Миналата седмица неформално приключи една от най-дългите и най-оспорваните предварителни кампании в Демократическата партия - Барак Обама стана първият чернокож кандидат, който ще спечели президентска номинация на една от двете основни партии в САЩ. От тук нататък битката вече навлиза в решителната си фаза.

В предходните си коментари по темата се стремих да направя безпристрастен анализ и преценка на вредите и ползите от различни варианти за следващия американски президент, както и на шансовете на двамата демократически кандидати. Въпреки това не крия, че моите симпатии бяха и си оставят на страната на Хилари Клинтън. Според мен тя има повече опит като политик, по-ясни послания и по-прагматични идеи. За сметка на това Обама се оказа много по-атрактивен и харизматичен кандидат. Неговите идеи, голяма част, от които твърде радикални и неосъществими, привлякоха голям брой демократически избиратели, макар че продължават да се приемат за неприемливи и прекалено леви от друга не по-малка част от американските граждани. Поради това продължавам да се съмнявам, че Обама може да спечели срещу Маккейн, най-малкото, защото е много по-уязвим за определен тип аргументирани атаки и негативна кампания. Неведнъж съм споменал тук, че взимането на номинация от Обама е част от подготовката на Маккейн за спечелване на президентския вот наесен.

При всички положения се надявам, че сред американците ще надделее разумът и те ще се насочат към промяна, която ще замени досегашната политика на републиканците и Буш в международните отношения на САЩ и ще спомогне за провеждане на необходимите социални реформи, от които страната се нуждае. Със сигурност Америка има нужда от промяна и ако Обама спечели изборите, въпреки че това ще е голяма изненада не само за мен, но и за мнозина влиятелни анализатори, това ще бъде демонстрация на по-голямо желание за промяна на американците, отколкото някой е очаквал. Що се отнася до това дали след оттеглянето си от битката Клинтън би поела ролята на кандидат-вицепрезидент, то мисля, че това не би било от толкова решаващо значение за кампанията на демократите. Може би по-важен е дори въпросът кой би бил вицепрезидент на Маккейн, предвид неговата напреднала възраст. 

Коментарите са затворени.