За тези от вас, които следят дебата по проектобюджета на НЗОК за 2008 г., прилагам текста на мое интервю пред Светослава Кръстева от ЕКСПРЕС.БГ (www.expressbg.com).  Запазил съм тук заглавието така, както го е написала редакцията на изданието.

Доц. Щерев, как ще коментирате отказа на парламента да разгледа проектобюджета на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК), изготвен от Българския лекарски съюз (БЛС)?

Това е нарушение на правилата на Народното събрание (НС). Миналата година бюджетът не се прие, защото БЛС и НЗОК не сключиха рамков договор. Това наложи промяна в законодателството. Направиха се не особено ясни текстове в Закона за здравното осигуряване. Там пише, че ако не се сключи договор, или не се разберат БЛС и НЗОК за обеми и цени, то техните предложения влизат в Министерския съвет (МС) и той ги внася в НС. Тази година БЛС пръв изготви бюджет, който се различава със 730 млн. лева от проекта на касата. Министъра на здравеопазването и МС казаха, че това е реалният бюджет, но няма пари. Това е все едно да кажеш, че хлябът струва 1 лев, но ще го продаваш на 30 стотинки, защото няма пари. Тогава МС вкара двете предложения в един законопроект. Обаче другарите от левицата решиха, че на лекарския съюз бил само за сведение. Как ще е за сведение, когато в закона изрично е записано, че и двете предложения се вкарват от МС в НС? Това беше големият спор – трябва ли да се разглежда предложението на БЛС за бюджет на касата. Естествено, че трябва. Тъй като 730 млн. са много, трябва да видим какъв е механизмът за уеднаквяване на двете предложения.

Означава ли това, че депутатите са извършили закононарушение, отхвърляйки за разглеждане проекта на БЛС?

Това е нарушение. И когато бъде публикуван законът, ако не бъде гласувано предложението на БЛС, абсолютно сигурен съм, че ще бъде сезиран Конституционният съд. Но да видим как ще се развият дебатите по-нататък.

Какви са очакванията Ви?

Какво развитие да очаквам, когато тройната коалиция се е събрала и е решила да се приеме бюджетът на касата? А той означава още една година мъка. Ние чакаме година след година да се направят някакви реформи, а това не става. Тогава какво чакаме? Защо ще приемаме бюджет, който е погребален? Ако на някой не му е ясно какво трябва да се направи в здравеопазването, би трябвало най-малкото да попита.

Колеги Ви от НДСВ не се ли допитаха до Вас?

НДСВ винаги е имала правилни позиции по въпросите на здравеопазването, но винаги е правила компромиси. За това носи вина политическото ръководство. Винаги казваме, че трябва да се активират доброволните фондове, че трябва да дойдем до реално финансиране в здравеопазването, но тези промени били трудни. Ами трудни са!

Липса на политическа воля ли е причината за отказа?

Абсолютно! Тя липсваше и по време на управлението 2001-2005 г., когато трябваше да се направят реформи в областта на здравеопазването, образованието, вътрешните работи, сигурността…

Какви са необходимите фактори за задействане на тези реформи?

Тази коалиция е неспособна да прави реформи. Не че не желае, но не може да се формира политическа воля. Защото атаките в социалистическата партия са много големи – към премиера, към финансовия министър, дори към министъра на икономиката. Това пък предпоставя друг тип разговори в тройната коалиция. В ДПС както винаги се увъртат и никога не взимат ясна позиция. Трябва да се изтъргува дадена отстъпка. И в края на краищата ние сме на топа на устата. Затова смятам, че времето на компромисите приключи. Няма необходимост те да бъдат правени, защото по този начин се забавя развитието на страната.

Кога според Вас ще се сложи край на компромисите?

Сега, до края на годината, когато се приема бюджетът.

И смятате, че той няма да е бюджет на компромисите?

Ако е такъв, трябва ясно да се каже кой носи отговорност. Аз няма да нося отговорност, понеже няма да гласувам за този бюджет.

Защо наричате бюджета на касата погребален?

