Стартирах този блог с желанието да го превърна в място на свободна дискусия по въпросите на дясната политика, българското здравеопазване и “горещите” теми от дневния ред на обществото ни. Радвам се, че до този момент посетителите взимат отношение по почти всеки от моите коментари и постепенно се оформя един аргументиран и интелигентен дебат. Последната сериозна тема, по която вече няколко участници изразиха мнение, е здравното осигуряване на българите в чужбина. Особено активен по тази тема е посетителят с псевдоним “Atanas.” В своите коментари той ми задава конкретни въпроси, последният от които е  каква ще бъде моята позиция по т.нар. законопроект Шарков-Димитров за изменение на Закона за здравното осигуряване и дали съм запознат с исканията на българите в чужбина по този въпрос.

Искам да кажа, че откакто съм народен представител съм се стремил никога да не неглижирам проблеми, които са ми били поставяни и са от моите компенции, да се запознавам обстойно и подробно с техните аспекти, да търся експертен съвет, когато е нужно, и в крайна сметка да представям своето мнение и позиция на засегнатите. По въпроса за здравните осигуровки на българите в чужбина възнамерявам да отговоря със специален коментар, който подготвям в момента. Надявам се той да предизвика една рационална дискусия, в която аргументите надделяват над емоционалността. Съзнавам, че както във всеки дебат и тук ще бъдат изразени негативни мнения относно моите идеи и позиция. Това обаче не ме притеснява, отворен съм да се запозная с различните идеи и предложения по темата. Именно поради тази причина ме учудва твърдението на atanas, че трия “постингите за здравните осигуровки, които интересуват българите в чужбина.” Не това е целта на този интернет дневник и ако се притеснявах от неудобни въпроси и коментари, въобще нямаше да го стартирам. Единственият коментар, който съм си позволил да премахна до този момент беше по отношение на посещението на част от екипа на АГ клиника “Д-р Щерев” в Кърджали и го сторих, защото той съдържаше обидна квалификация, без никаква връзка с темата или изразяване на конкретно мнение по нея.

35 Коментара за “За здравното осигуряване на българите в чужбина”

 1. борис Says:

  Искам да ви попитам какво мислите за втора задължителна здравна вноска, което гайдарски иска да приеме, не е ли това поредното замазване на очите

 2. некакъв си доФтор Says:

  що го питаш-нали същото ще ти отговори както в многото му приказки,изливащи се и не казващи нищо съществено.За сметка на турците и циганите,ще ни одерат кожата от данъци…

 3. atanas Says:

  Г-н Щерев, в бързината съм забравил да ви се представя. Казвам се Атанас Чобанов, секретар съм на СБС Бъдеще и не веднъж сме се сблъсквали в медиите. За да опресните спомените си за тези дебати можете да посетите тази страница:

  http://www.reket.info/?u_s=0&u_a=202

  Преди време пуснах на този блог в коментар текста на писмото, което ви беше изпратено преди гласуването на поправката Адемов през април 2005 г. След няколко часа не намерих коментара. Може би грешката е в мен и не съм търсил където трябва. Ако е така, моля да ме извините за обвинението, че триете коментари.

  Да, твърдя, че вие сте мрачна фигура за нашите сънародници в чужбина заради отказа ви през 2005 г. да се вслушате в разумните аргументи за промяна на ЗЗО и упорството, с което защитавахте в медиите един феодален по същността си принцип: обвързване на задължението за осигуряване с гражданството.

  В писмото от 2005 мотивирате отказа да разгледате нашите предложения с това, че те променят философията на българското здравеопазване. Да, това е така, философията е сбъркана и трябва да се промени. Не може да има данък гражданство в една модерна, демократична държава, а философията на здравеопазването в България е именно такава, вижте член 33 и 34 от ЗЗО.

  При други случаи говорите за принцип на солидарността. Но задължението за осигуряване по гражданство не се припокрива с принципа на солидарността. Солидарни в системата на здравеопазването са единствено тези лица, които имат физическата възможност да я използват. Дали са български или чужди граждани няма значение. Българската система вменява задължения на всички граждани, независимо къде живеят но им отказва права. В ЗЗО изрично е посочено, че НЗОК по принцип не плаща за лечение в чужбина и ако го прави по изключение, трябва предварително разрешение. Е, с какви очи искате от мен и от още милион и половина българи по света да плащат здравни вноски, след като няма да получат никога нищо в замяна? Що за солидарност е това?

