С колегите ми от Българска нова демокрация днес представихме парламентарна декларация в отговор на вчерашното заседание на Консултативния съвет по национална сигурност (КСНС) на тема “Последиците за сигурността на страната от участието в големи енергийни проекти”. В резюме нашето мнение е, че подобна инициатива е закъсняла, не дава отговори на основните енергийни проблеми пред страната, както и на въпросите, свързани с българската стратегия за енергийна сигурност. От тази гледна точка вчерашното заседанието на КСНС имаше характер по-скоро поредната ПР инициатива на президента и управляващите, отколкото на сериозен форум, целящ да даде конкретни политически предложения и насоки за развитие в разглежданата сфера. По този начин правителството продължава досегашната политика на вземане на решения, скрити от публичния поглед, и поставяне на цялото общество в условия на пълна неяснота, както по параметрите на участието на България в големите енергийни проекти, така и по нейното цялостно енергийно бъдеще. Поради тази причина в декларацията ние от БНД настояваме до края на лятната сесия на парламента да бъде изготвен и внесен проект за национална стратегия за енергийна сигурност на България. Нейният пълен текст можете да видите от тук.

6 Коментара за “България има нужда от енергийна стратегия”

 1. Elektron Says:

  Mnogo barzate za energiyna strategia, parvo tryabva Parvanov i Stanishev da se razberat koy nakade darpa chergata i togava:))

 2. Константин Says:

  Не, че не подкрепям нуждата от енергийна стратегия ама дори и правителството да ви послуша призива представяте ли си каква стратегия може да се направи за един месец до края на лятната сесия. Ще е нещо като стотиците министерски стратегии, програми и така нататък, пълни с безполезни глупости за запълване на страници и нищожен смислен текст.

 3. Сашко Says:

  Стратегията има и тя е “Българският слон и Руският слон хобот за хобот през вековете”…

 4. voltron Says:

  Kolko struva masrafa AEC belene - 5-10-15 milqrda? Kato vi sybra goce pone tova kaza li vi?

 5. Антон Георгиев Says:

  Когато става дума за такива огромни енергийни проекти винаги ще има непрозрачност на параметрите им. Едва ли има държава която публично да с и оповестява параметрите по тези договори.

 6. Marshal Says:

  Ne ochakvam nito reakcia, nito strategia ot tova pravitelstvo. Vreme e oba4e Bulgaria da re6i dali 6te igrae prioritetno s iztoka ili s Zapada ili moje bi i s dvete, no pri za6ita na nacionalnite prioriteti, a e yasno 4e bez strategia tova ne moje da stane.