В последните седмици сме свидетели как Русия буквално си „разиграва мечката” (перифраза на израза с коня) в Крим. Западът се опитва да изглежда сякаш втвърдява позицията си към Путин и Кремъл, но е ясно, че няма реални лостове за натиск. След намесата си в Косово ЕС и САЩ изглежда нямат морално основание да предявяват претенции към Русия за нейните действия в Крим, без съвсем резонно да бъдат обвинени в двоен стандарт. Понастоящем Западът умува по изработване на мерки, които да озаптят и сплашат Путин. Истината обаче е, че северноатлантическата общност е в патова ситуация. Ясно е, че Западът не може да окаже военен натиск, най-малкото, защото е non-sense демократични държави да предприемат военна интервенция в случая, която би предизвикала тежък въоръжен конфликт и хиляди невинни жертви. Причина за липсата на възможности за адекватни мерки срещу Русия се крие най-вече в демонстрираната до момента алчност и недалновидност от западните държави.

Алчност, защото дълги години Западния свят разчиташе на евтините руски енергийни ресурси, носещи големи печалби. Политика на облагодетелстване и затваряне на очи, която подкопаваше основите на пазарната икономика и ограничаваше възможностите за развитие в световен мащаб. Недалновидност, защото постепенно това доведе до изпадане в тежка енергийна зависимост от руския нефт и газ. Повече от ясно е, че не можеш да оказваш натиск върху някой, от който си зависим. Поради тази причина Европа и САЩ са безсилни в момента и могат да сторят твърде малко, за да помогнат на Украйна и да пресекат териториалните амбиции на Кремъл да сложи ръка върху Крим.

Рано или късно идва времето, когато всяка една недалновидна в дългосрочен план политика довежда до своите негативни последици. Дойде времето, когато Западът ще плати, затова че съзнателно или не в последните две десетилетия след края на Студената война не направи нищо в противодействие на изпадането в тежка суровинна зависимост от Русия. Какви ще са резултатите от това тепърва предстои да видим.

3 Коментара за “Изток-Запад”

  1. врати Says:

    Много полезна статия. Поздрави!

  2. входни врати Says:

    Много ми харесва статията и блога като цяло. Но едвали и повечето хора мислят като вас. Все пак поздравления!!

  3. Рокли Онлайн Says:

    Страхотна статия !!!

Напиши коментар