Това е новият форум по въпросите на репродукцията и репродуктивното здраве на моя блог. Откривам тази нова статия, поради това, че в предишната се натрупаха над 1000 питания и отговори, което затруднява нейната четивност.

 Ще се радвам тук отново да отговарям на вашите въпроси свързани със съвременните асистирани репродуктивни технологии и лечение на репродуктивни проблеми. Правя това със заявката, че в онлайн пространството могат да се дават твърде ограничени становища и мнения, а истинска диагноза и лекарски съвет може да се получи единствено след преглед и съответни специализирани изследвания. При желание от ваша страна можете да се запознаете с предлаганите здравна помощ и грижи от Медицински комплекс “Д-р Щерев” на интернет адрес http://www.shterevhospital.com/

При желание за консултация лично с мен, можете да сторите това в понеделник и сряда в часовете 10, 10:30 и 11 часа с предварително записване на тел. (+ 359 2) 920 09 01.

 

479 Коментара за “Нов форум за репродуктивно здраве и асистирани репродуктивни технологии”

  1. Йоана Пачова Says:

    Здравейте доц.Щерев!
    Пациент съм на Вашата клиника,в момента съм на стимулация за ин витро процедура и вероятно в петък(17.01) ми предстои пункция на фоликули при д-р Александров.Въпросът ми към вас е какво смятате за изписваните от някои лекари лекарства за подтискане на имунната система след ембриотрансфер и вие препоръчвате ли ги?Ние не сме правили имунологични и генетични изследвания.Благодаря Ви,предварително.

  2. доц. д-р Атанас Щерев Says:

    Уважаема Йоана,

    Разговорът за имунологичните проблеми при стерилитет и бременност е много дълъг. Ще се опитам накратко да обясня. Самото забременяване и бременността е преди всичко имунология, но ние, лекарите, знаем много малко по този въпрос. Голяма част от имунологичните изследвания, които се правят, са с много малка информативна стойност и затова в нашата болница по- рядко ги предписваме. Лечението на диагностицирани отклонения в изследвания също е с много въпросителни за ефективност. Всичко това не означава, че в болницата не следим какво е състоянието на имунологията в световната литература, напротив при нас работи, според мен най- добрия специалист на тези проблеми /репродуктивна имунология/ в България- проф. Кюркчиев.
    Отделно от всичко това в нашата болница обсъждаме заедно поведението при определени състояния и всички лекари са информирани за всяка новост в диагностиката или лечението. В заключение искам да Ви препоръчам да се доверите на това, което Ви предлага д- р Александров. Желая Ви успех!

  3. Йоана Пачова Says:

    Уважаеми доц.Щерев,

    Благодаря Ви,много за бързия отговор.Обърнах се към вас с този въпрос,тъй като сметнах за ненужно да обременявам д-р Александров с излишни въпроси още преди пункцията.Защото всеки етап от ин витрото е сложен и свързан с въпросителни.Имам 4 максимум 5 фоликула за пунктиране,не се знае колко от тях ще носят яйцеклетка, ще се оплодят ли,ще се делят ли…но дълбоко в себе си съм сигурна,че всичко ще е наред и ще стигнем и до ембриотрансфер.А за д-р Александров мога да кажа ,че е един страхотен професионалист, изключително внимателен и търпелив, умее да предразполага пациентите, винаги обяснява какво трябва да се направи и защо.Сигурна съм,че стигне ли се до трансфер,ще избере за мен най-доброто.Бъдете горд,че е във вашия екип.
    С уважение:Йоана

  4. ВИКТОРИЯ Says:

    Здравейте доц.ЩЕРЕВ
    Бих искала да кандидатствав за донорска яйцеклетка, въпроса ми е колко време трябва да чакам и дали се покрива от центъра за ФАР и ако не каква е цената.

  5. доц А.Щерев Says:

    Уважаема Виктория,
    За донорска яйцеклетка в нашата болница трябва да отговаряте на определени условия, чака се между 6 до 12 месеца, плащането не се покрива от Фонда и цените за различните видове приложение на донорска яйцеклетка са обявени на сайта на болницата - www.shterevhospital.com

  6. maria Says:

    Zdraveite doz.Wterev bih iskala da popitam :imam 2ifv v balgaria I 2 4ujbina kakva bi mogla da e pri4inata za neuspeha im.Diagnozata Mi e neprohodimost na trabite.Predvaritelno blagodarq za otgovora

  7. доц. д-р Атанас Щерев Says:

    Уважаема Мария,

    Причините за ненастъпване на бременност могат да бъдат от най-различно естество. Понякога дори точно поставената диагноза, не е гаранция за успешния изход от лечението.
    Бихте могла да си запишете час за консултация с мен (консултациите са безплатни) и да обсъдим Вашия план за лечение.

  8. Надежда Says:

    Привет Доц. Щерев.
    Благодаря Ви от сърце, че сте създали този блог в помощ на всички в нужда! Бъдете жив и здрав!

    Преди около два месеца съпругът ми направи разширена спермограма във Вашата клиника. Резултатите от нея бяха:
    Цвят: слонова кост
    Обем 3.4 ” 2.0-6.0″
    РН 7.2-7.8
    Вискозитет 0 ” 0,1,2,3″
    Желатинови конголомерати- НЕ
    Аглутинати - НЕ
    Кръгли клетки 3-5 ” 50%
    - с бързи линеарни постъпителни дввижения 3.9%
    с бавни ЛПД 3.9 %
    Хипокинетични 10.4 % акинетични 81.8%
    Концентрация нормокинетични сперматозоиди ” Аи Б 1 мл. 1.3
    Обща концентрация на нормокинетични сперм. 4.42
    Заключение- OLIGOASTHENOZOOSPERMIA

    Морфорогия по Крюгер
    Нормални 3%
    Абнормални 97%
    Тератозооспермичен индекс 1.29
    Деформационен индекс- 1.26
    Нормални 6
    Аморфна глава 190
    Шийни дефекти 27
    Опашати дефекти 21
    Цитоплазмен дефект 14
    Заключение- Силно занижена оплодителна способност

    След проведените прегледи при доктор Тимева, стигнахме до решението ИКСИ. Понеже съпругът ми ще отсъства по време на опита, Доктор Тимева предложи да замразим материал. Анализа при замразяване показа

    РН 7.2-7.8
    Вискозитет 0
    Желатинови конгломерати ДА
    Аглутинати не
    Кръгли клетки 1-3
    Обща концентрация на сперматозоиди 19.4
    Нормокинетични 34.3%
    с бързи линеарни постъпителни движения 16.9%
    с бавни ЛПД 17.4%
    Хипокинетични 10.6% Акинетични 55.1%
    Концентрация нормокинетични сперм. 6.65
    Обща концентрация на нормокинетични сперм. 26.6
    КРИОТОЛЕРАНТНОСТ 40%

    Въпросът ми Доц. Щерев е отностно разликите в двете спермограми- ние не сме обсъждали още с доктор Тимева резултатите, но ни се струва, че от втората спармограма нещата са много по добри. Доволни сме, че всъщност този материал е замразен вече. От какво се дължи промяната в резултатите и всъщност това съществени промени ли са. Имаме ли по големи шансове за успех при положение, че при мен проблеми няма. Дано съм била ясна в това което съм написала и ще се радвам да получа Вашето компетентно мнение. Благодаря Ви предварително

  9. Вики Says:

    Здравейте Доц. Щерев
    Пациентка съм на доктор Тимева, въпросът ми е следният- играят ли роля тръбите при ИКСИ. Съвсем скоро започнах стимулация за Икси, без направена снимка за проходимост. Правени са ми хормонални, ПКК, цитонамазка и микробиология- всичко в нормите. С мъжки фактор сме..Смятате ли, че е било редно да се направят и други изследвания, преди да се пристъпи към стимулация. Стимулацията ми е 2;4;6 ден от цикъла с мерионал 150 е., от 3 до 7 ден клостилбегит два пъти по едно хапче. Ще бъда много благодарна да чуя и Вашето мнение по нашия въпрос.

  10. Maya Cherneva Says:

    Здравейте доцент Щерев !

    Имам следният въпрос към Вас . Аз съм на 39г , приятелят ми е на 32г . От 3г се опитваме да имаме дете , като от 1,5г правиме изследвания и процедури. Имаме една неуспешна инсеминация , аз съм с поликистозни яйчници , но преди 18 години , с ваша помощ :) и помоща на СЕРПАФАР , забременях , и имам едно прекрасно дете . Партньорът ми не е същият , при него първата спермограма беше с диагноза Астенозооспермия , след приемането на Трибестан ( 3 месеца , и продължава с приема ) , диагнозата вече беше Нормозооспермия. Лекуващият ни лекар ( не бих искала да уточнявам клиниката , защото не е вашата ) ни посъветва да минеме направо към Инвитро процедура . Тъй като възрастта ми доста ме притеснява , искам да Ви помоля за второ мнение , и съвет как да постъпиме !!!

    С огромно уважение и благодарност !!!

    Мая Чернева

  11. доц. д-р Атанас Щерев Says:

    Здравейте, Мая,

    Предоставената от Вас информация не е достатъчна, за да мога да Ви дам конкретен съвет.
    Предполагам, че Вашият лекуващ лекар Ви е препоръчал ин витро процедура, основно изхождайки от Вашата възраст, което намирам за правилно!

    Желая Ви успех!

  12. доц. д-р Атанас Щерев Says:

    Здравейте, Вики,

    Снимка за проходимост на тръбите обикновено се назначава в случаите, когато се прави инсеминация (съпружеска или донорска). Процедурите ин витро оплождане и ИКСИ сами по себе си са индикация при тубарен стерилитет, т.е. назначават се при наличието на запушени тръби.
    Моят съвет е да се доверите на подхода на д-р Тимева - тя е един от най-опитните ни специалисти, с дълга практика и богат опит при лечението на стерилитет.

    Желая Ви успех!

  13. доц. д-р Атанас Щерев Says:

    Здравейте Надежда,

    Партньорът Ви има добри показатели при спермограмата със замразения материал. Там параметрите изглеждат наистина добре.
    Разликите в двете спермограми са големи и може да се дължат на голям брой фактори, така че е нормално тези параметри да варират. Все пак е необходима и допълнителна информация, като например, на кой ден от въздържанието е направена спермограмата.

    И двете спермограми показват отлонения, като например 3% нормални сперматозоиди, което води до заключението, че проблемите са по-системни.
    Необходимо е да знаете, че в бъдеще по-добрата спермограма не би трябвало да ни успокоява, но все пак с добрите показатели от втората спермограма и добрата криотолерантност, можем да мислим, че последващите процедури ще са успешни.

    Засега всичко върви добре, така че Ви съветвам да се доверите на професионализма на д-р Тимева и останалите специалисти в Медицински комплекс “Д-р Щерев” и се надяваме да има положителен резултат.

    Желая Ви успех!

  14. Пламена Says:

    Здравейте, д-р Щерев. На 27 години съм и от 1 година опитваме да имаме бебе. Ходих първоначално на ендокринолог и ми определиха диагноза нетоксична дифузна гуша. Повече от година пия ел-тороксин по 0.25мг. Изследванията ми през месец декември са FT4- 16.4;TSH – 1.76, prolactin- 356.1 след като беше смъкнат с достинекс от 606 през ноември. Ходя в клиниката ви която е в Русе при д-р Константинова. Не са ми правени по-специални изследвания или прегледи, но тя кaза , че не настъпвала овулация и ми изписа клостилбегит. Правихме спермограма при мъжа при ,която се установи че 19% са активните сперматозоиди и му изписаха 3 месеца да пие Андрозитол ,герикапс и витамин C.Според Вас без да са ми правени никакви изследвания трябва ли да приемам клостилбегит? Какви изследвания трябва да се направят, за да се установи дали наистина настъпва овулация или не. Трябва ли да сменя лекуващия лекар?
    Благодаря Ви предварително.

  15. доц. д-р Атанас Щерев Says:

    Здравейте, Пламена!

    По принцип клостилбегит е лекарствено вещество (антиестроген), което се назначава за стимулиране на овулацията и се използва за лечение на някои видове безплодие. Това обичайно е първата стъпка, която се предприема в случаи, сходни на Вашия. Относно установяването наличието на овулация, това обичайно се прави чрез ултразвукови прегледи в дните около датата на овулацията. Моето мнение е, че поведението на Вашия лекуващ лекар е правилно и би следвало да му се доверите. Аз също периодично консултирам пациенти в центъра в Русе и ако желаете можете да си запишете час за преглед и консултация с мен. Повече информация за това можете да получите от колегите в центъра в Русе.

  16. Пламена Says:

    Благодаря много д-р Щерев. Ще се обърна към тях , за да си запиша час.

  17. Наташа Says:

    Уважаеми доц.Щерев,

    дъщеря ми е на 35 години,бременна е в 15 гестационна седмица,от 15-тина дена кърви ,първо зацапване ,кафяво,после керемидово,розово ….още в началото и направиха инжекционно хориомон 4 инжекции всяка седмица,и по 3 пъти на ден дуфастон,заедно с бусколизин и но-шпа,първо спря кървенето и така до 14 гест.седмица,отвреме на врем процапваше.Приеха я в болница поради тази причина и и правиха системи ,бусколизин,папаверин и магнезий 1200 ,така една седмица и дуфастона по 4 табл.на ден, понамаля зацапването и я изписаха,но след 5 дена получи по силно кървене и пак я приеха в болница ,на същото лечение ударно системи ,но пак прокърви този път по-силно със съсиреци ,след това имаше един два почти чисти дни и и спряха нощната система ,на сутринта получи контракции и този път още по обилно кървене,пуснаха и отново система с магнезий 2 за деня….на бавна капка,от тези системи не се чувства много добре ,изпотяване ,сърцебиене…Още вторият път когато влезе в болница доктора и каза ,че има отлепяне на околоплодния сак,не било голямо но тя кърви,многократно я гледаха на видиозон и казаха че бебето е добре…но аз съм безкрайно много притеснена,днес и поставиха и Ампула Децинон ,една в 15ч. и вечерта в 23 ч.още една….Не зная какво да правя….посъветвайте ме…моля Ви!!!
    Поздрави!

  18. доц. д-р Атанас Щерев Says:

    Уважаема Наташа,

    Отлепянето на плацентата е сериозен проблем, който може да продължи до края на бременността.
    По мое мнение, провежданото лечение е правилно, така че може да се надяваме, че няма да има усложнения.

    Бих препоръчал задължително в 15г.с. да бъдат направени фетална морфология, както и ранен биохимичен скрийнинг за аномалии на плода. Също така е препоръчително до съзряване на плода, Вашата дъщеря да остане под болнично наблюдение.

    Надявам се бременността да мине без усложнения!

  19. Росица Says:

    Здравейте доц. Щерев!
    На 44 години съм и от 2006 г. съм със спирала Мирена, 2011 г. поради давност ми я подмениха със нова. При първата имах оскъдни наченки на цикъл, но при смяната със втората нямам никакви. От около 1 година ми се появиха оплаквания като: виене на свят, сърцебиене, прескачане, искорен пулс , нарушения на съня и от тях изпадане в паника, които се засилиха от около месец-два. Ходила съм на кардиолог, отоневролог и ми казат, че всичко е наред. Според вас нормално ли е да нямам никакъв цикъл, възможно ли е да влизам в период пременупауза и как бих следяла нарушения в цикъла при условие, че нямам такъв?
    Благодаря ви предварително!

  20. Лили Says:

    Здравейте,д-р Щерев.Спермограмата на съпруга ми е със следните показатели : спермална концентрация:95,2 (20-250×10/ml)
    Прогресивни движения : 42%
    Бързи прогресивни: 36%
    Бавни прогресивни:6%
    Жез прогресивни :6%
    Неподвижни : 52%
    Нормална морфология от 200 клетки-60 бр. -30%
    Аморфни :22
    Микро:31
    Двойни глави:12
    Шиловидни глави:20
    Шийни дефекти:19
    Цитоплазматични остатъци:36

    Подвижност и преживяемост: на втори час 41%

    Левкоцити: 18-20
    pH: 8,5
    Вискозитет:0
    Време на втечняване: 15
    заключение:Asthenozoospermia

    Може ли по нормален начин да настъпи бременност или се налага асистирана репродукция?

    Благодаря Ви!

  21. доц. д-р Атанас Щерев Says:

    Уважаема Росица,

    Най-вероятно във Вашия случай се отнася за преждевременна менопауза. В тези случаи се изследват хипофизарни хормони и естрадиол, чрез ултразвуков преглед се оценява маточната лигавица и състоянието на яйчниците.
    След като се видят резултатите от тези изследвания се обсъжда наличието на такава диагноза и съответното лечение към нея.
    Препоръчвам Ви да се обърнете към специалист акушер гинеколог.

  22. доц. д-р Атанас Щерев Says:

    Уважаема Лили,

    Спермограмата е нормална с изключението на наличието на значителен брой левкоцити. Прави впечатление, че е прекалено голям броя на нормални форми на сперматозоиди.
    От литературата е известно, че спермограмите варират в различните периоди. Необходимо е да бъдат направени няколко спермограми и тогава да се даде оценка на състоянието.

  23. Петя Илиева Says:

    Уважаеми доц. Щерев,

    На 40 години съм, забременях ноември месец 2013 спонтанно. За съжаление на ултразвуков преглед през 11 г.с. се установи че ембриона няма пулс, отговаряше на 9 г.с. и 5 дни / мисед. Последва абразио.
    Това ми е първа, много желана бременност, какви изследвания бихте ме посъветвали да си направя от тук нататък, за да се предотврати по възможност това да се случи отново.
    Благодаря предварително за отговора!

  24. доц. д-р Атанас Щерев Says:

    Уважаема Петя,

    Спонтаните аборти при жени до 30 годишна възраст са около 8%. Над 40 годишна възраст те вече стават около 40%. За съжаление не винаги може да се предвиди втори аборт при спонтанна бременност.
    При такива обстоятелства, ние в нашата болница провеждаме определени прегледи и изследвания, включително генетични, като изследваме пациентката и за яйчников резерв. Впоследствие, се предлага, на жени на и над 40 години, изпълнението на ин витро процедура с детайлна оценка на ембрионите и при евентуална бременност се провежда ранен биохимичен и ултразвуков скрийнинг.
    Ако резултатите са в норма, може да очакваме една спокойна бременност и раждане на здраво бебе.

    Желая Ви успех!

  25. Илияна Младенова Says:

    Здравейте доц.Щерев,
    Предстои ми донорска инсеминация.Насочила съм се към донор от Cryos Bank Denmark.В профилите на голям процент от донорите пише CMV+.Моля Ви да ми кажете това води ли до някакъв риск или е по-добре да се избере донор с CMV- negativ?
    Благодаря Ви предварително.
    Поздрави,
    Илияна Младенова

  26. доц. д-р Атанас Щерев Says:

    Здравейте Илияна,

    CMV /CYTOMEGALOVIRUS/ инфекцията е широко разпространена по света.
    Например, само в САЩ разпространението на вируса е между 40 и 80% от населението. В тялото на човека нормално съществуват милиарди бактерии и вируси, включително и някои опасни, впрочем, те всички са опасни. За възникване на заболяване, обаче, е важно дали те са налице в момента или има само антитела срещу тях, както и много други фактори.
    Ние работим с международно сертифицирана банка за семенна течност, която спазва и се придържа към съответните стандарти в областта на криопрезервирането. Всяка една семенна течност се изследва подробно за наличието на инфекции.В случай, че се открие такава, и по-конкретно CMV инфекция, то практиката е тази проба да се постави под карантина за период от 6 месеца. През този период, нивата на антитела при мъжа се изследват няколко пъти. Ако се установи, че заразяването с CMV е от съвсем скоро, семенната течност не се предоставя за донорство. В случай,че резултатите от изследванията покажат инфекция, прекарана в миналото, семенната течност се счита годна за донорство. В тези случаи еякулатът се етикира като CMV положителен, но на практика не може да причини инфекция.
    Желая Ви успех!

  27. камелия Says:

    Доц.Щерев, обръщам се към Вас с молба за мнение и препоръка.На 41год. съм LH 3,01 ; FSH 4,42 -всички хормони са в норма на 3 ден от мц, но АМН <0,01,имам ли шанс да забременея и по какъв начин?Благодаря Ви предварително за отговора.

  28. доц. д-р Атанас Щерев Says:

    Здравейте Камелия,

    Анти-мюлеровият хормон се произвежда от клетките на малките растящи фоликули около яйчниците. Това е един от маркерите за яйчниковия резерв. Макар и с добра предиктивна стойност, нивата на Анти-мюлеровия хормон не са единствения маркер за определяне на яйчниковия резерв. Обичайната практика е да се извършва и ехографско изследване с цел определяне броя на антралните фоликули, като се вземат предвид и стойностите на ФСХ. Едва след оценката на тези показатели, бих могъл да определя какво би било поведението при Вас.

    С пожелания за успех!

  29. Елена Says:

    Здравейте Доц. Щерев

    Съвсем скоро приключи моят първи опит икси, с мъжки фактор сме. Пункция на 5 фоликула, два от които оплодени и развити отлично. Трансфер на 4 ден, като преди това е приложен метода хетчинг на ембриончетата. На 12 ден от трансфер ЧХГ 13, на 14 ден ЧХГ 32, на 16 ден ЧХГ 46, 18 ден ЧХГ 30.
    Напълно разбирам че опита ми приключи окончателно, особено след последното ЧХГ. Ще бъда много благодарна ако чуя Вашето мнение, защо е спряло развитието на ембриона, и къде за напред да търсим причината. Какви изследвания би трябвало да се направят преди втори опит. Само да допълня, че при мен са пускани изследвания на основните полови хормони, микробиология, цитонамазка, ПКК, на съпругът ми една разширена спермограма и един анализ при замразяване. Не мислите, ли че е било необходимо да се направят и други изследвания преди първия опит. Четох за имунологичните и генетичните изследвания при така развилата се ситуация при нас. Ще се радвам да чуя Вашето мнение.
    Благодаря

  30. Анита Says:

    Уважаеми доц. Щерев,
    направих лапароскопия края на миналата година във Вашата клиника - премахване на ендометриозни огнища и връзване на тръбите. Последва прием на ДХЕА- Б за подобряване качеството на яйцеклетките и много високи стойности на ЛХ и ФСХ още от първите дни на стимулацията ми, при което опита беше прекъснат.
    Същевременно, забелязвайки завишено нетипично окосмяване по лицето ми/ реших на 3 ден от МЦ да измеря стойностите на следните хормони:

    FSH - 18.69 /фол. 3,5-12,5, ов. 4,7-21,5/
    LH - 11.90 /фол. 2,4-12.6, ов. 14,0-95.6/
    Естрадиол - 115,8 /ф. 90,1-716/
    Пролактин - 310 /72-511/
    Тестостерон - 3,30 / 0,22-2,9/
    4 андростендион - 4,86 /0,30-3,30/,
    DHEA-S - 12,80 /0,94-11,67/,
    17-OH-прогестерона - 5.12 /фол.- 0,3-2.4/
    TSH -2.27mlU/L /0.27-4.20/
    FT4 - 16.90pmol/L /12.00-22.00/
    Бихте ли коментирали и дали своето мнение относно резултатите и особено за завишените мъжки хормони и как да процедирам в случая, какво трябва да вземам за да ги намаля? Благодаря предварително за отговора.

  31. Стефанова Says:

    Здравейте, доц. Щерев,
    Пациентка съм на Вашата клиника и ми предстои ин витро. Интересува ме Вашето мнение на кой ден от пункцията трябва да се върнат ембрионите. Нямам проблем с качеството и броя на яйцеклетките, но при предишен трансфер ми върнаха 2 ембриона на стадий морула на 3-ти ден. Имах общо 14 оплодени яйцеклетки и на 4-ти ден бяха само 8 ембриона на стадии морула. Никой не можа да ми обясни защо до 5-ти ден оцеляха само 4 до стадий морула и нито 1 не се разви до бластоцит. Водя се с неизяснен стерилитет . Пускани са всички изследвания ,( вкл. генетични) но всичко е в норма и при мен , и при мъжа ми.Бихте ли коментирали успеваемостта на трасфер на стадий морула! Благодаря предварително за отговора!

  32. доц. д-р Атанас Щерев Says:

    Уважаема Елена,

    Съжалявам за неуспешния опит, но трудно ще мога да дам пълноценен съвет, защото Вие сама пишете за различни изследвания, с които разполагате, но без конкретна информация за резултатите.
    Бих Ви препоръчал да ми напишете трите си имена, за да мога да Ви потърся в нашата информационна система и да видя резултатите от изследванията и прегледи, които сте правила.
    Много пъти, ние специалистите, не можем да намерим отговор на много от проблемите на нашите пациенти. Стараем се да открием причините, но не винаги успяваме.
    Причините за спрялото развитие на ембрионите може да са безбройни. Ако разполагам с Вашето досие, ще имам възможността да обсъдя по-подробно случая Ви.
    Другата възможност е да дойдете при мен на консултация, с предварително записан час. Консултациите при мен са безплатни!

    Поздрави!

  33. доц. д-р Атанас Щерев Says:

    Уважаема Анита,

    В изследванията Ви има отклонения, но тези отклонения се прецизират с допълнителна информация от други изследвания или с данни от анамнеза и прегледи.
    Изследванията сами по себе си не са достатъчни за поставяне на диагноза. Всяка лаборатория може да направи грешка, включително и нашата.

    Фрапиращи са резултатите от 17-OH прогестерон, но въпросът ми към Вас е дали товa изследване е правено по време на приема на DHEA-S? Ако е така, то няма отклонения!
    Високите стойности и на LH, особено на FSH, могат да се коригират с прием на лекарства. Но това няма да доведе до подобряване на Вашето състояние и получаването на повече яйцеклетки. В такива случаи се отнася за значително намаляване на яйчниковата дейност.
    Ако имате още въпроси, заповядайте на консултация при мен, като предварително запишете час. Консултациите при мен не се заплащат.

  34. доц. д-р Атанас Щерев Says:

    Уважаема г-жо Стефанова,

    Както се случва с много други участници във форума и Вие не споменавате на колко години сте. Това е много важна информация, на базата, на която мога да дам мнение.
    Ембрионите е добре да бъдат върнати до петия ден след извършване на пункцията. Това зависи от качеството на ембрионите и техния брой.
    А защо не се развиват добре до петия ден? Това е много сложен въпрос, на който трудно може да се отговори. Установено е, че когато ембрионите не се развиват добре до втори/трети ден след оплождането, то е по-добре да бъдат трансферирани в тези дни, отколкото да се чака до пети ден. Така вероятността за имплантация е по-голяма.
    Ако се направят генетични изследвания на майката и на бащата, те биха били много полезни, но тези изследвания дават оскъдна информация. Ако се правят изследвания на ембриона, информацията е доста по-голяма, но това може да се направи при определени условия. Самата манипулация при тези изследвания ,обаче, може да увреди развитието на зиготата.
    Ако имате други въпроси, обърнете се към нашите ембриолози за допълнителни разяснения. Ние, в нашата болница, имаме самочувствието, че извършвамепочти всички модерни техники прилагани в Европа!

    Поздрави!

  35. Елена Says:

    Благодаря Ви Доц. Щерев за отговора Ви. Ще ви бъда безкрайно благодарна, ако прегледате досието ми. Имената са ми Елена Еленкова Радева. Пациенти сме на доктор Тимева. Съпругът ми се казва Живко Бойчев Радев. С радост бих провела консултация в болницата с Вас, но съвсем скоро се връщам в Италия, понеже живея там. Може би при следващият опит ще направим консултация и с Вас. Относно този опит ще Ви бъда безкрайно признателна ако прегледате досието ми, за да можем да бъдем подготвени за допълнителни бъдещи изследвания. Можете да ми напишете своя коментар и на elena840@abv.bg .Благодарим ви от сърце!

  36. Мария Says:

    Здравейте, доц. Щерев
    На 38 години съм и имам 3 неуспешни опита ICSI с IMSI защото сме с мъжки фактор.При първия опит ,който беше на естествен цикъл и със стимулация с Клостилбегит се стигна до ембриотрансфер.Втория опит беше със силна стимулация, за съжаление имаше само една качествена яйцеклетка която не се оплоди.Третия опит беше отново на естествен цикъл и със стимулация с Клостилбегит но след пункцията имаше 2 некачествени яйцеклетки и сега ни препоръчват донор на яйцеклетки.Въпросът ми e може ли да ми кажете какви хормонални изследвание да си направя, на кой ден от цикъла,и след като ги направя да запиша час за консултация при вас. Лабораторията е в град Сливен, но е филиял на RAMUS -София.

  37. Атанас Щерев Says:

    Уважаема Мария,
    Вземете епикриза от лекарите, които са Ви лекували досега с описания на досегашните процедури и носете всички документи, които имате у Вас. Добре е да дойдете за преглед във втората половина на менструалния цикъл т.е. от 16 до 26 ден. Нека съпругът Ви да бъде с Вас с 10 дни въздържание, за да му направим тук изследване. Запишете се предварително за този преглед при мен на тел 029200901, независимо дали има или не свободни часове в графика ми (споменете на медицинските секретари, които записват часа по телефон, че сте комуникирала с мен).

  38. Валентина Says:

    Доц. Щерев здравейте, моите почитания!
    Според Вас, колко време след неуспешен опит ин витро, може да се направи втори опит?
    Благодаря Ви предварително

  39. Михаил Says:

    Здравейте, доц. Щерев

    Забелязах, че в спермата ми има парченца като желатин. Поразрових се в интернет и разбрах, че това са “желатинови конгломерати”, но никъде в интернет не пише дали са вредни, от какво се получават и как да се излекуват, можете ли да ми кажете, защото съм наистина притеснен.

    Мерси предварително.

  40. tatqna Says:

    zdr.dr 6terev izkam da popitam vazmojno li e pravihme edna spermograma i be6e mnogo dora sled 3 meseca pravim druga i izliza naapylno nuleva

  41. Борисова Says:

    Здравейте, Доц.Щерев, аз съм едно отчаяно момиче на 28г.,лутащо се 3години по доктори,имам ендометриоза 1-ва степен-лекувана с лукрин депо 3месеца,минимално завишени тробоцитно-левкоцитни агрегати, и леко завишениантиспремални антитела след това имам и две неуспешни инсеминации,при мъжа ми всичко е наред - даже перфектно. Предният месец бях стимулираната с Менопур и Цитротит имах пункция и 17 извадени яйцеклетки….от тях 11 оплодени,които се развиваха три дни и спряха т.е. пункцията ми беше на 26.02 до 1.03 се развиваха добре и на 03.03 когато трябваше да е трансфера ми се обадиха да ми кажат,че новините не са добри!Как е възможно това от 11 нито една да не оцелее?? Сега ми предстоят генетични изследвания,но ми казаха да не се притеснявам,че едва ли ще има проблем при тях. Вие как мислите имам ли шанс да стана родител при положения,че имам толкова оплодени яйцеклетки а нито една оцеляла за трансфер може ли по някакъв начин да се стимулират да се доразвият???Казах ми,че съм рядък случай 1 на 1000000 Благодаря предварително за отговора :)

  42. Butterfly Says:

    Здравейте Доц. Щерев, аз съм пациент на Вашата клиника, на 36 год, с една неуспешна инсеминация миналата година и ИКСИ тази година, и двете с донорски материал. Бихте ли споделили какви изследвания бихте препоръчали за изясняване на неуспеха? Предварително Ви благодаря за отделеното време и внимание.

  43. Лили Says:

    Здравейте Доц. Щерев,
    на 34 навършени съм. До момента не съм имала проблеми, редовен цикъл без отклонения и някакви съществени изменения. Преди 2 месеца получих задържан фоликул, който съответно лекувахме с регулон и нещата се нормализираха. Във връзка с това пуснах хормони, като стойностите им са както следва на 2ри ден от МЦ:
    LH - 6,54 IU/l, реф.гр. фол.2.4-12.6; овул.14-96;лут.1.0-11.4; мен. 7.7-59
    FSH - 8.33 IU/l, реф.гр. фол. 3.5-12.5; овул.4.7-21.5; лут.1.7-7.7; мен. 25.8-134.8
    Estradiol - 234.5 pmol/l, реф.гр.фол. 46-607; овул. 315-1828; лут. 161-774; мен. до 201
    АМН - < 0.1 ng/ml
    Може ли да ми дадете някакъв коментар - става въпрос за антимюлеровия хормон. Възможно ли е без никакви индикации, без проблем с МЦ да има такива стойности???
    Искам да уточня,че не съм имала предишни бременности, аборти и др.
    Благодаря предварително и Ви желая успех

  44. Люба Says:

    Здравейте!

    На 41 г. съм и се опитвам да забременея от няколко месеца по естествен път. Имам две успешни бременности. От 2-3 години започнах да имам нередовни менструални цикли - или прекалено къси или прекалено дълги, започнаха проблеми с неспукани фоликули и т.н. Това наложи да пия оргаметрил х 1 т. от 15 до 25 ден на цикъла.
    За съжаление при хормонално изследване установих, че Антимюлеровия хормон е 0.1 ng/ml.
    Има ли смисъл при това положение да продължавам с опитите за бебе или Антимюлеровия хормон показва невъзможно забременяване по естествен път и с моя яйцеклетка?
    Интересува ме също при толкова лоши показатели на Антимюлеровия хромон и при моята възраст - 41 възможно ли е да настъпи забременяване по естествен път но да има генетични аномалии или спонтанен аборт?

  45. Наташа Says:

    Уважаеми доц.Щерев,дъщеря ми е на 35 години,бременна е в 15 гестационна седмица,от 15-тина дена кърви ,първо зацапване ,кафяво,после керемидово,розово ….още в началото и направиха инжекционно хориомон 4 инжекции всяка седмица,и по 3 пъти на ден дуфастон,заедно с бусколизин и но-шпа,първо спря кървенето и така до 14 гест.седмица,отвреме на врем процапваше.Приеха я в болница поради тази причина и и правиха системи ,бусколизин,папаверин и магнезий 1200 ,така една седмица и дуфастона по 4 табл.на ден, понамаля зацапването и я изписаха,но след 5 дена получи по силно кървене и пак я приеха в болница ,на същото лечение ударно системи ,но пак прокърви този път по-силно със съсиреци ,след това имаше един два почти чисти дни и и спряха нощната система ,на сутринта получи контракции и този път още по обилно кървене,пуснаха и отново система с магнезий 2 за деня….на бавна капка,от тези системи не се чувства много добре ,изпотяване ,сърцебиене…Още вторият път когато влезе в болница доктора и каза ,че има отлепяне на околоплодния сак,не било голямо но тя кърви,многократно я гледаха на видиозон и казаха че бебето е добре…но аз съм безкрайно много притеснена,днес и поставиха и Ампула Децинон ,една в 15ч. и вечерта в 23 ч.още една….Не зная какво да правя….посъветвайте ме…моля Ви!!!Поздрави!

  46. Александра Says:

    Здравейте,доц.Щерев!След един спонтанен аборт,операция от миома,цветни снимки,хиляди изследвания и лапароскопия се останови ,че имам непроходимост на тръбите и един яйчник а спермограмата на съпруга ми е нормозооспермия.Подадохме и документи за инвитро.На 38 години съм с fsh-9.31 което означава намален резервр,но нещо друго се получе при мен винаги съм била с цикъл на 28 дни а този месец от 18 ден от цикъла получих едно леко кървене ,което в началото беше кафеникаво ,след това тъмно червено и отново кафяво.На какво може да се дължи това ,може ли да е на задържан фоликул който имах и гърдите от една седмица много силно ме боляха.Споделих с моят лекуващ лекар ,който каза че няма място зпритеснение ,но искам и вашето мнение.Благодаря!

  47. Александра Says:

    Моля за още един съвет. Как и по-точно с какво мога да подобря състояние си преди инвитрото?Как и с какво може да се подобри качеството и количеството на яйцеклетките?Има ли някакъв начин или не?Още веднъж благодаря!

  48. доц. д-р Атанас Щерев Says:

    Здравейте, Валентина!

    Необходимо е да имате пауза от един пълен менструален цикъл. Важно е също така преди назначаване на процедурата, да Ви се направи преглед с цел установяване на Вашия гинекологичен статус. В случай, че състоянието Ви позволява стартирането на нова процедура, можете да започнете нова стимулация.

    Желая Ви успех!

  49. доц. д-р Атанас Щерев Says:

    Здравейте, Михаил!

    Спермата при еякулация обикновено излиза като желатин. В последствие, в рамките на 15 - 30мин., тя се втечнява.
    Така че няма за какво да се притеснявате и бъдете здрав!

    Поздрави!

  50. доц. д-р Атанас Щерев Says:

    Уважаема Татяна,

    При медицинските изследвания, всичко е възможно, но това, което пишете е малко вероятно. Обикновено, при повтаряне на изследвания, трябва да се получат сходни резултати, за да бъдем сигурни в реалността на тези изследвания.
    Нека съпругът Ви направи нова разширена спермограма и да поиска мнение от специалист.

    Поздрави!

  51. доц. д-р Атанас Щерев Says:

    Уважаема г-жо Борисова,

    На 28 годишна възраст, независимо от ситуацията, шансовете за забременяване са много по-големи, отколкото при пациенти в напреднала репродуктивна възраст.
    Случва се да се извадят повече яйцеклетки, но не всички да бъдат оплодени или да не се развиват правилно. Причините са множествени и няма как да ги коментирам в този отговор.
    От въпроса Ви не става ясно защо ембрионите са се развили до 3ти ден и не е направен ембриотрансфер.
    Винаги съм казвал и ще напиша отново за Вас, че най-важното е да изберете лекуващ лекар и болница, на които да вярвате и да следвате техните препоръки. Лекуващият лекар трябва да обясни всички възникнали проблеми, защото той/тя най-добре познава състоянието Ви.
    Обсъждането на второ мнение става, по принцип, с подробен преглед на медицинската документация, с допълнителен гинекологичен и ултразвуков преглед.

    Ако желаете второ мнение, потърсете клиника или лекар, където да предприемете необходимите стъпки, които описах.

    Поздрави!

  52. доц. д-р Атанас Щерев Says:

    Здравейте Butterfly,

    Бих Ви препоръчал да си запишете час за консултация с мен (консултацията е безплатна), за да мога да дам адекватен отговор на въпросите Ви.

    Необходимо е предварително да си запишете час на Регистратура, тел. +359 2 920 09 01!

    Поздрави!

  53. доц. д-р Атанас Щерев Says:

    Уважаема Люба,

    На 41 годишна възраст, с Антимюлеров хормон е 0.1 ng/ml, е възможно, но малко вероятно, да забременеете спонтанно. Необходимо е да се направят и други изследвания за яйчников резерв и тогава да се определи какво да бъде поведението.

    Поздрави!

  54. доц. д-р Атанас Щерев Says:

    Уважаема Наташа,

    Надявам се състоянието на дъщеря Ви да е добро. При отлепване на плоден сак, диагнозата е несигурна и не се знае как ще завърши бременността. Лечението е такова каквото го описвате.
    Моят съвет е да следвате препоръките на лекуващите лекари, които се грижат за дъщеря Ви. Не мога да прибавя нищо успокоително, но се надявам бременността да продължи да се развива и да дочакате едно здраво бебе.

    Поздрави!

  55. доц. д-р Атанас Щерев Says:

    Уважаема Александра,

    На 38 годишна възраст, след историята, която споделяте, е необходимо да се направи пълноценно изследване на яйчников резерв. С направените изследвания ще може, до известна степен, да се предвиди какъв ще бъде броят и качеството на получените, на по-късен етап, клетки. За оптимално лечение, трудно ще получите съвет по Internet и трудно ще се справите сама, така че следвайте съветите на лекуващия лекар.

    Поздрави!

  56. доц. д-р Атанас Щерев Says:

    Уважаема Лили,

    При изследване на яйчников резерв се проследява:
    1/ стойностите на FSH;
    2/ съотношението FSH/LH;
    3/ стойността на Prol и E2;
    4/ брой антрални фоликули;
    5/ височината на лигавицата;
    6/ стойностите на AMH и Inh;
    7/ брой аспирирани яйцеклетки, ако има предшестващи опити и т.н.
    Тези данни се сравняват с други показатели от анамнеза, общ статус и локален статус и се обобщават като запазен, намален или липсващ яйчников резерв. Когато има несъответствие между различните показатели, някои от изследванията се повтарят, докато се убедим в диагнозата. Вас лично бих Ви посъветвал да направите описаните изследвания и тогава може да получите правилен отговор. Това, естествено, може най-добре да направи лекуващия Ви лекар.

    Пожелавам Ви успех !