  Този закон не е правен изначално с ваше участие, д-р Щерев. Партиите, при чието управление беше приет сбъркания закон видяха грешката си и предложиха решение. Част от решението, за миналите периоди е в поправката Шарков-Димитров (СДС). Другата, по-важна част е в законопроекта 754-01-57 предложен от ДСБ. Вие гласувахте против този законопроект, д-р Щерев, а там има една дребна редакция в член 33, която коригира в правилна посока принципа на осигуряване, цитирам: Български граждани, които постоянно живеят на територията на Република България.

  Ето това е единственият справедлив критерий за да задължите някого да участва в една солидарна здравноосигурителна система : постоянното местожителство. Това е принципът възприет от ЕК в Регламент 1471. Повтарям, гражданството като признак за задължително осигуряване противоречи на европейското законодателство и на международните конвенции.

  Съжалявам доктор Щерев, но на базата на фактите мога смело да заявя в този форум следното: ако заставате против принципите за осигуряване, възприети в Европа и по света, то вие сте некомпетентен като законодател. Същото обвинение в некомпетентност отправям към сегашният председател на Комисията по здравеопазване, д-р Китов и всички депутати, които не желаят да отпадне принципът на осигуряване по гражданство.

  В заключение не мога да не кажа добра дума за готовността ви да обсъждате онлайн този горещ въпрос. Надявам се, че хилядите българи, които ще прочетат това също ще оценят положително промяната и няма да ви засипят с обидни коментари, въпреки, че това е разбираема реакция в отговор на такъв нагъл рекет.

 4. dimitrov Says:

  ne si zasluzawa da wi prawja slowoizlijanija - samo ot imeto na stoticite hiljadi emigranti wi kazwam stiga i ako ste dostojna lichnost kazete na wsichki washi kolegi sastoto i znajte che nikoga njama da se warnem w rodinata dokato wie ste tam i grabite

 5. borissova Says:

  Privetsvam reshenieto na doc. Shterev za online diskusii po shtekotlivi vuprosi, kakuvto e ZZO za bulgarite izvun teritoriata na Bulgaria.

  Sled sreshtata mi s maltiiskia evrodeputat Joseph Muscat vchera (vtora za poslednite niakolko meseca i opredeleno niama da e posledna!) i tazi s soglaviavashtata delegaciata na EC v Malta, Dr. Joanna Drake, moga da Vi uverja, che glasnost na tozi problem davame i shte produljim da davame, dokato ne se dovede do realen rezultat, a imenno, priemane na promianata na pulno reketiorski paragrafi v ZZO s drugi, koito da suotvetsvat na Evropeiskata realnost. Niama kak da stane inache.

  Blagodaria, che izraziavate gotovnost za discusia na tova i onova, pohvalno e, no neka tazi aktivnost i jelanie za vslushvane v glasut naroden, chiito predstavitel ste vie, ne si stoi samo v mrejata, a i tam kudeto realno se kovat zakonite i tehnite popravki.

 6. Dr.Roumen Petrov Says:

  G-n Shterev, izvinjavam se, che pisha na latinica. Sledja otblizo debatite po temata “Zdravno osigurjavane”. Moga da diskutiram s chasove s vas temata, no za sajalenie ne moga da si pozvolja tozi luks. Vaprosat mi e savsem prost i iziskva direkten otgovor.

  1.Zashto Darjavata ne sabere smelost i ne popravi greshkata si ot 2000 godina, kogato vavede zadljitelno zdravno osigurjavane, bez bez da dade vazmojnost na horata da izlizat ot sistemata? Koj e vinoven g-n. Shterev chovekat, kojto napuska stranata i otiva da raboti i da jivee v chujbina i ne moje da vzeme nishto ot zdravna systema na BG, (no ne moje i da izleze ot neja), ili lekarjat, koito znae che pacientat mu e napusnal stranata , no vapreki tova prodaljava da poluchava otpuskanite ot zdrvnata kasa sredstva za tozi chovek. Za vashe svedenie , ne beshe vazmojno da otidesh da rabotish legalno v Evropeiska darjava bez medicinsko, koeto nakraja se zaverjavashe ot lichnija lekar. I v tova medicinsko jasno e napisano za kakvo sluji.
  2. Kogato Hasan Ademov predloji osvobojdavaneto na bulgarite prebivavali poveche ot 183 dni /godina v chujbina, nikade v predlojenieto mu ne beshe spomenat svoboden izbor na lichen lekar. Koj idiot i zashto dopalnihte tova v pravilnka na NOI?
  Ochakvam s netarpenie otgovorite Vi.

