Опозицията в България изглежда разпокъсана не само структурно, но и идеологически. Всяка партия вижда различен път за осъществяването на едно стабилно дясно управление. ГЕРБ очевидно се предоверява на социологическите проучвания и разчита, че изборите през 2009-а ще й донесат абсолютно мнозинство в 41-то Народно събрание. Алтернатива на това вижда в прекарване на следващия мандат в опозиция. Всички анализи сочат обаче, че следващото управление ще е най-вероятно коалиционно.

Искам да припомня, че Иван Костов преди време заяви, че е готов да стои с ДСБ 20 г. в опозиция, но не и да встъпи в коалиция. Но не за това са гласували гражданите. Българските граждани са в опозиция и в момента. Техните интереси силно се разминават с тези на управляващата социалистическа върхушка. Никоя политическа сила не трябва да си мисли, че ще се ползва с доверието на гражданите вечно, ако остане в опозиция. Напротив! Актът на гласуване задължава представителите да търсят не самоизолация, а обединение с цел осъществяване на конкретни програми, цели и политики, които са били декларирани по-рано в кампанията. Това е прост „търговски договор”. Избирателят със своята бюлетина „купува” конкретна политическа програма за следващите 4 години. Политическата сила, спечелвайки този вот, се ангажира да подсигури с всички средства осъществяването на тази програма, дори това да означава коалиция с неудобен партньор. В тези отношения няма място за вечна опозиция.

Както стана ясно, ключовият елемент в тези отношения е „Програмата”.

Изготвянето на обща програма е първостепенна задача за опозиционните сили, които искат заедно да управляват през следващия мандат. На първо място, в процеса на изготвяне на тази програма ще изкристализират партийните идеологии, ще стане ясно кой с кого може да се коалира и кои коалиции са невъзможни. На втори план, ще се подобри сътрудничеството между подходящите партньори. На трето място, ще се поставят юзди на управлението през следващия мандат. Програмата ще набележи ясни рамки, от които партньорите не трябва да излизат. Като пример може да се даде сегашното управление, което не се чувства морално задължено да провежда реформа в здравно- и пенсионно-осигурителната системи. Вместо това с финансови инжекции по доста популистки начин реанимира ежегодно здравните заведения и НОИ. При ясна предварително заявена и приета програма за управление това нямаше да се случи.

Осъзнавам, че ще има общи, но ще има и спорни цели, които да залегнат в програмата, но е по-добре дебатът да се води днес, открито, преди изборите, отколкото да се претупва в часовете преди обявяване на състава на новото правителство в някой тъмен кабинет на „Дондуков”.

Няма смисъл опозицията да продължава да води безплодни дебати в пленарна зала. Коалицията ще продължи да си гласува каквото си пожелае. Но срещи и дебати на опозицията за дискусия на бъдещата управленска програма са повече от необходими,провеждани успоредно с пленарните заседания. Когато в пленарна зала управляващите гласуват сами своите законопроекти, в същото време в зала „Изток” на НС обединената опозиция ще изготвя своята програма. През следващите месеци опозицията трябва да покаже грешките на управляващите и да докаже, че има алтернативни политики, които да изместят сегашното непрофесионално управление. Именно тези политики трябва да бъдат огласени и да залегнат в програмата на бъдещото дясно правителство.

Нека вън от пленарна зала да се обсъждат законопроекти и инициативи и да се демонстрира разликата в качеството на законите на мнозинството и опозицията. Да се демонстрира какво е решението на коалицията и какво трябваше да бъде то, за да е в полза на гражданите. В пленарна зала да се влиза само при остър дебат и парламентарен контрол.

Опозицията има специалисти за сформиране на 10-12 комисии, в които да се обсъждат детайлно секторните политики като вътрешна сигурност и здравеопазване, образование и икономика. Тези комисии трябва да заседават по времето, когато се събират следобед комисиите на НС. Взетите решения под формата на одобрени текстове могат да залегнат в бъдещата програма за управление на десницата. Тогава всеки разумен човек лесно ще се ориентира в посланията и на изборите ще предпочете една видима, ясна алтернатива с конкретна програма в лицето на опозиционните сили. Според мен това е истинският, действен бойкот на парламента, който гражданите ще подкрепят.

Някои ще нарекат такива действия „парламент в сянка”, аз бих казал, че това е „парламент на светло”.

9 Коментара за “Парламент на светло”

 1. Хилари Says:

  Добра идея, но дали Костов и Бойко ще участват…. Според мен много хора ще бойкотират такава инициатива, защото са зависими от други фактори. Накрая ще си дебатирате с Юруков, защото той май е единствения човек, на който са възложили мисията на доброто ченге.

 2. Алекс Says:

  Надявам се да не разбирате под опозиционни сили РЗС АТАКА и ЕНП, защото много ще се разочаровам, ако ги реанимирате тези политически паразити с общите действия …

 3. Десен Says:

  Ето такава трябва да е конструктивната дясна позиция, не само да се лае срещу властта, но да се иска и да се предложи нещо. Иначе защо избирателите да изберат десницата, а не да си гласуват за сегашните? Само ясна програма за следващото управление и конкретни законопроекти и да не се минава с номера, че хората не се интересуват от такива неща. Вярно е, че никой не навлиза чак толкова в детайлите, но тези, които гласуват се интересуват. Иначе от какво да се интересуват? От това коя чалга певица ще пее за кампанията и от това дали плакатите са зелени или пембени ли?

 4. Kisel Says:

  ГЕРБ се пънат, ама както е тръгнало ще стоят в опозиция в следващия парламент и тогава ще им бъде много смешно на комунистите и много тъжно на всички други…

 5. Знаещ Says:

  добре е като идея, г-н Щерев, но сам знаете, че такова нещо няма как да се случи. За жалсот ставам все по-голям песимист за случващото се в България и политиката тук, вървим към някаква грозна смес от южноамериканска и азиатска политика на корупция и тотален непукизъм от случващото зад фасадата на “нормална” демокрация.

 6. Чечо Says:

  Едва ли българите следят до толкова добре какво се лсучва в парламента та да се заинтересоват от такава инициатива. От друга страна свинщината е толкова голяма , че на всички сини нищо друго не им остава!

 7. Аз Says:

  В тия опозиционни сили най-вероятн топло място ще намерят такива като софиянски, мозер, праматарски, яне янев и пр. герои на нашето време. В този момент всичко бързо ще свърши, заюото ни омръзна да гледаме тия мутри. Надявам се това да не стане и да се постигне поне някакво съгласие в рамките на “нормалните” десни партии. Но като знам, че и костов ще е там…..

 8. Mila Says:

  Добра идея г-н Щерев. Въпросът е кой ще я подеме, защото като гледам май ще сте сами. Борисов няма полза да участва в такова мероприятие, още по-малко да си издава програмните идеи преди изборите. А реално за програми става дума.

 9. Д-р Митев Says:

  Уважаеми д-р Щерев, много е хубаво това, което говорите, но за 20 години се научих, че програмите се правят, колкото да се каже, че има програма. Никога тези документи не се превръщат в реална политика, още по-малко съдържат конкретни и изпълними неща. Лозунги от типа ние сме за 10% икономически растеж вече сме ги слушали. Да видим