А какъв да го нарека, когато имаме пари само за финансиране на последиците? Ние нямаме стратегия за здравеопазването. Тежките заболявания се увеличават. У нас те се откриват в късна фаза, докато в Европа е обратното. Мислите ли, че по този начин може да се решава натрупването на все повече и повече болни? Но знаете ли къде всъщност е проблемът? Че, ако се увеличат парите днес, овациите идват веднага. При другия начин, който включва изработването на стратегии и програми за цялостното здраве на населението, овациите ще дойдат след няколко години, при други управляващи. Затова се върви по лесния път, а той е пагубен.

По закон, ако НЗОК и БЛС нямат споразумение на 1 декември, се приема вариантът за бюджет на касата. Как ще се развият събитията в следващите седмици?

Въобще няма да има Национален рамков договор тази година. Вие наистина ли смятате, че управителните съвети на БЛС и зъболекарския съюз ще подпишат тези договори? След това ще се явят пред своите колеги, а те пък ще ги сменят веднага. Протестите в съсловията на лекарите и сестрите тепърва предстоят. Това на учителите беше нищо.
В политиката най-важното е да се научиш да предвиждаш. В бюджета на касата здравеопазването не е приоритет, няма заложени никакви реформи и има пожелание да се работи, а пък ще се плаща колкото има. Ако се приеме този бюджет, а то натам вървят нещата, естествено, че ще дойдат протести.

Какво предвиждате да е следващото правителство на България?

Ако българите искат да живеят като европейци след около 10 години, трябва да има дясноцентристко управление и то най-малко два мандата. В противен случай ние все повече ще се отдалечаваме от една мечта.

А каква е прогнозата Ви за НДСВ?

НДСВ е една приключила кауза. Това беше НДСВ – проект на прехода до 1 януари 2007 г. Сега България се нуждае от нов проект.

15 Коментара за “Бюджетът на НЗОК е погребален (интервю)”

 1. Mia Says:

  Прочетох между редовете интервюто, защото темата не ме интересува толкова. Това обаче, което ми направи впечатление е финала. Поздравления за искреността и смелостта да кажете такова нещо публично. Надявам се обаче, че като казвате, че сега българия има нужда от нов проект, не смятате, че този ролята на този нов проект може да бъде поета от ГЕРБ!

 2. Доктор Says:

  Нека пак да си заровим главата пред проблемите. Щерев не ми е симпатичен, но май е единствения, който казва, че има проблеми. но нека има фанфари, да се радваме колко добро здравеопазване имаме

 3. отвратен Says:

  На снимката горе виждам един жалък крадец! Такива като него крадоха Народа как турчин не го е крал. Ошушкаха всичко майката е..ха на държавицата и хорицата за да са милионери, мултимилионери, богаташи , супербогаташи и какво ли още не. Кърванви пари и натрупано богаство за сметка сълзите и тегобите на Народа! Тоя ЩЕРЕВ за да стане богат е крал и за умрелите! Сега бюджет и откъде пари като Щеревци и кредитни милионери ХЪРСЕВЦИ разбиха държавността и държавата. Те са за доживотен ЗАТВОР! Кой обаче да го направи като няма прокуратура!Това е положението! Бог да е на помощ на българите! Няма спасение!

 4. обективен Says:

  Подобно говорене тип “всички са маскари” (крадат и лочат кръвта на народа:) е малко смешно и какво общо има тоя коментар със статията не ми е ясно

 5. Ingemund Says:

  Chest pravi na Shterev, che vapreki che e deputat ot mnozinstvoto ima sili i smelost da kritikuva argumentirano slabite strani na tova upravlenie. Vse pak e dobre da ima takiva aktivni pozicii, koito razglejdat problemite obektiwno, a ne prosto tyasnopartiyno.

 6. Петър Says:

  То добре да има хора като вас, които да говорят, че е нужна реформа и най-вече политическа воля за тази реформа в здравеопазването, но ще дочакаме ли реални действия в тази насока. В парламента има няколко човека, които разбират от здравеопазване и един от тях очевидно сте вие, но още по-очевидно е, че само с говорене не става.

 7. ??!!! Says:

  Samo s govorene ne stava v parlamenta, a, ami s kakvo spored teb tryabva da stava s boy s toyagi li?!

 8. Миро Says:

  Не гласувахте за бюджет 2008 на НЗОК, заради своите принципи и това Ви прави чест. Но сега какво следва?