 7. Светослав Миленов Says:

  Г-н Щерев,
  първо искам да Ви поздравя за смелата стъпка да започнете този блог, и да покажете на българската политическа класа как трябва да се води диалог с избирателите в една съвременна държава.

  Остава да има и резултати от този диалог :)

  Сега - по темата - моля отговорете ми на следните въпроси:

  1. Вие, като български държавник, заитересуван ли сте да спре изтичането на млади хора от страната? Или това поне да е временно явление - обучение и трупане на опит, и в последствие реализация в България?

  2. Не зная с какви експертни мнения и оценки мотивирате досегашната си позиция по въпроса за осигуровките на българите в чужбина, но имате ли някакви данни колко ще спаднат приходите в касата, ако все повече и повече млади хора напуснат страната, и не посмеят да се завърнат обратно, за да не плащат “измислените” застраховки за минали периоди? С какви свежи средства ще се финансира касата, за да поеме “солидарното” здравеопазване на застаряващата ни нация?

  3. Какви средства губи България от това, че поради горните причини голяма част от работещите в чужбина българи предпочитат да карат годишната си отпуска извън България, а не харчат спечелените с голяма мъка пари в страната (колкото и да е странно, България остава предпочитано място за почивка на доста от нас “бегълците”, като, разбира се това е съчетано с желанието ни да посетим и близките си)?

 8. atanas Says:

  Попаднах на любопитни неща четейки другите постинги на автора на блога, който е бил

  “…участник в подготвянето на първата програма на Съюза (СДС) и освен това подготвих законопроекта за здравна реформа, внесен тогава от името на СДС.”

  Ако става въпрос за ЗЗО, излиза, че не съм прав за несъпричастността на д-р Щерев към изготвянето на закрепостяващия закон.

  Също така д-р Щерев пише

  “…познавам добре парламентарната практика и зная, че един законопроект се чете задълбочено поне седем пъти преди да се публикува в Държавен вестник. В Народното събрание всичко се протоколира. Там работят много съвестни професионалисти и ако намерите сгрешен или неясен текст или “тъпа” разпоредба, трябва да знаете, че всичко е премислено и е направено с предварителен умисъл.”

  Надявам се, на всички вече им е ясно, че според д-р Щерев клаузата с осигуряването по гражданство не е недомислица, а е умишлено заложена бомба със закъснител.

 9. Алекс Says:

  Не, че нещо, ама първата програма на СДС трябва да е писана през 1990, сиреч и проекта за здравна реформа, за който говори Щерев явно е от това време горе-долу. Този ЗЗО, който е разбунил духовете и продължава да фрустрира Атанас, доколкото знам е приет от правителството на Костов(1998 - 2001). Започвам да има усещането, че стремежът не е да се получи дискусия, а чисто и просто заяждане, какъвто е масовия проблем с българските форуми. Явно черта от националния характер…

 10. atanas Says:

  Вижте Алекс, стремежът е да се промени ЗЗО така, че да не се нуждае от дискусия, поне в частта която ни интересува. Мога да ви уверя, че всяка стъпка, всеки написан ред, всяко изказване в медиите от български политици по този въпрос се следи и се документира. Нека авторът да обясни какво означават тези цитати в контекста на обсъждания проблем. Кой друг, ако не д-р Щерев трябва да се отчете, да даде обяснение за “тъпия” закон, за заплашителни писма, за бирниците, които тормозят родителите на емигрантите? Като председател на Комисията по здравеопазването в предишното НС, при пълно мнозинство на НДСВ той можеше да спре това безумие. Не го направи и сега искаме да знаем защо.
  Мисля, че г-н Щерев си дава сметка колко зле е позициониран сред българите в чужбина и сам ще вземе отношение, както обеща.

