Вчера попаднах на една новина в пресата, която доста ме смути. Става въпрос за опипване на почвата за отмяна на правото на вот зад граница. Повече за публично лансираната вчера идея можете да прочете от интернет страниците на в. 24 часа и в. Сега.В БНД вече излязохме с кратка позиция по темата, с която можете да се запознаете от тук. В следващите редове бих желал да изкажа и моето лично становище по прилагането на една подобна мярка.

По отношение на дейността на българските мисии и консулски отдели зад граница държавата ни е голям длъжник към гражданите на България зад граница. Вместо да се тръгне към поправяне на това порочно поведение сега се предлага идея, целяща пълно игнориране на правото на политическо представителство на сънародниците ни, живеещи в чужбина.  Подобна стъпка ще доведе единствено до пълно отчуждаване на българските емигранти от политическите процеси у нас и окончателно заличаване на гражданската им връзка с родината. Сякаш се цели постигането на сталинския прийом – няма български граждани, които да гласуват в чужбина, няма проблем. Това е изключително лош подход към всички онези общности от българи, пръснати по света. Излиза, че емигрантите ни са прави като казват, че България е мащеха за тях. Мога да дам един прост пример. Държавата не се отказва от това на българите в чужбина да се налага да плащат солидарно заедно с гражданите в страната здравни вноски, макар те да се осигуряват в страните, в които живеят. Все още законово не е уредена тази недомислица. За сметка на това обаче сега се предлага твърде радикалното решение на проблема с изборните нарушения в секциите зад граница с възможно най-рестриктивната мярка – пълна отмяна на правото на глас.

Ако трябва да се върнем пак на въпроса за дипломатическите мисии на България, трябва да признаем, че там продължават да се ширят партийни назначения, изпълняващи партизански поръчки – особено по време на избори. Чудя се защо масово се назначават социалисти като дипломати в САЩ, Франция, Германия и т.н. Не е ли по-смислено те да се пращат в Северна Корея, Либия, Куба, Венецуела. Там в свои води и сред своите другари ще лобират за България. Така би било по-логично. Но не, най-убедените социалисти се натискат да получат назначение в “капиталистическите” държави. Извън кръга на шегата трябва да констатираме, че посолствата ни останаха с порядки от социалистическо време, когато само номенклатурните велможи се посрещаха и обслужваха подобаващо там. За всеки български гражданин, живеещ в чужбина, не личи, че посолството ни е един вид дом и част от родината в съответната страна. За последните 20 години нищо не се е променило в порядките на редица дипломатически представителства на България. Това не са притегателни центрове за българите зад граница. Те не изпълняват функцията на адвокати, на защитници на съгражданите ни, живеещи в други държави. Те не са отворен дом за тях с информация за всичко, което се случва в родината.

Премахването на гласуването на българите в чужбина може да бъде разчетено само като един знак. Той казва – ние не се интересуваме от вас и вие не се интересувайте какво става в България. Ако ГЕРБ продължат да настояват за тази идея, това би била една изключително голяма черна точка за тях. Подобна мярка не само противоречи на конституционните и демократични принципи, гарантиращи правото на политическо представителство. Тя е напълно несъобразена с реалностите на глобализиращия и отворен към движение на хора свят през XXI в. Тя би довела до пълно откъсване от страната ни на един немалък брой мислещи, предприемчиви и активни български граждани, живеещи зад граница, които могат да бъдат от полза за развитието на България в годините напред.

4 Коментара за “За отмяната на гласуването в чужбина”

 1. Марин Says:

  Абсолютно подкрепям!
  Не може заради проблем с организация на работата на посолства и консулства да се наказват гражданите на България, живеещи в чужбина.
  Една много любопитна книга “Мисия Лондон” на Алек Попов чудесно описва какво се случва в едно посолство. Разбира се, тя е литературна измислица, но съм сигурен че част от случките са близки до истината.

 2. Цветко Says:

  Това не може да е истина! Герб ще си навлекат много проблеми, ако направят такава простотия…

 3. Maria Semerdjieva Says:

  Balgarskata darjava edinstvenoto koeto pravi s emigrantite si e da im se podigrava postoyanno s pravata. Nikoy balgarin v chujbina ne razchita na pomosht ot tezi konsulski slujbi. Samo v kraen sluchay veche ako se naloji i togava se sblaskvame s otvratitelno povedenie. To ryazko konstrastira s tova na koeto sme sviknali v drugata strana i ni otblaskva ot BUlgaria oshte poveche. Ako se zabrani glasuvaneto Bulgaria sasvem shte trryabva da zabravi za emigrantite si!@

 4. Obrazcov Says:

  Az ne sam glasuval tuk na poslednite izbori i sajalyavam. No ako takava prostotia se napravi poveche Bulgaria tryabva da zabravi za men i za moeto semeystvo!!! Eto s takava politika moje emigrantite da se nakarat savsem da obarnat grab na tazi strana…

Напиши коментар