Резултатите за България от програмата за международно оценяване на учениците (PISA 2009) показват, че над 41% от българските младежи са под критичния минимум по езикови знания и умения за осмисляне и анализиране на текстове. Нека разгледаме тази стряскаща новина в светлината на негативните демографски прогнози, според които към 2050 г. етническите българи ще са малцинство в собствената си страна – едва ли има по-лоша перспектива за една нация от намаляване на населението й в съчетание с повишаване на неговата неграмотност. Изводът е, че ако се запази сегашната образователна, социална и демографска политика, българския народ върви към своето физическо и духовно заличаване от световната карта.

2 Коментара за “Quo vadis, България”

 1. сс Says:

  и кво правим ?

 2. Мартин Says:

  Съжалявам, че ще бъда рязък, но тази статия говори по важна тема като пропуска важни неща:
  1. Това не е новина. Изследването се провежда за 4 пореден път и резултатите са консистентни през годините. С други думи изненада от данните може да означава или невежество за състоянието на образователната система, или демагогия и популизъм.
  2. Колкото и странно да звучи на някои хора, българските малцинства са част от нацията и тяхното отделяне от българския етност е или самозаблуда, или спекула. Да не би като Азис и Софи Маринова са от малцинствата, само съответното малцинство да слуша песните им и да гледа клиповете им.
  Поради стечението на обстоятелствата българската територия, българския език и българския етнос са взаимносвързани и всичко, което се случва в периметъра на някое от тях, неизбежно влияе силно и на останалите. С други думи ние нямаме демографски проблем, а проблем във възпитанието, както на деца, така и на възрастни, както на етнически българи, така и на цигани.

Напиши коментар