 11. Гяуров Says:

  Около 800 хиляди българи в чужбина са превърнати в длъжници на българската Национална здравноосигурителна каса само за това, че са български граждани според закона за здравното осигуряване.
  От 1 януари 2000г. този закон въвежда задължителното здравно осигуряване на принципа на гражданството, според който гражданите имат задължения независимо къде се намират. Въпреки това правото за достъп до безплатно здравеопазване е ограничено само до пребиваващите в България” за НОИ, понятието българин постоянно живеещ в чужбина не съществува.
  Изключение се прави за българските граждани, имащи и чуждо гражданство, те не са длъжни да се осигуряват в България. А десетките хиляди само български граждани редовно пребиваващи, работещи и плащащи здравна осигуровка там, където живеят, са автоматически считани за длъжници и рискуват глоба за неплатени стари вноски.
  Няма значение дали те са ползвали или не здравно обслужване в България, където се завръщат за по 2-3 седмици в годината, за да се видят с роднини или на почивка.
  Фактът, че осигуровката от чужбина покрива здравните разходи в България, ако се наложи лечение по спешност, също не се отчита.

  „На практика е невъзможно да се излезе от системата освен чрез отказване от българско гражданство.
  От 2004г. неплащането на три последователни вноски води до автоматичната загуба на правото на безплатно здравеопазване. При все това задълженията продължават да се трупат и начисляват лихви”

  Патриотичните призиви и пиар акции на президента и правителството, целящи да привлекат ресурса на българите от чужбина, остават празна реторика, ако действащата законова и административна база не признава и не урежда техния статут.

  Завръщането в родината би трябвало да е повод за радост, а не за безпокойство, че ще ви конфискуват работния лаптоп на границата и ще ви поискат 5000 лв здравни осигуровки, за да отлетите обратно.

  Подобни новини от България само потвърждават правилния избор на българската нация.
  От 17 години насам той предпочита чужда държава-майка.
  А как би могло да бъде иначе, след като родната, българска държава-мащеха го препикава при всеки удобен случай.

 12. "Големият проблем " Says:

  http://www.bgpetition.com/diskriminacia/

 13. 800 хиляди българи в чужбина"екзалтирани" фенове на “Д-р Щерев” Says:

  Време и политичеката мафия, която управлява вече 17 год да разбере, че така както беше до сега няма да стане и ще бъдат подложени на непрекъснат натиск от страна на събуждащото се гражданско общество.В БЪЛГАРИЯ цари тотален хаос и анархия! Всичко е сбъркано в тази държава! Престъпниците станаха полицай, а полицайте престъпници, любовницитe - прокурорки и нотариуси, по-големите престъпници - кметове и съдий, а още по-големите - депутати, политици, бизнесмени и банкери. Pезултата e обсебване на властта от сплотени групи измамници с единствена цел измами и крадене на пари по всякакъв начин. Бизнеса по български означава главно безкрайни схеми и далавери! Българинът, примирил се с участта си на безправно животно престава да бъде човек и умира, погубен от собственото си волско търпение и пасивна олигофрения. Хората са смазани от неуредения и тежък живот, мизерията, безработицата, съсипващите данъци и неудържимото хаотизиране и раздържавяване на и без това мнимата ни държавица. Улични престрелки, скитащи кучета, просяци, прах и мръсотия, нефункциониращо здравеопазване, болести, епидемии, корумпирани и неработещи държавни служби, скъпи, но некачествени стоки, скъпи и некачествени услуги, хаос, всеобхватна корупция и всепозволеност, липса на всякакви правила, изнудване, кражби и измами на гражданите от страна на всевъзможни локални и интернационални офшорни псевдо инвеститори и какви ли не хитреци и измамници… СТИГА!!!

 14. 800 хиляди българи в чубина бегълци -"екзалтирани" фенове на “Д-р Щерев” Says:

  Питaт Европейската комисия и Европейския парламент за отваряне на всички досиета на бившата комунистическа Държавна сигурност, за да не може бивши агенти и шефове на тайните служби кaтo “Д-р Щерев” да изнудват народa.
  Подготвеният неотдавна от българския парламент втори поред закон за досиетата не решава проблема, като ограничава достъпа до значителна част секретните документи…..

 15. Никола Митев Says:

  Горещо одобрявам позицията на Атанас Чобанов, и използвам случая да му засвидетелствам признателност за огромното количество работа, която той е свършил за да защити себе си и всички нас, които живеем в чужбина. Де да имаше повече такива българи…
  Българските политици в момента създават и гласуват закони, които обслужват най-вече техните собствени /или на приближените им/ интереси. Държавата всячески се стреми да краде от народа, за да могат политиците да крадат от държавата…
  Знам, че ще ме обвинят в заяждане, но за голямо съжаление не се заяждам - доказателства има много, част от тях можете да намерите на www.mitev.eu
  Изключитено учуден останах от изказването на Алекс, който обвинява Атанас Чобанов в заяждане - според мен той проявява завидно спокойствие, разумност и способност за трезво расзъждение.