  57. Dimitrova Says:

    Доц. Щерев, моля за Вашето мнение по моя въпрос с неуспехите:
    - 3 неуспешни инсеминации с клостилбегит
    - 1 извадена яйцеклетка на спонтанен цикъл, която не се оплоди по естествен начин
    - 1 неуспешно ИКСИ на спонтанен цикъл с трансфер на 3 ден на 1 хубав ембрион. След него направени имунологични, пълен пакет - ОК, ендометриална биопсия - не е ок, хистероскопия за премахване на полип и септум
    - 1 извадена яйцеклетка на спонтанен цикъл, която се оплоди при ИКСИ, но след втория ден се появиха фрагментации и на 4 ден ембриолозите решиха, че няма шансове. Отразиха лоша спермограма. Направени бяха генетични изследвания, които бяха ОК.
    - стимулация по къс протокол с гонал и след това менопур, 8 яйцеклетки, от които 6 се бяха спукали преди пункцията, ЛХ в деня на прегнил.6,53, естрадиол-807, прогестерон-1,07. направо съм в шок и не мога да разбера защо са се спукали. двете извадени яйцеклетки въобще не се оплодиха при ИКСИ. направих си изследване и се оказа, че имам инсулинова резистентост и високо ТСХ.
    - сега приключвам стимулацията по дълъг протокол - от 3 първоначални фоликула на 8 ден останаха само 2 фоликула. стимулацията беше 5 дни с фостимон 450, 2 дни фостимон 225 и менопур 225, а сега само менопур 225 за 2 дни…
    къде според вас може да е проблемът? може би стимулациите не се възприемат добре или грешки в стимулациите? каква стимулация бихте ми препоръчали, защото смятам да се възползвам от ФАР.
    Благодаря ВИ предварително!
    аз съм на 35г, преди 2години бях с нормалени стойности на антимюлеров, инфхибин и ФСХ.

  58. Веселина Says:

    Здравейте д-р Щерев.На 33 години съм с хашимото,стойностите ми са Tsh-11.00 а антителата ми преди 2 месеца над 1300,имам и две матки и две шийки.Въпросът ми е имам ли шансове при такива стойности на хормоните да забременея по нормален начин,пия и еутерокс от 25мг.Благодаря Ви,хубава вечер

  59. Цецка Says:

    Здравейте доц.Щерев! Имам няколко въпроса .Възможно ли е след приемане на оргаметрил за да се отложи цикъла за една седмица поради предстоящата ми тогава лапароскопия цикъла след това да се промени и вместо на 28 ден да е на 18 ден?Друго нещо което много ме озадачава е това че при направена цветна снимка се установи проходимост и на двете тръби а при лапароскопията се оказа само едната проходима обяснявам си го с това ,че лапароскопията е по -надежден начин да се установи това.И друга загадка има при мен .През 92 година ме е правена операция поради спукана киста и е отстранена малка част от десния яйчник като е правена от хирурзи а не от гинеколози и са мислели ,че е спукан апендикс.След това 2011 ми беше направена миомектомия ,запазена беше матката , казаха още че и останалите органи яйчници имам в предвид са нормални и ги има ,тръби също.Колкото пъти съм ходила на ултразвукови прегледи винаги са виждали този десен яйчник а сега при направената лапароскопия казаха ,че не се визуализира.Какво може да се е случило с него,възможно ли е да е там а да не се види и как при отворена операция при миомектомията го видяха а сега при лапарото не се вижда?Когато попитах лекуващият ми лекар каза че тези епикризи сепишат по шаблон,но те ми казаха същото и след самата операция устно няколко пъти че всицко е наред ,дори и на контролните прегледи ми казаха че съм напълно здрава.Странно нещо!Много объркващи епикризи получих ,веднъж всичко е наред а след тово половината ми органи ги няма или не функционират.Според Вас възможно ли е такова нещо?
    Ще чакам с интерес отговора Ви.Благодаря!

  60. доц. д-р Атанас Щерев Says:

    Уважаема Цецка,

    Не съм в състояние да отговоря на въпросите, които Ви вълнуват. На тези въпроси могат да отговорят лекарите, които са Ви оперирали и написали епикризите. По принцип това, което е направено по време на операцията трябва да фигурира точно отразено и в епикризата. Останалото е недобросъвестност! Също така при преглед с ултразвук може да се потърси яйчникова структура и така да се удостовери съществува ли въпросния яйчник или е отстранен. Дали са проходими маточните тръби и доколко и как са проходими може да Ви обясни най-добре лекарят, който е правил изследването. Може да потърсите и второ мнение като отидете на преглед и евентуални изследвания при друг избран от Вас специалист. Така ще можете да сравните информацията, която сте получили за състоянието си. Надявам се с тези редове да съм Ви помогнал поне малко.

    Пожелавам Ви успех!

  61. Билияна Says:

    Здравейте, доц. Д-р Щерев
    искам да ви попитам една информация- след дълги опити за забременяване направихме две спермограми във вашата клиника- резултата и на двете е намалена оплодителна способност (АСТЕНОЗООСПЕРМИЯ ) въпроса ми е дали има лечение на тази диагноза, могат ли да подействат някакви медикаменти за оправянето на подвижността- дали да се консултираме с андролог във вашата клиника или да се предприемат АРТ твхники ?
    Може ли да настъпи естествено забременяване?
    Предварително, благодаря!

  62. Билияна Says:

    По горния въпрос забравих да поточна разбира се естествено зачеване след положително лечение на АСТЕНОЗООСПЕРМИЯ и без наличието на женски фактор.
    Предварително, благодаря!

  63. Дарина Иванова Says:

    Добър ден,д-р Щерев!На 35 години съм и искам да попитам ,дали има някаква опастност при мен ,ако забременея втори път,при положение че имам хашимото Тсх 11 и неправилна обмяна на веществата.Също така съм с две матки и две шийки,затова и първото ми раждане беше секцио.Притеснението ми се отнася и до това дали плодът ,ще се развива нормално,Благодаря Ви предварително!

  64. Таня Says:

    Основна информация Резултат Норма Цвят:1 слонова кост
    Сексуално въздържание 5 2-5 дни
    Обем на еякулата 4.0 1.5-6.00 ml
    Втечняване 45 до 60 min Агрегация: не
    Вискозитет 5 0-2 cm Аглутинация: не
    pH 8.2 7.2-8.0 Желатин: не
    Левкоцити N 15.106 /ml
    Брой сперматозоиди/ еякулат 442 000 000 >39.106

    Подвижност на сперматозоидите
    Нормокинетични сперматозоиди /гр. a+b/ 45.2 % >32%
    a+b/ml 49 946 000 a+b/еякулат 199 784 000
    Хипокинетични сперматозоиди /гр. c/ 28.2 % -
    Акинетични сперматозоиди /гр. d/ 26.6 % -

    Тест за биологична преживяемост на сперматозоиди – 24 часа
    Брой сперматозоиди
    след обработка 58 250 000 /ml
    Д-1/ а+b 58.9 %
    Д-2 /а+b 50.7 %

    Тератозооспермален индекс по Kruger-Tygerberg strict criteria (TZI)
    Брой изследвани сперматозоиди 200
    С нормална морфология (N≥4) 9 %
    С абнормална морфология 91 %
    С главични дефекти 90 %
    С дефекти на средната част 34 %
    С опашни дефекти 14 %
    С цитоплазмен остатък 3 %
    TZI (N <1.6) 1.55
    Преобладаващи дефекти: аморфни, пириформени главички, главички с малка акрозомна област (20%), задебелен среден сегмент

    Антиспермални антитела в семенна плазма - 55 < 60 u/ml

    Моля за коментар по спермограмата. Притеснява ме времето на втечняване, вискозитета, PH, морфологията и антиспермалните антитела. Възможно ли е спонтанно зачеване или е по - добре да помислим за подходяща процедура.
    Много благодаря!

  65. доц. д-р Атанас Щерев Says:

    Уважаема г-жо Димитрова,

    От изложението Ви оставам с впечатление за недобри резултати от стимулациите, а това може да се дължи на много различни фактори.
    Бих Ви препоръчал следното:
    1. Ако имате наднормено тегло е необходимо да се направи корекция на телесното тегло. Правилото за добро тегло е ръстът минус 105.
    2. Желателно е ако е доказана инсулинова резистентност, да приемате Сиофор.
    3. Задължително е при възраст 35 години да се провери отново яйчников резерв (FSH, LH, Prolactin, Inhibin B, AMH), брой антрални фоликули, височина на лигавицата.
    4. Ако има съмнение за ендометриоза (много често това са неясни симптоми) се препоръчва лапароскопия.
    5. В зависимост от състоянието на лигавицата по време на един цикъл, може да се назначи и хистероскопия със съответните манипулации.
    Едва след всички тези изследвания, които трябва да приключат в кратък период (1-2 месеца) заради възрастта Ви, може да се започне отново стимулация с гонадотропни хормони, агонист или антагонист на гонадолиберин.

    Надявам се да съм Ви помогнал с тези наставления!

  66. доц. д-р Атанас Щерев Says:

    Уважаема Веселина,

    От писмото Ви не става ясно дали след приема на Еутирокс, TSH е отново високо.
    Що се отнася до измененията, които имате в матката, то мнение може да се даде само след конкретен ултразвуков преглед.
    По принцип, при добро развитие на поне една от матките, забременяването обикновено не е проблем. Проблем е износването на бременността при определени обстоятелства.

    Желая Ви успех!

  67. доц. д-р Атанас Щерев Says:

    Уважаема Биляна,

    При резултат Астенозооспермия има определени степени на нарушението, което не се разбира от Вашето писмо.
    Бих Ви препоръчал консултация с мен, като предварително трябва да си запишете час на Регистратурата на Медицински комплекс „Д-р Щерев”, тел.: 02 920 09 01.
    Консултациите при мен са безплатни!

    Желая успех!

  68. доц. д-р Атанас Щерев Says:

    Уважаема Дарина,

    При Вашата ситуация преди да забременеете бих Ви посъветвал да се обърнете към ендокринолог. В Медицински комплекс „Д-р Щерев”, това е д-р Яначкова.
    А също така, бих Ви посъветвал да се обърнете към акушер гинеколога, който е наблюдавал първата бременност или да си изберете такъв специалист в Медицински комплекс „Д-р Щерев”.
    Според мен нямате основание за притеснение!

  69. доц. д-р Атанас Щерев Says:

    Уважаема Таня,

    Спермограмата на Вашия партньор е близка до нормалната, но евентуално увеличеното време на втечняване е възможно да бъде предмет на лечение.
    Обикновено се правят повече спермограми. В учебниците пише, че за да се видят точните параметри в изследването на един мъж е необходимо да се направят поне 6 спермограми.
    В случая е възможно при нормални условия при Вас (овулация, проходимост на маточни тръби, добра цервикална слуз, добра лигавица) да се направи инсеминация с предварително двукратно промити смерматозоиди и то с фракция, получена чрез swim-up техника.

    Желая Ви успех!

  70. Билияна Says:

    Здравейте, доц. Д-р Атанас Щерев ,
    докато изчакваме за отговор от вас, си записахе час при Д-Р Бъчваров във вашата клиника.Той прегледа спермограмата и назначи хормонални изследвания. След като те излезнаха всички в норма, направо назначи лечение с антиоксиданти и др. медикаменти, като витамини и съдоразширавящо лекарство. Сега се надяваме да има положителен резултат да има лечение на това нещо и да повлият тези медикаменти, след тази стъпка да записваме ли консултация при вас ?
    Благодаря ви отговора,много сте любезен !

  71. Гергана Says:

    Здравейте доц. Щерев, на 23 години съм. Преди 4 месеца по принуда ми направиха аборт, преди 1 седмица бях на преглед, казаха ми че всичко е нормално, но забравих да питам още колко време трябва да чакам за нова бременност. Цикълът ми е нормален, 3 месеца пих противозачатъчни, но вече ги спрях, много искам да имам бебе. проблем ли ще е ако забременея този месец, или ще трябва ли да чакам още?

  72. Йоана Пачова Says:

    Здравейте доц. Щерев,
    обръщам се към Вас с молба за коментар на изследване,което ми препоръчахте да направя.Ще Ви припомня нашия случай.През януари,тази година,направихме ин витро с д-р Александров.Извадени бяха 8 яйцеклетки,4 дегенеративни,1 незряла и 3,които се оплодиха.Направихме трансфер на трети ден на три ембриона,един със средно качество и два със забавен темп на развитие,съответно един със 7 и два с 6 клетки.Неуспешен опит.След проведена консултация с Вас,ме посъветвахте да взимам ДЕА-Б и да пусна изследване на FSH и AMH.Направих ги на трети ден от месечния цикъл,също и ултразвуков преглед.При прегледа се установиха 7 фоликула,2 в левия и 5 в десния яйчник.Изследванията са със стойности:
    FSH- 7 mIU/ml AMH- 1.09 ng/ml
    Моля Ви и за Вашия коментар за получените резултати.Какво бихте ни посъветвали относно поведението при следваща стимулация?
    Благодаря Ви от сърце.

  73. Пламена Says:

    Добър ден, д-р Щерев.
    Аз съм на 27 год. От Русе. Идвах при вас на преглед и консултация и вие ми назначихте изледване на пролактин.

    Излседванията бяха:
    След 2 часа покои резултата беше:
    Prolactin 283.300 mlU/ml М(86-324), Жнебр.(102-496)

    На следващия ден:
    Prolactin 989.600 - 9h - mlU/ml М(86-324), Жнебр.(102-496)

    Prolactin 388.20- 10.30h - mlU/ml М(86-324), Жнебр.(102-496)

    Казахте, че изследването трябва да се повтори:
    Новите иследванията са:

    Prolactin 800.700 9h - mlU/ml М(86-324), Жнебр.(102-496)
    Prolactin 530.800 9.15h - mlU/ml М(86-324), Жнебр.(102-496)

    След 9.15h. изпих една таблетка бромокриптин. И след това резултатите са :
    Prolactin 145.100 11.15h - mlU/ml М(86-324), Жнебр.(102-496)
    Prolactin 87.950 13.15h - mlU/ml М(86-324), Жнебр.(102-496)

    Това изследване е в един и същи ден.

    Добри ли са резултатите?
    Благодаря за отделеното време!

  74. Йоана Пачова Says:

    Извинявам се за допуснатата грешка в мерната единица за FSH- 7.05 IU/l

  75. Йоана Пачова Says:

    Също пропуснах да спомена,че съм на 30 години.

  76. Venelina Says:

    Здравейте др. Щерев,
    много е важно за мен да разбера каква е практиката във Вашата болница в подобни случаи:
    пациентка съм е една болница, при един лекар близо три години, за това време минахме няколко месечен курс на лечение на съпруга ми за подвижност и увеличаване броя на сперматозоидите, направихме две ИКСИ процедури, последната от която бе успешна, но за съжаление в 21 седмица ми изтекоха водите. Искам да разбера какво правите в тази ситуация с Вашите пациенти, приемате ли ги в болницата или ги отпращате да търсят други болници където да им укажат първа помощ?

  77. Румяна Says:

    Д-р Щерев, на 31.03.2014 г. се подложих на опретивна хистероскопия за отстраняване на полип. Според оперирарищят лекар всичко е минало нормално и полипът е отстранен.
    Пия антибиотик - ципрофлоксацин и противозачатъчни Линднет 30.
    Днес е пети ден от интервенцията, нямам коремни болки.
    Проблемът е, че коремът ми е ужасно много подут, направо до неузнаваемост, на моменти леко ми се повръща и имам температура между 37 и 37,5 градуса.
    Въпросът ми е има ли за какво да се безпокоя или това е нормално след такава интервенция.
    Предварително благодаря за отговора. Опериращият лекар просто не си вдига телефона.

  78. Радка Великова Says:

    Здравейте, доц. Д-р Щерев!
    Аз съм на 27 год. от Варна, бременна съм в 15 седмица. Пиша Ви, по повод притесненията ми от лоши резултати от късен БХС - 1 :180 за синдром на Даун и добра фетална морфология без видими признаци за това заболяване на детето . Отделно следя бременността си при двама специалисти, единия от който е д-р Александров, според който проблем няма и бебето ми е здраво!
    Интересувам се от ДНК теста - HARMONY, който предлагате във вашата болница и степента на точност, понеже амниоцентезата за момента отхшвърляме като вариант!
    Ще съм Ви благодарна на малко повече информация за този тест и аналогичен ли е с PrenaTest?
    Благодаря предварително!

  79. марияна Says:

    здравейте, на 29 години съм и от август миналата година правим опити за бебе с моя приятел. Започвам да се притеснявам , тъй като и бях 3 месеца на дуфастон по схема за забременяване ,но нищо не се случва, от малък град съм и незнам към кого да се обърна, ноември миналата година ходих на генеколог , тъй като цикъла ми закъсняваше с по 10 дена предходните 2 месеца, пуснаха ми цитонамазка - 1 група излезе и ми казаха 4е няма видима причина за притеснение, лекарката ми изписа дуфастон и фолиева киселина и каза да продължаваме опитите, но засега нищо. Въпроса ми е трябва ли да си пусна някъкви изследвания или да чакам още и до кога???

  80. Vili Petrova Says:

    Здравейте доц. д-р Щерев,

    Бременна съм в 27 г.с. и 4 дни с близнаци ( по всяка вероятност еднояйчни) в резултат на инвитро. Около 22-23 г.с. седмица от бременността ми, следящият ме лекар установи, че имам завишени околоплодни води (на границата) на единия близнак, без да имам намалени води на другия. При днешния ми преглед околоплодните води отново се бяха увеличили и сега най-големият джоб е 10 см.

    Според лекарят ми на този етап не трябва да взимаме никакви мерки и само ще наблюдаваме развитието.

    Междувременно обаче аз прочетох много притеснителни неща за подобни ситуации и се питам дали не трябва да се проведе някакво лечение или да си направя още една фетална морфология ( при предишните две всичко беше наред) или някакво допълнително изследване?

    Моля за Вашия компетентен съвет.

    Предварително благодаря за отделеното време.

  81. Венета Says:

    Здравейте, д-р Щерев!
    В 36 г.с от бремеността съм. В 20 седмица правих фетална морфология и резултатите бяха отлични. В 33 седмица отново и доплерово иследване - отново отлични резултати. Вчера бях на преглед и лекарката установи уголемен пикочен мехур, което не разбирам възможно ли е да се получи на такъв етап от бременността и на какво би могло да се дължи? Може ли да е временна аномалия предвид преди това направените изследвания и липсата на аномалии и отклонения. Ще съм ви признателна, ако ми дадете отговор. Благодаря Ви предварително!

  82. Петя Says:

    Здравейте доц. Щерев!
    Аз съм пациент във вашата клиника и ми беше открит задържан фоликул 26мм. Искам да попитам поради каква причина се получава, какви са последствията и има ли от какво да се притеснявам? И ако трябва да се назначи лечение какво включва то?

    Благодаря предварително!

  83. Атанас Щерев Says:

    Уважаема Биляна,
    Радвам се, че вървите напред към Вашата цел. След няколко месеца провеждане на горе-цитираното лечение е възможно да запишете консултация при мен, като това можете да направите на нашата Регистратура (тел.: 02 / 920 09 01).
    Ще Ви очаквам!

  84. Атанас Щерев Says:

    Уважаема Гергана,
    След аборт по желание, най-малко 6 месеца не трябва да забременявате отново.
    Вие сте на 23 години и можете да се въздържате и повече от 6 месеца.
    През това време трябва да поддържате активен двигателен режим и физиотерапия .
    Трябва да се подготвите за следваща бременност!
    Желая Ви успех!

  85. Атанас Щерев Says:

    Уважаема Йоана,
    Изследванията показват добри резултати и запазен яйчников резерв.
    При предварителните опити е голям процента на дегенеративни или незрели яйцеклетки. И в тези случаи е много важна подготовката за следващо ин витро оплождане. Тя се изразява в активен двигателен режим (поне 1 час/ден физически усилия с изпотяване)или физиотерапия с топлинни процедури, DHEAS – 2 пъти по 1 таблетка на ден за 9 до 12 месеца. Ако сте с наднормено тегло е необходимо да го нормализирате.
    Дано тези мерки не Ви се сторят маловажни, защото, ако се получат добри резултати, усилията ще си заслужават.
    Желая успех!

  86. Атанас Щерев Says:

    Уважаема Венелина,
    В нашата болница се провеждат почти всички възможни процедури с цел забременяване или задържане на бременност. Приемаме всички наши пациенти и по спешност – включително по време на празници и почивни дни, като работим 24 часа в денонощието.
    Когато бременността нарастне около 28 гестационна седмица до около 34-36 гестационна седмица, изпращаме пациентите по спешност в две болници, с които имаме договор – болница Токуда и Майчин дом. Само в тези две болници има интензивно неонатологично отделение.
    В първата половина на бременността и след 36г.с., манипулации и раждания се извършват в нашата болница.
    Много е важно при нежизнеспособен плод в първата половина на бременността да се направи генетично изследване на този плод, което не винаги се прави в други болници.
    Пожелавам Ви да изберете най-правилното място за лечение!

  87. Атанас Щерев Says:

    Уважаема Румяна,
    Доста време мина докато Ви отговоря. Дано да сте добре!
    Ако се чувствате все още неразположена, без отлагане трябва да потърсите специалист. Дори това да не е лекуващият Ви лекар.
    Поздрави!

  88. Атанас Щерев Says:

    Уважаема Радка,
    HARMONY и PRENA TEST са приблизително аналогични тестове.
    В 99% те могат да заместят амниоцентезата. Който и тест да изберете, ще получите коректни резултати.
    В Медицински комплекс „Д-р Щерев” можете да се възползвате и от двата теста.
    Поздрави!

  89. Атанас Щерев Says:

    Уважаема Пламена,
    Това изследване се прави по следния начин – сутрин между 8:00 и 10:00ч се слага абокат във вената и след един час (най-малко) се взима кръв за изследване през 15мин.
    Резултатите трябва да са приблизително едни и същи, защото второто изследване се взима контролно. При Вас разликата от 800mIU до 530mIU е много голяма. След 1 таблетка Бромокриптин при Вас, Пролактин пада под нормалните граници, тоест ако се провежда лечение трябва да е с Parlodel от ½ до ¼ табл. на ден.
    Проследявайки резултатите от първи ден, по същия начин те изключително много се различават, което не е нормално, Това, което мога да Ви предложа е да направите теста в София в Медицински комплекс „Д-р Щерев”, след като ми се обадите и за този тест няма да заплащате.
    Поздрави!

  90. Атанас Щерев Says:

    Уважаема Вили,
    Съветвам Ви при ситуацията, която описвате, незабавно да се явите за фетална морфология при специалист. В Медицински комплекс „Д-р Щерев” това изследване се прави от д-р Петя Чавеева, която е специалист в областта и е преминала 3 годишно обучение за третиране на подобни състояния в Лондон.
    Успех!

  91. Атанас Щерев Says:

    Уважаема Венета,
    В 36 г.с. на бременността е късно да се констатират аномалии, въпреки че уголеменият пикочен мехур може да бъде в следствие на дефект при развиване на пикочните пътища.
    Трудно ми е да дам по-обширен отговор без анализ на феталната морфология. В Медицински комплекс „Д-р Щерев фетална морфология се прави от д-р Петя Чавеева и д-р Мариета Искилиева.
    Ако съществува нарушение в развитието на пикочните пътища и това е причина за уголемен пикочен мехур (зависи колко?), теоритично може да се направи вътреамниална манипулация, но в 36г.с. е възможно да се обсъди и родоразрешение и съответно лечение ако е необходимо.
    Съжалявам за отговора, но всичко е много условно при положение, че не съм запознат в детайли с феталната морфология.
    Успех!

  92. Атанас Щерев Says:

    Уважаема Петя,
    При задържан фоликул ние наблюдаваме дали този процес се повтаря, дали има възпалителен процес в малък таз, дали има наличие на ендометриоза, дали задържаният фоликул се превръща в киста. Сигурен съм, че лекуващят лекар в нашата болница може да отговори на всички Ваши въпроси.
    Ако все пак имате проблем, можете да си запишете час за консултация при мен, като консултациите са безплатни. Час можете да си запишете като се обадите на Регистратура на тел. 02/920 09 01.
    Поздрави!

  93. Вики Says:

    Здравейте, д-р Щерев!
    На 38г. съм, не съм раждала досега, имам аборт по желание през 2006г. През септември 2013 ми бе направена конизация, след която направените цитонамазки (на всеки 3м.) показват PAP II и лекуващия лекар ми даде зелена светлина за бебе. От октомври 2013 не използваме предпазни средства, но резултат няма… Въпросът ми е - откъде да започна? Какви изследвания трябва да се направят, какви добавки или дори лекарства (въпреки, че не съм привърженик на медикаментите) мога да пия, за да подпомогна процеса - все още се надявам на спонтанно забременяване, тъй като при профилактичните прегледи се установяваше, че съм пред овулация с доминантен фоликул (не помня размера). И всъщност трябва ли вече да се притеснявам, че съм пропуснала момента… Благодаря предварително!

  94. Цветелина Says:

    Здравейте, д-р Щерев!
    Аз съм студентка редовна магистратура “Биология на развитието” в Биологически факултет на СУ “Св. Климент Охридски”. Искам да Ви попитам дали взимате студенти за изработване на дипломна работа в областта на репродуктивната биология и асистираната репродукция във вашата клиника. Предварително благодаря за отделеното време!

  95. antoaneta Says:

    Zdraveite,d-r Shterev! Izvinqvam se za latinicata,no nqmam izbor!Pacientka sam na Vashata klinika,i sam vi mnogo blagodarna,za uspehite ni!Bremenna sam v 24 g.s.sled inseminacia!Imam uveli4enie na shtitovidnata jleza i Psh mi e + 7,02 .i iskam da vi popitam ima li risk za bebeto mi,poneje sam ot Haskovo mi e trudno patuvaneto imam ugovorka za uni mesec sas d-r Unakova i do togava,shte sam vi blagodarna za savet! Blagodarq vi za vsi4 ko i 4e vi ima!

  96. Ивета Says:

    Здравейте, д-р Щерев!

    На 29 години съм, преди година и половина имам един мисед аборт около 8-10 г.с. След аборта се пазихме 3 месеца, след което възобновихме опитите и след някоко месеца имаше на лице биохимична бременност (положителен тест, но без имплантация, след което последва менструация) Това ме накара да изследвам хормони и се оказа, че имам леко завишен пролактин: (стойностите няколко месеца подред бяха 815; 422;615;700 при референтни за лабораторията (90-523). Последва терапия с Достинекс, предписана от ендокринолог, при което пролактина падна на 20 още първия месец след приема на лекарството, след това на 2-ри месец - 40 - под долна граница. Въпросът ми е: може ли да настъпи спонтанна бременност когато пролактина е под нормата? В същия цикъл когато той беше 40, изследвах прогестерона на 21 ден от цикъла и резултатът беше -70 (при референтни 16-120) може ли да съдим по този резултат, че е имало овулация?
    Смятате ли, че след като веднъж съм забременяла спонтанно (и втори път биохимична бременност) има смисъл да правим спермограма, или да се насочим основно към регулирането на пролактина?
    Ендокринолог (не съм от София) ми назначи по 1/4 таблетка Достинекс на 15 дни до забременяване.

    Моля Ви за вашия коментар и мнение, МНОГО БЛАГДАРЯ ПРЕДВАРИТЕЛНО!

  97. доц А.Щерев Says:

    Уважаема Вики,
    На 38 г. възраст нямате време за експерименти. Щом не сте забременяла до 6 месеца трябва да се започнат изследвания и евентуално лечение .Още повече след направена конизация най- малко е възможно да е нарушен транспорта на сперматозоидите през маточната шийка . Дали сте привърженик или не на медикаменти е Ваше право ,но това, което бих Ви посъветвал е да потърсите специалист по репродуктивни проблеми за преглед и да изслушате мнението му. Желая Ви успех!

  98. Dessyslava Says:

    Здравейте д-р Щерев !
    На 28 години съм от две години правим неуспешни опити за бебе. Ходя в МЦ Фемина, до сега са ми направени хормони както и на щитовидната резултатите са отлични. Също правихме фоликулометрия имам овулация правя и тестове за домашна употреба за овулация. На партньора ми е правела спермограма във Вита, резултатите също са отлични… До този момент няма открита причина за безплодие. Искам да добавя, че преди 8 години имам направен аборт по мое желание който обаче имаше усложнения, получих кръвоизлив при следвашия цикъл и се наложи да ме “доизчистят” понеже лекарката си беше оставила ръцете .. един вид два аборта или поне аз така го разбрах.. Въпросът ми е възможно ли е това да има връзка със сегашния ни неуспех с бебеправенето и какво още трябва да направим за да открием евентуален проблем ? От Фемина ме посъветваха за цветна снимка или лапароскопия. Бих искала да чуя и вашия съвет.. Готова съм да се обърна към Вашата клиника .

  99. доц. д-р Атанас Щерев Says:

    Уважаема Цветелина,
    Имаме лимитирани възможности за изработка на дипломна работа в Медицински комплекс “Д-р Щерев”. За момента, работим с двама дипломанти и не можем да поемем повече.
    Бихте могла да се запишете при ембриолог Таня Милачич за следващата година, с цел договаряне на период от време и условия за такова сътрудничество.

    Желая Ви успех!

  100. доц. д-р Атанас Щерев Says:

    Уважаема Антоанета,
    Разговарях с д-р Юнакова и намерихме Вашето досие. Има много малко информация в него. Съветвам Ви да се свържете с д-р Юнакова и да намерите начин да дойдете до София за консултация с ендокринолог или да отидете за консултация с ендокринолог в Хасково.

  101. доц. д-р Атанас Щерев Says:

    Уважаема Ивета,
    Prolactin е много капризен хормон. Обикновено, при повишени или намалени стойности, не се осъществява бременност.
    Затова в нашата болница правим следното изследване: без да са приемани лекарства най-малко един месец и на 3ти до 5ти ден от месечния цикъл, пациентката идва в болницата между 8:00 - 10:00ч. сутринта на гладно, без да е пътувала и без да е имала полов контакт предишната вечер/нощ. Поставя се абокат и след около един час се взима кръв два пъти през 15мин., за изследване на Prolactin.
    След това се приема 1 таблетка Парлодел (или Бромокриптин) от 2,5мг и на втория и четвъртия час отново се взима кръв за измерване на стойностите на Prolactin.
    От този тест се установява дали има хиперпролактинемия, има ли нужда от допълнителни изследвания и с каква доза на Парлодел или Достинекс да се започне лечение.
    От тук нататък зависи от Вас какви стъпки ще предприемете.
    Желая Ви успех!

  102. Борисова Says:

    Здравейте д-р Щерев,
    дравейте, на 29г. съм, имам една нормално протекла многоплодна бременност в резултат на стимулация на овулацията с клостилбегит, завършила на термин и с резултат 2 момичета, които са на 2.5г.
    Може ли да коментирате стойностите ми на ЧХГ, при ПМЦ на 25.03.2014. Спонтанна бременност:
    22.04- ЧХГ 133.30
    24.04- ЧХГ 555.50
    На видеозона на 25.04 се видя само “точица”
    28.04 - ЧХГ 7672.8
    До колкото разбрах нормалното удвояване в ранните седмици на бременността е м/у 48 и 72ч. При моите стойности удвояването е за 23ч. Това нормално ли е и за какво е знак? Благодаря предварително!

  103. Мими Says:

    Здравейте д-р Щерев,

    Бих искала да Ви помоля за вашето мнение и ще съм Ви много благодарна, а именно:

    имам един мисед аборт преди 1 год, и сега отново съм бременна в 5 г.с след 1,5 месеца прием на достинекс поради леко завишен пролактин. Въпросът ми е, трябва ли да продължа приема на лекарство, подтискащо пролактина (чувала съм, че по време на бременност препоръчват бромокриптин) за да избегна евентуално втори аборт поради завишен пролактин и би ли имало това лекарство негативно влияние върху плода? Нивата ми бяха съвсем леко завишени - 700 при горна граница 530, а след прием на достинекс падна под долна граница - 40, при референтна 90;веднга след прием на едва 2/4 хапче.

    Искрено Ви Благодаря предварително!

  104. доц. д-р Атанас Щерев Says:

    Уважаема Десислава,
    Най-трудно се лекува стерилитет, когато няма ясна причина за него. Възможно е причината да бъде и в маточната лигавица след усложнения при аборт. Предлагам Ви да Ви прегледам, заедно с медицинската Ви документация, в понеделник или сряда от 10:00ч до 12:00ч, след предварително записване.

  105. доц. д-р Атанас Щерев Says:

    Уважаема г-жо Борисова,
    Стойностите на ЧХГ в първите седмици на бременността се удвояват всеки ден. Освен това, стойностите на ЧХГ трябва да съответстват на това, което се вижда по време на ултразвуковия преглед. При налична бременност трябва да се установи дали има само един плоден сак, дали този плоден сак се намира в матката или извън нея и дали той се развива за съответния срок на бременността.
    Желая Ви успех!

  106. доц. д-р Атанас Щерев Says:

    Уважаема Мими,
    При хиперпролактинемия е установено не само, че жената не може да зачене, но и по-често се срещат спонтанни аборти. Затова в такива случаи съм препоръчвал прием на Бромокриптин през първата половина на бременността. Бромокриптин не преминава плацентарната бариера и не може да повлияе на Пролактин, който се отделя от плацентата и от плода.
    Поради тази причина, неговият прием е безопасен. За Достинекс – не мога да изкажа мнение!

  107. Мими Says:

    Много Ви Благодаря доц. Щерев!

    Мога ли последно да попитам за дозировката, която препоръчвате с цел превенция от аборт?

  108. Люба Йончева Says:

    Здравейте д-р Щерев,
    Пишем Ви с надежда за помощ, тъй като Вашите колеги в МБАЛ Надежда бяха изключителна груби по отношение на проблема на синът ми и снаха ми . Марина - снаха ми има синдром на Айзенмегер. Лекуващите я лекари ги насочиха към клиника за ин витро като казаха, че има възможност за сурогатно майчинство по медицински показания. Прочетохме сайта за закона който Сте предложили, при което разбрах, че след молба до прокуратура би могло да бъде извършено ин витро със сурогатна майка /баба/ Бихте ли ни посъветвали как да продължим. Много ви благодаря за помощта.

  109. Пламена Says:

    Здравейте, Д-р Щерев. Искам да попитам при нормално забременяване с лоша морфология 3 % има ли някаква опасност бебето да се роди с някакви увреждания?

  110. Биляна Says:

    Здравейте Доц. Д-р Щерев ,
    искам да ви попитам следната информация-пациенти сме във вашата клиника при д-р Бъчваров за мъжки фактор Астеноспермия. Сега след проведеното лечение и ако пак няма положителен резултат за естествено забременяване- каква АРТ процедура може да се направи ? При мен всичко е наред, само не съм правила проходимост на тръби. Има ли възможност за Вътрематочната инсеминация ?
    Предварително, благодаря!

  111. Теодора Says:

    Здравейте доц. Щерев,днес ми беше първата инсеминация и понеже съм в чужбина и не разбирам добре какво ми обесняват докторите въпросът ми е може ли да се прави секс след инсеминацията защото на едно място чета че не трябва а на други места препоръчват.Забравих да добавя че от тази вечер ще си слагам таблетки вагинално.Благодаря ВИ предварително.Диагнозата при нас е че съм със слаба овулация доколкото разбрах или въобше нямам овулация.

  112. Мария Says:

    Здравейте Д-р Щерев,

    На 29 години съм и съм бременна в 7 г.с. Имам един мисед аборт преди година и половина и поради тази причина ми изписаха Утрогестан 3×2 (вагинално) и Дуфастон 3×1 перорално. Бих искала да попитам дали тази дозировка не е прекалено висока, и има ли риск за плода от предозиране с прогестерон? Възможно ли е да оставя само Утрогестана и да спра приема на Дуфастон? (Чувала съм, че Утрогестана е натурален прогестерон, за разлика от Дуфастона, който е синтетичен.)

    Предварително Благодаря!

  113. Милена В. Says:

    Здравейте ! Искам да попитам за Вашето мнение! Миналата година още на вторият опит забременях, тест си направих на първия ден от закъснението и беше положителен ! Две седмици след това прокървях и така в продължение на 6 дни , бях със силни болки в кръста . След , което разбрах че съм направила спонтатен. От януари тази година започнахме нови опити, и така до май месец резултат няма . Възможно ли е невъзможността да забременея да е от аборта ? И след като веднъж е станало защо не става втори път ? Психически съм напълно рухнала.

  114. Валентина Says:

    Здравейте,
    през 2012 г. имах бременност, но после диагнозата беше мисед в 11 г.с. От година и половина се опитваме да имаме дете, но не се получава. Изследвах хормони като завишени са пролактин 547 при реф.ст. 102-496 и LH 14.6 при реф. ст. 2.4-12.6. На 38 години съм.
    Имам час при доктор Ганева от Вашата клиника.

  115. Зоя Says:

    Здравейте Доц. Щерев,
    На 42 год. съм и имам 4 спонтанни аборта и една извънматочна бременност, която е вследствие на ин–витро оплождане, от която се все още се възстановявам. През последните 6 месеца ми бяха направени няколко снимки за проходимост на тръбите и премахване на септум в матката. Операцията на матката ми бе направена през януари, а инвитро то през март. След като се установи извънматочна бременност ми направиха метотрексат, и тъй като след седмица HCG -то не започна да пада, ми направиха още една доза. Моля, посъветвайте ме колко време трябва да се предпазвам от бременност, защото докторът ми препоръчва веднага, след като хормонът падне да повторим опита, но аз, честно казано, се страхувам, защото по време на стимулацията, бях предозирана с хормони и се наложи да изчакаме да се нормализират и тогава да направим ваденето на яйцеклетките.

  116. Катрин Says:

    Здравейте!
    Бих искала да разбера Вашето мнение относно практиката при лапароскопия. Ако едната тръба е непроходима, но без хидросалпингс, необходимо ли е да се отстранява или прекъсва? А какво се прави, ако тръбата е проходима, но с хидросалпингс?

  117. Деси Says:

    Уважаеми Д-р Щерев,
    Аз съм на 29 години.От 4 години съм семейна и с моя мъж правим опити да имаме дете.Три пъти вече имам неуспешни бременности (2-3 месец плодът спира да се развива и умира)Правихме си различни кръвни изледвания,но не установиха някаква причина за абортите(казаха ни,че нямаме проблем един вид просто е “решение на приподата”). Сега отново съм бременна (последният ми цикъл беше на 18.04.2014г) Предписаха ми фолиева киселина,дуфастон и витамини за бременни.От 4-5 дни имам кафеникаво кървене.Наблюдаващия ме лекар ми каза,че няма какво да се направи и че сме взели всички възможни мерки.Днес бях на преглед и ми казаха,че мехурчето около плода не е кръгло,както би трябвало да бъде,а продълговато и най-вероятно ще загубя и този плод.
    Моля Ви, посъветвайте ме какво да предприема и трябва ли да се притеснявам.Няма ли какво повече да се направи?

  118. доц. д-р Атанас Щерев Says:

    Уважаема Мими,
    За да Ви назнача дадено лечение, трябва да получа допълнителни данни за Вашето медицинско състояние. Обадете се на телефон +359895532808, за да направим връзка и да получа повече информация за Вас.

  119. доц. д-р Атанас Щерев Says:

    Уважаема г-жо Йончева,
    Сурогатното майчинство е забранено в България. Състояние на Айзенменгер синдром е показание за сурогатно майчинство и аз съм правил многократни опити да обясня необходимостта от сурогатно майчинство при подобни случаи още от времето на приемане на закона, уви неуспешно. Не съм запознат по какъв начин може да бъде получено разрешение. Въпросът Ви е от компетенциите на Министерството на здравеопазването.
    Съжалявам, че не мога да съдействам!

  120. доц. д-р Атанас Щерев Says:

    Уважаема Пламена,
    Независимо от начина на забременяване, при спермограма с лоша морфология винаги има вероятност за раждане на дете с отклонения. Точно за това и при АРТ процедура се прави избор на сперматозоиди, яйцеклетки и ембриони, както и изследвания, биохимичен и ултразвуков скрининг при бременност, за да увеличим многократно вероятността да се роди бебе без увреждания.

  121. доц. д-р Атанас Щерев Says:

    Уважаема Биляна,
    При астенозооспермия е много важно каква е степента на нарушение, за да се реши дали има възможност за вътрематочна инсеминация.
    Желая успех!

  122. доц. д-р Атанас Щерев Says:

    Уважаема Теодора,
    Сексуалните контакти след инсеминация/АРТ процедура не влияят на резултатите от процедурата, така че можете да бъдете спокойна.

  123. доц. д-р Атанас Щерев Says:

    Уважаема Мария,
    Смятам, че е възможно да приемате само Утрогестан или само Дуфастон в описаната от Вас дозировка. Аз лично бих Ви препоръчал да приемате Дуфастон.
    Няма да предозирате, ако приемате и двата медикамента.
    Желая успех!

