Архив за ноември, 2015

Скъпи приятели, потомци на тракийски бежанци,

За седма поредна година организирахме поход под надслов “По стъпките на тракийските мъченици през есента на 1913 г.” Тазгодишният поход се състоя между 1-ви и 3-ти октомври и отново беше под патронажа и с финансовата подкрепа на фондация “Д-р Димитър Щерев”. И тази година спазихме традицията да увеличаваме броя на участниците в тази инициатива. В похода-поколонение този път взеха участие 89 души от тракийските дружества от София, Варна, Бургас, Пловдив Стара Загора, Хасково, Кърджали, Ракитница и Горно Ботево. По-долу можете да гледате репортаж от тазгодишната инициатива:

 

 

 

path_204404.jpg

Вселенският патриарх Вартоломей е на посещение в България от няколко дни. Когато говорим за Негово Светейшество Вартоломей обаче трябва да имаме предвид, че макар той да се титулува Вселенски патриарх, на практика е гръцки патриарх.

Един Вселенски патриарх не може да се държи така, както се държи Вартоломей. Вселенският патриарх е пастир за всички, изповядващи ортодоксалното християнство. Ако има такива претенции, той трябва да ги демонстрира и да заслужи титлата си. Негово Светейшество Вартоломей обаче добре защитава гръцките интереси, пренебрегвайки всички останали и именно затова смятам, че той е по-скоро гръцки патриарх.

 Тук в България той е на гости, а не у дома си. И тук не е екзархия, а диоцезът на Българската автокефална патриаршия. Вартоломей искал да се върнат на Гърция църковни ценности и утвари, които били присвоени от българите. Исторически погледнато обаче в Северна Гърция няма гръцки църкви. Почти всички са строени от българи и тук там са останали дори и надписи на кирилица, въпреки старания те да се унищожат. Истина е, че наши тарикати преди време откраднаха Паисиевата история. Това беше недостоен акт, поради което България я върна обратно в Атон. Как обаче да оценим факта, че гръцката история изобилства от фалшификати и крадени предания и вярвания от историята на траките? Трябва ли да се отваря дума и за некоректното от историческа гледна точка представяне на Византия за гръцка държава.

Ние сме съседи и невинаги сме били добри един към друг. Както българите са страдали от гръцки издевателства, така и гърци са яли як пердах от българи. Време е обаче да забравим тези отношения.

Дойде гръцкият Патриарх, посрещнахме го както подобава, наградихме го, както се полага, а той реши да си покаже магарията според балканските традиции. В древните времена българите са били смятани от гърците за прости и невъзпитани варвари. При сегашното посещение обаче  се видя, че просто, нагло и невъзпитано се държахме не ние, а тези, които ни гостуваха.