Архив за юли, 2011

Световните медии разпространиха вчера новината, че руски красавици, обединени под названието „Армията на Путин”, са открили нестандартен начин да изразят подкрепата си за своя любим водач и политик. Събличайки се в знак на възхищение към Путин и документирайки своето „голо” одобрение, те ще организират онлайн кампания в негова подкрепа.  След президента Обама, сега и руският премиер явно е решил да се възползва от възможностите на интернет за отправяне на силни политически послания – разбира се, разликите в демократичните особености на Америка и Русия предопределят и различните подходи на двата кампанийни екипа.

Обединена Европа продължава да се изгражда всеки ден чрез разнопосочни процеси на сътрудничество, взаимодействие и сближаване на представители от различните държави-членки. Проявление на този процес са ежедневните действия във всяка една сфера и област на обществения и професионалния живот. В репродуктивната медицина изключително положителен пример за това е ежегодният конгрес на Европейската асоциация по човешка репродукция и ембриология (ESHRE). Научният форум на ESHRE, който тази година се проведе в Стокхолм, отново предизвика огромен интерес, събирайки над 10 хил. души делегати от цяла Европа и света. Макар тазгодишният конгрес да премина без изключителни научни съобщения, той отново беше изключително полезен за обмяна на опит и достижения в репродуктивната медицина и ембриологията между екипите от цяла Европа. Такива събития вероятно не са толкова плодотворни за утвърдените специалисти, но те са от изключителна полза за младите лекари, андролози и ембриолози.

eshre_2011.jpg

Нашата болница традиционно се представи изключително добре с участието на група от над 10 души. Представители на екипа ни бяха единствени от България, които бяха включени с публикации и презентации в програмата на конгреса. Освен това наши лекари и ембриолози бяха избрани да вземат участие в административната работа на ръководните органи на ESHRE.

Екипът ни участва с 4 одобрени от EHSRE научни материала на конгреса в Стокхолм – 3 постера и 1 вербална презентация. С постери участваха д-р Петя Андрева, ембриологът д-р Иван Бочев и ембриологът Ирена Антонова, а устно представяне направи биологът Деси Дюлгерова. Със задоволство отбелязвам, че презентацията на Деси Дюлгерова беше много силно представена на един изключително добър английски език. Постерите от екипа ни също предизвикаха интерес сред участниците на конгреса и дори именити специалисти като Кристина Магли например се запознаха с описаните в тях проучвания, резултати и изводи. С гордост отбелязвам, че за поредна година АГ болница „Д-р Щерев” беше единствената от България, която се представи с приети и одобрени от ESHRE публикации.

Друг повод за гордост е изборът на наши представители в ръководните органи на Европейската асициация по човешка репродукция и ембриология. Д-р Таня Тимева и ембриологът д-р Таня Милачич са избрани за представители на България в Комитета на националните представители за периода 2011 – 2014. Това е второ подобно международно признание за екипа ни, след като в предходния тригодишен мандат тези позиции бяха заемани от мен и от Любослава Петкова, ембриолог в АГ болница „Д-р Щерев”. На свой ред д-р Таня Милачич от нашия ембриологичен екип бе избрана за един от четиримата членове от цяла Европа в Специалната група по интереси „Репродуктивна генетика” към Изпълнителния комитет на ESHRE. За пръв път чрез нея България ще има представител в Изпълнителния комитет на Европейската асоциация. По отношение на участието ни в административните дела на ESHRE не бива да се пропускат и усилията на проф. Станимир Кюркчиев от нашия екип, който за поредна година участва с изчерпателна информация за България, професионални изводи и разумни забележки в специализираната среща по европейския IVF мониторинг.

Допълнително трябва да се спомене, че паралелно с научната част, представител от групата ни в лицето на икономическия ни директор, Никола Милачич, проведе срещи за въвеждане на технологични подобрения в нашата болница. По време на посещението си в Стокхолм г-н Милачич се запозна с различни възможности за оборудване с модерна апаратура за стерилизация.

За финал ще завършва с града, в който се проведе тазгодишната среща на ESHRE. Стокхолм е красив, свеж, подреден и чист европейски град. Приятните разходки из неговите хубави улици и паркове в „белите” нощи допълниха усещането ни за добре свършена работа!

 team_eshre_2011.jpg

eshre_2011_1.jpg

eshre_2011_2.jpg