  124. доц. д-р Атанас Щерев Says:

    Уважаема Милена,
    Трябва да се обърнете към специалист по репродуктивна медицина. Потърсете помощта и съдействието на близки и роднини. Започнете да правите изследвания. Много е важно на колко години е една жена във Вашата ситуация, както и ред други подробности, които е необходимо да обсъдите с лекуващия Ви лекар.
    Желая Ви успех!

  125. доц. д-р Атанас Щерев Says:

    Уважаема Валентина,
    Стойността на Пролактин може да бъде нормална в зависимост от това при какви обстоятелства и период е бил изследван хормона.
    Сигурен съм, че д-р Ганева ще отговори на всички Ваши въпроси. Ако има нещо неясно, можете да си запишете час за консултация, с предварително записване на тел. 02/920 09 01, Регистратура на Медицински комплекс “Д-р Щерев”.

  126. Iva Says:

    Здравейте доц. Щерев,
    с мъжа ми “бебеправим” от 6-7 месеца, но за съжаление за сега не се получва:( Аз съм на 36г, той на 33г. Направих хормонални изследвание и се оказа, че пролактина ми е в горната граница( тълкувам го като леко завишен), другите са в норми. Моля Ви за коментар на спермограмата на мъжа ми дали е необходимо някакво лечение или консултация със специалист, особено ме притеснява частта с морфологията. Благодаря Ви предварително за внимание.

    Материал даден на място, чрез маструбация
    полово въздържание 4 дена
    Референтни граници/СЗО
    Време на втечняване: на стайна температура - 30мин. 2 мл(2 до 6 мл)
    -
    Вискозитет - нормален
    PH 8,3 > 7,2 до 7,8
    -
    Цвят - нормален
    Аглутинация - липсва - липсва
    Левкоцити - не

    Концентрация 35 млн/мл >20 млн/мл
    -
    Общ брой в еякулата 140 млн > 40млн
    -
    Подвижност обща 50% > 50%
    -
    прогресивно подвижни 30% >25%
    -
    непрогресивно подвижни 20% ——-
    неподвижни 50% ——-

    Морфология по Крюгер
    с нормална морфология 28% >14%
    -
    с патологична морфология 72%
    с дефекти на главата 33%
    с дефекти на шийката 15%
    с дефекти на опашката 24%

  127. доц. д-р Атанас Щерев Says:

    Уважаема Ирина,
    Хепатит А не би бил проблем за участието Ви в програма за донорски яйцеклетки.
    Ако имате желание това да се случи в Медицински комплекс „Д-р Щерев” можете да се обадите на телефон 0892 22 59 74, за да се свържете с Мария Караилиева, която е Координатор по тази програма.
    Желая успех!

  128. доц. д-р Атанас Щерев Says:

    Уважаема Деси,
    При повтарящи се неуспешни бременности, се прави предимплантационна и пренатална диагностика с хистологично и генетично изследване на абортивния материал. Дано се задържи настоящата Ви бременност, но ако това не стане, моят съвет е да се направи генетично изследване на материала, който изхвърля матката с последващ план за изследвания и поведение преди следваща бременност.

  129. доц. д-р Атанас Щерев Says:

    Уважаема Катрин,
    Маточните тръби се кръвоснабдяват заедно с яйчниците. Затова трябва с внимание да се подхожда към отстраняването на маточните тръби.
    На практика, всеки случай се оценява индивидуално. Така например, на жени след 30 годишна възраст, когато се очаква намаление на яйчниковия резерв, за предпочитане е коагулиране на маточните рогове, вместо отстраняване на маточни тръби. Когато обаче има изявен хидросалпингс на 1,5 – 2см (при тези случаи се предполага, че е унищожен ендосалпингса) и при възраст под 30 години и запазен яйчников резерв, вероятно е по-добре да се отстранят увредените маточни тръби.

  130. доц. д-р Атанас Щерев Says:

    Уважаема Зоя,
    Първата стъпка, която трябва да предприемете е да се негативира Бета ЧХГ. След това трябва да се проведат редица изследвания поради хабитуалните (повтарящи се) аборти при Вас.
    Предполагам, че нямате генетични изследвания на абортивния материал досега. След направените изследвания, би могло да се насочите към ин витро процедура и евентуално да се използва предимплантационна генетична диагностика.

  131. доц. д-р Атанас Щерев Says:

    Уважаема Ива,
    На 36 годишна възраст трябва да се подложите на интензивни изследвания, защото времето не прощава.
    Спермограмата е в нормални граници, но морфологията на сперматозоидите не е по Крюгер, а по СЗО, което не е едно и също.

  132. Galina Atanasowa Says:

    Уважаеми, доц.Щерев, имам следният въпрос. На 35 години съм и резултатът от изследването на репродуктивните ми хормони е следният: LH-5.36 miU/mL; E2-41 pg/mL; FSH - 1.93 mIU/mL; AMH - 0.42 ng/mL; hTSH - 0.800 uiU/ml и PROLACTIN - 417 MIu/mL. Мислите ли, че имам шанс да забременея предвид ниската стойност на анти-мюлеровия хормон?

  133. idaet_1971 Says:

    Здравейте доц. Щерев. На 20 год.съм, преди 6 месеца ми направиха спонтанен аборт, 3 месеца след това обгаряне на раничка. Трябваше да се пазим до този месец,но тъй като нямах търпение не се пазих. Но нищо не се получи. Въпроса ми,мога ли да забременявам отново и ако мога кога ? Толкова съм притеснена,нямам търпение. Ще чакам отговора Би. Предварително Ви благодаря от сърце.

  134. Поли Says:

    Уважаеми доц. Щерев,

    Пациентка съм на Вашата клиника и скоро ми приключи първият ин витро опит( ако мога така да се изкажа) до степен пункция. Бях на кратък протокол и резултатът не бе въобще задоволителен. Бих искала да Ви попитам какви са недостатъците на стимулациите?Могат ли да доведат до тумор на яйчниците или гърдите?
    На 39 год. съм от Ст.Загора.Проблемът при мен е тубарен и намален ЯР.
    След разговор с д-р Тимева се разбрахме вторият опит да бъде след месец.Процедурите си ги финансираме ние,тъй като до безплатните опити от фонда ще дойде Пролетта на 2015.
    Тъй като имам подозрения,че опитите ми ще бъдат неуспешни( причината във възрастта),а пък много искам детенце,за това бих искала да Ви попитам също - кога мога да кандидатствам за донорска яйцеклетка( тъй като разбрах, че и там се чака дълго)?
    Мога ли да го направя сега, да си провеждам ин витро процедури и паралелно с това да чакам одобрение за донорска яйцеклетка?

    Благодаря Ви предварително!
    Бъдете жив и здрав!

  135. Екатерина Says:

    Добър вечер доц. Щерев. Силно уплашена от днешната новина, че млада българка е починала след пункция искам да Ви попитам- крие ли риск за здравето ин витро процедурата и най вече пункцията. Може ли да се получат някакви усложнения директно от манипулацията или случилото се с момичето и в резултат на други здравословни проблеми.Способни ли са анестезиолозите и другите лекари в клиниката ви да оказват първа помощ, в случай на проблем? Аз съм пациент на вашата клиника, с едно ин витро до сега и по време на пункция съм вдигнала кръвно, което е овладяно от медиците в стаята. Имаме ли място за притеснение всички ваши пациенти.

  136. марияна Says:

    Добър ден, д-р Монастирска, позволявам се да ви пиша тъй като съм много претиснена относно забременяването.
    На 29 години съм , от почти година правим опити за бебе и не се получава, тъй като живея в малък град в който няма специалисти , реших да се обърна към вас.
    След като започнахме бебеправенето менструалния ми цикъл започна да става нередовен, започна да закъснява с по 7- 10 дни, а аз до сега не съм имала проблем с цикъла , винаги е бил на дата и е около 30 дни. Затова и потърсих генеколог в края на миналата година, прегледаха ме казаха че не се вижда причина, за закъсненията ,направиха ми цитонаммазка - 1 група е и ми изписаха да пия 3 месеца дуфастон от 16 ден на цикъла, започнах го януари, февруари цикъла ми много закъсня , въпреки че бях на дуфастон, май месец отново много ми закъсня и отново отидох на лекар , пуснах си хормони оказа се че пролактина ми е 42.9 - 4 ден от цикъла, а прогестерона, както се изрази лекарката “никакъв го няма” - 0,54- 21 ден , и отново ми изписа дуфастон за 3 месеца по същата схема . Но мен ме претиснява това че не ми е доказана овулацията, а дуфастон би трябвало да се пие след настъпила овулация, ако съм права, а освен това с този дуфастон никак не се чувствах добре, гърдите ми бяха много болезнени, имах киселини и силни болки в корема при менструация, казах на лекарката но тя каза че не е от него. Нейния съвет беше да гледам да забременея тези 3 месеца, защото ако не станело така, имало много процедури и най- вероятно се касае за хормонален стерилитет. Какво бихте ме посъветвала, търся второ мнение ,

  137. М. Владимирова Says:

    Здравейте доц.Щерев,

    Искам да Ви попитам как се приема Регулон, когато той се прилага за лечение на ендометриоза? Схемата същата ли е както когато той се приема като контрацептив? Благодаря Ви предварително за отделеното време!

    С уважение,

    М. Владимирова

  138. Пламена Says:

    Добър ден, Д-р Щерев.
    Имам установено леко увеличаване на гушата и пия L-tiroxin 0,25mg. от 2011г. Като през лятото не го пия само през зимата след изследвания на TSH.
    Въпроса ми е свързан с изследвания за TSH. При установяване на бременност на 20.04.2014 и TSH 1.500 ендокриноложката ми спря приема на L-tiroxin 0.25mg. На 19.05.2014 пак се пускат изследвания TSH e 1.680. Ендокриноложката ми казва, че няма нужда да се пие L-tiroxin и да отида пак на преглед септември месец. Днес бях на консултация при наблюдаващия ми бременност лекар, той ми пусна TSH и резултата е 3,050 (0,27-4,20). И лекара каза, че трябва да пия L-tiroxin по 0,50mg. на ден. Въпроса ми е при положение, че е в граници TSH 3,050 (0,27-4,20). Трябва ли да се пие L-tiroxin и то в двойно по-голяма доза от предишната. Нужно ли е да си пусна пак изследване или да изчакам. Моля ви за съвет какво да направя.И L-tiroxin вреден ли за бебето?

    Благодаря Ви предварително!

  139. ivelina Says:

    zdraveite kazvam se ivelina na 27 godini sam bremena sam v 7 sedmica s bliznaci bih iskala da popitam kolko struva pri vas aborta zdravno osigurena sam blagodarq predvaritelno

  140. suzana Says:

    Zdravei te docent Shterev imam nqkolko vaprosa kum vas az pacien na doktor Aleksandrov bqh pri nego minalata sedmica. Zashtoto ot 3 meseca se opitvame. S moq priqtel za bebe no ne stava doktor Aleksandrov me pregleda daje po moe nastoqvane napravih me izsledvane za prohodimost na trabite za moe uspikoenie vsichko beshe nared sled tova go posetih oshte vednaj za da vidim koga mi e ovolaciq ostanovise che tozi mesec nqmam izpisami duphaston za 10 dni i posle kato mi doide periods kolostilbegit za 5 dni i trqbva lo da se sleda sled tova koga shte e ovolaciqya no az jiveq v london i nqma da moga da otida pri nego (a tuk e mn slojno s tezi proceduri )ako si napravq tes za ovolaciq shte razbera li tochno koga shte nastupi? BLAGODARQ PREDVARILNO

  141. доц. д-р Атанас Щерев Says:

    Уважаема Галина,
    Стойността на AMH не корелира с FSH и LH стойностите.
    Затова се нуждаете от допълнителни изследвания: напр. LH-RH тест и други.
    Желая успех!

  142. доц. д-р Атанас Щерев Says:

    Уважаема Ивелина,
    Най-лошото решение, което можете да вземете е да направите аборт по желание.
    Надявам се да не сте прекъснала бременността до момента.
    Цената можете да видите на уебсайта на Медицински комплекс “Д-р Щерев”: http://shterevhospital.com/surgery/%D1%84%D0%B8%D0%BD%D0%B0%D0%BD%D1%81%D0%BE%D0%B2%D0%B0-%D0%B8%D0%BD%D1%84%D0%BE%D1%80%D0%BC%D0%B0%D1%86%D0%B8%D1%8F/%D1%86%D0%B5%D0%BD%D0%B8-%D0%BD%D0%B0-%D0%BE%D0%BF%D0%B5%D1%80%D0%B0%D1%82%D0%B8%D0%B2%D0%BD%D0%B8-%D0%B8%D0%BD%D1%82%D0%B5%D1%80%D0%B2%D0%B5%D0%BD%D1%86%D0%B8%D0%B8/

  143. доц. д-р Атанас Щерев Says:

    Уважаема Госпожо,
    След спонтанен аборт и 6 месечна пауза са възможни опити за забременяване. Но преди това е необходимо да се направи пакет от изследвания.
    Всеки специалист по репродуктивна медицина знае кои са тези изследвания, така че Ви препоръчвам да се обърнете към такъв специалист за допълнителна консултация.

  144. доц. д-р Атанас Щерев Says:

    Уважаема Поли,
    Напълно възможно е да направите заявката сега, понеже чакането за донорски яйцеклетки е относително дълго, като можете да се откажете в определен момент.
    Що се отнася до стимулациите – те повишават шанса за бременност, особено при напреднала репродуктивна възраст. Всеки прием на медикаменти има и своите недостатъци, но това не е основание, според стандартите за репродуктивна медицина, да не провеждаме стимулации.
    Според мен, при наличие на условия за възникване на тумор (на яйчници или гърди), много по-опасна би била една бременност, отколкото самата стимулация.

  145. доц. д-р Атанас Щерев Says:

    Уважаема Екатерина,
    Всяка манипулация или прием на медикаменти крие риск. Тази информация обикновено е включена в информираните съгласия, които подписвате. Медицинските стандарти по репродуктивна медицина и анестезиология и реанимация, предпазват преди всичко пациентите, а и нас специалистите, от медицински грешки. Мога да Ви уверя, че в нашата болница стриктно се спазват всички стандарти, което е особено важно за вас – пациентите.
    Бих искал да Ви дам пълна гаранция за това, че от манипулациите/лечението няма да има неблагоприятни последици, но не зная до колко е коректно това.
    Медицината не е като математиката и животът много често ни поднася изненади. Мога само да Ви уверя, че с предварителни изследвания и поведение по време на лечението в нашата болница, ние се стремим с всички наши знания и сили да намалим броя на неприятните изненади по време на този процес.

  146. доц. д-р Атанас Щерев Says:

    Уважаема Мариана,
    Вашето писмо, доколкото разбирам, е насочено към д-р Монастирска, която работи във Варна и е прекрасен специалист. Затова Ви предлагам, ако Ви е удобно, да потърсите личен контакт с нея. Сигурен съм, че тя ще може да отговори на Вашите въпроси и ще Ви съдейства да забременеете.
    В случай, че живеете близо до София, заповядайте на консултация в нашата болница.

  147. доц. д-р Атанас Щерев Says:

    Уважаема г-жо Владимирова,
    Регулонът не е предназначен за лечение на ендометриоза. Хубаво е да отправите този въпрос към специалистите, които са поставили тази диагноза. Има различни форми на ендометриоза и в тази връзка има различни видове на лечение.

  148. доц. д-р Атанас Щерев Says:

    Уважаема Пламена,
    За да се установи необходимост от прием на медикамент, свързан с щитовидната жлеза е нужна консултация между акушер гинеколога, който наблюдава бременността и ендокринолог. Настоятелно Ви препоръчвам да направите такава консултация.
    Ако имате възможност, заповядайте за консултация при мен (с предварително записан час) и д-р Яначкова, ендокринолог в Медицински Комплекс „Д-р Щерев”.

  149. доц. д-р Атанас Щерев Says:

    Уважаема Сузана,
    Хубаво е с предварителна уговорка да имате поне 20-30 дни на разположение в България, за да се направят изследванията и да се предпише наблюдение и лечение по определен план.
    Желая Ви успех!

  150. Galina Atanasowa Says:

    Уважаеми, доц.Щерев, писах по-горе и Вие ми отговорихте. Видях, че съм объркала при изиписването стойносттта на FSH, която в действителност е 10.93 (а не както съм посочила 1.93 mIU/mL), за което се извинявам!

    Позволявам си отново да задам въпроса си: На 35 години съм и резултатът от изследването на репродуктивните ми хормони е следният: LH-5.36 miU/mL; E2-41 pg/mL; FSH - 10.93 mIU/mL; AMH - 0.42 ng/mL; hTSH - 0.800 uiU/ml и PROLACTIN - 417 MIu/mL.

    Направиха ми силна хормонална стимулация и на 10-я ден ми бе направена пункция, при което имаше два фоликула - един кух, а другия - с яйцеклетка без ядро.

    Мислите ли, че имам шанс да забременея предвид ниската стойност на анти-мюлеровия хормон и неуспешният резултат от стимулацията?

  151. Анита Says:

    Здравейте доц. Щерев,
    бих искала да помоля за съвет и мнение. След 1 година неуспешни опити за зачеване се разбра,че съм с къса лутеална фаза ( 7 дни) при редовен цикъл. Всички хормони на 3-ти ден са в норма, а сега ми предстои да изследвам прогестерон. Ще го изследвам на 5-ти ден след овулация, т.к. на 7-ми вече трябва да е следващия мензис. Въпросът ми е - мога ли да вземам утрогестан (предписан ми е) , при положение, че ще изследвам прогестерона( няма ли да се повлияе резултата) и от друга страна - ако се е случило зачеване този месец и не вземам утрогестана, това не носи ли риск от загуба на евентуалната бременност поради ниски нива на прогестерон и настъпил мензис. Бихте ли ми дали съвет как да процедирам и въобще само това ли е лечението (утрогестан) в случаи като моя. Благодаря Ви.

  152. Динкова Says:

    Здравейте, доц. Щерев,

    Дъщеря ми е на 15 г. и 10 м. . Не е настъпила менструация. Нормални килограми /53 кг за 175 см/, наддаде около 10% за 1 година. Има много мазна коса, която пада доста. Няма излишно окосмяване по лицето.
    Прекарала е инфекциозна мононуклеоза на 10 г.
    Има леко уголемена щитовидна жлеза. Но според доц. Начев преди седмица жлезата е здрава и проблемът е гинекологичен.
    Заведох я обаче преди това на 3 гинеколози, според показателите се насочиха към диагноза поликистозни яйчници, но такива не се виждат на ехографа. /заб: гледайки само през КОРЕМА/
    LH 13.3 TSH 2.140 Prolactin 386.6 FSH 6.44 Estradiol 195.1 Testosteron 1.23 TAT 23.74 MAT 5.31 DHEA-S 4.64 4-Androstenedione 8.773 17-OH Progesterone 3.062
    Глюкоза - 2,02

    Какво смятате, че може би не е наред?

  153. доц. д-р Атанас Щерев Says:

    Уважаема Галина,
    За съжаление, тези резултати не са особено добри, включително и резултатите от пункцията.
    За да се отбележи намален яйчников резерв, трябва допълнително да се добави информация какъв е броят на антралните фоликули в двата яйчника и каква е височината на лигавицата.
    Но не вярвам това да промени прогнозата, че най-вероятно ще бъде добре да използвате дарителски яйцеклетки с цел забременяване.

  154. доц. д-р Атанас Щерев Says:

    Уважаема Анита,
    Необходима е допълнителна информация, с която трябва да разполагаме, за да мога да дам максимално точен съвет и коментар. Все пак ще се опитам да дам отговор на базата на това, което посочвате.
    Изследването на Progesterone трябва да стане в междинната лутеинова фаза, тоест около 1 седмица след овулация. Късата лутеинова фаза, предполага нарушена овулация и трябва да се търси причина за това.
    Ако искате да приемате прогестеронов препарат за удължаване на секреционната фаза, трябва да приемете Duphaston, 2 пъти по 1 таблетка (в период от 12-14 дни), вместо Utrogestan (Duphaston е ретро-прогестерон и не повлиява на резултатите на ендогенно добития произведен Progesterone).

  155. Соня Иванова Says:

    Здравейте, доц. Щерев, на 35 години съм с едно дете. Имам един спонтанен аборт преди четири години и от тогава немога да забременея. Напривх цветна снимка на тръбите. Това е резултатът: Матка - нормална форма и обем на матката. Дясна маточна тръба - нарушен контур в началото на истмичната част. Ампуларен остиум - стои високо в таза-пропуска при високо налягане. Лява маточна тръба - силно нагъната ампуларна част - пропуска при високо налягане. Лекарят каза, че съм за ин витро и да подам документи към фонда за асистирана репродукция. Толкова ли е тежко положението. Другото което ме смущава е, че едва ли ще ме одобрят от фонда при положение, че е писано, че все пак пропускат и двете тръби макар и при високо налягане.

  156. idaet_1971 Says:

    Уважаеми, Доц. Щерев. По горе ви бях писала за забременяване след спонтанен аборт (т.е. неуспешни опити 6 месеца ) Ще ходя на лекар следващата седмица,но вашето мнение за мен е много важно.. Така,май месец цикала ми дойде на 2,продължи до 6и. Същия месец пак се появи на 30ти и на 3ти ми свърши. Тоз месец вчера ( 26.06 ) кам 18:00 часа ми се появи някакво кафеникаво зацапване,след един час имаше и малко кръв,цяла нощ беше така, чак сутринта (27.06 ) почна нормално да си тече. Та вече да си задам въпроса..Ясно се личи че има някакви аномалии свързани с менструацията ми,но на какво може да се дължи това ? Може ли тоз месец да съм забременяла но пак да е станало най лошото,тоя път без дори да съм разбрала ? Не мога да си обясня,защо след 6 месеца бебеправене не се получава ? Какво се случва с мен :( Моля Ви,дайте ми съвет, кажете ми своето мнение,много съм уплашена.. С нетърпение чакам отговора Ви…

  157. Galina Atanasowa Says:

    Здравейте отново, доц. Щерев,

    Благодаря Ви за отговора! А във Вашата богата практика случвало ли се при такива резултати като моите жената да зачене (без донорска яйцеклетка)? Въпросът ми е има ли, дори и малки, изключения от тежката присъда?

    П.П. Много е трудно човек да си запише час при Вас :), обадих се в клиниката Ви, но ми отговориха, че ще ми върнат обаждане и е вероятно това да се случи дори и след месец.

  158. Елинор Says:

    Уважаеми доц. Щерев,

    Ще се радвам ако мога да получа мнение и съвет, тъй като съм доста притеснена!
    От около година и малко правим опити за забременяване, но то така и не се получава. Аз съм на 27 години, съпруга ми е на 29. Цикълът ми е редовен 28-30 дни. Направих си изследвания на хормони от които всички бяха в норма освен ПРОЛАКТИН който беше завишен на 928, на 21 ден от цикъла. Но изследването не е извършено след 30 мин. покой. При консултация с гинеколог от Пловдив, каза че не приема това изследване за вярно, защото не е спазен начина на провеждане на изследването. При прегледа установи папилом , който отстрани и след анализ пробата за HPV тест беше отрицателна, а също така и биобсията. По време на същия преглед ми спомена за полип на краче в матката. Него го следихме 2,3, месеца и ми каза, че е нужно да бъде премахнат. Потърсих консултация на още едно място и друг специалист е категоричен, че това не е причина за притеснение и не е пречка за забременяване и при мен нещата са ОК. Ако започне да расте то тогава, може да бъде отстранен. Успоредно с това ни посъветваха да пуснем Спермограма, която всъщност показа отклонения. Спермограмата е правена в клиника “Ниа МЕД” Стара Загора, защото сме от тук. Ето и резултатите:

    Метод на получаване : еакулация/ на място
    Агрегация : липсва
    Затруднена еакулация : Не
    Получена проба : Пълна
    Т С при анализ : стайна
    Аглутинация: липсва
    Визкозитет : нормален
    Втечняване : нормално
    Коагулуми : липсват
    Клетъчни елементи: дебрис, незрели полови клетки, LEU
    Цвят : характерен
    Мириз : характерен
    Vitality test : 49 % / Референтна стойност : 58 %
    PH : 8 / Референтна стойност 7.5 - 8
    Дни на въздържание : 5
    Обем на еакулата : 2.69 мл. / реф. ст. 1.5 млн/мл.
    Концентрация: 67.4 млн./мл. /реф. ст. 15 млн./мл.
    181.31млн./мл. / реф. ст. 39 млн./ еакулат

    Мобилитет :
    Прогресивно подвижни : 35.31 %
    Бързи прогресивно подвижни : 17.21 %
    Бавни прегресивно подвижни : 18.10 %
    Непрогресивно подвижни : 4.45 %
    Неподвижни : 60.24 %
    Общ морбилитет : 39.76

    Кръгли клетки : 4млн./мл.
    LeucoScreen Test : левкоцити - наличие

    Морфология по Крюгер:

    Нормални форми : 2%
    Паталогични форми: 98 %

    Базова класификация :

    нормални форми : 4 сперматозоида 2%
    Деформации на глава : 196 сперматозоида 98 %
    Деформации на шийка и цитоплазмени остатъци : 19 сперматозоида 9.5 %
    Деформации на опашка : 1 сперматозоид

    TZI : 1.10

    Заключение : Teratozoospermia
    Leucospermia

    Ще очаквам Вашият отговор с нетърпение.
    Благодаря предварително!

  159. красимира Says:

    Здравейте,аз и партньора ми сме на 28 год,за съжаление не живеем постоянно в Б-я,през декември се прибираме и бих искала да си запиша час при вас,та въпроса ми е колко време предварително да се обадя за часа,много ли се чака за час при вас?тъй като сме само за около месец и половина в Б-я искам да ви посетя в началото на престоя около 20 декември?аз съм със СПКЯ….завишен тестостерон,правим опити от 6 месеца.правена е спермограма и проходимост на тръбите казаха че няма проблем.искам да направим инсеминация,колко време отнема процедурата?

  160. доц. д-р Атанас Щерев Says:

    Уважаема г-жо Динкова,
    При ситуацията, която описвате е необходимо да се направят серия от изследвания, като включително, задължително, трябва да се видят яйчниците на дъщеря Ви чрез ултразвуков преглед.
    Ако имате желание, можете да се обадите в Медицински комплекс „Д-р Щерев”, на тел. 02/920 09 01 и да си запишете час за консултация при мен.

  161. доц. д-р Атанас Щерев Says:

    Уважаема г-жо Иванова,
    При описаната от Вас ситуация, може би е най-правилно да се направи процедура по ин витро оплождане във връзка с Вашата възраст (35г.) и възможни изменения на маточните тръби. Алтернативно може да се проведе лечение на маточните тръби с редовни хидротубации и противовъзпалително лечение, последвани от вътрематочна инсеминация. При този случай, вероятността за извънматочна бременност обаче е по-голяма.
    От медицинска гледна точка, според мен, това са правилните решения.
    Относно Център за асистирана репродукция – ако сте пациент на Медицински комплекс „Д-р Щерев”, можете да се обърнете към Координатора за Център за асистирана репродукция г-жа Ваня Бандарска, която ще Ви даде подробна информация за възможностите да кандидатствате за финансиране на такива процедури.

  162. доц. д-р Атанас Щерев Says:

    Уважаема Idaet,
    Не би било възможно да решите тези Ваши проблеми чрез форуми в интернет.
    Отново бих Ви посъветвал да се обърнете към специалист по репродуктивна медицина, който ще проведе необходимите прегледи и изследвания, на базата, на които ще може да Ви даде решение на проблема.

  163. доц. д-р Атанас Щерев Says:

    Уважаема г-жо Атанасова,
    В медицинската практика никога не трябва да се казва „никога”!
    Трябва да знаете, обаче, че Вашите резултати са с лоши параметри и възможността за забременяване с Ваши яйцеклетки е много малка. Изборът за поведение е във Ваши ръце.
    Независимо дали има час за консултация при мен, можете да дойдете всеки понеделник или сряда в 11:00ч., да се регистрирате на място на Регистратурата и да изчакате за консултация.

  164. доц. д-р Атанас Щерев Says:

    Уважаема Елинор,
    Признавам, че е доста трудно за пациенти, които получават разнопосочни съвети. Поради тази причина, моето предложение е да намерите клиника, впоследствие лекар, на който да имате доверие и да продължите лечението си там.
    По същество, стойностите на Prolactin не представляват особен проблем. Второ, ако има полип в матката, той обезателно трябва да бъде премахнат. Относно спермограмата – в нея има едно разминаване, а именно между концентрацията на сперматозиди и тяхната подвижност от една страна и при тази стойност, нормалните форми на сперматозоидите трябва да са доста повече от 2%. В крайна сметка, това е въпрос на интерпретация и допълнителни изследвания.
    Препоръката ми е да се установите в болница (съответно при лекар), на който вярвате и да почнете лечение там, защото времето минава много бързо!

  165. доц. д-р Атанас Щерев Says:

    Уважаема Красимира,
    Бих Ви посъветвал да се свържете с нашия Координатор Интернационални Пациенти – Биляна Цветкова на имейл: international@shterevhospital.com.
    Тя изцяло ще Ви съдейства при записване на час и ще Ви посъветва как би било най-добре да процедирате, предвид това, че не сте в България и имате ограничено време за престой.

  166. Мария Says:

    Здравейте, доц. Щерев,

    Бременна съм с близнаци в 10 г.с. Бих искала да попитам кое неинвазивно изследване на фетална ДНК бихте ми препоръчали и дали то е напълно достатъчно, за да съм спокойна? Имам едно здраво дете и един направен аборт по медицински показатели - резултатът от него беше полиплоидия.

  167. доц. д-р Атанас Щерев Says:

    Здравейте Мария,
    При двуплодна бременност и във Вашия случай, трябва да се установи дали близнаците са еднояйчни или двуяйчни, дали са монохориати и дали са биамниоти, както и много други подробности.
    Бих Ви посъветвал преди да се подложите на безкръвен тест, да си запишете час за консултация с нашия специалист по фетална медицина Д-р Петя Чавеева. Час за консултация можете да запишете като се обадите в Медицински център „Д-р Щерев”, на тел. +3592920 09 01.
    Желая Ви успех!

  168. Ваня Says:

    Здравейте, доц. Щерев!Преди 19 год. ми отстраниха матката и единия яичник, като е оставена маточната тръба.Сега искам да имам дете - аз съм на 37 год.Четох за метода изкуствена матка или чрез донорство. Възможно ли е нещо да се направи?

  169. Деси Says:

    Добър ден ! Мъжът ми си направи изследване на хормон FSH и резултата е 3.3 U/I референтна стойност 1.5-12.4 моля да ми кажете какви са тези резултати?

  170. Йоана Says:

    Здравейте, доц. Щерев!
    В момента съм в подготовка за следващо ин витро оплождане. Вие ми препоръчахте активен двигателен режим (поне 1 час/ден физически усилия с изпотяване)или физиотерапия с топлинни процедури, DHEA –В 2 пъти по 1 таблетка на ден за 9 до 12 месеца.Направих този месец-юли един курс на лечение с физиотерапия(електрофореза,ултразвук с фелоран-гел,светлолечение с инфрачервени лъчи и минерална вана с хвойна) и тъй като второто ин витро в МЦ “Репродуктивно здраве” ще бъде септември/октомври,да направя ли август и септември още два курса физиотерапия или трябва да има почивка между процедурите?Също така уместно ли е да се включи и лугалечение във физиотерапевтичните процедури?
    Благодаря предварително!

  171. Стела Says:

    Здравейте Доц. Д-р Щерев,
    С приятеля ми се опитваме да зачена вече няколко месеца (от началото на годината). Решихме да проверим дали всичко е наред и при двамата. Започнахме със спермограма. Заключението от нея ни притесни : “Намалена оплодителна способност въз основа на Kruger’s strict criteria. Останалите показатели в норма.”.
    Бихте ли я коментирали? Според Вас има ли повод за притеснение? Налага ли се да се обърнем към специалист ? Огромно благодаря предварително! С уважение!

    Период на полово ваздаряние: 3 дни
    Обем на еякулата: 3 мл.
    pH 7,5
    Цвят : Нормален
    Вискозитет: 2
    Време на втечняване: 30 (мин) при стайна температура
    Концентрация на сперматозоиди: 24 млн./мл.
    Общ брой на сперматозоиди в еякулата: 72 млн.
    Обща подвижност на спермотозиди (%): 59
    % сперматозоиди с нормокинеза: 50
    % сперматозоиди с хипокинеза 9
    % сперматозоиди с акинеза 41
    Брой нормокинетични сперматозоиди : 12000000
    Общ брой нормокинетични сперматозоидил 36000000
    Аглутенация на сперматозоиди: Не
    Агрегация на сперматозоиди : Не
    Клетъчни елементи различни от сперматозоиди (в зрително поле 10×40):
    Левкоцити: 6-7
    Епителни клетки: <1
    Еритроцити и др. : не
    Желатинови конгломерати: Не
    Незрели клетки на сперматогенезата: Не
    Kruger’s strict criteria
    13 % сперматозоиди с нормална морфология
    87 % сперматозоиди с отклонения в морфологията от тях:
    24 % сперматозоиди с главични дефекти
    -аморфни главички 23
    -микроцефалия 16
    -макроцефалия 10
    -двойни главички 4
    -главички с еленгирана форма 7
    -отсъствие на акрозома 15
    -малка акрозомна област 12
    -вакуолизация 9
    -елонгирана постакрозомална област 4
    21 % сперматозоиди с шийни дефекти
    -пречупени шийки 58
    -аморфни шийки 29
    асиметрично залавяне 13
    20% сперматозоиди с опашни дефекти
    -пречупени опашки 56
    -спираловидни опашки 23
    -двойни опашки 21
    20 % сперматозоиди с цитоплазмен остатък
    -проксимален 74
    -дистален 26
    2 % клетки на сперматогенезата

    Teratozoospermia index 1,22
    Заключени и препоръки : Намалена оплодителна способност въз основа на Kruger’s strict criteria. Останалите показатели в норма.

  172. Йорданова Says:

    Здравейте, доц. Щерев
    На 27 год. съм и имам 5 опита инвитро и всичките са неуспешни.Хормони,спермограма, имунологични, генетични изследвания, всичките са добри.Имам правени хистероскопия и биопсии и те са добри.С поликистозни яйчници съм.Ембрионите винаги достигат стадии бластоцист, има с фрагментации и отлични както ги наричат в клиниката.Първите два опита имаше положителен тест, но за съжаление мн нисък.ЧХГ на 14 ден след трансфера 9,14 и 12,73.Моя въпрос е къде с поред вас е проблема, какви изследвания да си направим още.В клиниката, в която съм ми обясниха, че нямат представа защо не се получава.

  173. ивелина Says:

    Здравейте!Ще се радвам ако можете да отговорите на някои мои въпроси.Живея в Испания,където имам три направени ICSi,при едното от които имаше бременност,но не се откри сърдечна дейност и се наложи кюртаж.Мислим да изберем вашата клиника в началото на октомври.Ние сме с неизяснен стерилитет,не откриват причина,аз съм с хипотироизъм.Имаме направени изследвания.Въпросът ми е дали се признават или трябва да ги направим отново и относно заплащането-прави се в началото на процедурите или може и на части.Благодаря предварително

  174. Христина Says:

    Здравейте доц. Щерев.
    На 32 год. съм и съм бременна в 18 г.с. Имам бяло жълто течение от началото на бременността, което понякога е доста обилно. Гиенекологът ми ми изписа полижинакс, но тъй като миналата година направих спонтанен аборт в 17 г.с и тогава ми бяха предписали канестен гин, тъй като имах обилно бяло течение и като си сложих от глобулите на следващия ден ми изтекоха околоплодните води и прокървих и сега се притеснявам. Може ли да ми дадете съвет как да постъпя. Благодаря предварително!

  175. доц. д-р Атанас Щерев Says:

    Уважаема Ваня,
    При наличие на един яйчник и отстранена матка, за Вас е възможно да се направи сурогатна бременност по медицински показания. На този етап закона в България, обаче не позволява извършването на тази процедура.

  176. доц. д-р Атанас Щерев Says:

    Уважаема Деси,
    FSH 3.3 може и да е нормална стойност при съпруга Ви, но обикновено не се интерпретират единични лабораторни резултати, а данните от разпита (снемане на анамнеза на пациента), преглед, други лабораторни и инструментални изследвания (ултразвуков преглед на тестисите и др.).

  177. доц. д-р Атанас Щерев Says:

    Уважаема Йоана,
    Активният двигателен режим е добре да продължи постоянно, тъй като оказва благоприятен ефект върху имунната система на организма, подобрява кръвоснабдяването в малкия таз, подпомага резорбцията на възпалителните процеси в организма, ако има такива. Разбира се, можете да включите и други физиотерапевтични процедури, като лугалечение.

  178. доц. д-р Атанас Щерев Says:

    Уважаема Стела,
    Спермограмата на партньора Ви е с добри параметри и няма отклонения (13% сперматозоиди с нормална морфология е нормален резултат). Бих искал да Ви предупредя, че макар и рядко, дори при нормални параметри, е възможно сперматозоидите да нямат оплодителна способност или да имат намалена такава. Също така, в зависимост от Вашата възраст, може да се препоръчат допълнителни изследвания и при Вас самата.

  179. доц. д-р Атанас Щерев Says:

    Уважаема г-жо Йорданова,
    За съжаление, няма да мога да помогна със съвет! При 27 годишна жена и 5 неуспешни опита с асистирани репродуктивни техники, вероятността за успех не е голяма. Поредните имплантационни неуспехи (RIF) са проблем за всички европейски клиники. В нашата болница се опитваме да решаваме някой от въпросите, свързани с RIF, но не мога да кажа, че резултатите са много добри.
    Обмислете добре поведението си по-нататък – дали да продължите лечението в тази клиника, дали да се преместите в друга клиника в България или чужбина или да преминете към осиновяване на дете.
    Искрено съжалявам за посоката, в която Ви насочвам, но чрез блога не съм в състояние да Ви съдействам по-добре.

  180. доц. д-р Атанас Щерев Says:

    Уважаема Ивелина,
    Хубаво е да влезете в сайта на клиниката (www.shterevhospital.com) и да си изберете лекар.
    В нашата болница, има и позиция Координатор Интернационални пациенти, която се изпълнява от Биляна Цветкова (email: international@shterevhospital.com), като можете да се обърнете към нея за всякакви въпроси и да Ви съдейства при предаване на медицинската Ви информация (изследвания, епикризи и други) към избрания от Вас специалист.

  181. доц. д-р Атанас Щерев Says:

    Уважаема Христина,
    По вида на влагалищното съдържимо, Вашият акушер гинеколог би трябвало да Ви предпише медикамент и преди да почнете приема му, да се изпрати материал за посявка от влагалищен секрет. Това са принципни неща, а конкретно лечение се предписва след преглед и изследвания.
    Ако желаете, можете да се обърнете към нашата клиника за консултация след предварително записване на час на телефон +359 2 920 09 01.

  182. Nikolaeva Says:

    Здравейте.Интересува ме след две раждания секцио какви са шансовете ми за трето нормално раждане,при положение ,4е първото беше по спешност ,а второто заради първото не се нае лекаря без да има някаква основателна при4ина.И колко време след второ секцио е възможно да се слу4и,ако ако изобщо може?

  183. Пламена Says:

    Здравейте Д-р Щерев. Бременна съм в 5 месец и почти от началото на бременността имам контракции на матката. Моя лекар ми изписа да пия магнерот 3*2 таблетки. Но болки пак си има на моменти по-слаби на моменти по-силни. Днес при прегледа доктора ми пусна изследване на пролактин резултатите на пролактина са 7348 и той ми каза да пия бромкриптин 2*1 таблетка. Въпроса ми към Вас е може ли да се покажат такива стойности на пролактин при положение че досега съм нямала такива резултати и вреден ли е бромкриптин. Правила съм си изследване на пролактина назначено от Вас в клиниката в Русе и след изследването ми казахте , че нямам завишен пролактин и съм забременяла без да вземам нищо за пролактин. Много съм объркана.Според вас да повторя ли изследването за пролактин?Бромкриптин колко дълго може да се взема през бременността и влияе ли на плода. Благодаря Ви много за отделенното време.

  184. доц. д-р Атанас Щерев Says:

    Уважаема г-жо Николаева,
    След две оперативни родоразрешения, възможността за трето нормално раждане, никак не е голяма. Добре е след оперативно родоразрешение да има от 6 до 12 месеца пауза до следващо забременяване, но и тези условия зависят от това на колко години сте, какъв е оперативният цикатрикс и други.
    Доколкото се отнася до начина на родоразрешение, то той се определя в 36та до 38ма гестационна седмица след обстоен преглед на медицинската документация и наблюдение на бременността, както и отчитане на набор от други фактори.

