Преглеждайки пресата вчера ми направиха впечатление няколко тези, изказани от г-н Пламен Юруков в днешно негово интервю за в. 24 часа. По-специално внимание обърнах на мнението му, че високият праг “почти насила” ще обедини десницата и на нападката му към БНД, че не е подкрепила искането за импийчмънт на Г. Първанов, защото представители й “не могат да разберат дали са опозиция или са управляващи.”

Що се отнася до последните съмнения, мисля, че с действията си през последните месеци БНД ясно показа, че е част от опозицията. През ноември 2007 г. ние излязохме от мнозинството и направихме ход, който е бил извършван от малко български политици – в средата на мандата се отказахме от участие в управлението, водени от принципни съображения. По отношение на изборния праг - на практика лявата политическа класа естествено разбира опасността, че евентуално вдигане на избирателната бариера би могло да доведе до обединение в дясно, и това ще възпре управляващите да го направят. От друга страна в десните партии продължава да битува разбирането, че обединението трябва и може да стане след изборите. Този начин на мислене обаче води до нападки и противоречие между отделните десни формации. Очевидно, докато дясното е в “насипно” състояние всяка нападка към друга дясна партия ще цели отделяне на електорат от нея и привличането му към собствената политическа сила. Подобно поведение обаче е пагубно за дясното пространство като цяло. Проявление на този неплодотворен начин на мислене се наблюдава напоследък в изявленията на г-н Юруков.

Връщайки се на темата за импийчмънта бих отговорил на г-н Юруков, че представителите на БНД са едни от най-убедените противници на президента Г. Първанов. Лично аз считам, че това е една от най-мрачните фигури в българския политически живот и неведнъж съм изказвал публично моето негативно отношение. Решението ни за отклоняване на предложението за невъзможен за осъществяване импийчмънт на президента, което ние от БНД взехме след сериозно обсъждане и консултации с правни експерти, бе продиктувано от стремежа ни да запазим авторитета на десните сили. Ясно беше, че с юридически и конституционно неиздържани аргументи за сваляне от пост на Г. Първанов, който е цар на популисткия ПР, щяхме единствено да спомогнем за публично развиване на поредната кампания, която той да използва в своя полза. Ние сме готови да подкрепим моментално първото адекватно предложение, което има реален шанс в действителност да отстрани сегашния президент. Не беше такова обаче искането за импийчмънт, предложено от г-н Юруков, което той ревностно продължава да прокламира публично, макар вече да е наясно с неговата неосъществимост. Възможно е някой да подвежда лидера на СДС и на тази причина да се дължи неговата настойчивост по темата. Вероятно този някой не би желал и случването на предизборен десен алианс преди вота, който би прекратил вътрешните разпри и непрестанни нападки между представителите на десните формации. В ситуация на продължаващо противопоставяне в дясно никак не е чудно как ВМРО и БНС, които търсят основно участие в следващия парламент, се насочват към коалиране с ЛИДЕР, поредната креатура на БСП с топли връзки и към ДПС, и по този начин изневеряват на дясната идея. Това е така, защото не се открива възможност за реализация на тази идея, поради ограничеността на лидерите в дясното пространство и задействане на старите рефлекси на вождизъм. При подобно положение дясномислещите избиратели отново няма да видят перспектива и ще предпочетат или инертността, или просто за пореден път ще се откажат от правото си на глас.

6 Коментара за “Дрязгите в дясно”

 1. Син Says:

  Не че нещо, ама Юрюков е твърде съмнителен. никой не разбра откъде изкочи избраха го за лидер на СДС след като беше напълно непознат и поведе партията в незнайна посока, но не и към реализирането на дясната идея за която пишете. Поведението му сякаш цели да всява раздор в дясно, но и на Иван Костов е подобно и то от дълги години. Иначе Юрюков доколкото чета по форумите явно си има приказка с определени хора в ДПС и нищо чудно да е поставен на лидерския пост в СДС, за да превърне партията в една марионетка командвана от ДОган и комунягите. Ще й запазят само марката за да може да си я маскират като дясна опозиция. Ако седесарите не се усъзнаят лошо се пише на дясното. Най накрая ще останат само псевдодясни командвани от другаде партийки които имитират само дясно поведение.

 2. Анонимен Says:

  pohwalno e che weche govorite za desen alianz predizboren na partiite v dyasno, a ne za onova proslowuto cyalostno dyasno obedinenie, koeto nyama kak da se sluchi. ne wijdam kakaw e problema da si ima mnogo desni partii. po-vliatelnite ot tyah si predstavlyavat razlichni tipove hora, no waprosat e kogato stane vreme za predlagane na politicheski reshenia te da si vzaimodeystvat, a ne naistina vseki da si darpa chergata kam sebe si i da se djavkat liderite. dobro wreme za obshti deystvia v deystvitelnost e vremeto predi izborite. inache pak gotzeto shte akushira na seldwashtata upravlenska koalicia

 3. СЕДЕСАР Says:

  ЮРУКОВ Е ВРЕДЕН ЗА СДС!!! ПОД НЕГОВОТО ЛИДЕРСТВО ПАРТИЯТА СЕ ОБЕЗЛИЧАВА И РАЗПАДА!

 4. Сашко Says:

  Г. Първанов, хаха, това предполагам е скрит начин да се намекне за агентурната природа на Гоце. Въпросът е дали той е единствения от тази ДС порода сред героите цитирани в статията? Точно тези хора са пречка пред реализирането на “дясната идея”.

 5. Istinski sedesar Says:

  “Възможно е някой да подвежда лидера на СДС и на тази причина да се дължи неговата настойчивост по темата. Вероятно този някой не би желал и случването на предизборен десен алианс преди вота, който би прекратил вътрешните разпри и непрестанни нападки между представителите на десните формации.”

  Tova mi haresa. A vie s vashite desetki desni partii i partiyki ne podvejdate li i ne obarkvate li desnia izbiratel oshte poveche? Vsyakakvi “lideri” razbiha SDS i sega tarsyat myasto pod slanceto, zabravyaki, che imenno te sa vinovni za tova che dyasnata idea ne moje da se realizira. Zashtoto kato predi imashe edno SDS beshe yasno koya e dyasnata partia i desnite hora znaeha za kogo da glasuvat. Sega ne znayat shoto vseki im vika “nie sme pravilnite.”

 6. Jores Says:

  Dryazgi v dyasno shte ima dokato ima kakvo da delyat liderite tam - kato savsem izcheznat izbiratelite tam, shte sprat i dryazgite :)))))