В няколко публикации по темата за американските избори направих прогнозата, че Джон Маккейн постепенно навлиза в по-благоприятна позиция и тепърва ще започне засилването на кампанията си. Като потвърждение на това мнение, вчера излязоха последните социологически проучвания, според които републиканският кандидат за президент повежда пред Барак Обама. В изследване на влиятелния всекидневник USA Today и агенция Галъп, проведено през уикенда, двойката Маккейн/Пейлин набира преднина с 4 % над Обама/Байдън при регистрираните вече избиратели и с 10% при американските избиратели, които вероятно биха гласували.

 

080909election3_cxsryhif.gif
 Източник: Gallup (www.gallup.com)

Този възходящ тренд се отчита от почти всички социологически агенции, както може да се види от обобщените данни тук. За пръв път Маккейн набира такава преднина пред опонента си, откакто са ясни кандидатите и на двете партии. Очевидно включването на Сара Пейлин в екипа на Маккейн досега донася повече позитиви за кампанията на републиканците, отколкото избора на Байдън за вицепрезидент на Обама за тази на демократите. Тук е интересно да се спомене, че нейната реч по време на републиканския конгрес е била гледана от 37,2 милиона американци, което се приближава до гледаемостта от 38,4 милиона зрители на речта на Барак Обама при приемането на номинацията му за демократически кандидат. За повишаването на популярността на Маккейн може би способства наблюдаването на охлаждане на отношенията между САЩ и Русия след конфликта с Грузия и особено след обиколката на Чейни в т.нар. “близка чужбина” в края на миналата седмица. Както вече бях споменал в предишна публикация по темата, по-голямата част от американските граждани приемат републиканския кандидат като по-подходящ главнокомандващ и по-силен и решителен лидер, което явно му носи позитиви в ситуация на засилващи се страхове от възобновяване на Студената война. Тепърва обаче предстои да видим дали покачването в подкрепата за Маккейн е временно засилване след конгреса на републиканците или ще се потвърдят прогнозите, че Обама трудно може да бъде негов конкурентоспособен опонент с развитието на кампанията.

Провокиран от някои коментари на блога искам да споделя и моите лични предпочитания. Както вече имах възможност да пиша, номинирането на Клинтън за демократически кандидат щеше да бъде по-добрият избор, според мен. След като беше пропиляна тази възможност, сега финалната победа на Маккейн започва да изглежда все по-вероятна, като силно се надявам, че водената от него политика ще се отличава осезаемо от тази на Буш.   Определено, според мен, кампанията на републиканците засега е по-добре структурирана стратегически, без това да означава, че споделям повечето от техните възгледи. Импонира ми, обаче, изказването на Маккейн, че той ще работи с усилията и идеите и на двете партии, в което виждам определен стремеж към центризъм. Вече сме на финалната права за Белия дом и това, което остава е да видим e, кое послание ще надделее в крайна сметка – това за обединяване на усилията или това за радикална промяна.

6 Коментара за “Маккейн повежда”

 1. DeathLiber Says:

  Тонкий ход мысли :)))

 2. Анонимен Says:

  Ако Обама продължава да залага само на сълзливи послания за промяна и да издиша по-ключови теми нищо чудно разлика между него и Маккейн да се засили. Интересно е обаче каква ще е негативната кампания, която ще водят от тук нататък и какви кирливи ризи ще си изкарат защото много често тя решава избори в САЩ.Обама изглежда по-уязвим, но пък Маккейн е живял по-дълго и може да е свършил нещо, с което не се гордее. При всички положения републиканците е търсят слабости в настоящето на Обама, а демократите в миналото на Макейн.

 3. Стела Says:

  Мен ако питате това е временно засилване след като се оказа че уж изненадващия избор за вицепрезидент всъщност не е толкова лош. Обама от началото води и сега изведнъж Макейн дръпна за момент и медиите направиха голям въпрос от това.

 4. Ogi Says:

  Shtom Makein povejda oshte v nachaloto na kampaniata pri polojenie, che amerikancite sa propushteli ot upravlenieto na Bush veche stava yasno nakade otivat neshtata. Obama zagubi iniativata i tova ot tuk natatak shte stava oshte po-osezaemo.

 5. Анти-макейн Says:

  трябва да се плашим от тези новини. ако макейн победи нищо добре не чака света. войната в иран не ни мърда. Ама там няма да е като в ирак

 6. Анонимен Says:

  Как изобщо още имате съмнения кой ще спечели, Обама отдавна издиша, няма как да стане президент.