Стартираме още една нова година. Като при всяко начало сега е времето да си пожелаем здраве, щастие и по-добър живот през следващите дванадесет месеца. Мнозина са наясно какво в общи линии искат да им се случи, но сякаш по-рядко се срещат онези, които знаят какво трябва да сторят то да се получи.

Банално е вече да се повтаря, че благоденствието и просперитета ни в най-голяма степен зависи от нас и усилията, които сме готови да положим. Както казва Рей Крок, създателят на веригите Макдоналдс: „Късметът е дивидент на потта, колкото повече се потиш, толкова по-голям късметлия си.” Който е възприел този начин на мислене, ако не е със сигурност по-успял човек, то най-малкото е по-голям оптимист, че рано или късно трудът, който е положил за образование, самоусъвършестване и усърдна работа ще даде своите плодове.

Все пак има и нещо друго, което неимоверно влияе върху успехите и провалите ни, както пише писателят на бестселъри и автор на The New Yorker, Малкълм Гладуел  в своята книга Изключителните: Нашите заложби, знания и интелект в комбинация с трудолюбието, усърдността и активността ни са водещите фактори, но за да могат те да се разгърнат в пълнота винаги ни е нужно и малко шанс. Да попаднем на правилното място в правилното време, да се съчетаят най-благоприятните условия в дадена ситуация, да се открият възможностите, позволяващи ни да реализираме уменията си. Това е истинският късмет, а не просто надявайки се в бездействие и мързел щастливата случайност да ни удари изненадващо.

И така, нека си пожелаем за 2011 г. много целеустременост и трудолюбие, комбинирана с доза шанс и късмет!

Напиши коментар