Едно решение на правителството, което е намерило място в проектобюджет на НЗОК през 2009 предизвика разгорещена дискусия по време на обсъждането му в пленарна зала. Става дума за намерението над 401 млн. лв. от приходите в Касата през следващата година да бъдат замразени в БНБ. Тази сума практически представлява и дори надвишава ресурса, който се очаква да се натрупа от двупроцентното увеличаване на здравните вноски. Така въпреки настояването не само от страна на изпълнителите на медицинска помощ, но и на експертите по здравен мениджмънт, част от резерва да се деблокира, за да се подобри финансирането на системата, на практика се случва точно обратното. Без ясен стратегически план за неговия смисъл и цел той ще бъде увеличен от 375,5 млн. лв. на 777,3 млн. лв.

На първо място трябва да се каже, че повече от нелогична изглежда идеята след като бе прието предложението за увеличаване на здравните вноски от 6% на 8%, допълнителният ресурс вместо да отиде за финансиране на здравеопазни дейности да бъде замразен. В сегашната ситуация страната ни в действителност от няколко години насам за пръв път има нужда да  се заделят средства, които да гарантират стабилност в разрастващата се криза. Да се осигурява това обаче чрез парите, взети от българските граждани за тяхното здравеопазване е най-неподходящия подход. Той изглежда още по-неудачен при положение, че през последните години здравната ни система страда от сериозно недофинансиране. По време на този мандат представителите на Тройната коалиция показаха, че нямат капацитет и визия за продължаване на реформите в сектора на здравеопазване. Това беше потвърдено и от псевдо-стратегията, която Министерския съвет предложи за обсъждане миналия месец. Сега освен тази безидейност наблюдаваме и как управляващите решават да изпратят допълнителен ресурс във “фризера” под формата на резерв, вместо той да се използва за финансиране на реформата и подобряване на положението в сектора. Създава се допълнителен резерв от над 400 млн., който ще изчезне от погледа на обществото и с него е неясно какво ще се случи в предизборната година.

И преди съм писал, че искането за подържане на значителен ресурс под формата на резерв на НЗОК демонстрира пълно неразбиране на смисъла и философията на здравното осигуряване. Според ЗЗО Здравната каса задължително образува резерв, който се набира от 10% от събраните осигурителни вноски и от други приходи. Всяка година сумата в този резерв е приблизително равна на 100 млн. лева. От своя страна допълнително съществува т.нар. преходен остатък от близо 360 млн. лв, който е съставен от натрупани средства от здравноосигурителни вноски в бюджета на Касата когато не е имало развити клинични пътеки и механизъм да бъдат изхарчени тези пари. Подържането на този остатък и в настоящия момент е недалновидно решение, а какво да се каже за допълнителното негово нарастване с 400 млн. лв. Наличните по него средства вместо да стоят в консолидирания републикански бюджет трябва да бъдат използвани за здравеопазване, тъй като вече са платени от българските граждани под формата на здравни вноски. Касата няма нужда от подържане на преходния остатък като резерв, защото средствата в нея се събират и харчат текущо месечно. НЗОК не е изправена пред опасността от фалит, освен ако не бъде преустановено събирането на здравноосигурителни вноски. За всички е ясно, че това няма да се случи. Касата ще извършва плащания, докато се събират вноски и подържането на преходния остатък показва или непознаване на принципа на нейното функциониране, или начин да се злоупотребява с тези средства. Възможно е именно желанието на определени кръгове, свързани с управляващите, да сложат ръка върху този огромен ресурс да диктува предложението за отиване 2% от вноските в резерв. Много вероятно е достъпът към тези средства да не бъде политически осребрен по някакъв начин в идващата предизборна кампания.

Днес бюджета на НЗОК за 2009 г. беше приет с гласовете на мнозинството на първо четене. Това беше извършено с уговорката, че между първо и второ четене част от тези пари ще бъдат отблокирани и насочени към разходната част на бюджета на касата. Сега трябва да изчакаме да видим какво ще се договорят трите управляващи партии за това каква сума от 400-те милиона да “деблокират”. Ясно е едно, че въпреки приказките, че подобряването на българското здравеопазването е един от основните приоритети за Тройната коалиция, до края на мандата то пак ще бъде оставено на “резервната скамейка” на правителствените действия.

4 Коментара за “Здравеопазване в резерва”

 1. Василев Says:

  Бас държа, че тези близо 800 милиона лева дето ще се замразят в бюджета по някое време в годината може да се размразят и да финансират под черта някое правителствено проектче и то баш преди изборите. За доста обръчи ще се намери хляб, но за много хора няма да има лекарства примерно.

 2. garmin Says:

  po golyama glupost ot tova za rezerva ne san chuval. vse pak kakva e ideata dogodina da mi vzemat s dva procenta poveche ot zaplatata ako ste si gi zapazyat v rezerv. tova veche ne e togaz zdravna vnoska a si e chist danak. ili da gi dadat tezi sredstva vav chastni fondove ili da giostavyat na horata te sami da si se razporejdat s parite si. vsichko ostanalo si e socialisticheska glupost.

 3. Лекар Says:

  Критиката за заделянето на резерв на НЗОК в размер на 400 млн. лв е напълно основателна ! Здравеопазването е в пълен крах ! Очаквам с нетърпение изборите , за да си отиде крадливата коалиция !

 4. Също лекар Says:

  ами сега остава да се обясни на простия народ по селата и малките градове ,защо догодина няма да имат не свободен ,а никакъв достъп до лекар ,защото в районите извън градовете вече доктори почти няма или ако има са като мене да обслужват денонощно 8000души в 8 населени места отдалечени на 15 км едно от друго365 дни без заместник и право да се разболея.Това е мноого добро нещо за специалистите и болниците в района ,защото се пълнят с пациенти за щяло и нещяло ,а и живна и дейността на кардиологичните центрове за стентиране ,просто защото хората нямат никакъв достъп до кардиолог и най обикновени лекарства и се лекуват сами или от аптекарите и се усложняват ,така вместо държавата да обезпечи първичната помощ и да дава адекватни средства за нея ,тя събира резерв и после го харчи за същото нещо ,но умножено вече по 10 или ако пневмония се лекува от джипи струва на НЗОК средно 3 лв,но ако същата се лекува от болница ,сумата е поне 1000лв ,останалото без коментар.