  Единственият му “проблем” е, че след години живот в демократична държава, намира за невъзможно да се примири с безобразията на нашите управници, в случая Д-р Щерев и всички онези, които подкрепят закона му. Разбирам го напълно.

 16. Никола Митев Says:

  До “800 хиляди българи в чубина…”:

  Виж тази статия: http://forum.dnes.bg/viewtopic.php?t=7733

  Откъс от изказването на посланик Шрамайер в Берлин:
  “Изход не се вижда, защото членовете на властващата каста, без разлика дали са на власт или са от опозицията, се придържат към подобни модели на поведение и почти не се отличават едни от други. Партиите нямат нищо общо с партиите от народен тип в Западна Европа, те са чисто клиентелистки образувания, създавани и водени от една цел – да осигурят властови позиции за своите ръководни кадри.”

 17. Ivan Mitev Says:

  Господине и Вие господа депутати Български,търсите под вола теле.Аз сам от 20 години извън България и пак ми искате пари.Искаите ги от докторите на които съм плащал когато съм бил в България.Няма случаи в които да съм вземал пари от ваща смотана каса .Плащал съм на ръка а идиотите пак са вземали от касата за пациенти които не са съществували в България.Аз имам право да съм Български гражданин и го ползвам и плащам на ръка и между другото хиляди като мен са ви вкарали пари в тази смотана държава.Казах държава а не страна.Защото държавата сте вие крадците а страната са моите родители които ви търпят маргизлъците.Време е да паднете между другото така не се управлява !

 18. Илиян Илиев Says:

  Уважаеми Дами и Господа постващи във форума,

  Както виждате няма никаква реакциа от доц. Щерев дори и във собствения му форум, така че нека да се словоизливаме в писма до по малко апатични “народни представители”.

 19. Dr.Roumen Petrov Says:

  Zabravih da popitam v predishata si belejka (ne che shte mi otgovorite). Sled kato spored Vas spored izkazvaneto vi po radioto v discusiata s Atanas Tchobanov tvardide , che prez 2000 godina e bila napravena greshka i e vavededn zakona bez da e bila gotova informacionnata sistema na NZOK i che tova e bilo greshka na prpavitelstvoto na Kostov, zashto zdalbochihte greshkata i prehvarlihte tezi “zadaljenija” na NOI? Zashto sled kato oshte togava ste znaeli , che e satvorena bezumna sistema, sega njamate doblestta da priemete edinstvenoto pravilno reshenie, posocheno v iskaneto na bulgarite v chujbina, kadeto to e palno, ednoznachno i tolkova jasno formulirano, che i Kolcho slepeca shte go razbere.

 20. Lupi Says:

  Obache yako ste go podpukali Shterev - hem go pitate shto ne bil postoyanno v parlamenta, hem shto ne vi otgovarya vednaga. A po nachina po koyto sa pisali poslednite nyakolko user-a se vijda, che diskusia ne se tarsi, vajnoto e da se atakava “narodnia izednik”:)

 21. САШКО Says:

  Абе какво сте ревнали в един глас всички за осигуровките. Като не плащате данъци в БГ какво очаквате насреща. Аз като плащам данъци тук парите не стигат за две пломби. И в крайна сметка коя държава в ЕС или САЩ ще ми даде безплатно здравеопазване или пенсия, за това,
  че съм се осигурявал (на максимума) в България. НЯМА ТАКАВА ДЪРЖАВА. СВИКНЕТЕ С ТОВА.

 22. Политолог Says:

  Каква дискусия! Какъв патос. До колкото ми е известно проблемът с осигуровките няма ка да се реши, без някакво междуправителствено споразумение. НИТО САЩ НИТО ЕС ще се съгласят да признаят такива социални ангажименти. Другия вариант да се ползвате с пълни права в България е държавата да си вмени БЕЗ ЗАКОНОВО ОСНОВАНИЕ задължение да ви лекува без пари. ЕСТЕСТВЕНО ЗА СМЕТКА НА ВСИЧКИ КОИТО ПЛАЩАТ ОСИГУРОВКИ В БЪЛГАРИЯ. Съжалявам atanas-е и dimitrov-чо, но не сте ми чак толкова симпатични, че да ви плащам сметките.
  Иначе, д-р Щерев, искам да ви поздравя за решението да напуснете царя. НДСВ наистина се беше превърнало в шайка политически самоубийци.

