Вече анонсирах на блога участието ми заедно с част от екипа на АГ клиника “Д-р Щерев” на ежегодната среща на Европейската асоциация по човешка репродукция и ембриология (European Society of Human Reproduction and Embryology – ESHRE). Тазгодишният конгрес на ESHRE се проведе в Барселона от 6-ти до 9-ти юли и в него взеха участие едни от най-авторитетните учени и медици в областта на репродуктивното здраве не само от Европа, но и от цял свят. За мащаба на срещата можете да се ориентирате от факта, че тази година в нея взеха участие рекорден брой делегати – над 7000. Освен представители на САГБАЛ “Д-р Щерев” на форума имаше и още няколко други български екипа.

Преди да опиша представянето на нашия екип на срещата в Барселона бих искал да предложа кратка “визитка” на ESHRE:
Идеята да бъде създадена Европейска асоциация по човешка репродукция и ембриология се заражда за пръв път в Хелзинки, където проф. Робърт Джефри Едуардс от Кеймбриджкия университет и д-р Дж. Коен от Париж, обсъдили със свои колеги нуждата да се учреди асоциация, която да стимулира изследванията в областта на репродуктивната медицина и наука. След допълнителни консултации през 1985 г.е решено да се организира първата годишна среща, която се провежда в Бон. На нея в резултат на широка и задълбочена дискусия на делегати от цяла Европа е учредена официално ESHRE.

Основната цел на Асоциацията е да насърчи интереса и да разшири познанията по отношение на репродуктивната биология и медицина. Тя постига това чрез подпомагане на изследванията и последващото разпространяване на научните открития в полето на човешката репродукция и ембриология сред граждани, учени, медици и пациентски организации. Друга важна задача, която ESHRE си поставя е повишаване на информираността и чувствителността по темата на политици и управляващи в цяла Европа. На по-приложни нива, целта на Асоциацията е да спомогне за подобряване на медицинските практики чрез организиране на обучения, тренинги и семинари, чрез развиване и подържане на регистри с данни и чрез прилагане на нови методи за подобряване на безопасността и качеството на дейностите, извършвани при клинични и лабораторни условия. На практика ESHRE извършва мониторинг и събира данни от цял свят за новите клинични и научни идеи, методи и технологии в областта на репродуктивното здраве и в този смисъл амбициите и влиянието на Асоциацията надхвърлят границите на Стария континент.

Понастоящем тази неправителствена организация обединява най-изтъкнатите репродуктивни специалисти, учени и лекари в Европа. ESHRE се е утвърдила като една от най-влиятелните и авторитетни световни организации в тази сфера. Тя е поела и ролята на водещ консултант на институциите на ЕС при разработването на общоевропейските политики в областта на репродуктивните технологии и репродуктивното здраве. По отношение на решения на Европейската комисия (ЕК) по тези теми, трябва да се спомене, че нито едно политическо решение не се взима без участието на представители на ESHRE. В момента се подготвя европейска директива за репродуктивно здраве от специалистите на Асоциацията, след което тя ще бъде предадена за обсъждане от ЕК и в последствие ще се предложи за гласуване в Европейския парламент. В допълнение си заслужава да се спомене, че Асоциацията издава едно от двете най-реномирани списания в областта на репродуктивната медицина - сп. Human reproduction.

На организационно ниво ESHRE се състои от Генерална асамблея, включваща всички нейни членове, която се събира веднъж годишно. Срещата в Барселона представляваше именно събрание на тази асамблея, на която беше избрано и ново ръководство на Асоциацията с 4-годишен мандат. Това ръководство се състои от няколко органа. На първо място е Изпълнителият комитет (Executive Committee), съставен от най-малко 7 члена, които се избират от Генералната асамблея (понастоящем членовете му са 16 на брой). Неговата дейност се подпомага от Консултативния комитет (Advisory Committee), в който влизат избрани от членовете на ESHRE представители на Асоциацията на базата на географско разделение. Ръководството на ESHRE се подпомага още от пет допълнителни подкомисии, всяка, от които има ясно определен набор от задължения и задачи, покриващи ядрото от административни или организационни дейности на Асоциацията. По интересните структури, които заслужават внимание са т.нар. Групи по специални интереси (Special Interest Groups). Те покриват разнообразни сфери в полето на репродуктивната наука и медицина с цел да спомогнат образователните и научните цели на ESHRE. 

След това въведение бих искал да обърна внимание на нашето участие в тазгодишната среща в Барселона, което беше повече от успешно. На първо място трябва да се спомене, че проф. Станимир Кюркчиев и д-р Таня Тимева от екипа на АГ клиника “Д-р Щерев” получиха право да изнесат свои научни презентации на форума пред специалисти от цяла Европа. Казвам “получиха право”, защото процедурата на организаторите в това отношение е изключително стриктна - всеки желаещ специалист кандидатства с презентация, която се изпраща предварително, а от ESHRE одобряват кои от тях ще бъдат представени по време на срещата. От тази гледна точка е постижение за екипа ни и признание за българската репродуктивна медицина, че наши представители бяха одобрени да представят идеите и изследванията си. Проф. Кюркчиев презентира резултати от свое проучване, според които СТЕМ клетки има във всяка една тъкан в човешкото тяло. Работата по тази тема е от изключително значение за науката на бъдещето – регенеративната медицина. Тези от вас, които проявяват интерес към темата, могат да чуят презентацията на проф. Кюрчиев от следния линк - http://v3.quadiatv.com/pres/?p={98F67302-5975-4CE1-A60F-B30DADF8DDE7} Д-р Тимева представи резултати от свои дългогодишни изследвания над много широка извадка от пациентки. Те доказват, че няма зависимост между количеството качествени и некачествени яйцеклетки, извлечени от женския организъм, и успеваемостта на ин витро процедурите.

Д-р Тимева получи признание и в още една област. В съревнование с над 100 свои колеги от цяла Европа тя спечели третото място на лапароскопски конкурс, чиято цел беше да определи най-бързите и прецизни лекари от общността.

За финал бих искал да споделя и още една добра новина. България вече има свои представители в управлението на ESHRE. Вече споменах, че на срещата в Барселона беше гласувано ново ръководство на Асоциацията. Аз, заедно с г-жа Любослава Петкова, ембриолог от САГБАЛ “Д-р Щерев”, бяхме избрани за членове на Консултативния комитет (Advisory Committee) на ESHRE. По време на тазгодишната среща беше решено името на този орган да се промени на “Национални представители” и в него да се избират по един лекар и един ембриолог от всяка страна-член на Асоциацията.

 

Снимки от Барселона:
 
 barselona_024.JPG

Проф. Кюркчиев до паметника на Колумб.

barselona_032.JPG

Улица Рамбла.

barselona_048.JPG

Градина в Барселона.

 

barselona_066.JPG

Барселона.

barselona_074.JPG

Градините на Гауди.

2 Коментара за “Ежегодна среща на ESHRE”

  1. Marieta Chergeva Says:

    Pozdravlenia d-r Shterev na vas i na ekipa vi. Veche vednaj pisah mnenieto si po dobroto predstavyane na bulgarski lekari na svetovni forumi. Hubavo e, che v Bulgaria produljava da ima kachestveni doktori i specialisti.

  2. Катерина Says:

    Тръгнах да търся информация за клиника Щерев и попаднах тук. Прочетох за успехите на екипа ви и ви поздравявам с тях. Знам, че информацията за тази среща е от миналата година, но все пак ми вдъхна доверие за избора ми. Продължавайте все така!