  185. доц. д-р Атанас Щерев Says:

    Уважаема Пламена,
    От литературата е известно, че Пролактинът се увеличава по време на бременност и не е основание да смятаме, че това е заболяване.
    Бромкриптинът не преминава през плацентарната бариера и в този смисъл не може да окаже негативно влияние върху плода, но не е необходимо да приемате този медикамент.
    Не е необходимо да изследвате повторно Пролактин, освен ако нямате оплаквания, които да налагат специализирани изследвания. Надявам се, че сте направила ранен биохимичен скрийнинг и че бременността Ви се наблюдава надеждно от лекуващия Ви лекар.

  186. Пламена Says:

    Благодаря Ви д-р Щерев. Правила съм си раният скринийнинг при Д-р Чавеева. Септември месец пак ще ходя при нея. Искам да попитам тези почти постоянни контракции от какво се получават и може ли да бъдат лекувани или избегнати по някакъв начин?

  187. Диди Says:

    Здравейте доц. Щерев,
    От 1 година правим опити, но без резултат, имам направени хормонални изследвания в норма, а това е резултата от спермограмата направена в вашата клиника.
    Дни въздържание /Abstinence in days/ : 3 (3 - 5) Консумация на алкохол /alcohol consumption/ : Не Лечение с антибиотици, антиалергени /Antibiotic, antiallergenic treatment/ : Не Материалът е получен чрез /Material is obtained by/ : мастурбация Материалът е /Material is:/ : даден на място Време на втечняване в лабор.условия: 15 минути (до 60 min.) /Liquefaction time in laboratory conditions цвят /Color/ : слонова кост обем /volume/ : 3.4 (2.0 - 6.0мл) рН: 7.2 - 7.8 (7.2 - 7.8) вискозитет /viscosity/ : 0 (0,1,2,3), мирис /smell/ : нормален Желатинови конгломерати /prostatic bodies/ : Не Аглутинати /Agglutinations/ : Не Кръгли клетки /Round cells/ : 1 - 3 (<5 млн/мл) Обща концентрация на сперматозоиди/1 мл /Total sperm count/1 ml/ : 20.8 (20.10 6 /ml) Нормокинетични сперматозоиди (А+B) /normokinetic sperm cells/ : 34 %(≥ 50%) A. с бързи линеарни постъпателни движения (ЛПД) 19 % B. с бавни ЛПД 15 % Хипокинетични /hypokinetic/ : 14 % акинетични /akinetic/ : 52 % концентрация нормокинетични сперм. (A+B) /1 мл /normokinetic sperm cells concentration/ : 7.072 (10.10 6 /ml) Обща концентрация на нормокинетични сперм.: 24.044 (20.10 6 /ml) в обема /Total concentration of normokinetic sperm in the volume/
    Заключение /Conclusion and recommendation/ : Asthenozoospermia ,
    Моля за съвет как да процедираме по-нататък.

  188. Диди Says:

    Да допълня само аз съм на 32г., а прителя ми е на 42г.

  189. Нели Райнова Says:

    Здравейте доц. Щерев! Аз съм пациент на вашата клиника. Но за съжаление на 01.08. ми беше направен кюретаж, защото в шестата седмица нямаше сърдечни тонове на бебето…Бременността не беше инвитро, въпреки, че съм на 41 г. Аз съм с хашимото и ТСХ ми е в норма вече 12 години, но МАТ не ми беше изследван скоро…След кюретажа реших да изследвам ТАТ и МАТ и се оказа, че ТАТ е в норма, но МАТ е завишен почти 20 пъти над нормата - 174,5 при норма до 9…Искам да попитам с кой ендокринолог и с кой имунолог работите в клиниката? И как може да се съчетаят прегледите при няколко специалиста във вашата клиника? Благодаря предварително!

  190. Десислава Says:

    Здравейте доц.Щерев. Пациент съм на д-р Юнакова от 4 месеца.
    След като две години чакахме с партньора ми решихме да се обърнем към Вашата клиника.Д-р Юнакова ми назначи цветна снимка която показа изместена матка в дясно страстнала се с дясна тръба. Обясниха ми, че мога да забременея само от лявата страна, но всички прегледи от снимката до момента показват доминантен фоликул само от десния яйчник, което води до неуспех. Възможно ли е само десния да работи, а от там е ясно че не може да сееполучи бременност при нормални условия . Сега доктор Юнакова ми предложи следващия цикъл да бъде стимулиран за да сме сигурни, че левия ще развие доминантен фоликул. Въпросът ми към Вас е дали имате някакво друго предложение или съмнение или просто съвет. Доверила съм се напълно на д-р Юнакова и не се съмнявам в нейните компетенции и работа просто искам да се допитам и до Вас. Не зная каква точно ще е стимулацията само разбрах,че ще е с таблетки.
    Благодаря предварително !
    Десислава Тодорова Илиева

  191. Диди Says:

    Здравейте доц. Щерев,
    втората част от спермограмата не се е публикувала затова пиша отново. Записах се по за консултация при Вас, но все още нямам час. Очаквам коментара Ви. Благодаря предварително.
    След селективна обработка:
    След селективна обработка (DGC x106): 21
    Сперматозоиди с нормокинеза след DGC ( ≥90%): 71
    HBA (Sperm-Hyaluronan Binding Assay) (норма≥80%): 53
    Биологична преживяемост/24ч. (норма ≥50%):
    37ºС/5% СО2 : 38 стайна tºС : 73
    Оценка на морфологията по Kruger’s strict criteria.
    Нормални (%) : 7%
    Абнормални (%) : 93%
    Тератозооспермичен индекс (макс. стойност: 4.0) : 1,23
    Деформационен индекс (макс. стойност: 3.0) : 1,14
    Нормални : 14 бр. - 7%
    Аморфна глава : 186 бр. - 93%
    Шийни дефекти : 30 бр. - 15%
    Опашни дефекти : 12 бр. - 6%
    Цитоплазмен дефект : 0
    Заключение морфология: Занижена оплодителна способност

  192. Анонимен Says:

    Здравейте доц.Щерев.
    На 20ти имах зацапване, напправих си тест беше положителен, със съвсем малко бледа 2ра черта.
    На 21и ходих на гинеколог и при прегледа се установи,
    че имам киста на десния яйчник 3*4 см. Предписа ми да пия
    Дуфастон 3 пъти на ден,ако има евнттуална бременност.
    На 22и повторих теста и пак беше положителен.
    Та въпроса ми е,дали кистата влияе на теста за бременност,
    или докторра са е объркал ( ако е възможно да се обърка ) .
    Предварително ви благодаря за отделеното време.

  193. Ели Says:

    Здравейте Доц.Щерев ,правим опити за дете от 2 години,сперматограма нормална без отклонения,цветна снимка нормална .Хормонални изследвание първи месец-направени в 3 ден от Мц -Е 2-404 (99-448) ,FRT4 10.4 (7.86-14.41) ,FT3 4.44 (3.80-6.00) ПРОЛАКТИН 218 (70-565),ТСХ -1.57 (0.34-5.60) ФСХ 7.95 (3.85-8.78) ЛХ 4.05 (2.12-1089), ПРОГЕСТЕРОН н 21 ДЕН 51 .77 NMOL /L ,веднага в следващия месец отново в трети ден от мц резултати корЕнно различни УТОЧНЯВАМ ЧЕ ЗА ПЪРВИ ПЪТ ИМАХ ПРОМЕНИ В ЦИКЪЛЪТ МИ ПЪРВИ ДЕН МИ ДОЙДЕ МАЛКО А НА СЛЕДВАЩИТЕ ДНИ ЗАЦАПВАНЕ ДХЕ С 245.6 ug/dl, E2 474 pmol/l, prolaktin 165 mlu/l , tpoab 0.1 iu/ml ,testosteron 0.39 ng/ml , tg ab 0.0.iu/ml FSH 11.61 IU/L ,LH 1.83 IU/L На 31 години съм и до сега съм нямала никога проблеми с мц с изкл на последната менструация, ВЪПРОСЪТ МИ Е ВЪЗМОЖНО ЛИ ДА Е ВРЕМЕННО ТЕЗИ РЕЗУЛТАТИ И КАКВО ЩЕ МИ ПРЕПОРИЧАТЕ ДА НАПРАВЯ ПРИТЕСНЯВАМ СЕ ДА НЯМАМ НАМАЛЕН ЯЙЧНИКОВ РЕЗЕРВ БЛАГОДАРЯ ВИ МНОГО.

  194. idaet_1971 Says:

    Здравейте доц. Щерев,на 20 години съм. На 20.08 имах зацапване,вечерта си направих тест за бременност и беше положителен. На 21и бях на преглед и се оказа че не съм бременна,а имам киста на десния яйчник. Доктора не ми обясни нищо за това,а и аз не бях запозната с кистите. След като се прибрах пак си направих тест,пак беше положителен,но пак с бледа втора черта както първия път. Та въпроса ми към Вас е,дали доктора е объркал кистата с плодния сак ( ако е възможно да се обърка ), защото и двата теста бяха положителни. Някои симптоми на бременноста са вече на лице. Последния ми цикъл беше от 26ти до 30.08 по принцип не е редовна менструацията ми и няколко дни или рано или късно се появява. Предварително Ви благодаря за отговора.

  195. idaet_1971 Says:

    Да допълня само,изписа ми Дуфастон 10 мг за 7 дни,после 3-4 дни почивка и след това Ципрофлоксацин Актавис 500 мг. Каза че Дуфастона е бил ако има евентуална бременност а другото лекарство за кистичките.

  196. доц. д-р Атанас Щерев Says:

    Уважаема Диди,
    Спермограмата на съпруга Ви може да се оцени като такава с леко изразени отклонения. В този смисъл, би могло да се направи обработка на материала и след това да се проведе интраутерина инсеминация. Това до голяма степен зависи от акушерската Ви анамнеза, проходимост на маточни тръби и други условия, които ще прецени лекуващия Ви лекар.

  197. доц. д-р Атанас Щерев Says:

    Уважаема г-жо Райнова,
    Бих могъл да Ви посъветвам да се обърнете към д-р Яначкова (ендокринолог) и проф. Кюркчиев (имунолог).
    Относно въпроса Ви за съчетаване на прегледите на няколко специалиста, можете да се обадите на тел.: 02 920 0901 и да потърсите нашия Финансов Координатор Ралица Маринова, която ще Ви съдейства с отговор на всички Ваши въпроси.

  198. доц. д-р Атанас Щерев Says:

    Уважаема Десислава,
    Първото условие за даване на съвет е да разбера на колко години сте, на колко години е партньорът и повече информация за резултатите от спермограмата. Ако сте в напреднала репродуктивна възраст е важно да дадете информация и за яйчников резерв.
    На базата на тази информация, ще мога да отговоря на Вашите въпроси.

  199. доц. д-р Атанас Щерев Says:

    Уважаема Пламена,
    Ако имате постоянни контракции, то това не може да се смята за нормално, а и откриването на причината и последиците от контракциите, както и евентуално лечение, трябва да бъдат предложени от Вашия лекуващ лекар.
    Обикновено, с ултразвуков преглед се проследява състоянието на маточната шийка, състоянието на бебето и други. В последния триместър на бременността могат да се проследят контракциите, заедно с евентуални промени в сърдечните тонове, като по този начин да се предприемат адекватни действия за запазване на бременността.

  200. доц. д-р Атанас Щерев Says:

    Уважаема Idaet,
    Лекарят, при който сте била на преглед би трябвало да отговори на следните въпроси:
    1. Има ли бременност?
    2. Тя в маточната кухина ли е или не?
    3. Колко са плодните сакове?
    4. Развивали се правилно бременността?
    Аз не бих могъл да коментирам тези въпроси!

  201. доц. д-р Атанас Щерев Says:

    Уважаема Ели,
    При положение, че хормоналните резултати се различават значително, би трябвало да си направите изследване в друга лаборатория или да направите за трети път изследването в същата лаборатория, като не трябва да заплащате този опит. Такива са правилата в нашата болница.
    От получените резултати мога да направя заключение, че ако Progesterone на 21ви ден е 51.77nmol/l, то всички останали изследвания би трябвало да са в норма.
    Във второто изследване съотношението на FSH към LH е голямо, в полза на FSH. Ако е верен този резултат, то това не е добре. Както пише в лабораторните бланки, лабораторните резултати не са диагноза, а основание за такава. Всички въпроси трябва да насочите към лекуващия си лекар.

  202. доц. д-р Атанас Щерев Says:

    Уважаема Диди,
    Вече Ви писах, че при Вас най-вероятно трябва да се проведе вътрематочна инсеминация.
    Консултациите при мен се провеждат всеки понеделник и сряда, като можете да дойдете към 10:30ч. Желателно е да си запишете предварително час на телефон 02 920 09 01.

  203. Dilek Says:

    Zabravih da kaja che az sam na 25 a maja mi na 31 godini .

  204. idaet_1971 Says:

    Аз исках да разбера само,дали има вероятност лекаря да е объркал плодния сак с киста. Все пак Ви благодаря.

  205. Елисавета Says:

    здравейте,

    вчера съпругът ми направи спермограма във клиниката и заключението е Asthenozoospermia.
    Ето и показателите :
    Време на втечняване в лабор.условия: 30 минути (до 60 min.)

    /Liquefactiontime in laboratory conditions

    цвят/Color/: слонова кост обем/volume/: 2.6 (2.0-6.0мл)

    рН: 7.2 - 7.8 (7.2-7.8) вискозитет/viscosity/: 0 (0,1,2,3), мирис/smell/:нормален

    Желатинови конгломерати/prostatic bodies/: Не

    Аглутинати/Agglutinations/: Не Бактерии/Bacteria/: Да

    Кръгли клетки/Round cells/: 0(<5 млн/мл)

    Обща концентрация на сперматозоиди/1 мл/Totalsperm count/1 ml/: 31.4 (20.106

    Нормокинетични сперматозоиди (А+B)/normokinetic sperm cells/: 33.2 %(≥ 50%)

    A. с бързи линеарни постъпателни движения (ЛПД) 21.3 %

    B. с бавни ЛПД 11.9 %

    Хипокинетични/hypokinetic/: 9.4 % акинетични/akinetic/: 57.4 %

    концентрация нормокинетични сперм. (A+B) /1 мл/normokinetic sperm cells concentration/: 10.42 (10.106

    Обща концентрация на нормокинетични сперм.: 27.1 (20.106

    /Total concentrationof normokinetic sperm in the volume/

    Заключение /Conclusion and recommendation/: Asthenozoospermia

    Какво Ви е мнението доц. д-р Щерев?
    Какво можем да предприемем? Витамини, Трибестан, консултация ….?

    Благодаря!

  206. Елисавета Says:

    И разбира се, доколко е притеснителен този резултат?

  207. Люба Says:

    Здравейте доц. Щерев,

    Вече съм на 44 години и имам 3 опита ин витро (ICSI) с ембриони от мои яйцеклетки-всичките завършили с положително ЧХГ на 14-тия ден и след това спада. Също един опит на естествен цикъл със замразени ембриони от мои яйцеклетки, но имаше забележки, относно доброто възстановяване, завършил с ЧХГ 0!
    Преди и между опитите са пускани рутинни кръвни изследвания, хормони, вирусология.
    С тубарен фактор съм - потвърден с ХСГ. Спермограмата на партньора ми е в норма.
    При втория опит имаше проблем с трансфера и се наложи ползване на твърд катетър след неуспешно прехвърляне с мек. Странното е, че точно тогава ЧХГ-то на 14-тия ден беше най-високо, в сравнение с другите опити (86). Последва хистероскопия преди третия опит (изолира се полип), завършил с нормален трансфер и с положителен първи и отрицателен втори ЧХГ тест.
    Предвид вече напредващата ми възраст, лекарите ми предложиха да опитам с донорска яйцеклетка, защото според тях в случая това било слабото звено в схемата - в матка, лигавица и т.н. нямало проблеми. Направихме го - 2 ембриона с донорска яйцеклетка и отново - положително ЧХГ на 14-ти ден и после спадащо, също труден трасфер с твърд катетър.
    Последва втора хистероскопия за стимулиране на лигавицата (доколкото разбрах) преди следващия трансфер на 3 ЗЕ на естестевен цикъл (много добре възстановени, според лекаря и биолога), който завърши с abortus incipiens, obs.missed abortion в 6 г.с. след УЗИ и контролно ЧХГ, което се беше понижило катастрофално, под 100…
    Всички трансфери са на ембриони на 3-ти ден.
    Моля за Вашето мнение след всичките опити, завършвали винаги с пръв положителен кръвен тест и втори отрицателен, последно и missed в 6 г.с., бихте ли предположили от Вашите знания и опит причини, които са довели до missed-а и какви задължителни курсове на лечение, изследвания и т.н. да се приложат преди следващ опит, който вероятно ще е и последен?
    Аз няколко пъти настоявах пред лекуващия лекар за имунология и генетични изследвания, но той твърди, че не са необходими, но сега явно заради моето настояване ще ги направим. Необходимо ли е?Не е правена и лапароскопия - задължително ли е при тези обстоятелства, защото лекуващият лекар иска да се направи преди другия опит?

    Благодаря!

  208. Aнтония Says:

    Здравейте, доц. Щерев,

    моля Ви за инфо какво влияние оказва блокиращата инжекция при стартиране по дълъг протокол ( 20 ден от цикъла) върху спонтанна бременност, настъпила в месеца на поставянето и. С мъжки фактор сме.

    Благодаря предварително за вниманието!

  209. silviq Says:

    здравейте,д-р щерев на 34 год съм преди 7год бях ваша пациентка вие предложихте да премахнете миомен възел преди инвитро,което предстоеше .приключих само до операцията понеже останах сама ,все още нямам нито един опит,а бих искала да ми се случи и това,но наскоро след резултат от цитонамазка 3Б правих биопсия в майчин дом резултата е карцинома ин си ту,казаха че в най скоро време тр да се направи конизация вариант в кабинета с месна упоика и бримка,което ме плаши,че се извършва като преглед без ангажимент че е все пак операция и дори мога да работя след това или с изборна екип,вече с хоспитализация(най вероятно със скалпел)много съм притеснена какво да избера още повече че все още не сам осъществила мечтата си за дете

  210. Dilek Says:

    Здравейте , ще ви помоля за коментар .
    Спермограмата на мъжа ми :
    Обем - 6 мл
    Вискозитет- +++
    Цвят- нормален
    Мирис- нормален
    pH-8.3
    Общо сперматозоиди- 75 мил/мл
    Подвижност :
    А - 20 %
    B -40 %
    C - 5 %
    D - 35 %

    Епителни клетки - няма
    Левкоцити - ++
    Еритроцити - няма
    Бактерии - няма

    Морфология :
    Нормали форми - 2 %
    Терато форми - 98 %

    Морфологията е направена по Крюгер - Тайгерберг.

    П.С. : понеже съм в чужбина и ви преведох спермограмата предварително се извинявам ако не съм използвала правилните термини . Благодаря предварително . Няма референтни стойности и заключение .Е то го и оригинала :

    Volledige analyse 22-07-2014
    Onthoudingsperiode 3 dag(en)
    Tijdstip zaadlozing 7:30 uur
    Onderzoekstijd 9.10 uur
    Volume 6.0 ml
    Viscositeit +++
    Kleur NORMAAL
    Geur NORMAAL
    Zuurgraad 8.3 pH
    Aantal spermatozoën 75 miljoen/ml
    Kwaliteit A 20 %
    Kwaliteit B 40 %
    Kwaliteit C 5 %
    Kwaliteit D 35 %
    Voorstadia enkele
    Epitheel geen
    Leucocyten ++
    Erytrocyten geen
    Bacterien geen
    Normoform 2 %
    Teratoform 98 %
    ——————————————————————————————
    Kwaliteit A = spermatozoa bewegen zich snel en rechtlijnig vooruit
    B = spermatozoa bewegen zich vooruit (progressie)
    C = spermatozoa bewegen zich ter plaatse zonder progressie
    D = spermatozoa zijn onbeweeglijk
    Classificatie van de spermatozoa-morfologie volgens de Tijgerberg criteria

    А това са моите хормони :
    3ти ден :
    ФСХ - 3.8 U\l референтни за фол.фаза 2.8 - 11.3
    ЛХ - 6.0 U\l рефернтни за фол. фаза 1.1 - 11.6
    Естрадиол- 325 pmol\l референтни за фол.фаза - до 587 pmol\l
    Пролактин - 564 mU\l референтни 40 - 530mU\l
    ТСХ - 2.9 mU\l референтни 0.40 - 4.0 mU\l

    21ви ден :
    Прогестерон - 3.4 nmol\l референтни за лутеална фаза 3.8 - 69.0 nmol\l

    Предварително благодаря !!!
    Az sam na 25 a maja mi na 31 !
    Predvaritelno vi blagodarq

  211. Ева Says:

    Здравейте,
    Бременна съм в 22 седмица. След прокървяване в 9 седмица ми изписаха утрогестан 3×2. В момента дозата е 3×1. Притеснявам се, че го приемам толкова дълго, а и вече съм в 22 седмица. Има ли някаква опасност за бебето?

  212. доц. д-р Атанас Щерев Says:

    Уважаема Dilek,
    По изследвания не може да се направи диагноза!
    Но това, което мога да Ви отговоря е, че спермограмата е с нормални стойности, с изключение на морфологията по Крюгер, която при норма, трябва да покаже нормални форми над 14%. Това разминаване между морфология и останалите данни, предполага да се направи нова спермограма.
    Второ, нашите референтни стойности за Прогестерон в лутеална фаза са в норма при над 38 nmol/l. Стойностите 3.4 nmol/l говорят за анувулаторен цикъл.
    Допълнителни сведения можете и трябва да получите от лекуващия лекар!

  213. доц. д-р Атанас Щерев Says:

    Уважаема Idaet,
    Бих Ви предложил да приключим с въпросите и отговорите, защото така не смятам, че мога да Ви помогна.
    И само да добавя, че не трябва да се обърква плоден сак с киста!

  214. доц. д-р Атанас Щерев Says:

    Уважаема Елисавета,
    Спермограмата на съпруга Ви е с леки изменения. Разбира се, спермограмата на един мъж варира и при повторна спермограма, тя може да е с други стойности.
    Много е важно каква е причината за изследването и какво целим по-нататък, а що се отнася до съпруга Ви – бих го посъветвал да избягва употребата на алкохол/цигари (ако употребява), да носи по-широко (в ханша) бельо/панталони и да избягва продължително шофиране.

  215. доц. д-р Атанас Щерев Says:

    Уважаема Люба,
    На 44 годишна възраст, вероятността да се получи развиваща се бременност с Ваши яйцеклетки, не е невъзможна, но е малко вероятна. Що се отнася до неуспешните опити с дарителска яйцеклетка, мога да Ви посъветвам да продължите изследвания и лечение при Вашия лекуващ лекар, защото, доколкото мога да съдя от Вашето писмо, лечението е в правилната посока.
    Алтернативата на това предложение е да дойдете за консултация в нашата болница и да продължите с прегледите тук, защото трудно се дават съвети, когато лекарят не е запознат основно със състоянието на пациента.

  216. доц. д-р Атанас Щерев Says:

    Уважаема Антония,
    Ако аналог на Гонадолиберин е поставен при настъпила спонтанна бременност в същите дни, това теоретично може да доведе до смущения в развитието на плода. Възможно е наблюдението на бременността да покаже има ли смущения или не. В зависимост от намерените данни, може да се препоръча по-нататъшно наблюдение или прекъсване на бременността.

  217. доц. д-р Атанас Щерев Says:

    Уважаема Силвия,
    Ако желаете, заповядайте за консултация в нашата болница. В случай, че се налага да се направи конизация, то такава ще бъде направена и ще може да се обсъжда бъдещо лечение.

  218. доц. д-р Атанас Щерев Says:

    Уважаема Ева,
    Не смятам, че Утрогестан ще Ви навреди, но и приемането му в 22 г.с. на 3 таблетки дневно, не смятам, че ще Ви помогне. Няма опасност за бебето, но обърнете се към лекуващия лекар за подробни разяснения и евентуална терапия.

  219. Гергана Says:

    Здравейте , доц.Щерев!На кратко за мен.На 33 години съм със три неуспешни инвитро опита в друга клиника.Моите проблеми са:завишени НК клетки /последно бяха 20, след лечение с Октагам 0,7 и медрол/ ,проблем с ендам. биопсия /ниски стойности -лекувана с поставяне на лекарства/, склонност към тромбофлибия/поставям фраксипарин/ и неусвояване на фолиевата киселина.Последните изследвания от биопсията бяха много по-добри, последва още едно лекарство преди ембриотрансфера , на отнова не се получи.Ембрионите ни са добри, нямаме мъжки фактор.Какво още трябва да направя?Предварително Ви благодаря за отговора.

  220. Люба Says:

    Благодаря доц. Щерев!

    Вече имам записан час за консултация с Вас!

  221. Ивана Says:

    Уважаеми д-р Щерев,
    Аз съм на 35 г., опитвам да забременея от година и половина и имам намален яйчников резерв.

    Трябва да направя тест за проверка на тръбите: може ли тръбите надеждно да бъдат проверени с Хидротубация (сонохистеросалпингограф) или цветната снимка е по-желателна в този случай (аз се опасявам от радиацията от нея, имам също субклиничен хипотироидизъм, Хашимото)?

  222. Ж.Атанасова Says:

    Здравейте, доц. Щерев,
    Проблемът ми е доста комплексен, но ще се опитам да го представя накратко и искрено се надявам да ме посъветвате какво да предприема от тук нататък.
    Имам един мисед в 6 г.с. през март 2009 и едно живо и здраво детенце, родено чрез секцио на 26 Декември 2010 г.
    Три месеца след секциото получих Ендометрит (предполага се, че е било това), в следствие на което съм получила вдлъбнатина на цикатрикса на матката, установена чрез хистероскопия. Направена ми бе и цистоскопия, за да се изключат фистули, тъй като известно време имах изтичания от матката на течност, наподобяваща урина.
    Менструалният ми цикъл е редовен (26,27 дни) и продължава 4,5 дни, но откакто получих това възпаление, след цикъла имам кафеникаво зацапване, което непосредствено след цикъла е по-интензивно и тъмно, но с времето намаля и избледнява. Това “зацапване” изчезва около 20 ден и още седмица след това си ми идва цикъла. Овулацията ми е като по часовник на 12,13 ден и хормоните FSH, LH, Prolactin и Естрадиол, изследвани на 4 ден от цикъла са в норма.
    Преди година и половина започнахме опити за второ детенце, а преди година направихме и “цветна снимка”, тъй като забременяване така и не се получи. При снимката се установи, че лявата тръба е непроходима, а дясната пропуска, но в по-малка степен. Преди 3 месеца правихме и спермограма на съпруга ми във вашата клиника, която показа Астенозооспермия. От тогава пие витамини и антиоксиданти и скоро ни престои контролна спермограма.
    Ясно ми е, че в тази “неблагоприятна среда” във влагалището и една проходима тръба, но “в по-малка степен” и Астенозооспермия при мъжа ми, нормалното забременяване е така да се каже илюзия. Какво бихте ми препоръчали Вие?
    Едни лекари ми казват, че случаят ми е директно за ИН ВИТРО, а други ми препоръчват да пробвам няколко пъти инсеминация при естествен цикъл.
    Чувствам се на кръстопът и незнам по-кой път да поема. Моля Ви дайте ми съвет!
    С Уважение:
    Жанета Атанасова

  223. desislava Says:

    Здравейте доц. Щерев,
    имам нужда от съвет. От няколко месеца имам повишен пролактин а от около година нередовен цикъл и установена почти липсваща овулация - нисък прогестерон. Пет месеца пих дуфастон по схема и имах редовен цикъл , но пжследните два месеца отново със закъснение въпреки дуфастона. На 29 години съм. Искам да попитам трябва ли да направя ядрено магнитен ризонана на хипофизата? И освен евентуално аденом има ли друга причина на , която се дължи повашения пролъктин?
    Благодаря предварително.

  224. доц. д-р Атанас Щерев Says:

    Уважаема Гергана,
    На 33 години след 3 неуспешни опита с ин витро оплождане, при положение, че ембрионите са много добри, а липсва имплантация, трудно може да се очаква да се достигне до положителен резултат,въпреки, че упорството понякога дава резултат и при най-неблагоприятни обстоятелства.
    Разбира се, необходими са още много сведения за Вас, но от това, което пишете, искам да Ви кажа, че така нареченият имунен стерилитет е най-малко разпознаваем и лечим от специалистите, а също така изследванията за него са с много ниска информативност.
    Още много неща може да се направят (за да отговоря на последния Ви въпрос), но преди това трябва да се прецени добре заслужава ли си, тоест достатъчно ефективни ли са манипулациите, които предстоят.
    Много важен фактор е и изборът на клиника, който сте направила,защото в една клиника три неуспешни опита IVF означават едно, а за друга клиника - друго!

  225. доц. д-р Атанас Щерев Says:

    Уважаема Ивана,
    Намаленият яйчников резерв на 35 годишна възраст е сериозно нарушение и много често то предопределя поведението по-нататък. Много е важно до колко е намален яйчниковия резерв, защото може да не е необходима проверка за проходимост на маточни тръби. Наличието на яйчников резерв се обуславя от броя на антралните фоликули в двата яйчника, височината на лигавицата на матката, стойностите на FSH и LH и съотношението между тях, както и стойностите на Антимюлеров хормон и Инхибин Б.

  226. доц. д-р Атанас Щерев Says:

    Уважаема г-жо Атанасова,
    Наистина подробно сте описала състоянието си, но не пишете на колко години сте! Ако сте близо до София, заповядайте на преглед, за да се изясни състоянието на органите в малкия таз. По този начин, наред с данните, които посочвате, ще може да се определи евентуалното лечение.
    Аз преглеждам безплатно всеки понеделник и сряда, като можете да си запишете час на тел. 02/ 920 09 01.

  227. доц. д-р Атанас Щерев Says:

    Уважаема Десислава,
    Изследването на Prolactin се прави при специални условия и те са от 3ти до 5ти ден от месечния цикъл, след 8 часов сън, без да сте пътувала предишния ден и други. Между 8:00-10:00ч. сутринта на гладно, се поставя абокат в лакътната вена и един час след това, два пъти през 15мин. се взима кръв за Prolactin. В последствие в зависимост от получените резултати се изследва хипофизната жлеза и т.н.

  228. Мария Костадинова Says:

    Здравейте! Аз имам установен СПКЯ и инсулинова резистентност, в следствие на което нямам редовен месечен цикъл и според моят гинеколог, нямам и редовна овулация, която да се пресметне по нормалният начин. Въпросът е в това, че аз вече искам бебче и с приятелят ми правим опити. При последната ми консултация с лекар, той ми предписа Герикапс (всеки ден по 1т.). Трябва да си правя тестове за овулация от 10 до 16 ден от месечния цикъл и ако тестовете не засекат такава, да пия 10 дни Дуфатон по 1 таблетка и съответно да предизвикам следващият цикъл. Проблемът е в това, че аз четох доста отзиви за Дуфастона е пише, че ако той се пие преди овулация (както в моя случай) не я предизвиква, а предизвиква някакъв фалшив месечен цикъл. Искам да знам методът с дуфастон, който ми предписа моят лекар подходящ ли е или трябва по друг начин да предизвикам така желаната овулация и как дуфастона, ще ми помогне, ако я възпира. Предварително благодаря за отговора!!!

  229. Надежда Says:

    Здравейте доц.Щерев изключително ми е приятно,че съм пациент именно във Вашата клиника и още повече,че имам възможност да насоча въпросите си към Вас!
    Накратко на 34г. с неизяснен стерилитет, мъжки фактор няма отклонения,аз съм с тироид на хашимото преди 1,6 г го открихме и имам съответното лечение ТСХ в норма.Проведохме 4 инсеминации във вашата клиника,(4 не се осъществи,поради неспукани фоликули) 1 ИКСИ/ИНВИТРО при което 1 пресен и 2 замразени трансфера.Реагирам мн.добре на всички стимулации, от последната пункция извадени 12 фоликула 8 оплодени(4 с икси/ 4 с инвитро).2 биохимични бременности ,към 15 ден ембрионите просто престават да се развиват.Преди 2ри трансфер проведохме Имунологични и генетични изследвания.НК са в граница, имам 32% склонност към спонтанни аборти,за което си биех фраксипарин.Но едва ли това е причината ембрионите да спрат да се развиват.Предстои ми 2ро ИКСИ,според лекуващият лекар,на който абсолютна се доверявам,трябва да проведем ИМСИ/МАКС И КО КУЛТИВИРАНЕ,+ Кариотип и SDI за мъжът ми.В момента си почивам така да се каже от стимулациите,спортувам и приемам NEXID *1,DHEA B 2 * 1 и фолиева *1. за 3 месеца. Въпросите са ми, какви изследвания според Вас е необходимо да се проведат,преди следващият опит.Има ли вероятност яйцеклетките да са некачествени и именно,това да е причината да не се развиват ембрионите.Какви процедури по оплождането препоръчвате. Има ли вероятност да получавам лека тежест в областта на яйчниците и засилено окосмяване по лицето от DHEA B,не води ли до увеличаване на тестостерона и от там до тези странични реакции. Благодаря Ви най-искрено и мн. ще се радвам да се консултирам с Вас преди следващата процедура! Поздрави Надежда!

  230. Нели Says:

    Здравейте доц. Щерев,
    От скоро съм пациентка във вашата клиника и ми предстои Инвитро процедура ICSI при Доктор М.Юнакова. Днес 19.09.2014г. започнах стимулация с Менопур по схема 4бр.x75Е разпределени по 2брx75Е сутрин и вечер. Искам да Ви питам по време на стимулация може ли да взема болкоуспокояващо(аналгин, нуроферн) тъй като съм със силно главоболие. Възможно ли е след две инжекции на два пъти по 2×75Е Менопур да се чуствам отпаднала.
    Благодаря Ви предварително за отделеното време!

  231. Petya Says:

    Здравейте д-р Щерев,
    Миналия месец бяхме във Ваща клиника с моя приятел за консултация и преглед при д-р Савова.Бяха направени изследвания на мен и моя приятел при които се оказа,че при мен всичко е наред а при него нещата не бяха хич розови!Изпращам ви резултатите от двете спермограми и се надявам да ни посъветвате какво да правим!
    дни на въздържание:3 консумация на алкохол:не лечение с антибиотоци:не време на втечняване:15 мин. цвят:слонова кост обем:3.5мл Ph:7.2-7.8 визкозитет:0 желатинови конгломерати:не аглутинати:не бактерии:не кръгли клетки:3-5(<5млн/мл) обща концентрация на сперматозоиди/1млн:106.1(20.106/мл) нормокинетично:2.9% с бързи линеални постъпателни движения:0.3% с бавни ЛПД 2.6% хипокинетични:5.0% акинетични:92.1% концентрация нормокинетични сперм.(А+В)/1млн:3.08(10.106/мл) обща концентрация на нормокинетични сперм.:10.78(20.106/мл)в обем. Заключение:много тежка Asthenozoospermia
    Д-р Савова ни изпрати при д-р Бъчваров и той каза да направим разширена спермограма и това са резултатите от нея:
    дни на въздържание:5
    консумация на алкохол:не лечение с антибиотоци:не време на втечняване:15 мин. цвят:слонова кост обем:6мл Ph:7.2-7.8 визкозитет:0 желатинови конгломерати:не аглутинати:не бактерии:не кръгли клетки:1-3(_90%):
    HBA(Sperm-Hyaluronan Binding Assay)(>_80%):
    Биологична преживяемост/24ч.(>_50%):
    37.0 C/5%CO2 стайна температура:
    Оценка на морфологията по Крюгер:
    нормални:2%
    абнормални:98%
    тератозоспермичен индекс(макс.стойност:4.0):1.8
    деформационен индекс(макс.стойност:3.0):1.8
    нормални:4бр-2%
    аморфна глава:196бр-98%
    шийни дефекти:98бр-49%
    опашни дефекти:30бр-15%
    цитоплазмен дефект:36бр-18%
    Заключение морфология:Силно занижена оплодителна способност
    Забележка:Съгласно стойностите от морфологичния анализ,сперматозоидите в изследваната проба са със силно оплодителен потенциал.Индексите TZI и DI са завишени,съгласно СЗО,5-то издание.Препоръчжа се изследване на ДНК фрагментация на сперматозоидите.

    Какво лечение Бихте ни препоръчали,ако има такова спрямо тези резултати или каква стъпка е най-добре да предприемем отук нататък?Вашият съвет е важен за нас,тъй като живеем в чужбина и на 26.09.2014г. имаме записан час в тукашна болница и ще ни е полезно да знаем какви опций имаме!
    Благодаря Би предварително!

  232. Petya Says:

    Пропуснах да добавя,че аз съм на 29год. а моят приятел на 30 год. и от 1 година правим опити за забременяване!

  233. Марияна Says:

    Здравейте доц.Щерев,
    На 35г. сме и двамата със съпруга ми,повече от 5 год.опитваме да имаме бебе.Нямам нито аборти,нито забременявания,през 2011г.ми е правена конизация.Вследствие на много години неизяснен стерилитет и след прекарана и излекувана инфекция на хламидии с дълъг курс на лечение с антибиотици и от двамата,направено абразио за премахване на полип,след направена цветна снимка през 2012г.лекуващият лекар реши че няма проблем,всичко с тръбите ми е ок, със спермограмата няма проблем,ми назначава прием на клостилбегит и прегнил в определен ден,след което трябва да опитваме вкъщи в определен час..и така три месеца подред без резултат.Реших да прекратя това лечение ,тъй като знам че клостилбегита може да доведе до намаляне на яйчниковия резерв,предвид и моите години.
    След дълго чакане се насочихме към Вашата клиника при д-р.Тимева.Още на първия преглед ни назначи разширена спермограма и разчитане на цветната снимка(аз нямах такова на хартиен носител),а докторката каза че се кандидатства на фонда само с такова.И така разчитането след толкова време не беше направено от лекуващия ,а от дежурен доктор който реши че тръбите не са проходими.Бях изумена от развоя на събитията,който показваше съвсем различен път на лечение.Ето и диагнозата от хистеро-салпингографията:”Дясна маточна тръба-нагъната(вероятно стар възпалителен процес със слаба проходимост.Лява маточна тръба - стоп на контраста в края на тръбата(инфундилум тубе) - прави депо без да се излива в малкия таз.”
    Резултати от спермограмата:въздържание 4 дни;
    време на втечняване:10 мин.
    обем:4
    ph:7.2-7.8
    вискозитет:0
    желатинови конгломерати:не
    аглутинати:типични
    кръгли клетки:5-10
    обща концентрация на сперматозоиди/1мл:140.3
    Нормокинетични:23.6%
    с бързи линеарни движения:12.4%
    с бавни:11.2%
    хипокинетични:17.7%
    акинетични:58.7%
    концентация нормокинетични сперм/1мл:33.11
    Обща концентрация на нормокинетични сперм.:132.44 в обема
    Заключение:Astenozoospermia
    Оценка на морфология по Kruger:
    Нормални:7%
    Абнормални:93%
    Тератозооспермичен индекс:1.23
    Деформационен индекс:1.14
    Нормални:14
    Аморфна глава:184
    Шийни дефекти:28
    Опашни дефекти:12
    Цитоплазмен дефект:4
    Заключение морфология:Занижена оплодителна способност
    И така с тези резултати (FSH e в реф.стойности)д-р Тимева ни даде документи за фонда.Останах изненадана че решението при нас е инвитро и то одобрено от ФАР.Относно тръбите докторката каза че ако искам може да се поправят с лапароскопия, но също така че има голяма вероятност за извънматочна бременност и по-добре да не рискувам.И до там,да чакаме заповедта.
    От една страна се радвахме че вече имаме рещение, а от друга ни се искаше вече да започнем да правим опити,макар и платени.
    В този ред на мисли решихме докато чакаме да потърсим друго мнение.След около 5 месеца бяхме на преглед при д-р Персенска в клиника Надежда и още на първия преглед тя видя много голям полип на матката(1.6мм),който според нея може да е причина да не забременявам и ми назначи хистероскопия при следващия цикъл.Само да вметна че проблеми с цикъла нямам ,редовен е на 28 дни.Също така относно цветната снимка тя каза че и там се вижда че има полип и че според нея това което се вижда от снимката е че тръбите са проходими..т.е.ако е вярно пак се връщаме в изходна позиция.Как е възможно да има толкова противоречиви диагнози?
    И така направихме хистероскопията,полипа е премахнат,направихме и ред изследвания,също и нова спермограма.
    Ето и резултатите:
    FT4(free T4):0.984ng/dl (0.93-1.7)
    TSH:3.020ulU/ml (0.27-4.20)
    Anti TG:30.28IU/ml (0-115)
    Prolactin:28.13ng/ml (3.0-23.50)
    Разбрахме че TSH е във високите стойности и също така че пролактина е завишен.Само да вметна че изискванията за изследването на пролактина са спазени и са направени в чист ден.
    Докторката ми изписа Достинекс по 1/2 веднъж седмично,сега ми предстои контролно изследване.
    Резултатите от втората спермограма са следните:
    въздържание отново:4 дни
    втечняване:19 пълно
    вискозитет:нормален
    ph:8
    обем:3,1
    концентрация(млн/мл):152,31
    общ брой(млн/еякул):472,161
    активни:21
    бавни:23
    трептящи:11
    неподв:45
    подвижност индекс:120
    прогресивни:44
    подвижност:55
    общо подвижни сперм:259,6885
    прегрес.степен:3
    норм.форми:10%
    норм.бързи конц.(млн/мл):3,1985
    кръгли/стволови кл.(млн/мл):7.2
    Забележка:Тератозооспермия.Повишен брой клетки на сперматогенезата
    Двете спермограми също се различават, но разбрахме че резултатите са са сравнително добри.
    Според доктор Персенска в резултат на изследванията дотук може да се пробва и с инсеминация,а не изключено да се забременее и спонтанно ако регулираме хормоните, но е малко вероятно заради конизацията и нарушения транспорт на сперматозооидите през шийката. Заради това се препоръчва инсеминация.
    Малко съм объркана,знам че инсето е по-щадяща процедура и инвитрото няма да избяга, но не съм сигурна в коректността на цветната снимка а и времето минава и се страхувам че всяка една стимулация и неуспешен опит ще ми костват намаляне на запаса от яйцеклетки.
    Знам че ми предстоят тепърва много изследвания и съм още в началото ,но бих искала да чуя Вашето мнение относно как да продължим,към какво ни бихте насочили Вие.
    Благодаря Ви предварително. И се извинявам за дългия разказ,но не ми се искаше да пропусна нещо което да е от съществено значение.