 23. vasileva Says:

  G-n Politolog,
  Nito Atanas, nito Dimitrov nito az i vsichki ostanali bulgari v chuzhbina iskame da polzvame bg zdraveopazvaneto bezplatno. Nie si plashtame v stranite kadeto zhiveem i poluchavame zdraveopazvane tam. Kogato sym v Bulgaria niamam protiv da si plashtam ako mi se nalozhi da hodia na doktor. Problemat koito imam az i mnogo drugi bulgari e che ne iskam da plashtam za neshto koeto ne polzvam, niamam nuzhda ot nego. Tova e syshto kato da imam dvoino danachno oblagane.
  Mislia che vsichki nie sme iasni v iskaniata si i niama da otstapim.
  Ako nikoi v tazi darzhava ne go proumee, Bulgaria shte zagubi mnogo mladi bulgari, koito zaradi idiotshtini kato tazi niamat zhelanie da se vrashtat v stranata si.

 24. немски Says:

  просто и ясно-трябват пари за нищо не-работещите

 25. Dragieva Says:

  I az 6te podkrepia Vasileva i mnooooogoto drugi predi men za problema sus zdravnoto osiguriavane.Jalko 4e ima neshtastnici kato g-n Politologa,koito daje i ne mogat za razberat kakuv e problema. Nie pla6tame ludi pari v darjavite kudeto jiveem za zdravno osiguriavane i polzvame uslugite v tezi darjavi. A v Bulgaria dori i kogato jiveehme postoianno i plashtahme zdr.osigurovki,pak pla6tahme ludi pari za lechenie,zashtoto lichnite lekari imaha limit za talonite. Predi da napusna Bg za svedenie si platih i poslednata stotinka koiato duljah na darjavata, za da dalja sega hiliadi levove za neshto,koeto NE MOGA da polzvam i NIAMA da polzvam. Sled 3 neplateni vnoski sme si izgubili otdavna pravata za lechenie v BG,no ne sme si izgubili “PRAVOTO” da pka6tame osigurovki:((((((
  Tozi problem i oshte drugi kato nego otvrashtavat bulgarite jiveeshti v chujbina, kraino vreme e da se razbere tova. I sashto, che NIKOI NE PLASHTA Nashite SMETKI v BG!!!!!!!!

 26. Никола Митев Says:

  До Lupi: Аз лично не очаквам от Щерев да ми отговори. Има само един отговор от него, който очаквам и той е действие за отменянето на наглия грабителски закон.

  До Сашко и Политолог: Както аз виждам нещата, най-големия проблем на България е , че народът ни прекалено лесно свиква с безобразията на управляващите го. Някога това може и да е било полезно и да ни е помогнало да оцелеем под Турско робство, обаче в днешно време подобно отношение е вредно и за да си оправим държавата, трябва да се научим да мислим като европейци.

  Затова ни стискайте палци да успеем - това ще е прецедент за България, в който народът успешно защитава правата си.

  Това, че Българите не могат да ползват безплатна помощ в Европа няма нищо общо с нашите искания за отмяна на осигуровките по гражданство. Аз не искам да ползвам безплатна помощ в България - искам да не ме карат да плащам за нещо, което не ползвам и нямам право да ползвам.

  Предварително се извинявам, ако бъркам, но ми се струва че долавям и отношение от сорта на: “да плащат, да пълнят бюджета, щом са в чужбина имат пари”
  Тук парите се изкарват с много работа и затова ги ценим.
  А всеки гражданин, който похвално мисли за бюджета, трябва най-напред да му направят впечатление необлагаемостта на приходите от хазарт и плоският данък. Те обслужват интересите на свръхбогатите в България, които не са забогатяли с труд, а на наш гръб.

 27. pepa Says:

  Otnosno zadaljitelnite zdravni osigyrivki-v BG e taka,no v EC e razlichno.Zashto depytatite ne vzemat xybavite neshta ot Evropata / krayno vreme e/.Ot 7 godini jiveem v darjava ot EC.4 pati sme si xodili do BG i to za po 3 sedmici.Ne polzvame zdravni yslygi v BG.Plashtame si zdravni osigyrovki kadeto giveem,polzvame zdravni yslygi sreshty tova.I sega gospodata deputati da mi otgovoryat na slednia vapros:Balgaria veshe e v EC,ako si doida v BG i mi se nalogi nyakakva zdravna pomosht,to s moyata osigyrovka ot drygata darjava vaji li v BG?I zadaljeniata mi za perioda noemvri 2000 do dneshna data shte prodaljavat li da mi gi nachislyavat?????E vsichki li tryabva da si smenim balgarskoto grajdanstvo,za da si idvame spokoino ponyakoga v rodinata??????