 9. Алекс Says:

  Е ок, все пак толкова голяма новина ли е, че един народен представител от мнозинството не е подкрепил бюджет, предложен от правителството. Явно за България е, заради нивото на бг политиците, но поведението на Щерев би било нещо нормално за една европейска държава. Щом един депутат не приема нещо, той трябва да изрази своето несъгласие, а не със червени и зелени фулмастери (или каквито там цветове бяха) някой да им подсказва какво да гласуват като пионки. Просто Щерев действа както трябва да действа всеки истински политик и тука от това стана голяма новина…

 10. atanas Says:

  Алекс, правилно казвате, че Щерев е истински политик, но пропускате да добавите… за българските условия. Тоест, некомпетентен и глух за разумните решения и за добрите политики, ако не му изнасят. Ето ви документално доказателство за това. В предишното НС Щерев беше председател на Комисията по здравеопазването. Когато трябваше да обсъждат поправката касаеща здравните дългове на българите в чужбина му изпратихме добре обосновано писмо за това какво трябва да се промени в закона, за да се изчисти недоразумението. Отговорът беше стандартен отказ. В резултат, държават продължи да рекетира за здравни вноски стотици хиляди българи, които не са стъпвали в България от години. Да речеш, че материята е нова и непозната за щеревци, адемовци и другите капацитети по здравеопазване… не е, има европейски регламент от 1971 г. има конвенция на МОТ. В тези документи гражданството не е признак за задължително здравеопазване, но господата в НС явно се изживяват като съвременни феодали.

  Писмо до Народното Събрание относно поправката Адемов
  Изпратено на НС на 06/04/2005

  Уважаеми народни представители,

  Изразяваме несъгласие с приетия на първо четене Законопроект за изменение и допълнение на Закона за здравното осигуряване (поправка Адемов). В него не се предвижда исканата в подписката отмяна на задължението за осигуряване по гражданство и по-специално на Чл. 33 (1) и Чл. 34. (1) от ЗЗО.

  Считаме, че без такава промяна предлаганите мерки са само временно палиативно решение и не засягат същината на проблема. На практика те водят до усложняване на закона и допълнителни бюрократични процедури за нашите сънародници в чужбина.

  Поради тези причини настояваме:

  Първо, да се променят чл. 33 и чл. 34 от Закона за Задължителното Здравно Осигуряване, въз основа на който задълженията за осигуряване се базират на гражданството, а не на периода на пребиваване в страната.

  Второ, българските емигранти да се освобождават от плащане на осигурителни вноски, независимо от това дали са се осигурявали задължително в страните, където пребивават или не. Така ще се гарантира справедливо решение за всички наши сънародници, независимо от това къде живеят, независимо от това какъв е правният им статус.

  Трето, да се предвиди възможността българските емигранти да декларират, че не са ползвали услуги, заплащани от НЗОК посредством декларации, които да бъдат поставени в Интернет. Оттам заинтересуваните могат да ги изтеглят и изпратят до съотвеното териториално поделение на НЗОК. Това решение ще е лесно за администриране и ще удовлетвори не само българските емигранти и техните близки и приятели в България, но и държавните институции, чиято нормална работа ще бъде гарантирана.

  Пето, българските емигранти да могат да доказват факта на пребиваването си в чужбина с копие от задграничните си паспорти или други документи, а не с издаване на удостоверение от МВР. Да се даде възможност на НЗОК, НОИ и МВР да създадат процедура, по която служебно да проверяват дали определен човек е бил в страната повече от 183 дни годишно. При съществуващите информационни масиви на МВР това е възможно. Защо отново трябва да се прехвърля тежестта върху българските емигранти, техните близки и приятели, да доказват нещо, което е от компетенцията на МВР и спокойно може да бъде проверено?

  Заявяваме, че е необходимо цялостно преосмисляне на философията на поправката “Адемов”. В настоящия си вид тя представлява опит за отлагане на решаването на проблема и за създаване на тежка административна процедура, която българските емигранти трябва да преодолеят, за да защитят изначално нарушените си права.

  С уважение,

  Типов отговор:

  РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

  НАРОДНО СЪБРАНИЕ

  Комисия по здравеопазване

  Председател: Доц.д-р Атанас Щерев, д.м.н.

