Продължавам да ви информирам за хода на разговорите ми за премахване на бюрократичните усложнения пред освобождаването от здравноосигурителни вноски за минали периоди на българите, пребиваващи в чужбина. След многократни  всекидневни обаждания от моята сътрудничка д-р М. Юнакова  до министерство на финансите, снощи вечерта в 21 ч. успях да проведа разговор с г-н Орешарски. Г-н министърът ми обеща, че заедно с неговите сътрудници и със съдействието на г-жа Мургина, изпълнителния директор на НАП, ще се опита да даде отговор на въпроса до сряда-четвъртък (2-3 юли) за евентуално решение на въпроса. Уговорката ни с г-н Орешарски беше, че ако има нужда от някакви законодателни промени той ще ги подскаже и аз ще ги подготвя и внеса за приемане в парламента. Той отново заяви, че не е забравил своя ангажимент за разрешаване на въпроса, но други неотложни задачи са го забавили с отговора. Моето настояване, въпреки че проявявам разбиране към заетостта на министъра бе, че проблемът с подаването на декларациите от българите в чужбина трябва да се реши възможно по-бързо. Все пак новият ЗЗО беше приет, за да поправи една грешка и е необходимо да се направи всичко възможно, за да може българите зад граница да се възползват лесно и оптимално от тази поправка.

16 Коментара за “Разговор с министър Орешарски”

 1. Dimitre Kolev Says:

  Pozdravyavam vi za nastoyatelnostta, no ostavyaneto na problema na zaden plan ot ministara pokazva, che yavno istoriata shte se protochi prekaleno mnogo vav vremeto. Zashto vinagi taka se sluchva v tazi Bulgaria, vsyako dobre reshenie momentalno biva posledvano ot pone edno losho. Promyanata na ZZO e tipichen primer.

 2. borissova Says:

  ОК, продължаваме чакането…вече 4-ти месец не може да се реши елементарно нещо…колко ли ни се чудят отвън на това волско търпение…

  Благодарим за настоятелността, доц. Щерев, Вашата и на Вашата сътрудничка!

 3. paris, texas Says:

  Poniakoga mi se struva, che v Bulgaria niakoi prosti resenia se uslojniavat izkustveno i tova vodi do postoianno zabaviane na vsichko. Viarno, che Oresharski ne e sednal da se zapoznae s horata kakav e problema, obache pak i negovite hora moje li da ne mu podadat tolkova vreme niakakvo razumno reshenie. Na tova mu se vika polovin svarshena rabota.

 4. М.Петрова Says:

  Похвално е упорството ,но за жалост се вижда ,че е нужно повече за да бъде решен проблема .Явно г-н Орешарски не се засилва за бързо действие защото големия брой българи по света не се приемат като избиратели ,но това може бързо да се промени и минисътра да остане неприятно изненадан .

 5. Elena Says:

  д-р Щерев, ще ви разберем и при неуспех, защото явно министърът не печели нищо от такова решение. Това вероятно ще наклони везните в полза на статуквото.

 6. Атанас Щерев Says:

  Неприятно ми е отново да ви информиран за протакане по въпроса, но министър Орешарски не даде отговор в рамките на уговорения срок до сряда-четвъртък тази седмица. Доколкото разбрах той в момента е на работно посещение в чужбина и това го е възпрепятствало да изпълни ангажимента си в посоченото време. За жалост, утре аз заминавам за Барселона за годишната среща на Европейската асоциация по човешка репродукция и ембриология, откъдето ще се върна на 10 юли. След като съм отново в България обаче ще продължа да настоявам за получаване на отговор от отговорните лица и институции и няма да се откажа, докато не бъде представено разумно и приемливо разрешение на проблема. В рамките на възможностите ми ще положа усилия това разрешение да бъде дадено до края на юли, защото през целия август отново ми се налага да пътувам за чужбина. Ако дотогава няма положителен резултат, разбира се, няма да се откажа и ще продължа през септември, докато не бъде намерен благоприятен изход. Напълно разбирам, че твърде дългото забавяне поражда справедливо недоволство у всички, които са засегнати от това поредно административно недоразумение. За съжаление обаче начина на работа на част от българските институции в известна степен продължава да се характеризира с един вреден ориенталски манталитет, при който времето на гражданите не се уважава достатъчно. Това трябва да се промени и пътя към европеизацията им аз виждам чрез комбинацията между политическа и гражданска активност и продължаващ натиск.

 7. atanas Says:

  Да, очаквахме го. Благодаря за усилията д-р Щерев.

 8. Anton Says:

  Благодаря за настоятелността, доц. Щерев. Ще пътувам скоро за 2 седмици до България и ще опитам да задвижа процедурата и при тази нормативна база. После ще споделя опита си.

 9. Dimitre Kolev Says:

  Yavno odiseyata shte e dalga i nyama da priklyuchi taka skoro kakto ni se iskashe. Vse pak blagodarim za uporitostta i angajiranostta vi po vaprosa.

 10. Вадик Says:

  Спасибо за пост!

 11. Евгения Says:

  Супер

 12. keks Says:

 13. komintern Says:

  : )

 14. Шмадов Масимка Says:

  Почему это вдруг единственно так? Сомневаюсь, почему не раскрыть данную тему.

 15. dekabrinka Says:

  Thank you

 16. Матилда Says:

  Привет! Д-р Щерев, усилията ви в тази посока бяха похвални. Добре че имаше депутати като вас и Мартин Димитров за да има някакво положително раздвижване. Пожелавам ви успех на евроизборите.