  234. доц. д-р Атанас Щерев Says:

    Уважаема г-жо Костадинова,
    За отговор на въпросите Ви са необходими повече сведения:
    * Години на партньорите;
    * От колко време са опитите;
    * Имало ли е предишна бременност;
    *Каква е спермограмата и други.
    Най-добре е да се насочите към специалист по репродуктивна медицина и да консултирате въпросите си лично с него.
    Duphaston не възпрепятства овулацията и се взема от 16 до 26 ден на месечния цикъл, 2 пъти по 1 табл, при пациенти с нормално тегло.
    Желая Ви успех!

  235. доц. д-р Атанас Щерев Says:

    Уважаема Надежда,
    Ситуацията, която описвате налага обсъждане с обзор на доста подробности от Вашето досие. Ние не винаги намираме добри решения в такива случаи, но се радваме много ако може да помогнем.
    Запишете си час за консултация при мен на телефон 02 920 09 01 (консултациите са безплатни) преди следваща процедура и ще обсъдим Вашия случай на Колегиум.

  236. доц. д-р Атанас Щерев Says:

    Уважаема Нели,
    Понеже е минало време от Вашия въпрос се надявам всичко да е минало добре и д-р Юнакова да е съдействала с решение на проблемите Ви.

  237. доц. д-р Атанас Щерев Says:

    Уважаема Петя,
    При много тежка Asthenozoospermia, действително трябва да се направят поредица от изследвания (кариограма, ДНК фрагментация, Y-делеции, генетична консултация и прочие).
    При всички случаи в такава ситуация се прави ин витро оплождане, което има различни разновидности (ICSI) и допълнителни техники (MACS, IMSI и други).
    Надявам се да съм бил полезен.

  238. доц. д-р Атанас Щерев Says:

    Уважаема Марияна,
    Естествено, че лекарите могат да грешат и дано това да не са нашите лекари. Искам да коментирам няколко неща:
    * Диагнозата от хистеросалпингографията се поставя от рентгенолога, който я е правил. Снимката отразява няколко секунди от около 10 минутно изследване. Поради тази причина и интерпретацията е толкова трудна и по-късната оценка от друг лекар е с по-малка стойност.
    * Относно полипа – може да е бил наличен или да се е образувал на по-късен етап. Не мога повече да коментирам нещо, което не съм видял.
    * Резултатите от спермограмата показват умерени отклонения и сперматозоидите могат да се използват за вътрематочна инсеминация или ин витро оплождане.
    * Според мен не е подходящо лечението чрез контролиран коитус, поради предшестващата конизация.
    * Prolactin (стресов хормон) е увеличен и в Медицински комплекс „Д-р Щерев“ се прави следното изследване – 3-5 ден от месечния цикъл, без жената да е имала полови контакти и без да е преуморена (без пътувания и отпочинала), между 8:00 и 10:00 сутринта, когато се поставя абокaт и след 1 час се взима кръв за Prolactin, 2 пъти през 15мин. Ако имаме данни за повишен Prolactin, тестът продължава с половин таблетка Parlodel и се взима кръв на 2ри и 4ти час след приема на таблетката. В случай, че Prolactin наистина е увеличен, се правят допълнителни изследвания. Чак тогава може да се предпишат антипролактинемични медикаменти, защото се предполага, че взимането им може да продължи години, дори десетилетия.
    * По отношение на поведението мога да кажа, че при 35 годишна жена с повече от 5 години инфертилитет, без забременяване досега, с някакви изменения на маточните тръби (проходими или не), решението е ин витро оплождане. В нашата клиника средно при ин витро оплождане забременели са 33%, а при вътрематочна инсеминация – 10%. При 35 годишна възраст при всички случаи се намалява яйчников резерв и няма време за изчакване и за инсеминации, според мен.
    Последно, което бих желал да коментирам e, че както д-р Тимева е специалист с голям клиничен опит, така и специалистите от клиника „Надежда“ са много добри. Вие обаче трябва да изберете една от болниците и да вярвате на лекуващия си лекар.
    Желая Ви успех!

  239. дани Says:

    Здравейте, доц. Щерев. Аз ще съм ваш пациент от вторник, но дотогава сама си правя изследвания, защото според лекарите, при които бях досега нищо ми няма и никой нищо не ми назначава за изследване, но бременност така и не настъпва. Малко успокоение докато дойде вторник, ако може за разчитане на хормонални изследвания, благодаря:
    на трети ден от мц те са:
    Estradiol 71,46 pg/ml жени: фол.фаза12,5-166;овул.фаза 85,8- 498;лут.фаза 43,8-211;менопауза 5,0-54,7;мъже 7,63-42,6

    Prolactin 17,69 ng/ml М 4,04-15,2; Ж 4,79-23,3

    Testosteronе 0,2 nmol/l мъже до 50 г 8,64-29,0 над 50 г.6,68-25,7 жени 0,29-1,67

    LH 8,19 mIU/ml жени: фол.фаза2.4-12.6;овул.фаза 14-95.6;лут.фаза 1.0-11.4;менопауза 7,7-58,5;мъже 1,7-8.6

    FSH 8,34 mIU/ml жени: фол.фаза 3.5-13;овул.фаза 4.7-22;лут.фаза1.7-8;менопауза 20-138,мъже 1-12.4

  240. Величка Says:

    Здравейте доц. д-р Щерев, от 4 години посещавам вашата клиника, пациентка съм на д-р Ганева имам 4 неуспешни опита с основен проблем изваждането на незрели яйцеклетки, пробвахме какво ли не но трансфера винаги е с дълго чакане да до узреят. Аз съм 30г. и всички изследвания са добри с изключение на запушените тръби, ако може да ви помоля за вашето компетентно мнение по моя проблем. Ако имате предложение моля споделете. Благодаря предварително.

  241. Elica Says:

    Уважаеми доц. д-р Щерев,
    със съпругът ми правим опити от около година за зачеване, но с неуспех. Направих си изследвания във Вашата клиника при д-р Юнакова, като всичко се оказа в норма. Съпругът ми направи спермограма със следния резултат:
    Дни въздържание /Abstinence in days/ : 3 (3 - 5) Консумация на алкохол /alcohol consumption/ : Не Лечение с антибиотици, антиалергени /Antibiotic, antiallergenic treatment/ : Не Материалът е получен чрез /Material is obtained by/ : мастурбация Материалът е /Material is:/ : даден на място Време на втечняване в лабор.условия: 10 минути (до 60 min.) /Liquefaction time in laboratory conditions цвят /Color/ : слонова кост обем /volume/ : 2 (2.0 - 6.0мл) рН: 7.2 - 7.8 (7.2 - 7.8) вискозитет /viscosity/ : 0 (0,1,2,3), мирис /smell/ : нормален Желатинови конгломерати /prostatic bodies/ : Не Аглутинати /Agglutinations/ : Не Бактерии /Bacteria/ : Да Кръгли клетки /Round cells/ : 10 - 20 (<5 млн/мл) Обща концентрация на сперматозоиди/1 мл /Total sperm count/1 ml/ : 34.8 (20.10 6 /ml) Нормокинетични сперматозоиди (А+B) /normokinetic sperm cells/ : 21 %(≥ 50%) A. с бързи линеарни постъпателни движения (ЛПД) 10 % B. с бавни ЛПД 11 % Хипокинетични /hypokinetic/ : 19.8 % акинетични /akinetic/ : 59.2 % концентрация нормокинетични сперм. (A+B) /1 мл /normokinetic sperm cells concentration/ : 7.31 (10.10 6 /ml) Обща концентрация на нормокинетични сперм.: 14.62 (20.10 6 /ml) в обема /Total concentration of normokinetic sperm in the volume/ Заключение /Conclusion and recommendation/ : Asthenozoospermia.
    Имайте предвид, че аз съм на 29 год., а съпругът ми на 38 год. Моля, да ни дадете насоки как да процедираме от тук нататък, тъй като наистина сме много притеснени.
    Благодарим предварително!

  242. Mihaela Says:

    Zdraveite Doc. Shterev,
    V momenta ne jiviq v Bylgariq i nemoda da doida na konsyltaciq za tova izkam da se konsultiram s vas. Az sym na 40 godini. Ot 2 godini imam problem s cikala ne mi idva vseki mesec. Na 50, 60 nekoi pyt i na 90 dni. Poqvixase goreshti vylni, stanax izkluchitelno nervna i nespokoina, noshtite se prevyrnaxa v koshmar. Izkam da popitam dali stava duma za menopaoza , ili za neshto drugo. I kakvo shte me posyvetvate. Blagodarq predvaritelno.

  243. Stela Says:

    Здравейте доцент Щерев,

    бих искала да се посъветвам с Вас относно резултат от ДНК анализ. Претърпях един спонтанен аборт(задържан) в 7ма седмица преди 4 месеца и си направих това изследване. Моля да ми кажете какви са рисковете и дали е възможно спонтанния ми аборт да се е дължал на повишения риск. Ето и резултата от изследването:

    Генотип за ACE D/D се асоциира с повишен риск към спонтанни аборти. Ефектът на D/D генотипа се засилва, поради наличие на 4G алел за PAI и хомозиготно носителство на VAL34Leu (F13).

    Какво трябва да се предприеме при евентуална следваща бременност? Опасно ли е?

    Благодаря Ви предварително

  244. Paul Says:

    Здравейте д-р Щерев,

    на 27 съм и със съпругата ми (на 27 също) правим опити за бебе от 1 година, но реално през последните 6 месеца напуснах работата си и започнах собствен бизнес. Така опитите на месечна база през 2рото шестмесечие намаляха като интензитет на повторенията, но въпреки всичко гледаме около датата на овулацията да имаме действия.
    Реално стресът в момента около мен е доста голям, но се надявам да не се отразява на начинанието и качеството на произвеждане на сперма.

    Прецених, че е добре все пак преди да предприемем консултация с доктори по темата да си направя спермограма, за да видим първо материала дали е качествен пък после да търсим други причини, а и да не идем при лекар и да си стреляме на посоки. След резултатите като заключение имам обаче Olygoteratozoospermia при ТЗИ индекс 1,65 при норма на СЗО 1,6.
    Отклонението по ТЗИ не ме притеснява толкова колкото морфологичния анализ по стриктните критерии на Крюгер където има 4% нормална морфология (до колкото разбирам при 14% норма от СЗО), т.е. 96% от бойците имат отклонения във морфологията по различни критерии, като са горе долу по 25% средно по различните им там категории (като има 4% и клетки на сперматогенезата).

    Като цяло по другата информация
    въздържание: 4дни
    Не пия и не пуша
    Материал отделен в лаборатория.
    цвят: нормален
    обем: 3мл. (изглежда ми малко, но реално на ден пия не повече от 1,5 литра течности, ако имат отношение)
    рН: 7,7 (вижда ми се доста високо)
    Вискозитет: 2
    Време втечняване 30мин. (стайна температура)
    Концентрация на сперматозоиди: 14млн./мл (норма 15 млн./мл.)
    Общ брой на сперматозоидите в еякулата: 42млн. (норма 39млн./мл) – това и горното вече ме притесняват.
    Обща подвижност 52% от които 50 са с нормокинеза и 2 с хипокинеза, а 48 са с акинеза. – и това също ме притеснява.
    Броя на нормокинетичните спрематозоиди е 7млн./мл. (при норма 10) отново притеснение по това отклонение както и на общия резултат.
    Общ брой на нормокинетични сперматозоиди е 21млн. (при норма 20млн/мл)
    Аглутенация няма
    Агрегация няма
    Клетъчни елементи различни от сперматозоиди:
    Левкоцити: 20млн (при норма под 1млн.) - това май си е за притеснение също
    Епителни клетки <1 (каквото и да значи това)
    Еритроцити и др. няма
    Желатинови конгломерати няма
    Незрели клетки на сперматогенезата също няма.

    Имам няколко въпроса преди да се срещнем с доктор трябва да знам какъв първо да търсим, защото явно това не е въпрос за гинеколог?
    Същевременно при 4% правилна морфология на сперматозоидите и другите притеснения които имам във връзка с обема( 3мл ми изглежда малко), както и от другите резултати като концентрация, брой нормокинетични и наличие на левкоцити, може ли да се говори за подобряване на качеството и какво може да влияе всъщност на качеството, за да се започнат някакви превантивни мерки поне докато успеем да си запишем час за доктор?

    Благодаря ви предварително.
    Има ли шанс положението дори и да се влоши?

  245. доц. д-р Атанас Щерев Says:

    Уважаема Дани,
    Хормоналните Ви изследвания са в норма, с изключение на Prolactin, който е леко завишен и трябва да се вземе нова проба двукратно повторно при следните условия:
    3-5 ден от месечния цикъл, без жената да е имала полов контакт и без да е преуморена (без пътувания и отпочинала), между 8:00 и 10:00 сутринта, когато се поставя абокaт и след 1 час се взима кръв за Prolactin, 2 пъти през 15мин. Ако имаме данни за повишен Prolactin, тестът продължава с половин таблетка Parlodel и се взима кръв на 2ри и 4ти час след приема на таблетката. В случай, че Prolactin наистина е увеличен, се правят допълнителни изследвания. Чак тогава може да се предпишат антипролактинемични медикаменти.

  246. доц. д-р Атанас Щерев Says:

    Уважаема Величка,
    Няма как да имам готови отговори на Вашите въпроси. Ако имате желание можете да изпратите трите си имена на имейл contact@shterevhospital.com, за да извадим Вашето досие и да мога да направя консултация. Все пак, по-адекватно би било да се обадите на тел. 02 920 09 01 и да се запишете за безплатна консултация при мен. Аз преглеждам всеки понеделник и сряда.

  247. доц. д-р Атанас Щерев Says:

    Уважаема Елица,
    От приложените резултати на спермограмата се вижда, че тя има леки отклонения, които се изразяват в повишено количество кръгли клетки и намалена подвижност. В тези случаи, правим посявка от спермален материал и урина, а по-нататъшното поведение при семейството, Ви съветвам да получите от д-р Юнакова. То е свързано с доста други сведения, освен информацията от спермограмата.

  248. доц. д-р Атанас Щерев Says:

    Уважаема Михаела,
    Най-вероятно описаната от Вас картина може да се свърже с т.н. предменопаузален климактериум. Той се изразява с недостиг на естрогени (едни от женските полови хормони). Лошото е, че вече от доста години не се препоръчва заместващо лечение с естрогени поради опасност от развитие на заболяване на гръдните жлези. В този смисъл би трябвало да се явите на преглед при специалист по репродуктивна медицина за комплексна оценка на състоянието Ви и чак тогава да се назначи лечение. Опасно и неприемливо е само с писмо в блога да се назначи лечение, а Вие определено се нуждаете от такова.

  249. Анелия Кюрчева Says:

    Здравейте Др Щерев,аз също съм пациентка на вашата клиника.на 34 години съм и с мъжът ми направихме икси+имси,за жалост неуспешен опит,имахме 3 ембриончета,които спряха да се развиват на 3ия ден и не последва ембриотрансфер.Яйцеклетките след пункцията не изглеждаха много добре(или незрели,или презрели,по думите на ембриолози),наличие на високо Lh-7,14,в деня преди пункцията,бих искала много да чуя и вашето мнение?Стимулацията ми беше мерионал 75 с увеличаване и цетротид.Аз съм с тубарен проблем,всички изследвания кръвни в норма,цитонамаска,микробиология-изрядни.мъжът ми е с oligozoospermia,но след нужните терапии,на деня на пункцията даде чудесни резултати и ембриолозите изключват,това да е причината.Много бих искала да разбера,кога да направим и следващия опит.
    С уважение Анелия и Митко

  250. Мария Says:

    Уважаеми Др Щерев, азвит
    Незнам дали найстина искам да ви занимавам с моя случай или по-скоро искам да споделя през какво преминахме и да потърся някаква надежда. Със съпруга преминахме през IVF, на 3ти Октомври, имах 7 фоликула и от тях излязоха 5 яйцеклетки, само 2 бяха достатъчно развити и ги оплодиха. Имплантираха ми ембрионите на 3тия ден, единия с осем деления, а другия с 5, започна голямото чакане. На 17/10 имах кръвен тест за бременост, който не показа желания резултат (21 при норма минимум 50). Започна и кръвотечение, което не е същото като при нормално неразположение. Знам, че надеждата умира последна, а и сенадявам на чудя, но има ли някакъв шанс, колкото и малък да е да съм бременна? През април ме оперираха от извънматочна бременост, забременяла съм през фебруари, но така и не разбрах, бях неразположена всеки месец и нямах други симптоми. Този път, течението е кафеникаво и едва от вчера започна леко да червенее. МНого се надявам на половителен резултат, макар че осъзнавам как стоят нещата

  251. Камелия Петрова Says:

    Здравейте, д-р Щерев! След 3 поредни фоликулометрии и половин година неуспешни опити за забременяване бях диагностициране с Луф -синдром. Казаха ми, че единственото решение е ин-витрото. Бих искала за себе си да си направя някои допълнителни изследвания, защото не ми бяха направени никакви и ме интересува кои хормони е уместно да си изследвам (за да не пускам всички) и къде може да се търси причината, при условие че имам бебе на година и половина, с което забременя на първия месец. Благодаря Ви за отделното време.

  252. Мария Says:

    Здравейте Др Щерев имам един голям въпрос, които ме мъчи от много време и ще съм ви наистина много благодарна ако намерите време да ми отговорите. Пия Дуфастон от 5 месец (пих 3 месеца, после го спрях за 1 месец и сега го пия от 2 месеца) с цел забременяване, но има един проблем изписа ми го една докторка, която не ми направи никакви изследвания. Пия го по схема от 11 до 25 ден на цикъла а няма никакви резултати, няма налична бременост.Изчетах хиляди неща в интернет и повечето коментари са с твърдение, че Дуфастон се пие само след доказана овулация. А също ако мога да добавя, цикъла винаги ми е бил нередовен сега със приема на Дуфастон ми се регулира и ми е с продължителност 26-28 дни . В момента не съм в България и просто незнам какво да правя, да го спирам ли, мога ли да променя сама схемата например да си правя тестове за овулация и да го пия след доказана такава? Истина ли е това, че подтиска овулацията ? Ще ви бъда много благодарна ако ми отговорите, Благодаря предварително.

  253. доц. д-р Атанас Щерев Says:

    Уважаема г-жо Кюркчева,
    Колкото по-тежка и неприятна е една ситуация, от толкова повече сведения се нуждае един лекар, с цел да открие причините за неуспеха. За да мога да дам отговори на въпросите Ви, ще бъде необходимо да прегледам Вашето досие.
    Ще Ви помоля да изпратите трите имена на Вас и на партньора Ви на имейл b.tsvetkova@shterevhospital.com (на вниманието на Биляна Цветкова, Координатор Връзки с пациенти).

  254. доц. д-р Атанас Щерев Says:

    Уважаема Мария,
    Съжалявам за това, което ще Ви напиша, но в литературата има доста данни за това, че медикаментозното лечение при спонтанен аборт, много често е несполучливо. Затова защото основната причина в такива случаи е лошата генетична комбинация при един спонтанен аборт. Много често лечението е безпредметно. Да се надяваме, че кръвотечението при Вас ще спре и ще се визуализира плоден сак в матката.

  255. доц. д-р Атанас Щерев Says:

    Уважаема Михаела,
    Най-вероятно става въпрос за климактерични оплаквания. Трябва да се посъветвате с гинеколог ендокринолог за бъдещо поведение. Не е прието да се предписва лечение по интернет или по телефон.
    Смятам, че се нуждаете от изследвания и предложение за цялостно поведение при Вашето състояние.

  256. доц. д-р Атанас Щерев Says:

    Уважаеми Пол,
    Не е толкова драматично положението при Вас, колкото Ви изглежда. Ако се придържаме към спермограмата, която сте изпратил, отклоненията са в 14млн/ml сперматоозиди - 52% подвижност при 14млн не е обичайно. Кръглите клетки са 20млн и трябва да се определи дали са левкоцити или незрели форми на сперматозоиди. 4% правилна морфология по Крюгер, а не по СЗО, е значително отклонение и моят съвет е да се срещнете със специалист без продължителни размишления по тези въпроси.
    За такива разяснения, можете да посетите моя кабинет, като предварително се обадите да запазите час на Регистратура. Тел.: 02 920 09 01, консултациите са безплатни.
    Също така, можете да потърсите друг специалист по репродуктивна медицина в клиника по Ваш избор или да се обърнете към Д-р Юрий Бъчваров, андролог/уролог в Медицински комплекс „Д-р Щерев“.

  257. Димитър Тюфекчиев Says:

    Здравейте доц. щерев, обръщам се към вас след едно тежко изпитание за мен и съпругата ми през изминалото лято. След три опита инвитро в болница Надежда, с донорска яйцеклетка през май тази година съпругата ми забременя с двуплодна бременност. За наше нещастие нито ние нито в болница Надежда обърнахме достатъчно сериозно внимание на проблема на съпругата ми със сърцето. Тя е била оперирана като дете от коарктация на аортата в 3та градска. Операцията е била доста сполучлива и оттогава тя не е имала проблеми. Сега обаче вече на 47 при цялата информация в интернет, тя започна силно да се притеснява с развитието на бременността. Ембрионите се развиваха отлично, но тя се чувстваше зле и решихме да отиде в 3та градска при проф. Кътова. Преди да започнем процедурите преди 2.5 г. тя посети кардиолог в Александровска и тогава не ни спряха. Казаха и че е рисковано, но главно и казаха, че шансовете да забременее са много малки. Сега обаче проф. Кътова не и спести нищо. Всичките рискове! От този ден страховете на съпругата ми станаха кошмарни. Едва сега се включиха и кардиолозите от Надежда, които също работят в Националната Кардиология. Препоръчаха редукция. Приехме. За наше голямо нещастие редукцията не беше успешна. След това….трябваше да примем абразио. И двамата бяхме съсипани. Трудно се възстановяваме вече няколко месеца.
    Не си и помислям вече за нови опити. Просто тя няма да издържи психически сори и със стенд. За щастие е раждала от предишния си брак и има здраво и красиво момиче на 23. Поради липсата на информация през 90те, раждането и е преминало неусетно без нито едно посещение на лекар!
    Бихте ли ни посъветвали дали ориентирането ни към заместващото майчинство с надеждата за скорошна легализация е единствения начин да си имаме дете.

  258. Елена Елинова Says:

    Здравейте, д-р Щерев,
    Майка съм на почти 8 годишно дете. Първата ми бременност беше на 33год. Родих на 34. Забременях много лесно и не съм имала проблеми през нея. Със съпруга ми(36г) искаме да имаме второ дете. Но дали поради възрастта ми (вече на 41г.)имам следния проблем- два пъти забременявам -предния път бях на 38, и сега втори пътт преди месец, но с неуспех. След като установявам с тест положителен резултат, при посещението ми при акушер гинеколог и ехографски преглед се установява поява на лигавица като при бременност, но липса на плоден сак и ембрион. В резултат получавам ранен аборт, при който изчиствам всичко и не се налага кюртаж. Това ми се случва два пъти за тези години. Иначе съм в отлична форма, нямам проблеми нито с килограми(може би съм малко под нормата), нито със здравето. Има цикъл всеки месец в продължение на 7 дни. Лекарят ми каза, че на моите години е по-добре да се откажа. Въпреки това смятам, че няма какво да губя. И искам да опитам. какви изследвания ми препоръчвате да си направя. Предварително благодаря!

  259. доц. д-р Атанас Щерев Says:

    Уважаеми г-н Тюфекчиев,

    При ситуацията, която описвате и при специалистите, при които сте били ми е трудно да Ви посъветвам, за да се постигне нова бременност.
    Явно е, че заболяването на Вашата съпруга е сериозно и една бременност може да застраши нейното здраве и живот. Манипулациите за забременяване трябва да се предшестват от сериозно обсъждане между специалист по репродуктивно здраве и компетентен кардиолог, което вярвам, че сте направили.
    Що се отнася до сурогатното майчинство, то е забранено в България и трудно мога да съдействам, дори със съвет, освен ако не опитате в държави, в които това е позволено.
    Желая Ви успех!

  260. Василева Says:

    Здравейте доц. Щерев. Аз съм с прекъснати тръби заради хидросалпингс. Имам 2 опита инвитро(неуспешни). Откриха ми имунологичен проблем NK клетъчна активност, която лекарят ми подтискаше с вливания, но въпреки това стигахме само до биохимична бременност. Въпросът ми е дали трябва да премахна изцяло тръбите за да имам шанс при последващ опит или това , че са прекъснати е достатъчно, защото лекарят ми изключва всякакви други причини за неуспех освен имунология . Благодаря Ви предварително.

  261. silviq Says:

    Здравейте Д-Р ЩЕРЕВ мъжа ми си направи няколко пъти спермограма тъй като от една година правим опити за дете ето я и нея: обем на еякулата 2,0 пх 7,0 време на втечняване 30 вискозитет нормален цвят леко жълтеникав концентрация на сперматозоидите 100 общ брой на сперматозоидите в еякулата 200 обща подвижност 58 от тях подвижни 15 трептящи 43 неподвижни 55 патологични 55 патология на главичката 25 патология на шийката 15 патология на тялото и опашката 15 аглутинация микро и макро левкоцити 5-6 клетки на сперматогенезата 7-8 епителни клетки 4-5 желеподобни зърна бактерий заключение abthenozoospermia otdelno kato malak e poluchil sindrom na kushing i ima dve operacii no lekarite sa mu kazali che za razlika ot mn drugi koito sa izkarali tazi bolest toi moje da ima deca nadqvam se da mojete da mi dadete otgovor върху спермограмата всичко наред ли е и има ли някакъв проблем също така има проблем с ерекцията и пие чай от бабини зъби ще ви бъда благодарна ако ми отговорите Лек ден

  262. Таня Says:

    Здравейте,
    Бях пускала резултати от СГ на мъжа ми и бяхте ни посъветвали за инсеминация. Опитахме, но за съжаление без успех. Въпроса ми е следния. Преди инсеминацията пуснахме нова спермограма, която показа спад в морфологията от 9 на 6 %

    Основна информация Резултат Норма
    Сексуално въздържание 4 2-5 дни
    Обем на еякулата 3.0 1.5-6.00 ml
    Втечняване 35 до 60 min
    Вискозитет N 0-2 cm
    pH 8.0 7.2-8.0
    Левкоцити N 15.106 /ml
    Брой сперматозоиди/ еякулат 467 250 000 >39.106
    Брой сперматозоиди след центрофугиране непроведено -

    Подвижност на сперматозоидите
    Нормокинетични сперматозоиди /гр. a+b/ 41.2 % >32%
    a+b/ml 46 169 000 a+b/еякулат 192 507 000
    Хипокинетични сперматозоиди /гр. c/ 30.8 % -
    Акинетични сперматозоиди /гр. d/ 28.0 % -

    Тератозооспермален индекс по Kruger-Tygerberg strict criteria (TZI)
    Брой изследвани сперматозоиди 200
    С нормална морфология (N≥4) 6 %
    С абнормална морфология 94 %
    С главични дефекти 93 %
    С дефекти на средната част 30 %
    С опашни дефекти 4 %
    С цитоплазмен остатък 4 %
    TZI (N <1.6) 1.39
    Преобладаващи дефекти: пириформени, вакуолизирани главички, задебелен среден сегмент, с неправилно прикрепен среден сегмент

    *ТZI е математическо съотношение между броя на откритите дефекти и броя на дефектните сперматозоиди

    Антиспермални антитела (ASA) в семенна плазма 48.82 (-)
    (N 0.7 ng/ml), но това е всичко, което се откри при мен.

    При инсеминацията приемах 100мг. клостилбегит от 3 ден за 5 дни. Също и Естрофем.
    В резултат образувах 4 фоликула с размери над 18мм. в деня на Прегнила, като LH беше 10.34 mIU/ml, а Е2 1988.80 pg/ml

    Дали има смисъл да опитваме с инсеминации при това положение? Т.е. дали си заслужава с оглед на евентуален % успех или е най - дорбе да преминем към инвитро. И в двата случая се финансираме сами.

  263. Таня Says:

    Виждам, че част от коментара ми липсва. След резултата на Антиспермални антитела, бях описала , че при мен откриха само лека поликистоза. LH/FSH 1.6, AMH 3.26ng/ml.

    Много благодаря.

    И още едно питане, ако решим да се насочим към вас, ще се наложи ле да правим отново всички изследвания или ще вземете под внимание резултатите им?

  264. доц. д-р Атанас Щерев Says:

    Уважаема г-жо Елинова,

    Физиологично, бременностите се осъществяват с малки отклонения от нормата при жени между 18 и 30 годишна възраст. Колкото повече напредва възрастта(дори до 50 годишна възраст), бременността е възможна, но все по-рядко и с все повече усложнения.
    Така, че считам, че при Вас основният проблем е възрастта (41г.). При това положение се прави спермограма при партньора, изследване за яйчников резерв при Вас и тогава се предписва определено поведение.
    Бих Ви препоръчал да се насочите към специалист по репродуктивна медицина или да посетите нашата болница, с предварително записан час на тел. 02 920 09 01.

  265. доц. д-р Атанас Щерев Says:

    Уважаема Силвия,

    В учебниците пише, че за да разберем каква е спермограмата на един мъж трябва да има поне 6 изследвания на материала. Освен това, оплодителната способност на спермата зависи и от много други фактори:
* затлъстяване,
    * тютюнопушене,
    * алкохол,
    * кръвно налягане и други.
    Общо взето, проблемите в спермограмата на съпруга Ви не са тежки и може да се получи бременност ако при Вас самата няма проблеми.
    Бих Ви препоръчал да се обърнете към специалист по репродуктивна медицина.

  266. доц. д-р Атанас Щерев Says:

    Уважаема г-жо Василева,

    При наличие на хидросалпингс за по-нататъшно поведение е важно на колко години сте, какво е състоянието на органите в малкия таз и доколко е запазен яйчниковия резерв. При прекъснати маточни тръби, в нашата болница не премахваме хидросалпингс, особено ако жената е след 30 годишна възраст.
    По-скоро бих Ви насочил да преминете през противовъзпалително лечение, защото при наличие на хидросалпингс, при всички случаи има хронична тазова възпалителна болест. Редно е ин витро процедура да се прави след няколко-месечно противовъзпалително лечение.

  267. Хрис Says:

    Здравейте д-р Щерев!
    Преди седмица реших да си направя цветна снимка за проходимост на тръбите. За мое огромно съжаление се оказа, че и двете тръби са запушени!
    Аз съм на 41год и безкрайно съм притеснена, защото нямам деца. От провинцията съм. Имам почти всички хормонални изследвания, които те са безпроблемни слава Богу.
    Искам да Ви попитам, кой е методът за отпушване на маточни тръби, а сполучлив ли е и дава ли ми гаранция, че ще мога да забременея?!
    Бях се доверила на гинеколог, който 4ри години, не ме пращаше никъде и ме караше да пия Клостобегит…, оказа се че е било абсолютна грешка, сега… Оказа се, че трябва да го сменя, както и го направих.
    Моля Ви дайте ми съвет, какво да направя за отпушване на тръбите и към коя следваща стъпка да предприема, след резултата че и двете тръби са ми запушени!

  268. Катерина Says:

    Здравейте д-р Щерев!
    Аз съм на 25 години.На 17 години поради нежелана бременност направих аборт.2011 година ми беше направена операция понеже бременноста беше извън маточна и от тогава немога да забременея.Преди месец си направих цветна снимка. Установи се,че тръбата на левия яйчник е премахната и част от матката. Гениколожката ми ще ми изпише лекарства за възстановяване на лигавицата на матката и след два месеца ми препоръча да си направя лапароскопия с цел да се установи дали матката има някакви увреждания.
    Моля Ви дайте ми съвет какво да правя.
    Благодаря Ви предварително!

  269. доц. д-р Атанас Щерев Says:

    Уважаема Таня,
    Ще започна отговора си с последния Ви въпрос. Не е нужно да правите отново изследвания в случай, че те отговарят на състоянието Ви.
    За да дам отговор на другите Ви въпроси и да преценя дали да продължите с инсеминациите, трябва да знам на колко години сте, от колко години правите опити, имала ли сте бременност до момента, както и поредица от други данни.
    Спермограмата на съпруга Ви е с умерени отклонения, така че не съществува съществен проблем.

  270. доц. д-р Атанас Щерев Says:

    Уважаема Хрис,
    При непроходимост на маточните тръби вече много години се прилагат асистирани репродуктивни техники (ин витро процедура), а не операция. В миналото, правихме пластични операции за реканализация („отпушване“) на маточните тръби. Това може да се направи и сега, но резултатите са значително по-лоши, в сравнение с резултатите от една ин витро процедура.
    Все пак, решението как да се процедира е основно Ваше!
    Желая успех!

  271. Хрис Says:

    Уважаеми д-р Щерев, благодаря Ви за бързия отговор, но имам още едно питане, знам, че Вие сте един от светилата и много момичета и жени Ви се доверяват. Имам двустранен хидросалпинкс, свободно излят контраст в перитонеалната кухина няма. От Вашият отговор разбрах, че единствения ми шанс да забременея е инвитро процедурата, аз не се страхувам, но необходимо ли е да ми се прекъснат тръбите или премахнат, тази новина ме потресе, признавам, която след консултация от снимката ми казаха.
    Каква е гаранцията, че и при тази процедура имам шанс без тръби да забременея, а крие ли риск тяхното прекъсване и премахване.
    Моля Ви да ми отговорите и трябва да реша следващата стъпка, да запиша час при Вас!
    Благодаря Ви предварително!
    За сега няма да предприема нищо, а след вашия отговор. Чакам Вашето компетентно мнение, дали е необходимо да се премахнат или прекъснат тези тръби при инвитро процедурата или мога с тях?
    Благодаря за вниманието! Желая Ви лек ден!

  272. Николай Says:

    Здравейте, д-р Щерев,
    Спермата ми в последно време е като желе . Много е гъста не е както преди в обикновено течно състояние. По някой път е нормална и си е течна, но вътре в нея има желирани топчета или под друга форма пак желирани неща няколко 3,4 ? Сгъстяване на спермата ли е или навлизам в някаква фаза на съзряване или не достатъчно празнене или пък повече вода съм чел че трябва да се пие, но аз пия достатъчно вода … Благодаря ви предварително - 18 годишен съм и не съм правил секс.

  273. Георги Says:

    Здравейте, д-р Щерев,
    Спермата ми в последно време е като желе . Много е гъста не е както преди в обикновено течно състояние. По някой път е нормална и си е течна, но вътре в нея има желирани топчета или под друга форма пак желирани неща няколко 3,4 ? Сгъстяване на спермата ли е или навлизам в някаква фаза на съзряване или не достатъчно празнене или пък повече вода съм чел че трябва да се пие, но аз пия достатъчно вода … Благодаря ви предварително - 18 годишен съм и не съм правил секс.

  274. Маргарита Димитрован Says:

    Здравейте д-р Щерев!
    Аз съм на 30 години,от година с приятелят ми правим опити за забременяване,но неуспешно!Януари месец ми правиха пробно абразио за отстраняване на ендометриален полип.Сега ми поставиха диагноза-аденомиоза с ултразвук.Препоръчват ми поне 3 месечно лечение с Лукран депо!
    Въпросът ми е,достатъчни ли са само ехаграфските прегледи,или трябва да направя и други,и правилно ли би било лечението с Лукрин?
    Благодаря предварително!

  275. деси Says:

    Здравеите д-р Щерев правени са ми три стимулирани инсеминации в тутракан но никоя не доведе до успех спермограмата е добра и при мен всичко е наред искам да пробвам ин витро на естествен цикал колко ще ми струва това в русе.благодаря предварително

  276. Марияна Says:

    Здравейте доц.Щерев бих желала да ви попитам какво означава това след трансфер на три ембриона на 6 ден след това имам новообразували се фоликиули в яйчниците

  277. р.я Says:

    Моля ви за съвет д-р Щерев..притеснява ни аглутинацията и Ph…какви лекарства могат да се приемат за да влезнат в норма показателите..предварително благодаря

    Въздържание 5 дни
    обем 4мл
    Ph 9
    време на втечняване 30 мин

    концентрация на сперматозоиди в 1 мл 53 млн
    обща концентрация в количество еякулат 212 млн

    подвижност
    мн.добра А 50%
    Слабоподвижни В 30%
    Неподвижни С 20%

    Виталност на сперматозоидите 80%

    Левкоцити на поле 4-5 лев.
    кристали единични
    аглутинация 20%

    морфология
    нормални 60%
    с отклонения 40%

  278. viktoriq Says:

    Zdraveite gospodin Shterev vaprosa mi e sledniq pravime opiti s moq muj ot 5 godini da si napravim bebe v kraina smetka vidqhme 4e ne stava i tragnahme po isledvaniq.Kogato muja mi si napravi spermogramata ne e bil v erekciq kogato e iskaral spermata ne znam dali e ot zna4enie za tova go pi6a.Rezultatite sa mu lo6i zaklu4enieto e ASTHENITERATOZOOSPERMIA kogato zanesohme spermogramata na ginekologa toi kaza samo invitro 6te ni pomogne ima li nqkakuv 6ans s medikamenti i s le4enie da mu se podobrat rezultatite.Spermotozoidi s normalna morfologiq 3 % ,spermotozoidi s normokineza 9 % …Blagodarq vi predvaritelno s uvajenie semeistvo Georgievi

  279. доц. д-р Атанас Щерев Says:

    Уважаема Маргарита,
    При ендометриоза и когато сте на 30 годишна възраст, може би, е правилно поне 3 месечно лечение с аналог на гонадолиберин. Дали са необходими други изследвания, ми е трудно да кажа при наличие само на тези данни.

  280. доц. д-р Атанас Щерев Says:

    Уважаеми Георги и Николай,
    Спермата, по принцип, е като желе и тя става течна след около 30мин.
    Наблюдавайте този процес. Мисля, че нямате никакъв проблем и че се притеснявате излишно.
    На Вашата възраст е препоръчително да се запознаете с предпазването от полово-предавани инфекции.

  281. доц. д-р Атанас Щерев Says:

    Уважаема Хрис,
    При Вас основен проблем не е запушването на маточните тръби, а Вашите години (41г.), на които вероятността за бременност е малка. Преди всичко е важно да се изследва яйчников резерв. Ситуацията с маточните тръби не е от голямо значение.

  282. доц. д-р Атанас Щерев Says:

    Уважаеми сем. Георгиеви,
    Моето мнение е, че трябва да се насочите към специализирана клиника и да се направят изследвания и на двамата. При резултатите, които описвате във връзка със спермограмата, би могло да се действа с някой от методите на ин витро оплождането, но затова са необходими предварителни изследвания и на двамата партньори. Прикачвам линк с подробна информация за процедурата в нашата болница: http://shterevhospital.com/invitro/какво-ви-предстои/ин-витроикси-процедура/

  283. доц. д-р Атанас Щерев Says:

    Уважаема Радина,
    Спермограмата, която цитирате е нормална и не се налага да се приемат медикаменти от партньора. Отделен въпрос е, че при лечение на стерилитет и евентуални проблеми, се предпочита да се направят няколко спермограми.