  Изх. N ******
  София,07 . 04. 2005г.

  ДО ****

  Уважаеми г-н *****,

  Направените от Вас предложения предполагат промяна на първоначално заложената философия на възприетата у нас система за здравно осигуряване. Взимането на решение за промяна на философията е възможно да стане след задълбочен обществен дебат и широк консенсус между всички заинтересовани страни и институции.

  Уверявам Ви, че Вашите предложения ще бъдат предоставени на вниманието на заинтересованите институции и ще бъде взето тяхното становище.

  София 07 .04. 2005г.
  С уважение:
  / доц. Ат. Щерев/
  Председател на Комисията по здравеопазване

 11. BB Says:

  Hubavo de, ama nito ot tvoeto oficialno pismo, nito ot negovia oficialen otgovor se potvarjdavat yasno i nedvusmisleno neshtata, za koito govorish

 12. Авицена Says:

  Ок, г-н Atanas, за младите емигранти, които така или иначе си живеят и работят в чужбина като нормални граждани съм съгласен, че не е правилно да плащат осигуровки у нас. Но онази огромна армия от гастербайтери, повечето от които не пребивават легално зад граница и се лекуват основно в България по време на прибиранията им, не съм много съгласен. Освен това много емигранти ползват здравни услуги в България, защото у нас е много по евтино. Вярно е, че си плащат и цените по принцип се определят от пазара, но във формирането на родния пазар оказва влияние и държавата чрез преразпределянето на и връщането на част от събраните средства от осигуровки обратно в здравната ни система. Истината според мен е някъде посредата, но явно е трудно да се намери рационален компромис за всички засегнати.

 13. Nikolay Says:

  Уважаеми Atanas, може би просто не разбирате смисъла на отговора за “философията” на здравното осигуряване. То е базирано на солидарен принцип. Вие не живеете в България, но сте нейни граждани, а роднините ви например не живеят ли в България и не ползват ли здравно обслужване? Какво да кажем за останалите български граждани? И аз плащам много осигуровки без да роптая излишно. Напр. осигуряват ме и за бременност и майчинство, а няма опасност да забременея…

 14. Д-р В. Says:

  Уважаеми Доц.Щерев, пише Ви ваша ученичка. През годините харесвах не само лекциите Ви и работата с пациентите,но и идеите,които защитавахте относно здравеопазването като цяло. Доц. Щерев,завиждам на ентусиазма,който имате! Вярвате ли още? В какво вярвате? Защо вярвате? Има ли смисъл да вярвате в доброто желание на системата например да има за приоритет бъдещето на нацията? Не искам,не мога и няма да повярвам в това,след като получихме в моето АГ-отделение поредния шедьовър на НЗОК-не може да се лекува в стационар бременна жена преди 10 г.с. Каквито опаквания да има! Здравната каса не плаща! По причина,че трябвало да има жив плод за да плати! А преди 10 г.с. нямало жив плод! Кой определя правилата, Доц. Щерев? На кой му пука? Как може да се работи по този начин? Всъщност,задавам Ви риторични въпроси! Зная,че не можете да ми отговорите! Пожелавам Ви късмет и здраве!

 15. Elena Says:

  Haresvam vi G-n Chterev, zashtoto pri vas dumite se pokrivat s delata. Namiram, che ste politik ot evropeyski tipt.e. rabotesht civilizovano i otkrito. S pulnoto suznanie, che da ste v opziciq v tozi parlament koeto e dosta neposilna zadacha, iskam da vi pojelaq uspehi i kuraj. Vqrvam, che zad vas stoqt i mislqt mnozina kato men.
  Emigrant sum , grajdanin i na druga durjava, kudeto sum osigurena , kakto i cqloto mi semeystvo. Ne polzvam zdravni uslugi v Bg, a v redkite sluchay kogato go pravim si plashtame,( nay-veche zubolekarski uslugi polzvame) taka che namiram zakonoproekta za rezonen i spravedliv.
  Gastarbayterite (raboteshtite na cherno v chujbina) ne sa emigranti, taka che zakonoproektut ne bi trqbvalo da se otnasq za tqg.