Две тези от днешното изказване на министър-председателя Сергей Станишев след вота на недоверие ми направиха по-сериозно впечатление. Това, което ме накара да им обърна внимание, е неадекватността и лицемерието, което се крие зад тях.

Като лайтмотив на цялото си изказване г-н Станишев използва тезата, че вотът бил политизиран и използван за политически цели. Недоумявам какво точно има предвид Премиера с подобно твърдение след като по презумпция един вот на недоверие носи своя политически характер. В настоящата ситуация той бе в отговор на липсата на политическо решение и забавянето в поемането на политическа отговорност по скандалите в МВР, които бяха кулминацията на една развиваща се криза, заплашваща устоите на държавността у нас и спокойното функциониране на обществото ни. Срастването на властта с организираната престъпност у нас е огромен обществено-политически проблем. Обвинение в политизиране на даден обществен проблем, още повече, когато той е толкова сериозен, не може да бъде адекватно, доколкото политиката е най-висшата публична дейност, а обществената сфера е нейната естествена среда. Имплицитното обвинение на министър-председателя днес бе, че вотът на недоверие се бил превърнал в политически инструмент. Напълно непонятно за мен е какво цели премиера с това твърдение, след като същността на този демократичен парламентарен е да бъде точно такъв инструмент. С вота на недоверие опозицията поиска поемането на политическа отговорност от управляващите за очевидния им провал в една обществена сфера – тази на сигурността и борбата с организираната престъпност. Забележете, не морална, не експертна, не обществена или какъвто друг тип се сетите отговорност, а точно политическа. С други думи, разбира се, че вотът бе политизиран и щеше да е абсурдно, ако това не беше така.

Втората теза на г-н Станишев, която ми направи впечатление, беше твърдението му, че тези, които са подкрепили вота на недоверие, са подкрепяли статуквото. Едва ли някой може да произнесе по-голяма безсмислица. Как може искащите и предлагащите промени и реформи, които да се справят с бюрокрацията, корупцията и организираната престъпност да са за статуквото, за мен остава загадка. Най-малкото, благодарение на натиска на общественото мнение и активизирането на опозицията управляващите са принудени да се размърдат в проблемните сфери. Да не говорим, че изказването на подобна теза напомня на познатата ситуация, в която крадецът казва “дръжте крадеца.” С липсата си на решителни действия Премиерът показа кой точно е против промените, необходими на страната ни. Г-н Станишев така и не посмя да наруши статуквото, защото това означаваше да наруши баланса между лобитата, държащи реалната власт в БСП, а това щеше да му създаде доста главоболия. Той избра спокойствието, компромиса и запазването на партийните интереси пред това, което щеше да е добро за българското общество. Изборът си е негов и на тези, които го контролират, но не приляга на един млад и интелигентен човек, премиер на България, да изрича такива откровени неистини и лицемерни твърдения от трибуната на Народното събрание. Лично аз и моите колеги от Българска нова демокрация нееднократно заявихме, че г-н Станишев е заложник на интересите и групите в БСП, че се подчинява на заповедите, идващи от президента Г. Първанов и силите стоящи зад него, че пълномощник на държавния глава в Кабинета е Румен Петков и затова този министър не може да бъде мръднат и т.н. На целия български народ стана кристално ясно, че Премиерът не може да направи и една крачка към реформиране нито на своята партия, нито на правителството, което уж води. Явна е безпомощността на г-н Станишев и това, което му остава е да балансира между интересите на влиятелните среди в БСП. Ако той беше фокусник в цирк, ние трябваше да аплодираме балансьорските му умения. Той обаче е министър-председател на България и зависимостта му започва да вреди на цялото общество.

 

3 Коментара за “Какви ги говори Премиера”

 1. atanas Says:

  Кои са силите, стоящи зад президента Г. Първанов, д-р Щерев? Знаете ли нещо по въпроса? Тези дето колят магаретата ли? Или тези, които получават барели от Саддам? За Саддам е трудно за доказване, но за бракониерство има санкция, нали? Защо никой нищо не предприе, за да бъде санкциониран Гоце за нарушаване на закона при лова на вълци в Симитли?
  Изглежда дребнаво, но да си спомним, че Ал Капоне не е осъден за убийства, а за неплатени данъци…

 2. Петко Says:

  Станишев е една пионка в схемата, а сега това с оставката на Петков е пълен фарс, който целио само да замаже очите на хората. Както казвате Станишев не може и едно решение за промяна да вземе без да ну кажат, затова подозирам, че и сегашния ход е просто с цел единствено задържане на недоволството на народа.

 3. Mia Says:

  На мен също ми направи впечатление как през последните седмици хората от БСП постоянно твърдяха как се били политизирали проблемите в МВР, после пък вота се политизирал според Станишев. Еми какво искат тея хора, ако не се предлагат политически решения на тези проблеми много ми е чудно как ще се решат въобще, сигурно с някакви магически или космически решения. Чест все пак прави на НДСВ, че решиха да се поизмъкнат от заложничеството на червените и да гласуват въздържал се на вота.