  284. доц. д-р Атанас Щерев Says:

    Уважаема Марияна,
    Трудно мога да отговоря на въпроса Ви, защото не го разбирам.
    Имате ембриотрансфер на 3 ембриона и 6 дни след това, имате новообразували се фоликули?
    Това е трудно да се коментира - трябва да се изчака резултат от ембриотрансфера.

  285. доц. д-р Атанас Щерев Says:

    Уважаема Деси,
    За да направите ин витро процедура на естествен цикъл, трябва да има основание за това.
    А що се отнася до цената, препоръчвам Ви да се свържете с Медицински център “Д-р Щерев”, гр. Русе (http://invitrorusse.com/bg/main/contacts) или проверете в ценоразписа на техния уебсайт (http://invitrorusse.com/bg/main/prices).

  286. Радостина Says:

    Здравейте доц.Щерев.Имам 4 неуспешни опита,като 1-ви отрицателен,2-ри не стигане до ембриотрансфер,3-ти положителен но с много ниска стойност 7,77,4-ти опит положителен като на 23.10.2014г беше трансфер на 5-ти ден с три ембриона,06.11.2014г-тест с ЧХГ-156,14.11.2014г-ЧХГ-907 5г.с и 2 дена.За съжаление прокървих на 16.11.2014г след което последва преглед и док ми каза,че плодният сак бил много ниско и едва ли ще чуем сърдечен ритъм.На 18.11.2014г вече кървенето беше обилно и последвано със съсиреци,съответно се обадих отново на док. и ми каза да спирам всички лекарстава и да си пусна отново тест,който показа ЧХГ-137.Въпросът ми е каква е причината да не го задържа и нормално ли ЧХГ-то да е толкова след загубата.Благодаря предварително за отговора и прочетох,че ако имате трите имена може да погледнете досието-Радостина Пламенова Петрова-32г.

  287. Илина Says:

    Здравейте д-р Щерев
    От 3 г. със съпруга ми правим опит за забременяване.След иследване от моя страна ми поставиха диагноза Хашимото , след което започнах дълго лечение защото предположих че проблема идва от там.Но след като минаха 2 г. и установихме че всичко е наред при мен изследвахме и съпруга ми .
    Оказа се с 1% морфология и 23 % нормокинетични,становище олигоастенотератозооспермия.От там му пуснах хоронални изследвания и съответно се оказа и той с диагноза Хашимото.Продължихме с лечение на щитовидната жлеза и започнах да му давам много витамини.Направихме нова спермограма след 7 мес. и е отново с 1% морфология , 19 % нормокинетични , но с повишено количество сперматозоиди и диагноза - астенотератозооспермия. Мислим вече да се насочим към асистирана репродукция ,тъй като засега с тези показатели нормално забременяване не вярвам да постигнем.Видях , че в клиниката ви има уролог , с който мисля да се срещнем за да ни даде някакви насоки.Какво бихте ни посъветвали за да не се въртим в този омъгьосан кръг и времето да минава така бързо , защото вече съм на 29 г. а когато започнахме всичко бях доста по млада.

    Благодаря предварително

  288. Даниела Says:

    От 6години пия ривотрил пречи ли на възпроизводството на яйцеклетки,изобщо има ли нормална овулация на 40 години съм.Дайте ми съвет какво да направя имам 2 деца и искам още едно.

  289. пенка Says:

    Здравейте д-р Щерев аз съм с нередовен цикъл и преди 1година предизвиках уволация и забременях с близнаци който родих в 25 г.с.и не уцеляха защото болницата ни няма ковиози.отново цикалът ми стана нередовен идваше ми по често (12-13)дена и ми варви много обилно и правиха ми кюретаж 7ден от цикала защото беше обелен със съсиреци оказа се хормонален дисбаланс.правих всички хормони но те бяха в норми.сега имам киста от която вече месец не ми идва.незнам вече какво да правя.искам пак да имам деца а немога с този нередовен цикъл

  290. съхранение на стволови клетки Says:

    Интересува ме има ли смисъл от съхраняването на стволови клетки при раждане и на практика колко пъти те биха спасили живота ня пациентите ви, ако всеки от тях ги имаше? У нас праили се трансплантация нан стволови клетки? И изобщо популярно ли е лечението с тях? Предстои ми раждане и искам да съм добре информирана преди да взема крайно решение, защото цената за замразяване не е никак ниска.

  291. емел Says:

    здр-те доц.Щерев
    имам нужда от съвет от две години се опитвам да забременея направих си изследванията вси4ко е наред последно направих цветна снимка и там тръбите са проходими последно казаха повишено тсх но и тя влезе в релси сега ми написаха клостилбегит от 5 до 9 ден на цикъла дали това ще ми помогне или вие ми препоръ4вате нещо друго?

  292. доц. д-р Атанас Щерев Says:

    Уважаема Радостина,
    Започвайки отзад напред, в нашата информационна база данни няма информация за това лице. Може би сте записана под друго име. Ако сте наш пациент и имате досие в болницата, свържете се с Биляна Цветкова (Координатор Връзки с пациентите), тел. 0895 532 808.
    Що се отнася до неуспешните трансфери, възможностите и причините са толкова много, че само в личен контакт с лекар, може да се отговори на въпросите Ви.
    Ако искате, можете да се запишете за безплатна консултация при мен на тел. 02/920 09 01 или при Биляна Цветкова.

  293. доц. д-р Атанас Щерев Says:

    Уважаема Илина,
    С помощта на репродуктивната медицина се решават много проблеми на двойки, които не могат да осъществят бременност и това, по мое мнение, трябва да става преди навършване на 30 години при жената.
    Напредналата репродуктивна възраст (след 30г.) е свързана с доста повече проблеми и по-ниска успеваемост.
    Моят съвет е да се насочите към клиника за репродуктивно здраве и да следвате утвърдените протоколи за изследване и лечение, а не изолирани изследвания или изследвания, които след месеци/години Ви изненадват.

  294. доц. д-р Атанас Щерев Says:

    Уважаема Даниела,
    Ривотрилът е от групата на бензодиазепините и може да се употребява при бременност, в случай на показание за това.
    По начало всички лекарства, които не са строго показани за дадено заболяване, е неуместно да се прилагат при желание или наличие на бременност.
    На 40 годишна възраст, независимо, че има нормална овулация, постепенно възможностите за забременяване намаляват, а се увеличава честотата на спонтанните аборти. Затова, моят съвет е да се насочите към специалист по репродуктивна медицина, за да се обсъди каква е причината да приемате Ривотрил, има ли проблем със забременяването (освен нормалната овулация) и прочие.

  295. доц. д-р Атанас Щерев Says:

    Уважаема Пенка,
    Трябва да съобщите някои данни - на колко години сте, от колко години не се пазите от бременност, нормална ли е спермограмата на съпруга и в кой град живеете, за да мога да Ви насоча къде да се изследвате/лекувате във връзка с нередовния цикъл и бъдещо забременяване.

  296. доц. д-р Атанас Щерев Says:

    Смисълът на съхранение на стволови клетки при раждане е ако един ден този индивид, новороденото дете (в млада възраст - детска/юношество), се разболее от неопластично заболяване на кръвта, то при наличие на запазени стволови клетки, лечението е много по-предвидимо и по-бързо провеждано.
    При съхранение на хемопоетични стволови клетки, за щастие, не е особено честа практиката за използването им. За трансплантацията на стволови клетки, един от проблемите е набавянето/наличието им, което се преодолява с такова съхранение. Но цялостното лечение и трансплантацията е друг проблем, който, в повечето случаи, се прави в чужбина, при необходимост.
    Замразяването на стволови клетки на плода е един вид застраховка, за която решение взима семейството на новороденото дете.

  297. доц. д-р Атанас Щерев Says:

    Уважаема Емел,
    Когато направим изследване при брачната двойка и всички изследвания са добри, не казваме, че всичко е наред, а казваме, че има стерилитет с неизяснени причини. При тази ситуация забременяват, процентно, най-малко жени. Затова Ви съветвам да се обърнете към център по репродуктивна медицина, за да се решат Вашите проблеми, докато сте още млада.

  298. Диана Says:

    Здравеѝте доц.Щерев
    Бихте ли ми казали достатъчни ли са 3 или 4 месеца пазене след лапароскопска операция на миома за забременяване.Знам че се препоръчват 6 месеца обикновенно, но при забременчване на 3 месец след операцията, в 3 месец бебето не тежи много,а дотогава ще бъдат 6 месеца от операцията.И си мисля че не е толкова рисковано или пропускам нещо? Предварително благодаря.

  299. angelina Says:

    Здравеѝте доц.Щерев iskam da popoitam kakvo bihte ni preporicali za miski sterilitet kade mojem da potirsim pomost

  300. Елиза Says:

    Здравейте, доц. Щерев,
    На 41г. съм, с редовен цикъл по 7 дни, във връзка с опитите ми за втора бременност, реших да си направя тест за хормони. Стойностите са добри, с изключение на пролактина:

    Prolactin 30,82 ng/ml М 4,04-15,2; Ж 4,79-23,3
    (За съжаление го изследвах с другите хормони в следобеден час след работа, а както разбрах по-добре било рано сутрин на гладно)

    Тъй като два пъти се случва за забременея, но бременността прекъсва в много ранен етап с много силен цикъл, възможно ли е причината да е в пролактина? Трябва ли да пия медикаменти при тези стойности, за го понижа? И дали тестът за Антимюлеров хормон е толкова важен в моя случай?

    Предварително благодаря за отговора Ви, както и за уважението, с което подхождате към всеки от нас!!!

  301. sem Georgievi Says:

    Zdraveite docent Shterev az sum pacientka na vashta klinika i ni ostava o6te edna spermograma vreme za da podadem dokumenti za in vitro po durjaven put vaprosa mi e mnogo razli4ni hora mi kazvat razli4ni ceni za in vitroto ako re6a da si go platim kolko 6te ni izleze gore/dolo i ako e durjavno i is4akame proslovutite meseci ili godina kolko 6te struva ,da razbera ima li smisal da 4akame ili da pla6tame i da deistvame …razgledah va6ta lista no ne razbrah ako moje da mi napi6ete napravo 6te sum vi blagodarna

  302. Люба Says:

    Здравейте доц. Щерев,

    Предстои ми ИКСИ поради много тежък мъжки фактор (аз съм здрава). Прочетох статия, в която английски лекар казва, че успеваемостта в болницата му се е увеличила, след като започнали да практикуват ембрио трансфер на 5-и вместо на 3-и ден, понеже ембрионът може да изглежда обещаващо до 3-ия ден, но генетично да не е добър и това да се види до 5-ия ден. Какво е Вашето мнение? Благодаря Ви предварително!

  303. Ели Says:

    Здравейте д-р Щерев,

    От 7 месец се опитвам да забременея, от 5 месец си измервам базалната температура и според нея лутеалната ми фаза е 10 дена. Ходих на изследвания, които се правят на 3 ден от цикъла и всичко е в норма. Показах измерванията на базалната ми температурата на доктора при който ходя, но той не говори че може да има проблем с лутеалната фаза. Може ли да ми кажете дали трябва да си правя изследвания за дефект на лутеалната фаза и какви са те?

    Благодаря

  304. Даниела Says:

    Здравейте д-р Щерев,
    След два спонтанни аборта (кухо яйце) в 6 и 8 г.с. направихме следните изследвания:Фактор V Leiden (R506Q), Протромбин (20210 G>A), PAI (4G/5G), MTHFR (677 C >T), TSH, TAT, MAT, антифосфолипидни антитела, диагностична хистероскопия, както и кариотип на мен и съпруга ми. От направените изследвания всичко е в норма и не се открива проблем. Аз съм на 29 г. Въпросът ми е бихте ли препоръчали още изследвания преди следваща бременност или по време на евентуална такава и какви? Ще съм много благодарна за съвет и насока!

  305. viktoriq Says:

    Zdraveite Docent Shterev predi okolo 2 dni bqh pri vas za konsultaciq.Stava vupros za moite rezultati papanikolau 3 a grupa.vsi4ko v isledvaniqta mi be6e otricatelno i vie me pratihte v genika za zastrahovane pak da si napravq isledvaniqta i ako sa otricatelni da si vzeme vaksinite za HPV az dnes bqh vuv genika i me varnaha ot tam za6toto ne mojelo da mi vzemat kruv za tova isledvane ne trqbvalo da se vzima kruv a sus proba ot matkata prosto ne moga da razbera kak taka me pratihte da mi vzemat krav za tova isledvane i v kraina smetka mi obqsniha v genika 4e sa mi napravili HPV skrining i e bilo otricatelno i mqmalo smisal da si pravq genotipirane i da si kupuvam vaksinite 6te se suglasite li ili ne …

  306. Djaniela Says:

    Здравейте д-р Щерев,

    От няколко месеца имам проблем с менструалният цикъп - всъщност нямам цикъл от 3 месеца. Явих се 2 пъти на гинеколог и двата пъти казаха, че всико е наред с органите - яйчници, матка. Преди няколко месеца вдигнах кръвна захар и бях подложена на много голям стрес - Възможно ли е да ет това? Сега захарта ми е добре, като внимавам какво ям.

    Гинеколожката ми каза, че дори и всичко да е наред с органите трябва да предизвикаме цикълът, защото не е било добре за матката. Изписа ми Оргаметрил - 3 пъти на ден - 5 Дена и после ми каза да изчакам да имам цикъл. След което каза да продължа да пия 3 месеца Дуфастон по схема.

    Въпросът ми е - Има ли значение как се приема Оргаметрилът - на гладно или не?

    Освен това си направих изследвания на Пролактин и Естрадиол. Пролактинът е в норми, Естрадиолът е на горната граница. Според вас какво друго може да предизвика тези нарушения в МЦ?

    Благодаря Ви много!

    Поздрави,

  307. доц. д-р Атанас Щерев Says:

    Уважаема Диана,
    След лапароскопска операция поради миома се изчаква най-малко 6 месеца от операцията до забременяване. При това, зависи на колко години сте и къде са били отстранените миоми – интрамурални, субсерозни и други.

  308. доц. д-р Атанас Щерев Says:

    Уважаема Ангелина,
    В нашата болница се занимаваме с мъжки стерилитет и при нас можете да посетите едни от най-добрите специалисти в тази насока.
    Препоръчвам да си запишете час за д-р Юрий Бъчваров, андролог/уролог, на тел.: 02 920 09 01.

  309. доц. д-р Атанас Щерев Says:

    Уважаема Елиза,
    При спонтанни аборти, както разбирам, а и повишен Prolactin, трябва да се изследва Prolactin при определени условия: без да са приемани лекарства най-малко един месец и на 3ти до 5ти ден от месечния цикъл, пациентката идва в болницата между 8:00 - 10:00ч. сутринта на гладно, без да е пътувала и без да е имала полов контакт предишната вечер/нощ. Поставя се абокат и след около един час се взима кръв два пъти през 15мин., за изследване на Prolactin.
    След това се приема 1 таблетка Парлодел (или Бромокриптин) от 2,5мг и на втория и четвъртия час отново се взима кръв за измерване на стойностите на Prolactin.
    Желая Ви успех!

  310. доц. д-р Атанас Щерев Says:

    Уважаеми сем. Георгиеви,
    Зависи на колко години сте – ако сте под 30 години, то тогава можете спокойно да изчакате одобрение от Фонда, след което не се доплаща нищо за процедурата. Ако обаче сте над 35-40 годишна възраст, Ви препоръчвам да действате веднага. Нашата клиника разполага с Координатор Фонд Асистирана Репродукция, който ще Ви съдейства с попълване и подаване на документите.
    Не бих могъл да Ви дам точна цена на процедурата, защото тя се формира от медикаментите за стимулация + самата процедура. Приблизителната цена е 5000,00 – 5500,00лв.
    Ако имате нужда да получите повече информация за услугите в нашата болница, можете да се свържете с Биляна Цветкова, Координатор Връзки с пациенти, тел. : 0895 532 808.

  311. доц. д-р Атанас Щерев Says:

    Уважаема Люба,
    В Медицински комплекс „Д-р Щерев“ се прави почти всичко, което се прави в една добра европейска болница. Така, че това, което е писал английския лекар не е изненада. Правилно сте разбрали, че когато ембрионът се развива добре, то по-голям шанс за бременност има ако ембриона бъде трансфериран на 5-ти ден, вместо на 3-ти ден. Ако обаче ембрионите не се развиват както очакваме, то е добре да се трансферират на 2ри-3ти ден и така шанса за бременност е по-голям, отколкото, ако лошо развиващи се ембриони се оставят за трансфер на 5–ти ден.
    Желая Ви успех!

  312. доц. д-р Атанас Щерев Says:

    Уважаема Ели,
    Много е важно на колко сте години, защото при 20-25 годишна възраст, поведението е едно, а след 35 годишна възраст поведението е съвсем друго.
    Ако сте на 20 години, не е проблем и имате време да мерите базална температура, да обсъждате лутеална фаза и да изчаквате бременност.
Ако обаче сте на 38-40 години и повече, то тогава това поведение е несериозно.
    Със сигурност, бих Ви препоръчал да се обърнете към специалист по репродуктивно здраве, който да Ви назначи изследвания и да Ви насочи какви стъпки да предприемете.

  313. доц. д-р Атанас Щерев Says:

    Уважаема Даниела,
    След два спонтанни аборта, обикновено говорим за хабитуални/привични аборти. Правят се изследванията, които сте изброила.
    Възможно е да се направят и други изследвания, като разширена спермограма на партньора, с морфология по Крюгер и в нашата болница бихме препоръчали консултация с доц. Димова – генетик. Много е важна и преценката на състоянието на матката и маточната лигавица. Затова, моята препоръка е да се доверите на специалист по репродуктивна медицина за съвети преди евентуална нова бременност.
    Трябва да се има предвид, че в такива ситуации много често не можем да открием причината и изследванията в тази посока не са с достатъчна информативна стойност. Но все пак, трябва с изследвания да се опитаме да преодолеем един такъв проблем.

  314. доц. д-р Атанас Щерев Says:

    Уважаема Виктория,
    Поемам цялата вина затова, че нещата не са се получили както трябва, но накратко смятам, че трябва да се направи следното: да се вземе материал в наш кабинет от шийката на матката за генотипизиране, да се направи HPV скрининг сега и при отрицателен резултат да си направите ваксината, както сме говорили. Понеделник, 08.12, между 10:00 и 12:00ч, можете да дойдете при мен за тази цел, без да се налага да чакате.
    Моля, само да се обадите на Биляна Цветкова (+359 895 532 808), за да потвърдите Вашето идване.

  315. Мирена Says:

    Здравейте, доц.Щерев,

    На 36 год. съм, 2013та февруари ми махнаха полип и от април месец започнах за първи път опити за забременяване - от което юли месец теста бе положителен :) в 11г.с. на първи ехографски преглед открити два мъртви плода в един сак, това което разбрах единствено поради дихателни проблеми понеже не бях в България и не разбрах всичко идеално като терминология. Последва изчистване с хапчета без кюретаж. След това имах пауза поради разстояние с партньора от близо 8месеца, и от май 2014та започнахме с опитите отново. Досега няма резултат. Единствено което ме притеснява вече са годите ми, януари започвам 37. От 10 дена започнах да си правя прегледи за проверка на състоянието ми. Резултатите които имам до момента са:

    цитонна маска 1ва група;

    щитовидна жлеза на 3ти ден от цикъл:

    СУЕ ( ESR ) 17 mm/h;
    TSH ( Тиреотропен Хормон ) 3.780 mIU/l ;
    Prolactin ( Пролактин ) 544.90mIU/ ;
    LH ( Лутеинизиращ Хормон ) 5.05 IU/l;
    FSH ( Фуликул Стим. Хормон ) 4.81 IU/l;
    Estradiol (Естрадиол) 325.40 pmol/l ;

    Проверката проходимост на тръбите всичко е наред.

    Направихме и спермограма на партньора обикновена с морфология на Крюгер- тук резултатите са лоши - нормален брой и структура, но с подвижност 10% но докторът каза че засега това не е диагноза и трябва поне още една след 20 дена.

    Все още не съм се консултирала за резултатите от щитовидната жлеза - каквото мислите за тях.

    И на база тези изследвания можете ли да дадете някакво мнение.

    Благодаря

  316. Stella Says:

    Здравейте д-р Щерев,

    бих искала да се посъветвам с Вас относно резултат от ДНК анализ. Претърпях един спонтанен аборт(задържан) в 7ма седмица преди 4 месеца и си направих това изследване. Моля да ми кажете какви са рисковете и дали е възможно спонтанния ми аборт да се е дължал на повишения риск. Ето и резултата от изследването:

    Генотип за ACE D/D се асоциира с повишен риск към спонтанни аборти. Ефектът на D/D генотипа се засилва, поради наличие на 4G алел за PAI и хомозиготно носителство на VAL34Leu (F13).

    Какво трябва да се предприеме при евентуална следваща бременност? Опасно ли е?

    Благодаря Ви предварително

  317. Марияна Says:

    Здравейте доц.Щерев бих желала да ви попитам след положителен кръвен тест на 21ден след трансфер положителен уринарен тест на 25 ден получих леко кафеникаво зацапване само когато ходя до тоалетна по малка нужда това притеснително ли е ?

  318. Иванка Says:

    Здравейте, доц. Щерев,
    Направихме спермограма на съпруга ми във Вашата клиника.
    Моля да ни помогнете относно разчитането на резултатите и да ни дадете съвет относно понататъшни действия и евентуално лечение. Благодарим!

    Дни въздържание /Abstinence in days/ : 4 (3 - 5)
    Консумация на алкохол /alcohol consumption/ : Не
    Лечение с антибиотици, антиалергени /Antibiotic, antiallergenic treatment/ : Не
    Материалът е получен чрез /Material is obtained by/ : мастурбация
    Материалът е /Material is:/ : даден на място
    Време на втечняване в лабор.условия: 10 минути (до 60 min.) /Liquefaction time in laboratory conditions
    цвят /Color/ : слонова кост
    обем /volume/ : 6 (2.0 - 6.0мл)
    рН: 7.2 - 7.8 (7.2 - 7.8)
    вискозитет /viscosity/ : 0 (0,1,2,3),
    мирис /smell/ : нормален
    Желатинови конгломерати /prostatic bodies/ : Не
    Аглутинати /Agglutinations/ : Не
    Бактерии /Bacteria/ : ДА
    Кръгли клетки /Round cells/ : 3 - 5 (<5 млн/мл)
    Обща концентрация на сперматозоиди/1 мл /Total sperm count/1 ml/ : 31.3 (20.10 6 /ml) Нормокинетични сперматозоиди (А+B) /normokinetic sperm cells/ : 47.8 %(≥ 50%)
    A. с бързи линеарни постъпателни движения (ЛПД) 32.7 %
    B. с бавни ЛПД 15.1 %
    Хипокинетични /hypokinetic/ : 16.5 %
    акинетични /akinetic/ : 35.7 %
    концентрация нормокинетични сперм. (A+B) /1 мл /normokinetic sperm cells concentration/ : 14.96 (10.10 6 /ml)
    Обща концентрация на нормокинетични сперм.: 89.76 (20.10 6 /ml) в обема /Total concentration of normokinetic sperm in the volume/
    Заключение /Conclusion and recommendation/ : Asthenozoospermia

  319. Янкова Says:

    Здравейте д-р Щерев.На 31г. съм.От 8г. правиме опити за забременяване.Преди 4м. правих цветна снимка.Месец октомври цикълът ми дойде нормално на 2 и продължи до 7.Месец ноември обаче на 1ви се почна с зацапване та така до 7.На 7ми ми дойде нормално до 11. От 11 се почна пак едно зацапване та до 20.Аз се притесних че нещо се случва и на 16 отидох на генеколог.Доктора ми каза че вероятно е станал спонтанен аборт/ЧХГ ми беше 52.9/ Ще чакаме да се изчистя сама.Каза след 10 дни да пусна ново ЧХГ .Аз обаче го пуснах на 3декември и беше 230.Отидох на преглед на 4ти ,пак нищо,не се виждало нищо в матката и в яйчниците-остават търбите.Съмнява се за извънматочна бременност.Иска да ме оперира ама не лапаоскопия а операция/защото съм била пълна/Но каза да почакаме още малко.Аз след 2 дни пак си пуснах ЧХГ и беше 270.5.и от тогава чакам и не знам какво да правя.Нямам болки не ми е лошо.Ако все пак миналия месец съм направила спонтанен аборт защо това ЧХГ не пада а се покачва?Какво да правя до кога да чакам?

  320. Даниела Младенова Says:

    Здравейте, уважаеми д-р Щерев!
    Имам три неуспешни инсеминации във Вашата клиника като последната беше стимулирана. В деня на първата инсеминация се оказа, че не е направена спермограма на мъжа ми и д-р Юнакова каза, че ще бъде на късмет. При следващите две процедури ни казаха, че не е необходимо да правим, тъй като микробиолозите в клиниката са одобрили материала. След последната процедура направихме спермограма в друга клиника и се оказа, че мъжкият фактор е причината за нашия неуспех, тъй като резултатите са лоши. Бих искала да Ви попитам допустимо ли е да се правят такива пропуски и как оценявате тази грешка? Загубих около една година в опити и се подложих на стимулация и различни терапии напълно безсмислено. Прекланям се пред делото и авторитетът Ви, но мисля, че трябва да се обръща внимание на всеки детайл и на всеки пациент.

  321. Мира Says:

    Здравейте, уважаеми д-р Щерев!
    Желая да даря яйцеклетки във Вашата клиника. Моля за някакви координати за връзка, с компетентен специалист, за да ми бъде разяснена цялата процедура. Имам 2 деца и съм на 27 г.
    Благодаря Ви предварително!

  322. лина Says:

    здравейте доц.Щерев,
    аз съм с диагноза диабед тип 2 и от около година приемам първо Сиофор 850,а след това до днес медфогама.Въпросът ми е следния-решили сме да си имаме бебе и поради тази причина искам да зная дали трябва да спра тези лекарства,за които съм чела че вредят на плода или да продължа да си ги пия до момента в които разбера че съм бременна.

  323. Marina Says:

    Zdraveite Doc.Shterev imam problem koito si e ot 1 godina sled abort poluchih nqkva infekciq sas strshni bolki olu nisko i 1 godina taq bolka neotminava nito ot antibiotici nito nishto cukala mi namalq ot 4 na 2 dni no sega mi se sluchi drugo zakasnq mi s 12 dni a dosega nemi zakasnqvashe i i misleh che sam bremenna no doktorite kazvat che nesam a karvq po malko 7 dni veche imashe i malko sasireci opasqvam se da nesam bila bremenna i da sam napravila spontanen abort i nz kvo da napravq boli me nisko dolu i nz kakvo mi stava pritesnqvamse mnogo ot tiq bolki veche

  324. Габриела Says:

    Здравейте д-р Щерев!
    От около година правим опити за забременяване но без резултат.Аз съм на 28г.а партньорът ми е на 30г. Моите иследвания са в норма, сега направихме спермограма на партньора ми във вашата клиника и сме много притеснени от диагнозата а тя е Asthenzoospermia. Моля ви за коментар относно резултатите от спермограмата. Възможно ли е след лечение забременяване по естествен път.
    Показателите и са:
    Дни въздържание - 4 Консумация алкохол - не
    Лечение с антибиотици -Не
    Материалът е получен чрез - мастурбация
    Материалът е - даден на място
    Време на втечняване - 15мин
    Цвят - слонова кост , Обем 2
    pH: 7.2- 7.8
    Мирис - нормален
    Желатинови конгломерати - Не
    Аглутинати - Не
    Кръгли клетки- 3-5
    Обща концентрация на смерматозоиди 54(20.10\ml)
    Нормокинетични сперматозоиди(А+В 36.9%
    А. с бързи линеарнипостъпателни движения - 25.2%
    В. с бавниЛПД - 11.7%
    Хипокинетични- 13.3% Акинетични 49.8%
    Концентрация на нормокинетични сперматозоиди ( А+ В;\1ml) 19.9%
    Обща концентрация на нормокинетични сперматозоиди 39.8% в обема

    Имаме записан час при д-р Бъчваров за разчитане на резултатите но е след Нова година а до тогава ще сме ужасно притеснени. Само да допълня че правихме и микробиологични иследвания и при тях няма притеснителни резултати
    Благодаря предварително

  325. Марина Says:

    Здравейте, уважаеми д-р Щерев!

    Пациентка на Вашата клиника съм и съм бременна в 17-та г.с. В момента съм с възпаление на вътрешното ухо, намалена чуваемост, ларингеална кашлица от 7 дни. Откриха ми причинителя Стафилококус - Ауреус. В УНГ ми предписаха Аугментин и Кавинтон. Въпроса ми е какви рискове крият или не крият тези препарати за бебчо. Благодаря Ви предварително.

  326. raina Says:

    zdr doktore blagodarim vi predvaritelno za otdelenoto vreme ot 4 godini sam jenena a ot 1 godina sme na le4enie moite isledvanq sa LH 16.1 FSH 6.9 PROLAKTIN 368 ESTRADIOL 153.3 INSULIN 13.4 tova sa kravnite mi isledvanq molq vi kajete mi dali problemat e golqm

  327. raina Says:

    eto i isledvanqta na maja mi ot spermograma periot na vazdarjanie 3 dni obem na eqkulata 3,0 ph 7,7 viskozitet silno povi6en vreme na vte4nqvane 40 min temperatura 37 gradusa cvqt N koncentraciq na spermatozoidite \mln\ml\ 9 ob6t broi naspermatozoidi v eqkulata\mln\27 ob6ta podvijnost na spermatozoidite 50% ot tqh aktivno podvijni \SPND\ 25 PODVIJNI 15 treptq6ti na mqsto 10 nepodvijni 50 patologi4ni spermatozoidi\%\ \ po C30-1999 g \ 70% ot tqh patologiq na glavi4kata 40 patologiq na 6iikata 15 patologiq na tqloto i opa6kata 15 aglytinaciq ne levkociti 4 kletki za spermatogenezata 1-2 epitelni kletki 1-2godnost za kriokonservaciq ne sredstva za nasloqvane IVF - шеdikш koncentraciq na spermatozoidite \mln\ml\ 3 spermatozoidi s hiper aktivaciq 80% zaklu4enie OEDOZOOSPERMA

  328. доц. д-р Атанас Щерев Says:

    Уважаема Мирена,
    Общо взето, резултатите са добри. С изключение на спермограмата.
    Най-вероятно няма проблем с щитовидната жлеза.
    Насочете се към специалист по репродуктивна медицина, защото годините минават бързо и подходящото лечение преди 40 годишна възраст е по-плодотворно.

  329. доц. д-р Атанас Щерев Says:

    Уважаема Стела,
    Това изследване е една от многото възможности за спонтанен аборт. Преди да предприемете следваща бременност, трябва да се изследват всички известни възможни причини за спонтанен аборт.
    Това може да се установи и да предприемете нов опит.

  330. доц. д-р Атанас Щерев Says:

    Уважаема Марияна,
    Надявам се ЧХГ резултатът да се покачва и това кафеникаво зацапване да спре. Хубаво е да се обърнете към лекуващия лекар, за да прецени развитието на бременността и евентуално за опасността от възходяща инфекция.

  331. доц. д-р Атанас Щерев Says:

    Уважаема Иванка,
    Не могат да се дадат съвети за действие/лечение единствено въз основа на само една спермограма. Има поредица от действия (анамнеза, общо състояние, яйчников резерв и т.н.), които са определящи.
    Що се отнася до спермограмата, то тя има леки отклонения. Хубавото е, че има достатъчно подвижни сперматозоиди и достатъчно на брой. Отклоненията са всъщност в малко по-големия обем (6ml), а и наличието на бактерии. В тези случаи се прави нова разширена спермограма с посявка на семенната течност.

  332. доц. д-р Атанас Щерев Says:

    Уважаема г-жо Янкова,
    Насочете се към клиника по репродуктивно здраве, а защо не и в нашата болница.
    По принцип, увеличението на ЧХГ без да се отбелязва плоден сак, може да означава и някои трeвожни неща. Не трябва да се чака, а да се диагностицират причините.
    Прикачвам линк с повече информация за специалистите в нашата болница, както и за услугите, които предлагаме в Медицински комплекс “Д-р Щерев”:
    http://shterevhospital.com/about/category/екип/лекари/

  333. доц. д-р Атанас Щерев Says:

    Уважаема Даниела,
    Ако Вие сте Даниела Георгиева Младенова на 35г., то аз прегледах досието Ви в клиниката и установих, че процедурите, които сте преминала при д-р Юнакова са преди всичко стандартни. Не ми е възможно да давам повече информация в този форум, защото става въпрос за лични данни. Така или иначе, съжалявам за неуспеха след няколкото опита. Винаги може да се търсят пропуски. Дано накрая лечението при Вас да доведе до положителен резултат.
    Ако имате желание, мога да Ви поканя на консултация при мен в клиниката, за да обсъдим ситуацията. Можете да си запазите час на Регистратура, на тел.: 02 920 09 01.

  334. доц. д-р Атанас Щерев Says:

    Уважаема Елена,
    Бихме могли да Ви предложим тази услуга. Можете да се свържете с Биляна Цветкова, Координатор Интернационални Пациенти (имейл: international@shterevhospital.com). Тя ще Ви съдейства с избор на лекар в болницата и запазване на час.

  335. доц. д-р Атанас Щерев Says:

    Уважаема Мира,
    Благодаря за отзивите!
    Моля да се обърнете към Мария Караилиева, Координатор по тази процедура, която ще Ви даде пълна информация за детайлите.
    Телефон: +359 892 225 974. С нея можете да се свържете след 05.01.2014г.
    Желая успех!

  336. доц. д-р Атанас Щерев Says:

    Уважаема Лина,
    Ако аз съм Ваш лекуващ лекар, първо ще Ви изпратя при ендокринолог, за да установи въглехидратен толеранс и общо здравословно състояние и след това ще Ви посъветвам да започнете опити за забременяване, като стриктно се следи развитието на евентуална бременност и на плода.
    Какви лекарства ще приемете по време на бременността зависи от Вашето здравословно състояние. Разбира се, те няма да вредят на плода, а ще гарантират и неговото добро здравословно състояние до края на бременността.

  337. доц. д-р Атанас Щерев Says:

    Уважаема Марина,
    Трябва да направите преглед при специалист. Няма какво друго да препоръчам.
    При оплакванията Ви, трябва да получите специализирана помощ. Надявам се всичко да се оправи след това.

  338. доц. д-р Атанас Щерев Says:

    Уважаема Габриела,
    Спермограмата е добра. Няма съществени отклонения, с изключение на долнограничен обем. Понякога и това не представлява проблем. Не се притеснявайте! Сигурен съм, че ще достигнете до успех!
    До голяма степен гаранция за това са резултатите и Вашата възраст.

  339. Елена Says:

    Здравейте,д-р щерев бях ваша пациентка преди 7 години с установен тубарен фактор ,оперирахте ме за миомен възел,но до инвитро така не се стигна Преди 4 месеца претърпях конизация поради открита ми от цитонамазка а след това потвърдена с биопсия карцинома ин си ту.От една година съм също на еутирокс поради хашимото.След месец навършвам 35 години,затова въпроса ми е мога ли да кандидатствам по фонда сама с използване на донорски материал

  340. Албена Says:

    Здравейте, Уважаеми д-р Щерев на 19 .12.2014.г ми направиха трансфер и ме извикаха на 05.01.2015.г на чхг изследване и резултата е 0.98 това какво означава а аз имам симптоми за бременност като например спи ми се болки в корема и нямам никакво зацапване като кървене не знам какво да мисля можели тестът да ни отчете правилно ако ми обясните ще ви бъда много благодарна

  341. стволови клетки изгодни цени Says:

    Чудесна идея е този форум! Има много хора с проблеми и често някои от тях се боят да потърсят помощ, а други ги е срам да си признаят, че имат проблем. Получавайки подкрепа човек разбира, че винаги има още един шанс и още една възможност :)

  342. доц. д-р Атанас Щерев Says:

    Уважаема Райна,
    Първо е важно на колко години сте. Второ, какви са стойностите на AMH (антимюлеров хормон). Трето, колко антрални фоликула има в яйчниците. По такъв начин се определя яйчниковия резерв и после, ако е необходимо, се правят определени изследвания. Чак след това може да се прецени дали има съществен проблем.
 Спермограмата е с умерени отклонения.

  343. христина Says:

    Здравейте др.щерев искам да попитам може ли да ми стане нещо щом сам оперирана от миомен вазел изван маточен след като сам слагала доло вав влагалищтето аспирин

  344. доц. д-р Атанас Щерев Says:

    Уважаема Христина,
    Не знам защо сте слагала аспирин. Вероятно като контрацептив.
    Не смятам, че това застрашава здравето Ви.

  345. доц. д-р Атанас Щерев Says:

    Уважаема Албена,
    Резултати от ЧХГ са много ниски и вероятно, за съжаление, няма бременност.
    За Ваша по-голямо сигурност, бих Ви препоръчал да направите още един кръвен тест за бременност.

  346. доц. д-р Атанас Щерев Says:

    Уважаема Елена,
    Можете да кандидаствате за финансиране към Център за Асистирана репродукция за процедура с донорски материал след като преминете през определени изследвания и се издаде епикриза.
    Ако имате желание, можете да се свържете с г-жа Ваня Бандарска, Координатор Център за Асистирана Репродукция към Медицински комплекс “Д-р Щерев”, на тел. 02/920 09 01.

  347. Христина Says:

    Здравейте, уважаеми д-р Щерев!

    Направих спонтанен аборт на 10.04.2013 год. в 17-18 г.с. Първа бременност на 31 години. Седмица преди това започна обично бяло течение. Предписаха ми Полижинакс.
    На 10.04.2013 год. около 09.00 часа сутринта ми изтекоха водите и получих болки ниско в корема и кръста. В 20.35 часа се направи ревизио кави утери инструментарис и се изпрати материал за хистологично изследване, заедно с ембриона.
    Хистологичен резултат: В- 1202-04- Хормонални вили и трофобластни елементи.

    През 2014 год. забременях отново. Отново получих обилно течение и ми предписаха Полижинакс.
    На 06.09.2014 г ми падна тапата и бях приета в АГО с болки в корема и кръста и оскъдно зацапване.
    Обективно състояние: Оглед със спекулум- ВПО: на не раждала, Околоплоден мехур пролабирал във влагалището Матка увеличена за мл V- VI с повишена палпаторна реактивност Мат. шийка изградена 70 % Разширение 3 см ЗОМ
    Терапевтична схема: Дексаметазон, Кормагнезин ив сол Натр хлорат ив, Лифурокс ив Атропин, Метергин.
    На 15.09.2014 год. в 00.25 часа абортирах плод от мъжки пол с тегло 500 грама седалищно предлежание, с признаци на живот. Предаде се на неонатолог. Плодът преживя 3 дни.

    Бихте ли ме посъветвали какви изследвания да си направя?
    Благодаря Ви предварително.

  348. raina Says:

    zdraveite doktore blagodarqvi za otgovora as sam na 22 a maja mi e na 24 tova isledvane ne sam pravila AMH i drugite isledvanq kolko 6te mi struva da napravq tezi isledvanq pri vas

  349. Цветелина Says:

    Здравейте доц.Щерев.На съпругът ми му предстои биопсия на тестисите и тъй като лекарят който ще прави процедурата изпраща материала само в една единственна клиника по репродуктивно здраве,въпросът ми е следния.Ако ние отнесем хранителна среда за сперматозоидите колко време ще живеят след като ги поставят в нея,и в какви условия трябва да се съхранява средата?Има ли вариант да се случи нещо с тях (да измрат)докато ги занесем в желаната от нас клиника?Благодаря предварително !

  350. ивелина Says:

    Здравейте,доц.Щерев,на 37 г.съм с четири опита Икси,при единия от които имаше бременност,но не се откри сърд.дейност и последва аборт.Аз съм с хипотироидизъм и последната процедура стартира при тсх 2,99
    Искам да се консултирам с ендокринолог във вашата клиника или трябва да си запиша час за гинеколог

  351. доц. д-р Атанас Щерев Says:

    Уважаема Христина,
    При цитираните от Вас два спонтанни аборта, това, което трябва да направите е да се обърнете към специалист по репродуктивно здраве. Правят се поредица от изследвания за установяване на спонтанни аборти и за прогноза за една следваща бременност. За съжаление, не споменавате, че е правено генетично изследване на абортивния материал, което би улеснило поставянето на диагноза.
    Все пак, съвсем неангажиращо, мога да кажа, че при Вас при аборти във втори триместър на бременността е възможно причината да бъде недостатъчност на долния утеринен сегмент. Ако при изследване се установи тази диагноза, то тогава или се прави операция преди следваща бременност или, ако вече има бременност, се прави серклаж.

