В неделя (13 април) министър Румен Петков подаде оставка, а министър-председателя Станишев с охота я прие. Няма да коментирам въпроса защо след като управляващите от БСП толкова упорито през миналите седмици застанаха зад него и настояваха, че той е гарант за продължаване на реформите и “оздравяването” в МВР, сега с такава лека ръка приеха сдаването на поста от Петков. Това е най-малкото демонстрация на политическа непоследователност и неискреност спрямо българските граждани. Да припомня, че само преди няколко дни в петък в своята реч от парламентарната трибуна Премиерът определи като защитници на статуквото тези, които поискаха промяна чрез вота на недоверие и преди това чрез оставката на министъра на вътрешните работи.

В настоящия момент единичните промени в състава на Кабинета очевидно целят да снижат публичното напрежение и да постигнат вътрешнопартийни (в БСП) и вътрешно-коалиционни компромиси без реална промяна във водената политика. Управляващите явно смятат, че със смяната на няколко министри и заместник-министри година преди края на мандата ще “приспят” общественото мнение и, разбира се, ще задоволят вътрешните си интереси. Можем да очакваме обаче, че най-вероятно с промените няма да бъдат сменени неработещите министри, а само тези, които по един или друг начин са удобни за сваляне от поста или към които има определени претенции от някой от коалиционни партньори. Искането на Българска нова демокрация и опозицията, предложено чрез вота на недоверие, бе да има смени и нови управленски екипи във всички министерства, които се нуждаят от промяна в начина им на работа, за да може да се подобри тяхната ефективност и дейност в полза на цялото обществото. В момента чрез евентуалния половинчат ремонт ще се постигне единствено консолидиране на лобитата в БСП и задоволяване на претенциите на коалиционните партньори, с цел добутване на мандата докрай, но не и изход от неблагоприятното положение, в което страната ни се намира. Общественият интерес при подобен ремонт отново ще бъде оставен на заден план, защото чрез него няма да се доведе до полезна промяна във водената политика на правителството.

Трябва да се спомене също така, че персоналните смени в Министерския съвет без предлагането на план за необходимата реформа във всички “болни” сектори не води до нужната промяна, която да води България напред. Страната ни има нужда от спешна анти-кризисна програма за действие най-малкото поради две причини. На първо място, сигналите на европейските ни партньори вече подсказаха, че през лятото може да очакваме негативен мониторингов доклад, който да съдържа клаузи, пресичащи надеждите на българските граждани, че членството на България в ЕС в кратки срокове ще доведе до просперитет на страната и реално подобряване на качеството им на живот. Ние от Българска нова демокрация обаче съзираме и друга заплаха. Влиятелни западни анализатори, икономисти и финансисти вече предупреждават за наближаваща рецесия в световен мащаб, за очакван крах на цели пазари и икономики, за недостиг в производството на храни и т.н. Нещо повече, предупреждението е, че кризата ще засегне в най-голяма степен слаборазвити и бедни държави. Ясно е, че в тази група все още попада и България.

В заключение на казаното дотук можем да очакваме, че страната ни и българските граждани ще понесат щети на три нива. На първо място, поради общата световна криза. На второ, поради липсата на план и подготвеност на правителството да предложи мерки, които да смекчат ефектите от тази криза. И на трето, заради цялостното некадърно управление на Тройната коалиция, преследващо в задаващото се тежко положение главно своите вътрешнопартийни и вътрешнокоалиционни интереси.

Опасностите, които изредих, не могат да бъдат преодолени просто с една оставка и няколко промени в Кабинета. Именно поради тази причина с колегите ми от ПГ на Българска нова демокрация предлагаме на правителството да представи анти-кризисна програма, която превантивно да отговори не само на опасността от негативната оценка на ЕК, но и да предложи мерки срещу задаващата се световна финансова и икономическа криза. Липсата на време за това ни накара да изискаме този план в рамките на десетдневен срок, след който той да бъде представен за обсъждане в Парламента. Ако управляващите нямат капацитета или желанието да предложат подобна програма, то ние от Българска нова демокрация, а при готовност и с други десни партии, сме в състояние да представим свой вариант за необходимите действия за излизане от трудната ситуация и пакет от мерки за една анти-кризисна програма.

5 Коментара за “Достатъчна ли е оставката на министър Петков?”

 1. Харалан Says:

  Наистина е комично как след като през миналите седмици “БСП се втърди зад ПеткоВ” (това е цитат от вестникарско заглавие) и почти всички в един глас разправяха как само той може да извърши реформите в МВР и тем-подобни глупости, като си подаде оставката хубустника му я приеха моментално и обърнаха плочата сега, колко достойна постъпка било това. А в действителност Петков се отказа несменяем агент на президента, слезе от вътрешното министерство, за да почне пак да реди коалиционни дела. Ей на тва му се вика промяна. Такава ще е и промяната им и в другите министерства, ерзац, ще се махнат тея дето не са удобни, а мишоците ще си останат.

 2. Сашко Says:

  Г-н Щерев, ще ви отговоря направо на въпроса, който задавате. Не, не е достатъчна оставката на Петков. Не е достатъчна особено щом тея от БСП са толкова нагли да го оставят отново на ключови позиции. Докато в държавата цари подобна политическа наглост не може да очакваме никаква адекватна реакция на правителство ни на опасността от предпазни клаузи, ни на задаващата се световна икономическа криза. Ще се получи така, че тъкмо почнахме да подаваме глави и хоп тези кризи ще ни отвеят и ще ни наврат пак в калта.

 3. Недоволен Says:

  Кризата е надвиснала над нас, а управляващите какво правят вместо да мобилизират експерти, които да им разработят спешни мерки за справяне с нея те плащат на анализатори и коментори да твърдят публично, че тя ще ни подмине и че правителството имало капацитет да се справи. Има ама нанайци и това вече стана ясно дори и на децата. А подаването на оставката на Петков май ще излезне като оная работа с преместването от единия крачол в другия…

 4. Naglost do dupka Says:

  Kva kriza, kvi pet leva, skivayte, che sega trite partii shte se skarat za tova dali da imat po 5 ili po 3 ministri, a ne kakva politika da se vodi. Nyama opravia.

 5. Петков?!!? Says:

  Ако можеше нещо да се реши с тази оставка и ако БСП искаха наистина да поведат нова политика нямаше да го оставят тоя кретен да им води пак коалиционната политика, защото точно това правят сега. А днес дори се чу, че Петков можел да поеме поста на министър на регионалното развитие. Просто безумие и наглост до дупка, както е писал предния коментатор. Комунистите показват за пореден път, че нямат срам.