path_204404.jpg

Вселенският патриарх Вартоломей е на посещение в България от няколко дни. Когато говорим за Негово Светейшество Вартоломей обаче трябва да имаме предвид, че макар той да се титулува Вселенски патриарх, на практика е гръцки патриарх.

Един Вселенски патриарх не може да се държи така, както се държи Вартоломей. Вселенският патриарх е пастир за всички, изповядващи ортодоксалното християнство. Ако има такива претенции, той трябва да ги демонстрира и да заслужи титлата си. Негово Светейшество Вартоломей обаче добре защитава гръцките интереси, пренебрегвайки всички останали и именно затова смятам, че той е по-скоро гръцки патриарх.

 Тук в България той е на гости, а не у дома си. И тук не е екзархия, а диоцезът на Българската автокефална патриаршия. Вартоломей искал да се върнат на Гърция църковни ценности и утвари, които били присвоени от българите. Исторически погледнато обаче в Северна Гърция няма гръцки църкви. Почти всички са строени от българи и тук там са останали дори и надписи на кирилица, въпреки старания те да се унищожат. Истина е, че наши тарикати преди време откраднаха Паисиевата история. Това беше недостоен акт, поради което България я върна обратно в Атон. Как обаче да оценим факта, че гръцката история изобилства от фалшификати и крадени предания и вярвания от историята на траките? Трябва ли да се отваря дума и за некоректното от историческа гледна точка представяне на Византия за гръцка държава.

Ние сме съседи и невинаги сме били добри един към друг. Както българите са страдали от гръцки издевателства, така и гърци са яли як пердах от българи. Време е обаче да забравим тези отношения.

Дойде гръцкият Патриарх, посрещнахме го както подобава, наградихме го, както се полага, а той реши да си покаже магарията според балканските традиции. В древните времена българите са били смятани от гърците за прости и невъзпитани варвари. При сегашното посещение обаче  се видя, че просто, нагло и невъзпитано се държахме не ние, а тези, които ни гостуваха.

 

Напиши коментар