  352. доц. д-р Атанас Щерев Says:

    Уважаема Райна,
    Цената за AMH e (Anti Mullerian Hormon (Антимюлеров хормон) ) 37.90 лв.
    Можете да получите подробна информация за цените в Медицински комплекс „Д-р Щерев“ като се обадите на Регистратура на тел. 02 920 09 01.

  353. доц. д-р Атанас Щерев Says:

    Уважаема Цветелина,
    Не разбирам защо не се направи биопсия в клиниката, в която ще се използват сперматозоидите. Въпросът не е само в хранителната среда, а значение имат поредица от условия, които трябва да се изпълнят за успешна биопсия. Такава биопсия може да се направи и да се използват сперматозоидите във всяка клиника по репродуктивно здраве.
    Това, което си представяте за пренасянето на сперматозоидите е много по-сложно отколкото Ви се струва.

  354. доц. д-р Атанас Щерев Says:

    Уважаема Ивелина,
    Запишете се за консултация при мен на тел. 02 920 09 01. Консултациите при мен са безплатни.
    При идването Ви в Медицински комплекс „Д-р Щерев“, ще направим и консултация с ендокринолог.
    Необходимо е да донесете всички Ваши резултати от изследвания и прегледи.

  355. Пепи Says:

    Здравейте доц.Щерев :)
    Месец май бях оперирана-миомектомия!
    Големи миомни възли и затова разрезът беше вертикален,до пипа!
    Но от тогава имам често натиск,тежест ниско долу и понякога болки!
    Нормално ли е това при положение че са минали вече 7 месеца от операцията?
    Ще ви бъда много благодарна ако ми дадете някакъв отговор!

  356. диана Says:

    Здравейте,доц.Щерев,това е спермограмата на приятеля ми която направихме във вашата клиника.Дни въздържание /Abstinence in days/ : 4 (3 - 5) Консумация на алкохол /alcohol consumption/ : Не Лечение с антибиотици, антиалергени /Antibiotic, antiallergenic treatment/ : Не Материалът е получен чрез /Material is obtained by/ : мастурбация Материалът е /Material is:/ : даден на място Време на втечняване в лабор.условия: 15 минути (до 60 min.) /Liquefaction time in laboratory conditions цвят /Color/ : слонова кост обем /volume/ : 2 (2.0 - 6.0мл) рН: 7.2 - 7.8 (7.2 - 7.8) вискозитет /viscosity/ : 0 (0,1,2,3), мирис /smell/ : нормален Желатинови конгломерати /prostatic bodies/ : Не Аглутинати /Agglutinations/ : Не Бактерии /Bacteria/ : Да Кръгли клетки /Round cells/ : 5 - 10 (<5 млн/мл) Обща концентрация на сперматозоиди/1 мл /Total sperm count/1 ml/ : - (20.10 6 /ml) Нормокинетични сперматозоиди (А+B) /normokinetic sperm cells/ : - %(≥ 50%) A. с бързи линеарни постъпателни движения (ЛПД) - % B. с бавни ЛПД - % Хипокинетични /hypokinetic/ : - % акинетични /akinetic/ : - % концентрация нормокинетични сперм. (A+B) /1 мл /normokinetic sperm cells concentration/ : - (10.10 6 /ml) Обща концентрация на нормокинетични сперм.: - (20.10 6 /ml) в обема /Total concentration of normokinetic sperm in the volume/ Заключение /Conclusion and recommendation/ : Azoospermia ,можете ли да ми кажете какъв е проблема и можем ли да имаме деца,благодаря ви.

  357. raina Says:

    uvajaemi doktore blagodarq vi za otgovorite koito mi davate sega iskam da popitam toi kato as sam ot ihtiman moje li da napravq tezi isledvanq tuk v na6ata labolatorq sled tova da si zapi6a 4as pri vas s rezultatite i ostanalite si isledvanq

  358. тереза Says:

    Здравейте д-р Щерев!
    На 40 г. съм. Имам син на 20 г. от друг партьор. С намален яйчников резерв съм. Десен яйчник - AFC - 4, ляв AFC - 3. AMH - 1.106 N>0,7 ng/ml, Inhibin B 37,32 > 45 pg/ml, FSH - 8,7 3,85-8,78 mIU/ml DHEA - 6,5 0,51- 6,26 umol/l. Партьорът ми е на 33 г с нормални показатели след лечение . Въпроса ми може ли да забременея спонтанно или да пристъпим към инвитро?

  359. Антоанета Says:

    Здравейте,
    може ли да ме посъветвате, какво да направим тъй като мъжът ми има следната спермограма,
    и по думи на нашата лекарка е много лоша, а ни е изписала само витамини С, Е.
    подвижност /нормална/ - 10%
    средна - 20%
    акинеза - 70%
    морфология /с отклонения в главичката/ 4%
    в шийката - 2%
    в опашката - 1%
    количествен анализ - 22 464 000мл.
    общ брой - 40 435 200
    4-5 левкоцита на поле

  360. mimi Says:

    Здравейте, въпросът ми е имам ли шанс при вътрематочна инсеминация при наличие на само на една тръба

  361. Мила Says:

    Здравейте, уважаеми д-р Щерев!
    Бременна съм в 32 г.с. - първа бременност, постигната след стимулиране на овулация чрез Femara. В 19 г.с. се установиха горногранични индекси на двете маточни артерии и ми беше предписан Аспирин протект (по 1 вечер) + магнезий. При последващ преглед месец по-късно се установи, че само при лявата артерия има горноганични индекси и продължих със същите медикаменти. Преди 2 седмици ми казаха, че все още има леко стесняване, но е съвсем минимално и не е притеснително.
    Преди 1 седмица след генетично изследване се установи, че съм Хомозиготен носите 4G/4G. Фактор V и Фактор II са с нормален генотип. Изследването беше направено за профилактика, без да има някакъв конкретен проблем. Наложи се да се консултирам с кардиолог поради друга причина /прегледът показа, че няма проблеми и място за притеснения/. След като разбра за хомозиготното носителство, преглеждащият ме кардиолог направи консултация и с друг свой колега хематолог и двамата препоръчват с цел намаляване на риска веднага да се започнат инжекции Фраксипарин 0,4 /последвани от контрол на Anti-Xa след 4-5 апликации/, макар че съм вече в 32 г.с. Инжекциите трябва да бъдат спрени 1-2 седмици преди термин или назначено секцио. Тяхното мнение е, че рискът, който носи този препарат е по-малък от риска, ако остана само на Аспирин протект. Наблюдаващият ме акушер-гинеколог е на противоположното мнение - при положение, че бебенцето се развива съвсем нормално, доплеровите изследвания са добри, а аз нямам високо кръвно, отоци, разширени вени и т.н. не е необходимо да се стига до Фраксипарин в 32 г.с. и може да се продължи само с Аспирин протект до 35 г.с.
    Много ще съм благодарна на Вашия съвет как да постъпя в тази ситуация, дали да се консултирам с още някой и с кого бихте ми ми препоръчали. Имам 2 коренно противоположни мнения, дадени от добри специалисти, но в различни области. Имам доверие на акушер-гинеколога си, но от друга страна не бих искала да поемам каквито и да било рискове за бебето и то на финала. Има ли начин /чрез някакво изследване/ да се провери дали Аспирин протект е достатъчен като медикамент? Ако остана на него и не започна инжекциите, трябва ли да си правя някакви допълнителни или по-чести изследвания и прегледи? И при положение, че съм хомозиготен носител на какво трябва да се обърне внимание от тук нататък до раждането - някакви по-специфични изследвания на пъпната връв и плацентата?
    Ще съм безкрайно благодарна да ме посъветвате как да постъпя в тази ситуация на 2 противоположни мнения.

  362. трифонова Says:

    Здравейте Д-р Щерев , имаме предписание за вътрематочна инсеминация след 3 мес лечение с Clostilbegyt на мъжа ми поради Олигоастенотератоспермия и спермограма с общ брой 19,2М/ejac. лечението ще приключи април месец и сме избрали вашата клиника.Интересува ме кога трябва да дойдем за консултация и всичко което е необходимо за да направим инсеминацията април защото не сме от софия и при такъв проблем какъв е % на успеваемост от този метод на 28 год сме.Благодария Ви предварително.

  363. Ангел Динков Says:

    Здравейте уважаеми доцент Щерев.След консултация със вас и успешна операция след това,моя братовчедка е вече щастлива майка на две деца.Имам желанието и възможността да помогна финансово на ваша пациентка с репродуктивни проблеми,несемейна дама без партньор,включително дори да се нуждае и от инвитро процедура,тел. ми е:0894371839.Успешен ден.

  364. пенка Says:

    Zdr d-r Shterev az vi pisah po gore za zagubada mi na bliznacheta v 25 g.s no v moq grad svilengrad nqma koviozi a decata mi se boriha edin chas za jivota si.az zabremenqh s klomifen citrat tai kato sam s neredovna menstruaciq, predi 4 meseca pravih hormonalni isledvaniq I rezultatite sa:LH 4,63 ; FSh 5, 11 ;EStradiol 220.20 ; Progesterone 3.79 ;FT4 16.980 ; TSH 1.07 . Ot izvestno vreme pravim opiti za bebe no pak ne se poluchava neznam v kakvo e veche prichinata vaprosat mi e dali da probvam pak klomigen citrat I da predizvikam ovolaciq..a ktnostno prejdivremennoto rajda e prechina nqma do dnes otidoh v bolnica samo s karvene kazvat che moje bi e otlepvane na placenta.Dr Shterev pochti ne mi ostanaha sili makar sam na 27 godini nqmam doverie veche.molq pomognete mi. Blagodarq vi

  365. доц. д-р Атанас Щерев Says:

    Уважаема Пепи,
    Не е нормално да имате тези оплаквания. Явете се на контролен преглед при лекаря, който е извършил операцията или при друг специалист в тази област.

  366. доц. д-р Атанас Щерев Says:

    Уважаема Диана,
    При такава спермограма са необходими допълнителни изследвания. Бих Ви препоръчал да дойдете на консултация с партньора в нашата болница. Азооспермията е диагноза, която показва, че в спермалния материал няма сперматозоиди.
    Можете да си запишете час за консултация при мен на тел. 02 920 09 01, като аз преглеждам безплатно всеки понеделник и сряда.

  367. доц. д-р Атанас Щерев Says:

    Уважаема Райна,
    Може да си направите изследвания в гр. Ихтиман и после да дойдете в Медицински комплекс „Д-р Щерев“ за консултация и преглед. Желателно е изследванията да бъдат направени в специализирана лаборатория.

  368. доц. д-р Атанас Щерев Says:

    Уважаема Тереза,
    При възраст 40 години и при Вашата ситуация едва ли трябва да чакате повече от 3 до 6 месеца за спонтанна бременност, което разбира се е възможно, но става все по-малко вероятно с течение на времето. Тогава се пристъпва към някои от методите на асистираните репродуктивни техники. Повече информация за тях можете да прочетете на прикачения линк: http://shterevhospital.com/invitro/%D0%B0%D1%81%D0%B8%D1%81%D1%82%D0%B8%D1%80%D0%B0%D0%BD%D0%B8-%D1%80%D0%B5%D0%BF%D1%80%D0%BE%D0%B4%D1%83%D0%BA%D1%82%D0%B8%D0%B2%D0%BD%D0%B8-%D1%82%D0%B5%D1%85%D0%BD%D0%BE%D0%BB%D0%BE%D0%B3%D0%B8%D0%B8/

  369. доц. д-р Атанас Щерев Says:

    Уважаема Антоанета,
    По преценка на нашата болница, цитираната от Вас спермограма е с умерени отклонения. При допълнителни изследвания е възможно с такава спермограма да се прави обработка на спермата и след това вътрематочна инсеминация, особено при положение, че Вие сте под 30 годишна възраст. Колкото повече напредва репродуктивната възраст, толкова по-неподходящо е да се използва вътрематочна инсеминация.

  370. доц. д-р Атанас Щерев Says:

    Уважаема Мими,
    Когато една жена има само една маточна тръба, а другата е обтурирана, говорим за тазово-възпалителна болест. Не е въпрос дали имате една маточна тръба, а е важно какво е нейното състояние. Чак тогава се решава каква АРТ техника да използвате.
    Важно е да имате предвид, че при една обтурирана маточна тръба или извънматочна бременност в около 30% от случаите, следващите бременности са отново извънматочни. Докато при ин витро процедурите само около 1% остават извънматочни бременности.

  371. доц. д-р Атанас Щерев Says:

    Уважаема Мила,
    Много важно е къде се намирате! Ако сте в София или в околността, отговорът е лесен. Бих Ви препоръчал да се запишете за консултация при д-р Петя Чавеева или д-р Мариета Искелиева, специалисти по фетална медицина, които съм убеден, че ще Ви дадат изчерпателен и компетентен отговор на Вашите въпроси.
    Ако живеете в по-далечен град, обадете се на Биляна Цветкова (Координатор Връзки с пациенти) на тел. 0895532808, за да коментирате какви са възможностите в този случай.
    Все пак е доста рисковано да се дават коментари и съвети по телефон и по имейл.
    Но за Ваше успокоение, състоянието Ви не е толкова тежко , така че мисля, че всичко ще мине нормално.

  372. доц. д-р Атанас Щерев Says:

    Уважаема г-жо Трифонова,
    Можете да дойдете на консултация при мен, като предварително запишете час на тел. 02 920 09 01 и да вземете цялата си медицинска документация до момента. Прегледите са безплатни и се провеждат всеки понеделник и сряда.
    В прикачения линк можете да намерите информация за отчетите (успеваемостта) в болницата: http://shterevhospital.com/about/%D0%B7%D0%B0-%D0%BD%D0%B0%D1%81/%D0%BE%D1%82%D1%87%D0%B5%D1%82%D0%B8-%D0%B7%D0%B0-%D0%B4%D0%B5%D0%B9%D0%BD%D0%BE%D1%81%D1%82%D1%82%D0%B0/

  373. доц. д-р Атанас Щерев Says:

    Уважаеми г-н Динков,
    Радвам се, че съм успял да Ви помогна!
    По принцип донорството в България е анонимно и при желание от Ваша страна да съдействате, бих Ви предложил да се свържете с нашия Координатор Връзки с пациенти, Биляна Цветкова, тел. 0895 532 808, с която да се разберете какво точно е Вашето желание.

  374. Georgieva Says:

    Здравейте, Д-р Щерев!
    Бих желала да споделя резултати от разширена спермограма на моя мъж, извършена в една от вашите клиники, както и поставената диагноза. Въз основа на това, Ви моля да препоръчате подходящо лечение, тъй като имахме 2 неуспешни инсеминации, /на спонтанен цикъл/ ако е възможно и кой е най - правилният път за да се подобрят показателите. На мъжът ми не бяха изписани никакви медикаменти, само преди първата инсеминация, взехме и двамата еднократно кандизол, гиназол /за мен/, пихме инофолик, медоклав и андрозитол/мъжът ми/. Молим ви, дайте ни вашият съвет.

    Време на втечняване: 20 мин
    Цвят: слонова кост
    Обем: 2,6
    pH: 8,5
    Вискозитет: 0
    Мирис: не
    Жел. конкломерати: Да
    Кръгли клетки: >10
    Аглутинати: Да
    Незрели клетки: Не

    Оценка на морфологията по стриктните критерии на Крюгер

    Макроцефалия: 4
    Микроцефалия: 20
    Двойни главички: 4
    Аморфни главички: 30
    Шиловидни главички: 30
    Tapering форми: 20
    Шийни дефекти: 30
    Опашни дефекти: 34
    Цитоплазматичен остатък: 20
    Нормална морфология: 8 /4%/
    Анормална морфология: 192 /96%/

    Обща концентрация на сперматозоидите/1ml : 69X10 на шеста степен/ml
    Нормокинетични сперматозоиди: 22%
    Хипокинетични сперматозоиди: 25%
    Акинетични сперматозоиди: 53%
    Концентрация нормокинетични/1ml : 15,18X10 на шеста степен/ml
    Обща концентрация нормокинетични в обема: 39,46X10 на шеста степен/ml

    Левкоцити, витално оцветяване и биологична преживяемост не са определяни.

    Като заключение, отдолу е изписано следното: Asthenozoospermia. Вероятна към ниска оплодителна способност по стриктните критерии на Крюгер.

  375. zoq Says:

    Здр доц. д-р Атанас Щерев
    имам един въпрос правих кръвен тест
    за бременност след като имах 10 ден след закъснение
    и резултат 0.10mlU според вас да повтарям ли след 4 дена кръвен тест

  376. Tyurkqn Says:

    zdraveyte,doktor Shterev bih iskala da popitam dali s leko uvelicena lqva matocna traba bez problemi s dqsnata,i s spermograma 41 procenta bih mogla da zabremeneq normalno s lekarstva,ili samo chrez invitro,blagodarq vi predvaritelno.

  377. Кремена Иванова Says:

    Добро утро доц. Щерев.
    Искам да ви попитам следното. Имам закъснение от месечния ми цикъл вече 15 дни (трябваще да ми дойде на 21.01.2015г), но вече е 05.02. и съм си направила 3 теста за бременност и са положителни. Но при снощния ми генекологичен преглед се установи, че има плоден сак, но няма ембрион. Плодният сак е с размери 0.095мм. Докторът ми каза, че трябва да се изчака 2 седмици, за да се види дали има някакво развитие и дали има вече ембрион. Предположи, че може бременността да е настъпила по-късно и да съм в още много ранен етап от бременността ми.
    И въпросът ми е дали аз мога да предприема и други мерки за доразвитието на плода, например разбрах за инжекция, която се слага или да се подложа на специален тип изследвания, за да се установи дали имам някакви липси на важни витамини за износване и развитие на плода(евентуално за следваща бременност, ако тази е неуспешна)? Благодаря предварително!

  378. Кремена Иванова Says:

    Забравих да добавя, че в момента пия “Утрогестан” и витамини “Огестан” с фолиева киселина.

  379. Кремена Иванова Says:

    И още един въпрос. Има ли място за притеснение според вас?

  380. Емилия Says:

    Здравейте , Д-р Щерев! Обръщам се към вас с молба,защото все удрям на камък.Интересува ме въпросът за трансплантация на матка.Знам че в България е все още невъзможно.Но в Швеция вече е направена успешна трансплантация.Може ли вашата болница да покани Д-р Матс Бренстрьом от Швеция за обмяна на опит.И като съм здравно осигурена в България може ли да се лекувам в Швеция. Благодаря предварително!

  381. Ина Says:

    Здравейте Др.Щерев имаме проблем със съпруга ми,от една година се опитаме да забременея с 2 ро детенце уви резултат няма. Ходих на преглед при мен нещата са добре,няма нищо обезпокоително,но мъжа ми си направи спермограма и ето го резултата:
    ph 8.0 =15.0
    общ бр.сперм 27.6 M/ejak >40.0
    Подвижни сперм,(а,б.с) 19,8 % >=40.0
    Бързо погресиращи 0.0% >= 25.0
    Бавно прогресиращо подвижни 3.5% 5.0 - 25.0
    Непрогресиращо подвижни 16,3% 5M/ml
    Концентрация на бавно подвижни 0.3 M/ml a+b>10 M/ml
    Концентрация на функционални 0.0 M/ml > 3 M/ml
    Подвижни спер. (а,б.с) 5,4 M/ejak
    Прогресиращо подвижни (a+b) 1.0 M/ejak >20.0
    Функциналн сперм 0.0 M/ejak
    Индекс на подвижност 0.0>80.0
    Скорост 1.0 micron/s>5.0
    Морфология - нормални форми(who 4th strikt) 5% >15.0
    Какво следва да направим ?

  382. Даниела К. Says:

    Уважаеми Доц.Щерев,

    Бих се радвала да ми отговорите на следния въпрос - появяват ми се временн икисти на яйчниците, които засега изчезват по време на цикъл. Наблюденията ми са, че това се случва само при опити за естествено забременяване, през останалото време-не. Досега имам една успешна ин-витро бременност във Вашата клиника. Може ли да има връзка между опитите за забременяване по естествен път и появата на кистите в някой случаи? Благодаря предварително за отделеното време!

  383. Mihaela Says:

    Здр доц. д-р Атанас Щерев .На 40 години сън и от 2 години нямам редовна менструация . Освен това живея в Италия. Отидох на гинеколог направих си нужните изследвания и се доказа ,че съм в менопауза . Лекарката ме съветва дами даде подходящо лечение със което ще възстанови отново цикъла . Но аз не приемам това положение като болес а като нормален процес и не съм сигурна да ли трябва да правя това лечение. Защото през тези 2 години ги прекарах много тежко и не знам да ли ако сега възстановя процеса отново .После когато отново навляза в менопауза ще преживея същите кошмарни 2 години . Моля за вашето мнение и професионализъм и ако е възможно да ме посъветвате кое ще е наи правилното да направя . Благодаря предварително

  384. Анелия Атанасова Says:

    Здравейте Д-р Щерев,
    радвам се, че попаднах тук и понеже съм пред дилема какво да правя по-нататък ще Ви притесня с един
    въпрос - на 40 години съм - с мъжки фактор сме, но и на мен ми откриха Хашимото и съм на л-тироксин-направихме 5 неуспешни инсеминации-в клиника в София, не при Вас-последната беше м.12.2014г. Междувременно подадохме документи за инвитро фонда и сме одобрени-по входящите номера най-вероятно ще получим финансирането м.06,07.2015г. Имам желание да извършим процедурите при Вас, но си мисля дали не е добре няколко месеца преди това да си запиша час за изследвания и проследяване при Вас. Колко месеца преди това е добре да дойда на преглед при Вас.
    Другият ми въпрос е колко време е необходимо да мине между процедурите, ако първият път е неуспешен. Притесняват ме годините ми. Предварително благодаря за отговора!

  385. Виолета Узунова Says:

    Здравейте, доц.Щерев!На 37 г. съм и след 1,5 години неуспешни опити за забременяване ми назначиха хормонални изследвания и хистеросалпингография.Хормоналните изследвания са в норма, но при рентгеновото изследване контраст не навлезе никъде, дори и в маточната кухина. Назначиха ми следващо изследване хистероскопия. Нямам аборти, не съм имала никога гинеклогични проблеми, менструалния ми цикъл е редовен,но обикновено болезнен първите 2 дни. На какво може да се дължи липсата на контраст/ непроходимост на матката и какви са следващите изследвания, които трябва да се направят?Предварително благодаря за отговора!

  386. Маргарита Says:

    Здравейте д-р Щерев
    Бих искала да дадете вашата оценка за спермограмата на приятелят ми,той е на 37 год. Заради мой проблеми повече от година имахме неуспешни опити за бебе,след хистероскопия за премахване на полип се надявам да се получи.Притеснява ни обаче поставената диагноза на направената спермограма на приятеля ми - олигоастенозооспермия

    Въздържание 5 дни
    Обем на еякулата 1.7 мл
    Ph 7.1 (норма 7.2 до 7.8)
    Цвят нормален
    Вискозитет нормален
    време на втечняване 30 мин.
    Концентрация на сперматозоидите 36 млн./мл. (40-120 млн.)
    Общ брой на сперматозоидите в еякулата 48.6 млн.
    Обща подвижност 62%
    Сперматозоиди с нормокенезис 51% (норма>60%)
    Сперматозоиди с хипокенезис 11%
    Сперматозоиди с акинезис 38%
    Брой нормокенетични сперматозоиди на мл. 3860000/норма над10×10.6 мл.
    Общ брой нормокенетични сперматозоиди 106000/норма над 20×10.6 мл
    Морфология нормални 60%
    Аглутинация - да
    Агрегация - има
    Левкоцити 8-10 на поле
    Епителни клетки под 1
    Еритроцити - не
    Желатинови конгломерати - няма
    Незреле клетки на сперматогенезата - в изобилие
    Виталност на сперматозоидите: живи 40% мъртви 60%
    Биологична преживяемост след 24 часа: 12%
    Kruger’s strict criteria:
    Нормолна морфология 16% (норма>14%)
    С отклонена морфология 84%
    Teratozoospermia index 1.43 (норма<1.60)
    Диагноза: Oligoastenozoospermia

    Лекаря при който бяхме е на мнение че няма нужда от лечение и че има добри оплодителни способности.Все пак диагнозата ни притеснява и ще сме благодарни на вашата оценка и компетентно мнение!
    Благодарим предварително за отделеното време!

  387. Антоанета Says:

    Благодаря, за отговора, искам само да попитам какви са допълнителните изследвания, които трябва да бъдат направени, също така в какъв срок и дали може това да се случи във вашата
    клиника.Ако е удобно да ми кажете и ориентировъчна цена и време, за да планираме нашето идване.

  388. доц. д-р Атанас Щерев Says:

    Уважаема г-жо Георгиева,
    Много жени като Вас задават този въпрос въз основа на едно изследване и питат какъв би бил резултатът при евентуално лечение.
    Искам да обясня по-подробно как акушер гинеколозите взимаме решение за лечение:
    1. Щателен разпит на двойката, като се отбелязват моменти от акушер гинекологичната анамнеза, особености на менструацията, проведено лечение, операции и т.н.
    2. Следва общо състояние на двойката – кожа, видими лигавици, кръвно налягане и ред допълнителни белези.
    3. Данни от локален статус и на двамата партньори – състояние на влагалищна лигавица, шийка на матката, самата матка и поддържащия апарат, положение/големина на матката. Партньор – големина/обем на тестисите, аномалии на половия член, характер на окосмяването и други.
    4. Инструментални изследвания, от които най-важен е ултразвуков преглед, който има своите особености във всеки ден от месечния цикъл.
    След извършване на всички тези дейности се пускат лабораторни изследвания.
    Спермограмата при партньора във Вашия случай е със сравнително добри резултати. Искам да отбележа, че спермограмата на един мъж варира и ни трябват повече изследвания (поне 5-6).
    Така след всички тези мерки, според стандартите за репродуктивна медицина, има алгоритъм на поведение в зависимост от възрастта, успеваемостта на различните методи и индивидуалното състояние и на двамата партньори.
    Надявам се след тези пояснения да разберете, че въпроса за съвет на базата на само една спермограма е недостатъчен за коментар.
    Желая Ви успех!

  389. доц. д-р Атанас Щерев Says:

    Уважаема Зоя,
    Мисля, че този кръвен резултат е в границите на възможната грешка и е отрицателен.

  390. доц. д-р Атанас Щерев Says:

    Уважаема Tyurkqn,
    Малко е трудно при тези сведения да се даде съвет, но общо взето при Вас няма особени проблеми. Но много важни са и други фактори. Бъдете така добра да се насочите към специалист по репродуктивна медицина, за да може след преглед да се даде професионален коментар.

  391. доц. д-р Атанас Щерев Says:

    Уважаема Кремена,
    Наистина е редно да се види развива ли се бременността и в случай, че не се развива да се потърсят причините. Това ще стане с допълнителни изследвания, които ще бъдат препоръчани от акушер гинеколог.
    Добре е, че приемате посочените медикаменти. Понякога е нужно да се види как се развива бременността без каквато и да е намеса и само тогава да се дадат допълнителни лекарства, при нужда.

  392. доц. д-р Атанас Щерев Says:

    Уважаема Емилия,
    От 12ти до 15ти Март, 2015г., в Боровец ще бъде проведен XVI-тия Конгрес по стерилитет и репродуктивно здраве. Там, като лектор, е поканен д-р Миленкович от екипа на проф. Матс Бренстрьом, Швеция. Ние сме в подготовка за трансплантация на матка, но за клинично приложение ще мине поне година. Предполагам, че и други болници у нас ще се подготвят за такава процедура. Разбира се, че след като в България не може да Ви бъде направена такава процедура сега, Здравната каса трябва да Ви я финансира.
    Желая Ви успех!

  393. доц. д-р Атанас Щерев Says:

    Уважаема Ина,
    Необходимо е доста повече от една спермограма, за да може да се каже какво да се направи при липса на бързо подвижни сперматозоиди. Много често вътрематочната инсеминация е без резултат, особено след 35 годишна възраст.
    Нужни са още изследвания и ако се повторят резултатите, би трябвало да се направи IVF/ICSI. Има и още доста въпроси, поради тази причина Ви съветвам да посетите клиника по репродуктивна медицина.

  394. доц. д-р Атанас Щерев Says:

    Уважаема Даниела,
    Тези временни кисти, за които пишете, е възможно да са доминантни фоликули (до 3бр). Ако те изчезват след менструация, то няма нищо тревожно. Много често лекарствата, които се вземат за забременяване водят до поява на по-голям брой и по-големи антрални фоликули.
    Надявам се така да е и при Вас!

  395. доц. д-р Атанас Щерев Says:

    Уважаема Mihaela,
    На 40 годишна възраст и 2 години без редовна менструация, често говорим за преждевременна менопауза. Ако с изследвания се потвърди това състояние, то менструацията и овулацията е невъзможно да се възстановят. Възможно е с медикаменти да се предизвика менструация, но това не означава възстановяване на овариалната дейност.
    Важно е да намерите лекар, на когото вярвате, защото е трудно да се дават съвети по интернет, а не е и правилно.

  396. доц. д-р Атанас Щерев Says:

    Уважаема г-жо Атанасова,
    Когато сте готова, заповядайте на преглед при мен. Аз преглеждам безплатно всеки понеделник и сряда, с предварително записан час (на тел. 02 920 09 01), като е необходимо да донесете цялата медицинска документация до момента.
    Не е нужно да чакате. Процедурите се правят една след друга, стига да са налице съответните условия за нова процедура.

  397. доц. д-р Атанас Щерев Says:

    Уважаема Виолета,
    За да не навлезе контрастно вещество в матката са възможни няколко причини:
    1. Вродена липса на маточна кухина.
    2. Сраствания на маточна кухина (Синдром на Ашерман).
    3. Макар и малко вероятно – неправилна техника при изпълнение на процедурата.
    Кое от трите е по-възможно, става ясно от предварителните ултразвукови прегледи, както и набор от други изследвания.

  398. стволови клетки Says:

    Това е една невероятна новина.Виждаме в днешното забързано и натоварено ежедневие колко е трудно да стане родител.При развитието на всички тези технологии е важно да има начини, с които да успеем ние жените да заченем и да усетим какво е да бъдеш истински родител на живо и здраво дете.Надявам, се че ще започнем и да водим по качествен живот.Смятам, че граните, които поемаме се отразяват много силно на здравето на децата ни.Радвам се за тази новина и дано да ни информирате за новостите.

  399. марияна Says:

    Здравейте доктор Щерев. Имам един такъв въпрос, правих си цитонамазка и резултатите ми бяха отлични, за което съм много щастлива. Та въпросът ми е сега да забременея предполагам шансовите ми се увеличават, след , като всичко е добре? Благодаря.

  400. Йоана Says:

    Здравейте,Доц. Щерев,
    Пиша Ви с огромна тъга,тъй като завърши неуспешно и втория ни ин витро опит.Пациент съм на Вашата клиника,казвам се Йоана Пачова,на 31 години.Знам,че за Вас,специалистите по репродуктивна медицина това далеч не са много опити и че с всеки един нареждате парченца от пъзела,наречен зачеване.Но за нас,пациентите,минаващи по този път,всеки един опит е голяма борба и изпитание.Борба, в която няма враг, но има опустошение. Много се отказват по пътя,не успяват да издържат,а най-важното е да се съхраниш, защото се бориш да създадеш нов живот. За едни това е нещо, което приемат за даденост, за други – единствената мечта.Извинявам се за това отклонение,но това са чувства,емоции,преживявания,през които, всяка двойка,сблъскала се с репродуктивни проблеми,изпитва.А ние съвсем не сме малко,над 270 хиляди души имат репродуктивни проблеми и ин витрото е надеждата, в която се фокусира животът ни.
    Държавната политика по отношение на асистираната репродукция в модерна България е пълна с въпроси и неизвестни. Медицинският фактор за трудното забременяване е допълнително усложнен с бюрократични спънки и понякога клиниките със собствени пари довършват процедурите на пациентите, поради закъснели плащания.А в същото време се изливат милиони левове за дейности, които не създават нищо. Какво по-абсурдно за нация, която се топи?
    Бих искала да ни посъветвате какво да бъде поведението ни при следващия ин витро опит.Защо,според Вас,ембрионите достигат до едва средно качество и при двата опита?Дали причината е в имплантирането или в ембрионите,които така или иначе не са с оптимално качество?При втория ни опит имаше ембрион,който на 2-3 ден беше перфектен, според ембриолога,но до 5-ти ден забави развитието си.Достигна до бластоцист,но със средно качество.Смятате ли за подходящо за нашия случай ин витро на естествен цикъл?
    Следвам стриктно всички Ваши препоръки.Взимам DHEA,не съм с наднормено тегло,храня се здравословно,не водя заседнал начин на живот,не пуша и не консумирам алкохол.
    Благодаря Ви за вниманието,за всеотдайността към професията,за огромния принос,който имате в репродуктивната медицина.Поздравления и за високото държано отличие!Вярвайте ми,всичко това ние пациентите ценим дълбоко!Поклон!

  401. Милена Says:

    Здравейте д-р Щеревздр искам да се посаветвам с вас ако е вазможно,моят проблем е че пия антидепресанти от две години с моят приател искаме да си имаме дете и реших да намаля хапчетата от 1 на половин пия сероксат 20мл.и така изкарах един месец но през този месец ми беше мн зле и не се чувствах добре и психиатара ми каза да ги дигна пак на едно и сега съм така ,но се оказа че съм бременна в 6та седмица и незнам какво да правя консултирах се с двама психиатри единият ми каза спирай ги пък другият ми каза по добре не ги спирай може да се чувстваш по зле ,и сега не знам как да постъпя и какво да правя.моля ви се посаветвайте ме.

  402. Dilyana Ivanova Says:

    Здравейте доц. Щерев,

    С моя партньор нямаме деца. Миналата седмица той си направи спермограма. Заключението е Нормозооспермия. Допълнителното изследване обаче показва 43 процента ДНК фрагментация. Според доктора от лабораторията ДНК фрагментацията е в норми. Според повечето източници в интернет е прекалено висока и реално нямаме шанс за дете. Какво е вашето мнение. Предварително благодаря.

  403. Гергана Says:

    Здравейте доц. Щерев,
    Бременна съм в 7 г. с. с близнаци. При предишния ми преглед в 6 седмица се видяха два плодни сака с жълтъчни мехури, а сега ми казаха 4е в единия сак вече има две пулсации, значи сега са три бебета. Това възможно ли е или има вероятност да не се е видяло добре?

  404. Велинова Says:

    Здравейте доц. Щерев!
    Аз съм пациент на Вашата клиника, посещавайки я с цел инсеминация. На 37 г. съм. Беше ми направена цветна снимка, на която се установи че и двете тръби са проходими, само едната е нагъната. На база изследване на хормони ми бе препоръчана ин витро процедура. Стойностите на хормоните са: АМХ - 0,26 и Инхибин Б - 6,18. Бих искала да Ви попитам дали имам шанс за забременяване, прилагайки ин витро процедура с мои собствени яйцеклетки?
    Благодаря предварително.

  405. Радостина Says:

    Здравейте д-р Щерев.
    На 23 години съм, с мъжът ми от 3 години правим опити за бебе, но без резултат. Имам проблеми с хормоните.Имам много добра овулация , но до там.И всяко едно решение на различни лекари беше да пия постоянно хормонални хапчета, при което аз след втората опаковка категорично отказах, понеже от 10 странични ефекта, при мен се проявиха 9 (гадене,световъртеж,главоболие,жестоки спазми ниско в корема и т.н).Всички прибягваха веднага на хормонални, а аз категорично отказах да ги пия при условие че никой не ми назначи никакви изследвания. , освен едни хормонални:
    Естрадиол-159.96 pg/ml
    Пролактин-6.86 ng/ml
    Тестостерон-1.13ng/ml
    LH-22.97 mIU/ml
    FSH-38.97 mU/ml
    По препоръка на моя позната, която е била ваш пациент и сега чака бебче и аз се обнадеждих да предприема някакво действие и да се обърна към вас,защото 3 г. опити и без успех не е нормално, а това влияе и на психиката ми.

  406. Росица Says:

    Добър ден, доц. Щерев! Много се радвам, че попаднах на този сайт, а също и от факта че Вие успявате да отговорите на всички запитвания…. Аз Ви пиша, защото съм се отчаяла и не зная кой път да поема. На 39 съм. От 35 годишна възраст правя опити за забременяване в клиниката на проф. Крюгер в ЮАР. Имам 2 инсеминации и 5 икси…. Само един опит доведе до бременност, но неуспешна. Въпросът ми е- има ли надежда за мен и дали да продължавам? Мисълта за това, че скоро ще съм на 40 много ме притеснява…. Имате ли много успешни случаи с пациентки на тази възраст? Иска ми се да успея с мои яйцеклетки, не с донорски. Предварително Ви благодаря!

  407. Г-жа Серафимова Says:

    Здравейте, доц. д-р Атанас Щерев
    Бих искала да дадете вашата оценка за спермограмата на приятеля ми,той е на 42 г.Той има операция от варикоцеле 2010 г. и от тогава имаме четири инсеминации с негов материал за жалост са не-успешнии,едно ин витро във вашата клиника през 2014 г. за жалост пак с не-успех защото нямаше добро/правилнно/делене и не се стигна до трансфер .Не сме правили имунологични и генетични,но има разширени спермограми през 2012 г., и по Кругер пак 2012 г. в друга клиника са правени тогава бяхме пациенти на др.клиника.
    Спермограма - 2012 г. - 3 дни въздаржание.
    Обем на еякулата:2 мл(норма 2.0-6.0) ,pH7.4 (норма 7.2-8.0).Цвят нормален,
    Време на втечняване 30(мин) при стайна температура, Вискозитет 2(нормален до 2 см)Концентрация на сперматозоидите 49 млн./мл. (норма >20×10^6 в мл.)
    Общ брой на сперматозоидите в еякулата 98 млн.(норма >20×10^6 в мл.)
    Обща подвижност на спер. 59%
    Сперматозоиди с нормокенезис 50% (норма > 50%)
    Сперматозоиди с хипокенезис 9%
    Сперматозоиди с акинеза 41%
    Брой нормокенетични сперматозоиди на мл. 24500000(норма >10×10^6 в мл.)
    Общ брой нормокенетични сперматозоиди 49000000(норма > 20×10^6 в мл.)
    Аглутинация - не
    Тип глава с глава:Глава с опашка: Опашка с опашка
    Агрегация - да
    Левкоцити 9-10 9 (норма под 1х 10^6 в мл.)
    Епителни клетки 14%)
    С отклонена морфология 92%
    Сперматозоиди с главични дефекти 25%
    аморфни главички 20
    микроцефалия 13
    макроцефалия 15
    двойнуи главички 5
    главички с еленгирана форма 10
    отсъствие на акрозома 10
    малка акрозомна област 14
    ваколизация 6
    22% спермотозойди с шийни дефекти
    пречупени шийки 23
    аморфни шийки 44
    асиметрично залавяне 33
    21% сперматозоиди с опашни дефекти
    пречупени опашки 58
    спираловидни опашки 28
    двойни опашки 14
    20% сперматозоиди с цитоплазмен остатък
    проксимален 65
    дистален 35
    4 % клетки на сперматогенеза
    Teratozoospermia index 1.43 (норма80%)
    Antispermalni antitela
    Sperma IgA test 8.4 (нормални стойности <10%)
    Sperma IgG test 6.9 (нормални стойности 70%
    Сперматозоиди с фрагментирана ДНК % 13.5 50%) 48 (10.10^6/ml)
    Обща концентрация на сперматозоидите на милилитър (20.10 ^6/ml) 85
    Обща концентрация на сперматозоиди в обема 40.8
    DGC Дa
    SWIM UP Не
    SWIM OUT Да
    МACS Не
    След обработка
    Обем (мл) 0.1
    Нормокинетични сперматозоиди (%) 88
    Крайна концентрация x 106/мл/36

    2015 г. Спермограма разширена 3- дни въздържание,Алкохол -Не
    Лечение с антибиотици-Не
    Време на втечняване 10 минути(до 60 мин.)
    цвят слонова кост обем 1.2(2.0-6.0 мл)
    pH 7.2-7.8 (7.2-7.8) вискозитет 0 (0,1,2,3) мирис нормален
    Желатинови конгломерати -Не
    Аглутинати -Не
    Кръгли клетки 3-5(50%)
    А. с бързи линеарни постъпителни движения(ЛПД) 32.4%
    B.с бавни ЛПД 15.8%
    Хипокинетични 18.5% акинетични 33.3%
    концентрация нормокинетична сперм.(A+B)/1 мл 33.07(10.10^6/ml)
    Обща концентрация на нормокинетични сперм.39.68(20.10^6/ml)в обема
    След селективна обработка:
    37 градуса x C/5% CO 2 : стайна t по C
    Оценка на морфологията по KRUGER
    Нормални (%) 4
    Абнормални (%)96
    Тератозооспермичен индекс (макс. стойности:4.0)1.4
    Деформационен индекс (макс. стойности:3.0)1.34
    Нормални:8
    Аморфна глава 190
    Шийни дефекти 38
    Опашни дефекти 22
    Цитоплазмен дефект 18
    Благодаря за разчитането на 4 спермограми! Моля да ми кажете и за какъв вид ин витро процедури е подходящ Класическо или ICSI или въобще има ли смисъл или трябва с донор. Благодаря!