 28. svetlana Says:

  eto vapros ot ptredhodnia :

  Plashtame si zdravni osigyrovki kadeto giveem,polzvame zdravni yslygi sreshty tova.I sega gospodata deputati da mi otgovoryat na slednia vapros:Balgaria veshe e v EC,ako si doida v BG i mi se nalogi nyakakva zdravna pomosht,to s moyata osigyrovka ot drygata darjava vaji li v BG?,

  na koito si struva da se otgovori !

  vmesto rovene v koi-kakvo “dalji” da ne se okaje, che darjavata dalji (v segashno vreme !) zdravni uslugi na svoi grajdani, osiguriavashti se v EU, pri tehen kratak prestoi v Balgaria, na koito ne moje da otgovori… ?!

 29. Tanya Says:

  Abe dokoga shte dokazvame 4e pogovorkata “razdelia i vladei” e viarna? Stiga sme se zverili pomejdu si koi e po-dobre/po-zle finansovo - v Bg ili navan.

  Nikoi ne dalji nishto za tova 4e ne e polzval nishto. Dokoga s tezi bezumia drazgi, 4e balgarite v 4ujbina obirat zdravnata kasa i bednia narod niama pari za le4enie. Otkazvam da me nari4at dlajnik i da me taksuvat za neshto koeto ne moga da polzvam. V koi magazim ti vzimat pari samo zashtoto si vliazal i ne kupuvash nishto - niama takav, nito v BG, nito nikade po sveta, zatova i takav zakon niama nikade drugade. oba4e sazdavaneto na grajdanska kultura iziskva moral i mislene, ne zaiajdane.

  Pri sazdavaneto na zakona sa u4astvali experti, hodili sa po “rabotni sreshti” da vidiat drugite strani kak se spraviat, vse specialisti, sas specialno zaplashtane. Iskam da znam imenata na tezi “tvorci”, neka stanat populiarni i da im se potarsi publi4na otgovornost za NE-kompetentnostta.

  Neka se spre s mnenia ot sorta 4e balgarite v 4ujbina iskat “oproshtenie”!?; 4e zaradi nas darjavata niama sredstva da lekuva grajdanite; 4e daljim!? vnoski; 4e decata ni daljat vnoski?!

  Omrazna mi da 4eta/slusham nekompetentni jurnalisti i novoizlupeni politici.

  Neka kato nacia da sprem da badem raia i da stanem grajdani-da si znaem pravata, da si spazvame otgovornostite i da sme gordi s grajdanstvoto si.
  Neka da sprem da se iadem pomejdu si i da se nau4im da jivem kato SVOBODNI HORA!

  Ot druga strana darjavata da si opravi informacionnite systemi, zashtoto dori kam momenta ne e iasno, kolko sa horata koito daljat sredstva i na kakva stoinost. Osven tova nekompetentnostta na darjavnite slujiteli(i temerutshtina) e umopomra4avashta - v razli4nite naseleni mesta se dava razli4na informacia kak da se procedira, vklu4itelno 4e ima period na davnost sled koito po zakon nikoi ne moje da ima nikakvi pretencii kam nas, dori za vnoski.

  Mnogo mi e tajno, no za da uspeem triabva da sme kategori4ni, principni i edinni v iskaniata si.

  D-r Shterev, mnogo mi e 4udno zashto vi e tozi blog i s kakvo izobshto vi pomaga. Reshete na kakva pozicia ste i kade stoite, zashtoto tozi “film” sme go gledali mnogo pati prez godinite.

 30. Irina Says:

  Д-р Щерев,
  надявам се най-после проблемът със здравните осигуровки на българите в чужбина да бъде решен, а и не само на тях, безработните българи според същия абсурден закон също са принудени да плащат здравни осигуровки без да имат доходи. България вече една година е официален член на Европейският съюз и неразбирам защо продължава това изнудване с този неевропейски закон. Не разбирам защо продължава упорстването от страна на депутатите за окончателното решаване на този проблем!? Наистина ли смятате, че точно тези вноски ще вържат бюджета на бездънната НЗОК? Работила съм в две европейски държави, но такива луксозни офиси като тези в НЗОК не съм видяла?
  Надявам се, че дискусията в този блог наистина ще помогне за оформянето на едно ново виждане по проблема на българските депутати, от които зависи решаването му!

