Архив за март, 2011

30 март, 11

Накъде в дясно?

Категория: Стари публикации

Г-н Иван Костов обяви в понеделник, че от ГЕРБ подготвят затопляне на отношенията с БСП с цел трасиране на пътища за евентуален управленски съюз между двете партии след парламентарния вот. Описаният сценарий е много вероятен, но за да се случи той виновни ще са не толкова Борисов или Станишев, ГЕРБ или БСП, а най-вече продължаващата да тъне в безперспективност, безсилие и разделение десница. Следващото управление най-вероятно отново ще е коалиционно, но дали то ще се основава на съюз на сходни политически идеи или на политическа безпринципност „по сметка”, зависи от това дали десните сили ще имат адекватно парламентарно представителство след следващите избори – в сегашното си състояние това е малко вероятно.

В дипломацията не бива да се правят случайни изказвания, още по-малко, ако си министър-председател на демократична държава – тогава всяко твое мнение по външнополитическа тема е изразяване на държавна позиция без значение дали е изказано „вкъщи” или в чужбина. Премиерът Борисов успя да изправи на нокти Външно министерство след като лежерно окачестви операцията на ООН в Либия като „авантюра”, допълвайки като великодушен самодържец, че не би „пуснал нашите летци” в нея. В подобни случаи не бива да се забравя, че макар търсената аудитория за подобни послания да е вътрешна, те ще бъдат чути и от нашите външни партньори.

След като почти месец управляващите плашеха с новия орган за „силова” намеса при ценообразуването на пазара в битка срещу високите цени, при неговото създаване се оказа, че функциите му са сведени най-вече до публикуване на ценови бюлетини с „идеалните” стойности в главите на правителствените „плановици”. Правителството може би е осъзнало, че намеренията за активна пазарна намеса може да поизлъскат имиджа му пред народните маси за кратко време, но да нанесат тежки вреди за икономиката с години напред. Когато една държава тръгва на война срещу своя бизнес, то победители могат да са единствено чиновниците, а губещи абсолютно всички останали.

Считания за най-популярен немски министър, Карл Гутенберг, е подал оставка в отговор на обществен натиск, заради… обвинения, че е плагиатствал в своята дисертация. Докато в демократичния свят едно „преписване” е достатъчно основание за поемането на най-тежката политическа отговорност, то в България цели фалшиви дипломи и дори по-тежки прегрешения продължават да не са. Ако перифразираме думите на един от големите познавачи на душевността на нашия мъдър и препатил народ, то можем да възкликнем: „разни общества, разни идеали.”