Предлагам на вашето внимание текста на интервю, което дадох днес пред информационното издание Експрес (заглавието е на редакцията):

Г-н Щерев, какъв резултат очаквате от гласуването на вота на недоверие към правителството, като се вземе предвид скептичната позиция на част от опозицията?

Кризата от последните седмици ясно разграничи два вида мнозинства. Едното е на управляващите със 150 души в парламента. Другото е на българските граждани, които страдат от водената от тройната коалиция политика.
Внесеният вот на недоверие е израз на желанието за промяна в цялото българско общество. Аз не виждам гражданин в момента, който да е съгласен със случващото се в МВР. Дясната опозиция, която внася вота на недоверие, е само изразител на това желание.
 
Добре, но резервите от страна на СДС не Ви ли смущават?
 
Вижте, разбираеми са различни начини на разсъждения. Съгласен съм напълно, но когато търсим обществения интерес и когато имаме един скандал в управлението, имаме и факти, които вижда всеки български гражданин. Вижте само реакцията на вътрешния министър. Това го вижда и всеки български гражданин. Какво има да чакаме? Тук се иска политическа отговорност.

Може ли да говорим за политическа криза?

Разбира се. Виждате, че дори в БСП има критики и настоявания за решаване на  проблема в МВР. Има бележки и от страна на коалиционните партньори на БСП, т.е. имаме политическа криза. Въпросът е какво правим? От една страна, чакаме нещо да се случи, но какво? В случая имаме едно неработещо МВР, една проверка на юридически доказателства в някои служби, което няма нищо общо с политическата отговорност!
Нужно е да се разбере, че след всеки управленски провал на правителството трябва да се поема политическа отговорност чрез оставка или отстраняване.

Очаквате ли това да се случи?

Най-малко вотът на недоверие като политически акт ще създаде дебат. Той ще помогне за по-добра информираност на гражданите и ще застави управляващите да променят своята политика в проблемните сфери. Освен това ще създаде условия да се види кой от опозицията подкрепя вота на недоверие.

Как очаквате от Европа да разтълкуват това, което в момента се случва при нас и по-конкретно как, според Вас, този скандал ще се отрази върху несекващите предупреждения от ЕС, че правим гафове с европарите?

Според мен точно тук може да се търси синхрон. По отношение на поведението, изказванията, вижданията на политически лидери от Европа и като цяло от ЕС, и действията на опозицията като коректив на управляващите. И от двете страни се казват едни и същи неща. Управляващите, според мен, би трябвало да проявят достатъчно разум и да се вслушат в това, което се говори. От една страна са гражданите, опозицията от друга и от трета - ЕС със своите структури. Всички говорят едно и също. Явно е, че правителството трябва да се вслуша в тези мнения.

Тревожи ли ви позицията на „Атака”, която заяви, че ще подкрепи вота, но с известна доза уклончивост?

„Атака” е една крайнолява партия. Каквото и да говорим, те са тези, които влязоха в парламента 20 души, след което 10 станаха независими, а от тези които останаха, само един човек гласува против БСП.
„Атака” не е дясната опозиция. Аз не мога да коментирам тяхното поведение и роля. Аз се интересувам от това какво мислят хората в дясно ориентираните партии. Тези, които имат последователна позиция за осъществяването на дясната и дясно центристката политика. „Атака” не е сред тези партии.

Казвате, че вотът е важен заради хората, които очакват реакция от своите десни партии, но ще останат ли симпатизантите  Ви доволни от поредния вот, който изглежда обречен?

Резултатът от вота е представяне на доказателства, че в тройната коалиция има само сметки и договаряния, а не реална политика. Т.е. има едно стабилно мнозинство от 150 души, но няма стабилно управление. В този смисъл, в зала, когато се говори и се представят доказателства в тази насока, разбира се, че гражданите ще бъдат удовлетворени. Всичко това ще се отрази на електоралния вот след една година.

Предстои учредително събрание на БНД. Кой е Вашият фаворит за лидер?

Няма да мога да коментирам този въпрос.

 

Коментарите са затворени.