  408. Камелия Георгиева Says:

    Здравейте, доц.Щерев
    Аз съм на 34 години. Пациент съм на вашата клиника от май 2013 година, с цел успешно забременяване. Нито за миг не съм спирала да вярвам в професионализма и качеството на работа на вашите специалисти. При вас имам направена хистероскопия и отстраняване на два ендометриални полипа. При хидроскопия се установи, че маточните тръби пропускат, като дясната пропуска със съпротивление и има вероятни перитубарни адхезии. Хормоните ми са в норма. И нямам други установени причини за неуспех. Сперомграмите на мъжа ми са сравнително добри, но с намалена подвижност, с показатели за Лека астенозооспермия, променяна до Нормозооспермия, след прием на добавки, по предписание на лекуващия лекар. Проведоха са четири вътрематочни инсеминации, съответно с 40 млн, 25 млн, 20 млн, 30 млн сперматозоиди, с 24 часова преживяемост. С и без стимулация при инсеминацииите доминантните фоликули винаги бяха отдясно. Възможно ли е, заради вероятните перитубарни адхезии вдясно, да не е било възможно да настъпи оплождане? Имам две стимулации-една с мерионал, другата с клостибегит и мерионал. Подала съм документи към Център за асистирана репродукция и чакам заповед. През тези седем-осем месеца след стимулациите не се чувствам добре преди цикъл. Имам много силно изразен ПМС, а в последния месец цикълът ми беше само ден, ден и половина и сега 18-19 дни по-късно се опитва пак да ми дойде. Възможно ли е да е от приема на хормоналните препарати-Мерионал, Клостибегит, Прегнил, Хориомон, Дуфастон и Утрогестан? Дуфастонът го понасях много тежко. Все пак минаха няколко месеца. Благодаря предварително за отговорите, които ще получа.

  409. Весела Says:

    Здравейте Доцент Щерев
    След направена цветна снимка се установи, че имам двурога матка със септум. След хистероскопия за отстраняване на септума, окончателната диагноза в епикризата е ендометриоза на матката. Описанието на хистероскопичната находка : in Situ: Наличие на септум, който се резицира. Резекцио септум утери.
    Хистологичен резултат- фибролеймиом с капсула, миометриум с аденомиоза.
    Въпросът ми към вас е, какво означават тези резултати, септумът по рождение ли е и мога ли да забременея по естествен път. на 30 години съм.
    Благодаря ви!

  410. Нели Says:

    Здравейте Доцент Щерев,
    Предстои ми втори опит ин витро във вашата клиника при Д-р Юнакова. Този път съм по дълъг протокол, от вчера съм на Регулон и днес от сутринта съм със неприятно главоболие. Питането ми е може ли да се взима Аналгин или друг вид болкоуспокояващо?
    Благодаря Ви!

  411. Силвия Says:

    Здравейте др Щерев
    Със съпруга ми правим опити за дете от околко година и половина аз съм на 20г а той е на 35 .Бях на гинеколог и след прегледа ми тя ми каза че трябва да си измервам базалната темперетура в продължение на един месец след което да отида отново на консултация и тя ще прецени дали да ме стимулира с лекарства.Въпросът ми към Вас е Може ли базалната темперетура да се измерва в устата задължително ли е тя да се мери вагинално или орално?И кога трябва да се мери от започването на единия менструален цикъл до другия ли?

  412. Петкова Says:

    Здравейте,д-р Щерев!
    На 25 г. съм с 2 спонтанни аборта в 6-та г.с. Резултатът от първата микробиология е candida albicans,предписани са ми 6 Clotrimazol.След повторно изследване ми казват резултатите по телефона,като тази инфекция вече я няма,но са изолирани бактерии стафилококи и ми предписват Ципрофлоксацин за 7 дни. Правени са ми също така изследвания за токсоплазмоза и за щитовидната жлеза FT4,TSH,TAT,като всичко от изброените е нормално.Имаме и генетично изследване с приятелят ми,чието заключение също е нормално…Исках да изследват и приятеля ми за тези гъбични инфекции и като цяло спермограма,но лекуващият лекар каза,че не се налага и след като тези изследвания са добри,можем вече да не се пазим..А от втория аборт са минали едва 4 месеца.Сега ще направя трета микробиология,за да видим окончателния резултат.Но аз мисля,че е твърде рано за опити за бебе… Моля ви,посъветвайте ме какво още да предприемем преди следващи опити за бебеправене! Забравих да спомена,че и кръвната ми захар е измервана и е в норми.
    Предварително благодаря!

  413. Росица Says:

    Здравейте Доцент Щерев
    Искам да ви попитам. На 42г съм и резултатите от репродуктивните хормони са FSH -3,5 LH-2,67 Estradio.- 113 Prolaktin-558.Изследванията са правени на 5 ден късно след обед.Спермограмата е -нормозооспермия. Изследвах и AHM-0,57.
    Искам да попитам вашето мнение за ин витро и ин витро на естествен цикъл .Посетих една клиника там са направени и изследванията и ми казаха ,че шанса ми е донорска яйциклетка

  414. Мариела Георгиева Says:

    Здравейте доц. Щерев!
    Наскоро се включих в донорска програма за даряване на яйцеклетки. Прегледаха ме обстойно, направиха ми изследвания, на 20 ден от МЦ ми биха лукрин депо, но седмица след това ми съобщиха от клиниката (ще я запазя в анонимност) че tsh ми бил леко завишен т.е 5.0 и ми казаха да пия л-тироксин 50. Пия го вече 2 седмица.
    Цикълът ми обаче продължава вече 10 дни, разбрах , нормално заради лукрина. НО стимулация още не съм започнала. Въпросът ми е ,-заради това tsh ще се наложи ли пак другия месец да ми бият лукрин депо, и тогава да започна стимулация на следващия цикъл. Т.Е ей така за нищо ли ми го биха този лукрин депо, а след това ми казаха че трябва да сваля щитоводни

  415. pepa Says:

    Здравейте ,доц.Щерев Аз съм на 40г.с приятеля ми правим опити нормалми за бебе от 4,5мес.Той има асансиорен тестис а аз имам високо кръвно и пия СартегHCT ot 5god.има ли вероятност затова да не мога да забременея след като нямам други заболявания?Благодаря ви предварително!

  416. Денислава Says:

    Здравейте, доц. д-р Атанас Щерев!
    Искам предварително да се извиня, ако въпроса ми не трябва да бъде обърнат към Вас, но вече не знам към кого да се обърна! Бременна съм в 16 г.с и преди месец ми беше пуснато изследване за протеин S, тъй като този проблем го има наследствено в семейството ми (от баща ми към брат ми - до сега е бил само по мъжка линия). До сега при мен не се е проявил проблем, а ми е правена и операция от апендикс, преди 8 години ми е правено същото изследване и всичко е в норма, но сега процента ми е по-нисък (40%). Навсякъде прочетох, че когато изследването се направи по време на бременност е нормално резултатите да бъдат понижени, но въпреки всичко ме сложиха на клексан 0.6 мг. до края на бременността. Може ли да чуя и Вашето мнение - имам ли наистина нужда от клексан и трябва ли бременността ми да се води патологична, има ли риск за бебето ми, ако прекъсна използването на клексана?
    Благодаря Ви!

  417. Поли Says:

    Здравейте д-р Щерев,
    На 31 години съм и ми предстои донорска инсеминация във вашата клиника. Причината за процедурата е липса на партньор , а не доказан проблем. Трябва да направя хидротубация, не можах да я издържа без упойка и ще я направя с анестезия. Въпросът ми е мога ли да я направя на 17- ден от цикъла при 26-27 дневен редовен цикъл и овулация около 12-13 ден

  418. Елена Says:

    Здравейте доц. Щерев!
    На 38 години съм. При операция за отсраняване на миома,след хистологично изследване беше определена диагнозата (цитирам) “наличие на повърхностни ендометриозни огнища по cavum Douglassi”.Нямам кисти,яйчници нормални,тръби също.Назначено ми е лечение за 6 месеца с Лукрин Депо.
    Според вас наложително ли е толкова дълго хормонално лечение-6 месеца,предвид епикризата и че другите органи не са засегнати?
    Благодаря ви!

  419. Здравка Says:

    Здравейте, Доцент Щерев!
    Искам да попитам след направена електроконизация жените могат ли да се самозадоволяват?? На мен ми е направена електроконизация преди 2 месеца и сега вече си мастурбирам, но когато го направя много ме боли и имам леко зацапване с кръв?? На какво се дължи това ??

  420. ася Says:

    Здравейте доц.д-р Щерев
    Аз съм на 29 години и от 5 години правим опити за бебе.Диагнозата ни е неизяснене стерилитет. Имаме 4 неуспешни инсеминации и едно IVF/ICSI. При инвитро процедурата имах извадени 18 яйцеклетки, от които 12 се оплодиха, но на 3 ден половината бяха спрели развитие, другите се бяха разделили до 2-3, и само едно до 4. Изчакахме ги до 6 ден, на които имаше само един ембрион, но не се беше развил до фаза бластоцид и нямаше трансфер. Въпросите са ми следните: Какви са според вас причините за забавянето и спиране деленето си ембриони? Какви изследвания да си пуснем за да изясним проблема?

  421. Христо Says:

    Здравейте доцент Щерев
    От 5 дни имам проблеми при еякулация. Проблемът се изразява в това,че цветът на еякулата е различен.Започна се от леко розов. Сега е кафеникъв и има някакви желирани парченца. Нямам други оплаквания. Искрено се извинявам ако не съумявам да се изразя коректно и грамотно. Студент съм извън България на 19 години. Имам ли сериозни основания за притеснение и какво трябва да направя по моя проблем .
    Благодаря Ви!

  422. Памела Says:

    Здравейте д-р Щерев,
    От скоро съм пациентка на Вашата клиника. Въпросът ми е задължително ли е хидротубацията да се прави преди овулацията (от първите чисти дни до 12-13 ден на цикъла)? Възможно ли е тази процедура да се извърши на 17 ден от цикъла?

  423. Невена Стефанова Says:

    Доц.Щерев огромно благодаря на Вас и всички от болницата, благодарение на които имам дъщеричка на 1г. почти. Преди да забременея имах инсулинова резистентност, Вие ми предписахте Сиофор 1000, пих го до 12г.с., след това д-р Тимева ми каза да го спра. Още кърмя, нямам цикъл. Кога трябва да направя ново изследване за инсулиновата резистентност? Не съм ходила на мамолог никога, след като спра да кърмя или сега е добре да ида? Благодаря

  424. lora Says:

    Здравейте доктор Щерев..на 55 години сум от 5 години съм в менопауза преди броени дни получих кафеникаво зацапване,веднага отидох на гинеколог в АГ болница,казаха ми че нищо необичйно не се вижда на ехографа и във влагалището ми,след прегледа същата вечер получих няколко капки кръв,от тогава не съм имала прокървяване.Ходих на 3 различни гинеколога които ме уверяват че на моята възраст трябва да направя първо кюртаж,а после ще предпишат лечение с медикаменти..Какво бихте ме посъветвали вие..Благодаря предварително

  425. Кремена Says:

    Здравейте доц. Щерев!
    Бях ви попитала преди време за това, че бременността ми е неуспешна, поради установено
    “кухо яйце”. След аборта, който беше на 11.02.2015г. и вече днес- 18.03.2015г. нямам още менструация, а мина повече от месец. Имам ли повод за притеснение, трябва ли да изчакам още преди да отида на лекар, или е нормално това?
    Само да добавя, че в началото на месец март ходих при гинеколога си и след прегледа ми казаха, че нямам повод за притеснение и че всичко от влагалищния видеозон и влагалищния преглед е наред, не се установиха възпаления! Но все пак сега се притеснявам за закъснението.
    Благодаря Ви!

  426. Петкова Says:

    Уважаеми доц. Щерев,
    Пациентка съм на Вашата клиника, родих първото си дете там. Имам прекрасни впечатления! Сега съм на 40 г., забременях спонтанно, в 12 г.с. съм, всичко се развива нормално. Предстои ми преди това БХС при д-р Искилиева. Имам два конкретни въпроса:
    1. Ако БХС отчете нисък риск, възможно ли е той да е фалшиво отрицателен и препоръчвате ли да се прави в този случай изследване за хромозомни аномалии, с оглед на възрастта?
    2. Ако се налага, не бих правила инвазивно изследване, предпочитам Пренатест, и то Пренатест7. Твърди се, че амниоцентезата дава резултат за повече заболявания, именно заради цитогеничния анализ. Пренатест 7 изследва Синдром на Даун, Синдром на Едуардс, Синдром на Патау, най-честите дефекти свързани с половите хромозоми (синдроми на Търнър, Клайнфелтер, Тризомия X и Тризомия XYY).
    Въпросът ми е, последните изброени изследвания на Пренатест7 - най-честите дефекти свързани с половите хромозоми (синдроми на Търнър, Клайнфелтер, Тризомия X и Тризомия XYY) - съвпадат ли с това, което изследва цитогеничния анализ на амниоцентезата?
    Предварително благодаря!
    Поздрави!

  427. Люба Says:

    Здравейте доц. Щерев, Благодаря Ви, че отделяте от времето си за нас!
    Приятелят ми има много тежка олигоастенотератозооспермия. При първото ИКСИ дори не се стигна до трансфер на 4-те яйцеклетки, които се оплодиха много бавно и спряха деленето си. Никакво подобрение след 4 месеца андрозитол, вит.Ц и А, цинк и още какво ли не. Приятелят ми не е е пушач и не е с наднормено тегло. Ще направим ДНК анализ. При мен няма проблеми. Има ли надежда?…

  428. Рина Says:

    Здравейте, доц. д-р Щерев, На 32 години съм. Имам FSH 62 mIU/ml, който варира според различните медикаменти. Когато за първи път установих високи стойности на ФСХ, АМХ беше в норма. Сега е под минимума. При наличие на фоликули, може ли да се приложи успешно метода инвитро матурация? Благодаря Ви предварително!

  429. Бояна Says:

    Здравейте, д-р Щерев! На 31 години съм. Преди година в 9 седмица установиха мисед аборт и ме изчистиха. Веднага забременях отново- последва спонтанен аборт в ранен етап-около 10 дни след закъснението на цикъла. Изчистих се сама, на преглед не се установи инфекция. Възстанових се и 5 месеца след 2-рия аборт отново бях бременна. При първия преглед лекарката каза, че вижда малка запетайка….Две седмици след това- кухо яйце. Още две седмици по-късно, когато трябва да съм в 9 гестационна седмица, при друг лекар- ехографа показва 7 седмица, пак кухо яйце. Сакчето расте, нямала съм никакво кървене, гърдите продължават да ме болят. Пиех дуфастон по предписание на лекарката си, който спрях след последния преглед- вече 5 ден не съм прокървила. Не трябва ли да го изхвърля, щом е кухо яйце и защо расте? Редно ли е да ми бъде бит анти Д гама глобулин при отрицателен резус фактор и защо ми се спестява? Какви изследвания следват? Благодаря!

  430. ивата Says:

    Здравейте д-р Щерев , аз се лекувам от 3 месеца във вашата клиника въпросът ми е как стой въпросът с прегледите през почивните дни , понеже съм на стимулация и трябва да отида на преглед точно на първият ден от МЦ а той се пада ако сметките са точни през почивен ден. ще има ли проблем с приемането дори моят доктор да не е там ? благодаря предварително!

  431. Десислава Ганчева Says:

    Здравейте доц. Щерев,

    Много се радвам , че намерих този форум и дано получа отговора ви преди да взема някакво решение. Имам дете , заченато ин витро и слава Богу родено живо и здраво. Искахме да имаме още едно/две ако са близначета, но междувременно ми откриха комплексна хиперплазия без атипия. Сега съм на хормонално лечение с прогестерон( Мирена). Казаха ми ако държа да имам друго дете да държа спиралата и точно преди ин витрото да я извадя. Други специалисти казват, че е рисковано да имам още едно дете, а трети , че трябва да направя хистеректомия, за да се предпазя ор рак на ендометриума. Моля , кажете ми какво да правя, защото съм доста объркана. На 39 години съм.

  432. Diana Says:

    Здравеите, доц. д-р Щерев, на 24 съм бременна съм в 7г.с ако пия аналгин или аспирин може ли да се увреди

  433. Галина Says:

    Здравейте.Имам поликистоза и от 3 години се опитваме да имаме бебе,като резултата до момента е един спонтанен аборт,поради падане.Въпросът ми е мога ли,чрез предизвикване на цикъл с дуфастон и след последващ такъв да бриема клостилбегит?И имам ли шанс за бременност по този начин?Благодаря предварително

  434. Evgeniq Says:

    Zdraveiitte iskam da vi popitam sled kato sm priemala orgametril 6 meseca zaradi obilni kravotecheniq dali moje sega tova da e pricinata zaradi koqto nemoga da zabremeneq vehe 5 meseca se opitvame s majat mi no nihty . Vazmojno li e neshty da mi prechi ot orgametrila ili nqkoq infekciq da e stanala ??

  435. Марияяя Says:

    Здравейте доц. Щерев, ужасно съм притеснена. Бременна съм след много опити в 32г.с и цялата ми бременност е проблемна, имам хашимото и диабет. Докато лежах в ендокринология пък получих контракции и ми беше влята система кормагнезин по нареждане на дежурната докторка 4амп. по 400 за около 12часа(еднократно). Седмица по-късно пак получих контракции и постъпих в АГ отделение, където отново ми се влива система, но по 2*400 за 24ч общо 4дни. Направи ми впечатление тази по-ниска от предишната доза при положение,че сега съм с доста по-силни контракции и споделих с доктора, който беше на смяна, колко са ми слагали предишната седмица и колко ми вливат вече 4дни при тях(притеснението ми идваше от това дали натрупването на толкова големи дози и то в последователни дни може да повлияе отрицателно на плода, и първоначалната доза 4*400 за 12ч
    не е ли изключотелно огромна) Отговора който получих беше “Еми не е хубаво..” моля ви за мнение? Дали може да повлияе зле на бебето?

  436. vanya Says:

    Zdraveite doktor Shterev! Predi nqkolko meseca vi posetix.s tubaren problem sam.jiveq v Ispaniq napravixme neobxodimite izsledvaniq za in vitro.zapochnax stimulaciq s Meropur, no qichnicite mi ne reagirat.kakav mi evshansa da zabremeneq? Na 42 sam.blagodarq!

  437. vanya Says:

    Здравейте, доц.Щерев, преминах стимулация с Миропур:11дни.резултат 1яйцеклетка.на 42 сам.има ли смисъл от друга стимулация или да мисля за донорска яйцеклетка? Влагодаря

  438. доц. д-р Атанас Щерев Says:

    Уважаема Весела,
    Септумът е по рождение и е добре, че са го премахнали, а също и премахването на фибролейoмиома с капсула с аденомиоза. Смятам, че трябва да продължите посещенията при Вашия оператор. Той ще Ви даде насоки за правилните стъпки във Вашия случай.

  439. доц. д-р Атанас Щерев Says:

    Уважаема г-жа Георгиева,
    След като не сте забременели след вътрематочна инсеминация, наистина трябва да се премине към IVF, защото така се добиват повече сведения за причините за неуспеха.
    Не се безпокойте!
    Желая успех!

  440. доц. д-р Атанас Щерев Says:

    Уважаема г-жа Серафимова,
    Вие сте положила доста труд да представите изследванията, но не може да се направи заключение само от спермограмата. Обикновено заключение се прави от голям набор от изследвания и прегледи.
    И все пак, мога да кажа, че представените изследвания са с умерени отклонения. С неособено добра прогноза са изследванията, които показват нисък обем (под 2 ml) и ниските стойности на морфологията по Kruger. Бих Ви посъветвал да направите консултация с д-р Юрийй Бъчваров и доц. Иванка Димова от нашата клиника.
    За повече информация за тях, може да се свържете с нашия Координатор Връзки с пациенти – Биляна Цветкова, тел. 0895 532 808.

  441. доц. д-р Атанас Щерев Says:

    Уважаема Росица,
    Искам да изразя пред Вас уважението си към проф. Крюгер от ЮАР, с когото се срещах преди повече от 25 години. За съжаление, след 5 ICSI процедури и на 39 години е трудно да Ви кажа нещо оптимистично. И все пак бих Ви посъветвал да продължавате да търсите нови връзки/технологии за постигане на бременност с Ваши яйцеклетки.
    P.S. Това има смисъл, ако имате запазен яйчников резерв.

  442. доц. д-р Атанас Щерев Says:

    Уважаема Радостина,
    Ако сте на 23 години, и подчертавам, ако хормоналните изследвания са взети както трябва, то стойностите на FSH са много лоши. Бих Ви посъветвал да се срещнете със специалист по репродуктивно здраве за консултация, със задължителен преглед.

  443. доц. д-р Атанас Щерев Says:

    Уважаема г-жа Велинова,
    Ако Вие сте на 37 години и изследванията не са погрешни, то не бих Ви препоръчал да правите IVF с Ваши яйцеклетки. Бих Ви препоръчал да поискате пояснение от лекуващия Ви лекар въз основа на направените изследвания, с допълнителни прегледи. Винаги можете да разчитате за консултация при мен, която можете да направите всеки понеделник и сряда с предварително записан час на Регистратура на тел. 02 920 09 01.

  444. доц. д-р Атанас Щерев Says:

    Уважаема Гергана,
    Възможно е да са три бебета и трябва да поддържате контакт с лекуващия Ви лекар, за да се изясни ситуацията и последващите стъпки.

  445. доц. д-р Атанас Щерев Says:

    Уважаема Диляна,
    Въз основа на първото изследване не може да се постави диагноза. Обикновено се изследват и двамата партньори. Много от изследванията се повтарят, за да се верифицират. И въпреки това, много често остава стерилитет с неизяснени причини.
    Моят съвет е контакт със специалист по репродуктивна медицина.

  446. доц. д-р Атанас Щерев Says:

    Уважаема Милена,
    В тази ситуация трябва да намерите женска консултация, където да проследявате бременността си. Съответният специалист, след оценка на състоянието и епикриза от Вашия психиатър, ще препоръча поведение.
    Бих Ви посъветвал това поведение да е дадено писмено, за да има отговорност за изказаното мнение. При нас може да се консултирате с колегите от Сектора по Фетална морфология.

  447. доц. д-р Атанас Щерев Says:

    Уважаема Йоана Пачова,
    Свържете с нашия Координатор Връзки с пациенти Биляна Цветкова (моб.: 0895 532 808).
    Тя ще Ви съдейства с всякаква информация и ако се налага, ще направите и консултация при мен. Можете да направите такава консултация всеки понеделник и сряда с предварително записан час на Регистратура на тел. 02 920 09 01 или чрез Биляна Цветкова.

  448. доц. д-р Атанас Щерев Says:

    Уважаема Марияна,
    Първо да Ви поздравя с отличните резултати на онкоцитонамазката!
    Но не разбирам въпроса Ви – едва ли онкоцитонамазката има връзка с шансове за забременяване.

  449. доц. д-р Атанас Щерев Says:

    Уважаема Нели,
    Разбира се, че може да приемате аналгин, но едно главоболие трябва да бъде обсъдено от лекуващия лекар. Свържете се с д-р Мария Юнакова и споделете проблема.

  450. доц. д-р Атанас Щерев Says:

    Уважаема Силвия,
    Базалната температура се мери в телесна кухина, така че може и под езика. Измерването и записването трябва да продължи поне 2-3 месеца.

  451. доц. д-р Атанас Щерев Says:

    Уважаема г-жо Петкова,
    След два спонтанни аборта не е достатъчно да се прави само микробиология. Говорим за хабитуални аборти, след два и повече, така че са налагат поредица от изследвания преди следваща бременност.
    Желателно е да се обърнете към специалист по репродуктивна медицина.

  452. доц. д-р Атанас Щерев Says:

    Уважаема Росица,
    Според резултатите от Антимюлеров хормон действително е по-добре да се насочите към донорска яйцеклетка. Малко са необичайни, но са възможни, резултатите от FSH/LH.

  453. доц. д-р Атанас Щерев Says:

    Уважаема Мариела Георгиева,
    Не мога да отговоря на въпросите, защото трябва да ги зададете в клиниката, в която ще дарявате. Трудно е само с определени данни да се правят заключение.

  454. доц. д-р Атанас Щерев Says:

    Уважаема Пепа,
    Моят съвет е да се обърнете към специалист по репродуктивно здраве, а не да си губите времето с гадаене.

  455. доц. д-р Атанас Щерев Says:

    Уважаема Денислава,
    Убедено Ви препоръчвам да се придържате към указанията на лекуващия лекар. Ако имате съмнения, сменете го, но спазвайте указанията на избрания от Вас лекар, защото нуждата от терапия с Клексан, особено по време на бременност е много важна, ако се налага.
    Съжалявам, че не мога да отговоря категорично, но по интернет не може да се правят такива заключения.

  456. доц. д-р Атанас Щерев Says:

    Уважаема Поли,
    Хидротурбацията се прави във фоликулярната фаза на цикъла, за да не се разстрои евентуална бременност. След като ще правите вътрематочна инсеминация, можете да я направите по-късно от 11 ден от цикъла, ако не е имало оплодителен коитус.

  457. доц. д-р Атанас Щерев Says:

    Уважаема Елена,
    Да, така се процедира при наличие на ендометриозни огнища, но не е ясно какво планувате да правите след провеждане на лечението. Ако планувате бременност, аз бих Ви препоръчал да съкратите до 6 месеца лечението, а ако не – да го продължите.

  458. доц. д-р Атанас Щерев Says:

    Уважаема Ася,
    Вие поставяте един от най-трудните въпроси в нашата специалност и е изключено да мога да отговоря по интернет. Всеки случай като Вашия се изяснява с множество изследвания с допълнителни прегледи на двамата партньори, анализ на възможни причини, провеждане на изследвания и отново анализ на резултатите. За съжаление, въпреки всичко това много често не можем да решим стоящите пред нас проблеми. Насочете тези въпроси към лекуващия Ви лекар.

  459. доц. д-р Атанас Щерев Says:

    Уважаема Здравка,
    Трябва пак да отидете при Вашия оператор и да се прецени има ли пълно заздравяване на оперирания участък. Можете да предприемате всякакви действия, както Вие пишете за самозадоволяване, но не трябва да има поява на кръв.

  460. доц. д-р Атанас Щерев Says:

    Уважаеми Христо,
    Трябва да се изследва урината и самия еякулат. Желираните парченца не са проблем, но кафяво, в комбинация с розово оцветяване, може да е израз на заболяване.
    Обърнете се към андролог / уролог за преглед и изследвания.
    Можете да се възползвате от услугите на д-р Юрий Бъчваров от нашата клиника.

  461. доц. д-р Атанас Щерев Says:

    Уважаема Памела,
    Хидротубацията се прави в I-та половина на цикъла, за да не се разстрои евентуална бременност. Това правило е във Ваш интерес.

  462. доц. д-р Атанас Щерев Says:

    Уважаема г-жо Стефанова,
    Бих Ви препоръчал ендокринолог в нашата клиника, като можете да се насочите към д-р Едит Харангозо или д-р Веселина Яначкова.

  463. доц. д-р Атанас Щерев Says:

    Уважаема Лора,
    При кафяво зацапване (кървене) действително трябва да се прегледате на ехограф и да се вземе онкоцитонамазка. Ако лигавицата на матката при ултразвуков преглед е по-ниска от 8 мм, то може да се изчака дали ще се получи друго зацапващо кръвотечение.
    Ако се получи такова течение или има изменение в онкоцитонамазката или лигавицата е по-дебела от 8 мм се препоръчва сепарирано абразио с хистология.
    И след това, евентуално лечение.

  464. доц. д-р Атанас Щерев Says:

    Уважаема Кремена,
    След аборт, менструацията понякога се възстановява по-късно, затова не се безпокойте и не предприемайте никакви мерки.

  465. доц. д-р Атанас Щерев Says:

    Уважаема г-жо Петкова,
    Настоятелно Ви съветвам да слушате нашите специалисти, а да не се ръководите от информации в интернет и другаде.
    Искам да Ви информирам, че нашите специалисти в сектор Фетална Морфология се ръководят от стандарти и критерии, приети в цял свят. Уверен съм, че са на изключително високо ниво.
    На практика, Вие ще получите консултация, която бихте получили в Fetal Medicine Foundation, Лондон.
    Стандартите предполагат да се направи най-доброто за пациента. И от друга страна, каквото и да правите, не можете да достигнете до 100% истина. Това е медицината!
    Надявам се Вашето решение да бъде правилно!

  466. доц. д-р Атанас Щерев Says:

    Уважаема Люба,
    При много тежка диагноза не може да се очакват оптимални резултати, но въпреки това може да се постигне успех. Правят се поредица от изследвания, освен спермограма, включително изследване на получените ембриони и в някои случаи се достига положителен резултат. Обсъдете с лекуващия си лекар ситуацията и се надявам той да Ви даде добър съвет.

  467. доц. д-р Атанас Щерев Says:

    Уважаема Рина,
    Между FSH стойностите, AMH, височината на лигавицата и броя на антралните фоликули има корелация (пряка зависимост).
    Така, че това трябва да се установи, за да се определи може ли да се приложи успешно IVF с Ваши яйцеклетки. Ин витро матурацията е процедура, която не винаги води до положителен резултат.

  468. Йорданова Says:

    Здравейте,
    Имам следният проблем:преди седмица изкарах тежък бронхит с температура,беше ми изписан антибиотик Цероксим,сироп Синекод,Колрдекс ,за температурата 2 вечери пих течен аналгин.Пих антибиотика 5 дни по 500 мг 2 пъти на ден,в деня в който ми свърши антибиотика разбрах,че съм бременна на 4 ден закъснение.Страшно много съм притеснена дали може да има последствия за плода от приетите лекарства,бременността е желана,но не предполагах,че точно този месец ще стане.Бихте ли ми обяснили какви са рисковете,ходих на гинеколог и му обясних ситуацията,каза ми че вероятно няма да е проблем,но не може да гарантира,тъй като имало известни рискове.Какъв би бил вашия съвет?Благодаря предварително!

  469. Алекс Says:

    Здравейте доц. Щерев,

    бих искал да отправя няколко питания:
    Със съпругата ми правим опити за забременяване от началото на годината. Аз съм на 39, а тя на 37 години. Този месец си направихме изследвания в местна лаборатория и резултатите са следните:
    Спермограмата е направена след 3-4 дни въздържание:
    Обем на еякулата: 2 мл
    рН: 7,5
    Време на втечняване: 25 мин.
    Вискозитет: 2 см
    Брой в 1 мл: 85 425 000
    Общ брой: 170 850 000
    Активно подвижни: 38%
    Слабо подвижни: 30%
    Неподвижни: 32%
    Спермена умора:
    На 3 час: 20% подвижни и по 40% слабо подвижни и неподвижни
    Патогенни сперматозоиди: 25%
    Аглутинация: Да

    Разглеждайки тези резултати малко се притеснявам дали няма сериозен проблем при мен? Във Вашата клиника има ли специалист, или може би Вие самият, от когото мога да получа консултиране? Както и, ако мога да дойда при Вас, трябва ли да си взимам направление от ЛЛ или не работите със здравната каса?

    На съпругата ми резултатите от изследването на хормоните са (правени са на 3 ден от началото на МЦ):
    LH: 5.75
    FSH: 10.56
    Prolactin: 165.6
    Estradiol: 37.93
    Testosteron: 0.826

    В лабораторията са й казали, че има проблем с хормоните и да се обърне към лекар. За нейните изследвания сме малко скептични, тъй като когато отидохме да вземем резултатите лекарката в лабораторията не е била сигурна в получените резултати, искала е да си калибрира пак машината и затова й е взела повторно кръв (последния ден преди великденските празници), а самата кръв е изследвана на 14 април…

    Разбираме, че няма по-добро нещо от преглед при специалист, но може ли да дадете някакви насоки към кого да се обърнем за евентуалните проблеми и при двама ни…
    Благодаря Ви предварително!

  470. Божана Димитрова Says:

    Здравейте, доц. Щерев,
    Аз съм на 34 г с изчерпан яйчников резерв, AMH 0.26, Инхибин В 46, ФСХ 18, почти никакви антрални фоликули. Съпругът ми е с алигостенотератозооспермия, 3% сперматозоиди с нормална морфология по Крюгер. Какъв е шанса според Вас, с донорска яйцеклетка и Имси, да се получат качествени ембриони и бременност?
    Благодаря!

  471. tedi Says:

    Iskam da popitam za mnenieto vi za transfer na 4 den

  472. Teodora Says:

    Здравейте Доц. Щерев
    Искам да ви попитам тъй като съм на 24г. и 4 месеца правим опити за забременяване, но без резултат. От правените гинекологични прегледи преди да започнем да правим опити за бебе, знам че имам поликистозни яйчници. На 17.04.2015 бях на гинеколог за преглед и консултация. Направих си цитонамазка и ме прегледа с ултразвук като ми обясни, че не е настъпила овулация в този месечен цикъл. Последния ми цикъл е бил на 19.03.2015г. и трябва да ми дойде на 23.04.2015 г. Гинеколожката ми предписа Клостилбегит по 1 таблетка от 3-9 ден от месечния цикъл и утрогестан 2 пъти по 1 таблетка дневно от 14-тия ден на месечния цикъл за 10 дни. И също така ми каза да продължавам с фолиевата киселина. Размерите на матката са 6,7-4,2 см. и лигавицата съответно 0,85. Правилно ли е да започна с Клостилбегит.
    Благодаря!

  473. kalina Says:

    Здравейте д-р Щерев! искаме да направим икси във вашата клиника поради тежък мъжки фактор разбрахме че прилагате техника за по-голяма успеваемост имси има ли някакви изисквания за спермограмата защото ние сме с 3 млн./мл .

  474. трифонова Says:

    Здравейте д-р Щерев!ние сме двойка на по 28 год с мъжки фактор. Този мес. направихме икси по програмата с включените медикаменти по ценорасписа на страницата ви като опита беше самофинансиран.Процедурата беше неуспешна.Може ли да кажете според вас каква е причината за неуспеха ни и има ли някакво намаление при следваща самофинансирана процедура.Благодаря ви!

  475. Tanja Says:

    Zdraveite Docent Shterev,na 17.04.2015 imax punkciq na 21.04 .2015 toest dnes mi be6e embriotransfera na osemkleta4en embrion drugute 3 ne ozelqxa za sajalenie… ta viprosit mi e normalno li e na den 4 embriona mi da sis osem kletki ? 4ela sim 4e trqbva na tozi den da e sis 16/32 . Ste vi bida mnogo blagodarna ako mi odgovorite !!!!!!Sarde4no Vi Blagodarq

  476. Ники Says:

    Здравейте доц. Щерев
    На 23 год. съм, от 1год правим опити за бебе със съпруга ми, но без резултат.От 4 месеца имам оскъдно кафяво течение, но без да ми идва нормален цикъл.Ходих при различни лекари и повечето ми казват, че се получава при липсата на овулация.Имам направена цитонамазка,всичко при нея е идеално.Мъжът ми има направена спермограма, която също е идеална.Последният път когато бях на лекар(преди месец), ми изписаха Клостилбегит 2×1 от 3 до 7 ден на цикъла,но и този месец нямам нормален цикъл.Моят въпрос е: дали мога да взема лекарството,въпреки това,че отново имам кафяво зацапване и може ли това да го смятам като цикъл?

  477. Нели Says:

    Здравейте, Уважаеми Доц. д-р Щерев,

    На 37г. и имам пет опита неуспешни - ин витро. Два от опитите са във вашта клиника при Д-р Юнакова.
    Днес 23.04.2015г. ЧХГ 0.313. Правихме кокултивиране със съпружески и донорски сперматозоиди - оплодиха се две яйцеклетки като качеството на емброоните казаха че е перфектно, а качеството на яйцеклетките е много добро. При нас фактора е мъжки.
    Това е спермограмата на мъжа ми от 11.04.2015.
    обем /volume/ : 1,0 (2.0 - 6.0мл) вискозитет /viscosity/ : 1 (0,1,2,3), Желатинови конгломерати /prostatic bodies/ : Не Аглутинати /Agglutinations/ : Не Кръгли клетки /round cells/ : 1 - 3 Бактерии: Да Нормокинетични сперматозоиди (А + В) ( ≥ 50% ) /normokinetic sperm cells concentration/ : 35 (10.10 6 /ml) Обща концентрация на сперматозоиди на милилитър (20.10 6 /ml) /Total sperm count/1 ml/ : 24 Общ брой на нормокинетични сперматозоиди в обема: 8,4 /Total concentration of normokinetic sperm in the volume/ Заключение /Conclusion and recommendation/ : Asthenozoospermia , Забележка : DGC (Density gradient centrifugation) : Да SWIM UP : Не SWIM OUT : Да MACS : Не След облаботка: Обем (мл) : 0,09 Нормокинетични сперматозоиди (%) : 92 Крайна концентрация x106 / мл/: 13
    Моля Ви, дайте вашия професионален съвет каква може да бъде причината да не се получава имплантация. Какви изследвания да направя и възможно ли е да направя консултация с Вас.

    Много Благодаря за отделеното време и внимание.

  478. Стела Says:

    Здравейте, доктор Щерев
    след направена спермограма на мъжа ми,бе установено:

    втечняване:20 мин
    обем:0,7мл
    вискозитет:0
    pH:8
    желатин:Не
    цвят:Слонова кост
    мирис:нормален
    аглутинати:Не
    тип:незрели кл.от сперматогенезата:6-8
    левкоцити:2-3
    други:Епителни клетки 1-2
    нормални сперматозоиди:0%
    бавни - 0%
    хипокинетични - 0%
    акинетични - 0%

    Заключение :Азоспермиа,

    след което му бяха изседвани хормони,които са нарушени.Вероятно ли е причината да е генетичен проблем.При него има ли някакъв шанс за инвитро.Казаха ни,че също е възможно да е дисбаланс на хормони.Какво е необходимо да направим?Какво е вашето мнение?Към кого може да ни насочите?
    Благодаря ви много!

  479. Росица Панайотова Says:

    Здравейте, Д-р Щерев.
    Преди броени дни приключих ин витро процедура - втората за мен и първата във вашата клиника, за съжаление неуспешно.
    Не искам да задавам въпроси, слава богу имах късмет да попадна във вашата клиника макар и вероятно да е след “дъжд качулка”…, но знам че имам прекрасна лекарка в лицето на Д-р Магунска и единствено към нея бих насочила всичките си въпроси. Това, което искам е само да изкажа благодарност, че сте създали такава болница, че сте подбрали толкова добри специалисти и хора, била съм на много места през годините и повярвайте ми разликата се усеща драстично… и нямам предвид толкова това, че сте се обградили с блестящи колеги около вас - това се стремят да го правят навсякъде според възможностите си. Имам предвид, че това са хора с големи сърца, всички, навсякъде, нямаше място, нямаше ден, в който да не ми се усмихнат, да не ми кажат добра дума, да не ме насърчат, на всяка крачка, при всяка процедура, преглед или манипулация… от никъде не излезнах и не си тръгнах без да чуя “Успех”. Ей, това вече е достойно за възхищение според мен, защото е нещо, което аз лично другаде не съм срещата в такава цялостна и всеобхватна степен. Защо е важно!?! Добри специалисти има на всякъде, но добрите хора трудно се намират… вашата професия е една от малкото, която е действително съвършенна когато е съчетание и на двете качества. Успели сте в това на 100%! Благодаря безкрайно много на Д-р Магунска, която е буквално един нежен ангел, с прекрасна усмивка, невероятен лекар с голямо сърце, тя се бори заедно и наравно с мен психически и емоционално, и много повече от мен като професионалист. Загубихме битката, но не и войната, на есен пак ще се борим. Не знам дали ще успеем, но съм сигурна, че съм точно където трябва и при когото трябва, а това е най-добрата основа… останалото за съжаление не е в ничии ръце…, живота решава, ако зависеше само от нас или от вас, то нямаше да има нито една жена, която да излезе през вашите врати без да носи бебе под сърцето си! Желая Успех и Здраве на всички Ви! Благодаря на Всички Вас!

Напиши коментар