 31. D. Mitev Says:

  Димитър Митев says:
  03.02.2008 г.
  Д-р Щерев,
  Опитът на българските управляващи да накарат над един милион предимно млади български граждани, принудени от некадърното и корумпирано управление на Република България през последните 18 години да търсят препитание в чужбина, да плащат здравни осигуровки в България, въпреки че те плащат такива в страните, където засега живеят, е поредно доказателство за наглостта и алчността на българската така наречена политическа класа. Искате да накарате работещите в чужбина да плащат в България за услуга, която не ползват. Очевидно няма да успеете и това е добре. Но за сметка на това правителството на тройната коалиция успя с масиран политически, медиен и полицейски натиск да накара около един милион български граждани да платят втори път за нещо, което вече са заплатили. Става въпрос за уникалната българска смяна на регистрационните табели и талони - единствена в ЕС и в целия свят. Не знам дали и Вие сте били сред гласувалите на 16. март 2006 г. в Народното събрание против предложението на независимия депутат М. Христов, с което се искаше отпадане на задължителния срок за пререгистрация на автомобилите. Парламента даде гръб на правителството, държавният рекет бе осъществен, собствениците на автомобили със стари табели заплатиха повторно за услугата регистрация на при това на най-висока в ЕС монополна цена. С това те напълниха касите на Безконтактни мултиплексорни вериги /БМВ - ООД/ На бюджета и икономиката бяха причинени значителни загуби, като в резултат на замяната на табелите гражданите на България получиха и продължават да получават регистрационни табели, които не отговарят на стандарта на ЕС. Предстои следователно нова пререгистрация.
  Пиша Ви всичко това почти без надежда, че ще срещна от Вас положителна реакция. Влезте в сайта www.mitev.eu, прочетете в раздела политици поне стенограмата с моя коментар от 16 март 2006 г. за да разберете какво отвращение предизвиква поведението на болшинството от българските депутати. От изказванията им личи, че те са под нивото на най-слабите студенти, с които съм се срещал в своята 18 годишна практика като преподавател във ВУЗ, а по силата на действащата политическа система са упълномощени да творят законите на страната. Безкрайно тъжно е, че депутатите успяха да отвратят от себе си болшинството от българските граждани. По този начин те предизвикаха презрението на обикновените хора, които в повечето случаи престанаха да се интересуват от действията на “народните избраници”. С тази липса на интерес към поведението на депутатите се създава най-широк простор за техните далавери в най-лошия смисъл на думата. Написах горните мисли не защото очаквам да Ви трогна /би било прекрасно ако успея да Ви накарам поне да се замислите, но на моята 63 годишна възраст вече нямам илюзии/, а защото ми се иска да подскажа на участващите във Вашия форум млади българи, че проблемът със здравните осигуровки е само малка част от безобразията на българската псевдополитическа класа Корумпираната българска политическа върхушка е реална сила. Всяка материална сила може да бъде победена само от равна на нея или по-голяма от нея материална сила. Така че е нужно да се мисли за създаването на организация, която да е в състояние да отстрани мръсната пяна от българския политически казан. Без това да стане България винаги ще се развива по-бавно от обективно възможното.

 32. ivan danailov Says:

  kakvoto i da si govorim upravliava6ite si palniat gu6ite i sitiiat na gladniia ne viarva niama opravia

 33. ivan danailov Says:

  upravliava6ite niamat nasi6ane sitiiat na gladniiatne viarva mhogo al4nost ot gornite i mhogo ov4edu6ie ot haroda

 34. klassen Says:

  zadalgenijta po zdravnite osigurovki na balgarite givee6ti v 4ugbina trjbva da otpadnat avtoimati4no.tova e nai golemijt absurd,koito sa6testvuva,tai kato, 4ovek ne moge da bade iznudvan da pla6ta ne6to koeto ne polzva. tova prili4a na prikazkata za xitar petar i supata….

 35. Plamena Says:

  Mnogo pomognahte za opravyaneto na tozi problem. Jalko, che nyama da moje ot parlamenta da prodaljite da rabotite za razreshavaneto na vaprosa no koleloto na izborite se varti. Pozdravi i uspehsna rabota za napred!