Българска нова демокрация (БНД) сключи споразумение на 12 юни 2009 г. със Синята коалиция за съвместни усилия на предстоящите парламентарни избори за избор на народни представители. БНД първа от всички политически партии публикува своята програма, както в електронен вариант, така и на хартия. Нашите програмни намерения почти не се различават от тези декларирани от ДСБ и СДС. Тази идейна и програмна близост прави логично сегашното споразумение.

 Някои от хората, с които създадохме през май 2008 г. БНД ни напуснаха по различни причини. Ние не смятаме да ги съдим за това. Обединени сме не в група от личности, а около програмни намерения и търсим съмишленици за реализацията на тези ценности и идеи. Наясно сме, че това е един продължителен процес, изпълнен с противоречиви събития и поврати, но това, че нашата програма е съвместима с тези на други десни партии у нас и в Европа ни прави оптимисти. Ние не сме лидерска партия, в която всичко и всички се въртят години наред около една и съща личност, а се обединяваме около ценности, които искаме да превърнем в управленски решения.

Нашето слабо представяне на европейските избори трябва да ни подскаже, че не е достатъчно само да имаш добри идеи, а трябва да си подготвен да ги предложиш в достатъчно привлекателен и убедителен вид както на гражданите, които са решили да гласуват, така и на тези, които в момента се отказват от правото си на глас. Избирателите не са длъжни да гласуват за нас, а трябва да са убедени за това. Много партийни централи обявават хората, които не са гласували за тях за глупави, нечестни, кариеристи, дори за престъпници и бандити. Други партии поставят такива условия на гражданите за принадлежност към тях, които ограничават и отклоняват избирателите да припознаят техните идеи. Ние от БНД не робуваме на такива предразсъдъци и имаме ясно изразена позиция по отношение на ограничителните условия.

 Ние в БНД отклоняваме от членство в партията и не желаем каквато и да е поддръжка от лица или групи, които са нарушили законите на страната и са с влязла в сила присъда от български или европейски съд.

 Ние от БНД проверяваме за принадлежност към бившата ДС всяко лице, което предлагаме за изборна партийна и държавна или общинска длъжност. Убедени сме, че макар и разформирована, структурите на бившата ДС продължават да са активни в нашето общество в днешно време и непрекъснато се опитват, а много пъти и успяват чрез зависими от тях лица да влияят зловредно на развитието на страната ни по нейния Европейски път.

  Ние от БНД подкрепяме принципите и тезите, заложени в Пражката декларация “Европейската съвест и комунизмът”, представена от Демократи за силна България и Българска нова демокрация на 2 юли 2008 г в българския парламент.

 Ние от БНД, обаче имайки предвид горепосочените условия, не робуваме на доктринерското мислене кой каква политическа позиция е защитавал в миналото, а смятаме за постижение да отклоним и убедим хора и симпатизанти, гласували преди за наши политически опоненти, сега да гласуват за нас и нашите коалиционни партньори.

 Изборите са съревнование на идеи и в политическата надпревара изградената Синя коалиция трябва да покаже политическа конкурентоспособност и капацитет. Демократично мислещите гражданите не трябва да гласуват по задължение за Синята коалиция, те трябва да бъдат убедени за това. Заклеймяването на определена група граждани, които в миналото са гласували или поддържали друга партия или коалиция, обслужва само статуквото. Невъзможно е избирателите да гласуват за теб и да ще се бориш в свободна изборна надпревара за техните гласове като им обявяваш, че досега те са били лоши и са мислили глупаво. Това е лоша практика и ние от БНД призоваваме: Погледнете програмата на БНД и на партиите от Синята коалиция и гласувайте на предстоящите парламентарни избори с бюлетина №19, за да върнем България на нейния Европейски път.

 Ние от БНД призоваваме всички онези, които огорчени от провежданата досега политика, не гласуват, призоваваме бившите членове на БКП и БСП, бившите членове на НДСВ, призоваваме всички онези българи, които в 1990 г. припознаха в СДС новото бъдеще на България, да подкрепят на предстоящите парламентарни избори с бюлетина № 19 свободното и демократично бъдеще на страната ни. Нека да забравим огорченията, да простим и в името на бъдещето на нашите деца и внуци да се обединим около дясноцентристките ценности на Синята коалиция и на 5 юли да гласуваме с бюлетина № 19!

3 Коментара за “Българска нова демокрация сключи споразумение със Синята коалиция”

 1. Мая Says:

  Кой са хората на БНД в листите на бюлетина №19? И тази коалиция не подменя ли убежденията на тези, които повярваха във вас. На тези, които станаха ваши членове заради хората, които Ви подкрепиха в отделните региони и въпреки част от тези, които са в парламентарната група на БНД?

 2. Светла Says:

  Браво! Стискам палци на БНД и очаквам успех в изборите!

 3. Мая Says:

  Доцент Щерев,
  как ще коментирате това? Публикацията е от в-к “24 чаас” на 13 юни 2009 г.
  “Бившият председател на Народното събрание Борислав Великов най-неочаквано е издигнат от „ЛИДЕР-Новото време” за мажоритарен кандидат и водач на листа в Монтана. Днес коалицията представи пред журналисти водачите на листи и мажоритарните си кандидати за изборите.
  До вчера се смяташе, че Великов ще участва в изборите за парламент с листите на синята коалиция, след като БНД, на която е заместник-председател, сключи предизборно споразумение със сините.Самият Великов заяви, че е подал оставка като заместник-председател на БНД, но…остава в партията. Той оглавява листата и в 24 МИР София.
  В 23 МИР коалицията „ЛИДЕР-Новото време” издига Свилен Габровски. Мария Ковачка е мажоритарен кандидат и водач на листата в София-област.
  Председателят на “ЛИДЕР” Кънчо Филипов е водач и мажоритарен кандидат в Стара Загора, а водачът на “Новото време” Емил Кошлуков - в Пловдив-град.
  От коалицията заявиха, че разчитат да спечелят в четири мажоритарни района. Кандидатите в листите са хора с авторитет и познания на проблематиката на отделните райони, каза при представянето председателят на предизборния щаб Петър Паунов.”
  Стара Загора не гласува за Вас за това, че подкрепихте неподходящите хора, а не заради Вас самият.

Напиши коментар