Вчера евродепутатът Личия Ронзули направи интересна демонстрация, явявайки се с едномесечната си дъщеря на сесия на Европейския парламент* – нейният призив беше да се обърне внимание на трудностите, които съвременните жени изпитват при съчетаване на „бременността и работата, на професионалния и семейния живот.” Като лекар, специалист по репродуктивно здраве, знам, че трудностите в съчетаването на тези задачи много често кара младите жени и семейства да отлагат създаването на деца, което не рядко води до проблеми на по-късен етап. В 21 век не бива да се допуска „кариерата” и „семейството” на една жена да се разглеждат в алтернативно взаимоизключване, защото в крайна сметка създаването на едно дете е преди всичко съчетаване на планиране и отговорност на неговите родители и икономически обоснованата намеса на държавата (необходимостта от създаването на квалифицирани кадри).

8 Коментара за “И кариера, и семейство”

 1. Апостол Апостолов Says:

  Никой не принуждава съвременните жени да работят. Преди 9. IX. повечето българки са пишели в графата “професия”- домакиня. Да, домакиня- една изключително тежка и отговорна професия.

  А след това става една… Знаем каква стана. Свършиха я комунистите като кучето на нивата…

 2. Жени Петрова Says:

  Личия Ронзули много точно е призовала за нов начи. н на мислене за улесняване на жената да носи общата тежест на две отделни неща. А иначе последният коментар на Апостол Апостолов просто ме изумява с патриархалното си късогледство. Ми станете вие една домакиня като искате! Вас да не ви задължава някой да работите примерно?

 3. Душана Says:

  Правилно мисли на г-н Щерев както трябва да мисли един съвременен европейски мъж. А за господина Апостолов по-долу нямам думи… най-добре да отиде при талибаните дето пребиват жени с камъни като заговорят някой мъж Чиста ориенталщина има в коментарър му!!!

 4. anjela Says:

  апостолов да не те е страх че жените в интернет ще засенчат твоят “велик и непомръкващ ореол на славата” на спамер.няма да се намери толкова глупава жена която да реши да ти подражава.ти си едно нищо в интернет една кръгла нула с високо самочуствие и липса на интелект.

 5. Атанас Щерев Says:

  Уважаеми дами,
  Лично аз съм убеден в равнопоставеността на жената и мъжа в обществото,семейството и професиите, изискващи предимно умствени усилия. В някои от тези ситуации и категории може да доминира жената, в други - мъжа. В други ситуации, професии или условия, изискващи повече физическа сила и изтощителни усилия не е редно и е противоестествено да се подлагат жени. В съвременния цивилизован свят мястото на жената е до мъжа, а не зад него или по-долу и споровете в този смисъл са излишни.
  И все пак жената е по- романтично и по-нежно създание от мъжа и е по-непривично и по-грозно една жена да ругае, отколкото един мъж!

 6. anjela Says:

  извинявам се г-н Щерев но аз никого не ругая само показах на г-на Апостолов мястото което заема под слънцето и това е факт неоспорим.

 7. Апостол Апостолов Says:

  anjela, Апостол Апостолов притежава отлично образование (докторат от Хумболд Университет), той има забележително творчество- публикувал е 15 книги и ХИЛЯДИ статии в печата и в Интернет. Освен това той е интелигентен, прочут и богат.

  Не мисли ти за него, защото той е един много преуспял човек. Мисли за себе си, защото точно ти си нищожната, анонимна нула от задния двор на Европа. И не се опитвай да делиш мегдан с хора от ранга на Апостол Апостолов, защото ставаш и смешна, и жалка. Нали знаеш- видяла жабката, че подковават вола…

  Коя си ти, че ще съдиш хората? Хора, чиито имена отдавна са в Енциклопедиите?
  За каква се мислиш ти, стрино? Ти не можеш да показаваш на никого нищо, защото, пак ще повторя, ти си едно голямо НИЩО.

  Ти нямаш думата! При капитализма думата има единствено и само Н.В. Пазарът. Пазарът охотно приема хора като мен и д- р Щерев, а такива хорица като теб отхвърля. Точка! Толкоз! Ще трябва да проумееш това и да се примириш с НЕРАВЕНСТВОТО!

 8. Атанас Щерев Says:

  Уважаеми читатели на блога,

  Дискусията по горната бележка взе нелицеприятна посока! Не съм съгласен нито с изразеното мнение на Anjela, нито с това на Апостол Апостолов. Не мисля, че продължаването на спора по такъв начин би била продуктивно, поради което прекратявам коментарите по тази тема.