Днес Народното събрание ще гласува промените в Кабинета “Станишев”. Без да коментирам персонално новите министри ще кажа само, че идеята на едни правителствени промени е да доведат до нова политика, а не просто да заменят едни лица с други. Именно поради тази причина с колегите ми от Българска нова демокрация заявихме, че обещания и очакван ремонт е просто козметичен. Българските граждани очакваха не просто персонални рокади, а решения, даващи отговори на основните проблеми от обществения дневен ред – засилващи се отрицателни икономически тенденции, сред които и повишаваща се инфлация, реална опасност от негативен мониторингов доклад на ЕК през юни и налагане на предпазна клауза, корупция по високите етажи на властта и излязло на показ срастване между държава и организирана престъпност. Вместо това на обществото се предложиха промени, които не се обсъдиха публично под светлините на прожекторите, а се случиха “на тъмно” чрез договорки на между лидерите на трите управляващи партии. Декоративното разместване в рамките на Министерския съвет цели единствено краткосрочно сваляне на общественото напрежение след тежките скандали от последните седмици. То преследва единствено вътрешнопартийни и вътрешнокоалиционни цели, но не предлага дългосрочни решения в полза на цялото общество. Да не говорим, че от една страна, някои от министерските промени са обосновани главно от интересите на отделни коалиционни партньори, а от друга, очевидно недобре работещи министри с ниско ниво на обществено одобрение и доверие запазиха постовете си. Ясно е едно, че сегашният “ремонт” на Кабинета демонстрира, че чрез механизма на поредните компромиси е постигната консолидация на тристранния формат, който, базирайки се на стабилното си парламентарно мнозинство, може би ще добута мандата си докрай. България и българските граждани обаче не могат да понесат още една година на безвремие и отдалечаване от стандартите на ЕС. Именно поради тази причина с колегите ми от ПГ на Българска нова демокрация поискахме от правителството в десетдневен срок да представи анти-кризисна програма, която превантивно да отговори не само на опасността от негативната оценка на ЕК, но и да предложи мерки срещу надигащите се негативни икономически тенденции. Срокът изтече на 21 април без реакция от страна на управляващите. В отговор, изхождайки от интереса на обществото и желанието си да бъдем градивна опозиция, ние предложихме своите 25 конкретни антикризисни стъпки. С тяхното съдържание можете да се запознаете от тук.

6 Коментара за “25 стъпки обратно към Европа”

 1. Sin Says:

  В крайна сметка парламента прие козметичните промени. Беше ясно, че ще стане така, но ми направи впечатление, че от 225 присъстващи депутати “за” са гласували 155 сиреч повече от мнозинството дори при пълната мо мобилизация и то с пет души повече. Между другото точно пет души са нужни на БСП и ДПС, ако случайно НДСВ напусне, за да си има пак абсолютно мнозинство от 121 депутати. А вече на всеки е ясно, че никой няма да напуска коалицията. С други думи, както казвате, каквото и да става управляващите ще си добутат мандата докрай. СПасение ще има чак на следващите избори.

 2. Andonov Says:

  Chast ot 25-te vi stapki sa mnogo razumni i izcyalo desni po filosifia, no ima nyakolko kato predlojenieto za diferencirani stafki po DDS, koito sa tvarde sporni ot dyasna gledna tochka. Da ne govorim, che tova za hlyaba napravo mi bie na populizam. Vse pak, pozdravlenia za polojenia trud, zashtoto nikoy ot ostanalata opozicia ne se seti da predloji nyakakvi merki, a uspyaha da go dokarat samo do nivo na konstatirane, che stranata ni izpada v kriza.

 3. Сашко Says:

  Промени като за чудо и приказ и без смисъл. Трябваше само да направят рокадате между Миков и Петков както се чу в началото, за да докажат колко нагли и дебелокожи са. Жалко, че Петков не стана шеф на групата, така щеше окончателно да им лъсне истинското лице. С такова поведение не може да се очаква никаква програма за реформа, щото просто не им трябва. Като дойде време просто ще си купят нужния брой гласове… за това не ти трябва програма, а схема:)

 4. atanas Says:

  Аз имам усещане на дежа вю от формулировки като тази:

  Промяна на Закона за политическите партии с цел да се осигури по-ясен регламент, по-голяма прозрачност и публичност на финансирането на политическите сили, както и да се уреди по-строг контрол върху техните финансовите приходи и разходи.

  по-ясно, по-голямо, по-строго… добре, но сравнителната степен не казва нищо ново. Всички партии обявяват, че искат да е по-…

  Конкретните стъпки биха могли да бъдат :
  1. забрана за кешови операции с финансови средства за политическите партии;
  2. всички партийни сметки да са достъпни онлайн. В реално време да се вижда какво влиза и какво излиза;
  3. строга наказателна отговорност за нарушения на 1. и 2., но не само индивидуална, а придружена със санкция за партията. Например, служебна дисквалификация от предстоящи избори.

 5. Хилари Says:

  Предложенията не са лоши, но големият въпрос е как ще ги осъществите. И разбира се що по дяволите чак сега се сетихте за тези варианти. 6 г. сте в парламента. Някой и повече…
  За смените в правителството няма какво да коментирам. То и речника ми е беден на обидни квалификации.

 6. Йордан Николов Says:

  според мен т.3 е правно неиздържана. доказването на колективна отговорност(в случая партийна) е много трудно, а още по-трудно е да се санкционира.

  санкцията: …”служебна дисквалификация от предстоящи избори.
  …” е НЕВЪЗМОЖНА.