ot srama da imame donosnik za prezident oshte edin mandat, biaha SDS i DSB. Protivno na ochakvaniata mi, GERB togava ne podkrepi obshtia desen kandidat; ako go beshe podkrepili, dori balotazh niamashe da ima i “erata Goce” shteshe da e minalo. Taka che spored men ne samo BSP i DPS sa edna partia, ami i oshte dosta partii sa v kiupa, nezavisimo v kakvi cvetove sa se boiadisali.

 7. simo Says:

  единствената причина, поради която ДПС има толкова влияние е, че на некои българи им отърва и го допускат. бърз преглед на правителствата, в които не е имало участие на ДПС показва даже за кои българи иде реч.