Днес слушах изказване на новия финансов министър Владислав Горанов относно финансовата ситуация на държавата и нужните мерки за стабилизация. В настоящият момент ние очакваме при демонстрираната некомпетентност от страна БНБ новото правителство да даде финансови решения на горещи въпроси като очертаващия се бюджетен свръхдефицит, ситуацията около КТБ, актуализацията на държавния бюджет и т.н. Първите изказвания на министър Горанов обаче не ме обнадеждават.
 
Особено впечатление ми направиха тезите за финансовото положение на здравно-осигурителната и здравеопазната системи и по специално, че към момента 20 новоизградени болници чакали да стартират своята дейност и да „смучат от бюджета на НЗОК”. Начинът, по който министър Горанов се изразяваше по проблемите в сферата ме накараха да си помисля, че макар младостта да не е порок, когато тя се съчетае с неподготвеност по определена тема, може да доведе до големи грешки. Непознаването на дадена материя със сигурност ще доведе в последствие до неадекватни мерки. Защото държавната политика в сферата на здравеопазването не може да се ограничава просто с пускане или спиране на средствата за лечебните заведения, а до мерки, които да доведат до постигане на определени резултати. Щом министър Горанов твърди, че има 20 нови готови болници, които очакват да станат договорни партньори на НЗОК, то това означава, че тези лечебни заведения са преминали през съответните процедури по лицензиране на тяхната дейност и те отговарят на условията и медицинските стандарти. Същевременно обаче  около 50% от съществуващите в момента болници, всъщност сред държавните и общинските, не отговарят на тези стандарти, а да не говорим на европейските правила за добра медицинска практика. Те обаче продължават да се поддържат изкуствено, вместо да се закрият. Къде е управленската логика да се държат на прага на здравно-осигурителната система 20 модерни лечебни заведения, а други нереформирани и неефективно работещи структури да се толерират, да се подкрепят и в тях да се наливат средства като в „каци без дъно.”
 
Министър Горанов изказва изтърканите тези на много предходни управляващи, че болниците „източвали” Здравната каса като извършвали различни манипулации по сегашните клинични пътеки. Лечебните заведения в момента обаче работят по зададените от държавата правила. Ако новите управляващи искат да сменят положението, нека най-накрая да положат усилия за въвеждането на Диагностично-свързаните групи, при които всяка лечебна дейност се оценява финансово на база на постигнатия резултат за подобряване на състоянието на лекувания и на база на тежестта на случая.
 
Всички очакваме от новото дясноцентристко правителство реформи в различните сфери на държавното управление, а не просто оправдание за тежката ситуация чрез изказване на популистки тези без покритие. Ако г-н Горанов, чиято позиция е една от най-важните в кабинета, желае да бъде запомнен като успешен финансов министър, той би трябвало да се въздържа от неподготвени изказвания, които могат единствено да доведат до напрежение. В противен случай той ще бъде поредния български управленец, който след получаването на власт се чувства все едно се е качил на Олимп и от високия връх предлага идеи, които нямат връзка с действителността и не биха довели до никаква положителна промяна.

Един коментар за “Новото управление - поглед от Олимп или реални реформи”

  1. рокли online Says:

    Много добра статия !!!

Напиши коментар