Вчера взех участие в общонационалния протестен форум, организиран от Българския лекарски съюз, Българския фармацевтичен съюз, Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи и Българската асоциация за закрила на пациентите. Темата на конференцията беше “Българската система на публично здравеопазване – реалности и перспективи.” Събитието се проведе в зала 1 на НДК и в него взеха участие над 2000 лекари, професионалисти по здравни грижи,  пациентски организации от цялата страна, представители на българските и международни институции в областта на здравеопазването. Въпреки, че темата на форума беше амбициозно формулирана, а дебатът по нея е повече от нужен, моето впечатление е, че вчерашната дискусия се обърне малко по-широко внимание на краткосрочни и вътрешно-съсловни въпроси за сметка на стратегическите и дългосрочни мерки, необходими на българската здравеопазна система. Моето мнение е, че на форума трябваше по-ясно и категорично да се изведат исканията за три неотложни стъпки, които да бъдат реализирани от управляващите с цел подобряване на ситуацията в сектора:

- На първо място е необходимо възстановяване на договорното начало между съсловните организации в здравеопазването и държавните институции като по този начин се възстанови практиката всички решения да се вземат след преговори между НЗОК и представителите на българските лекари, зъболекари, медицински сестри и здравни специалисти. Договорното начало залага на демократичен принцип за определяне на взаимоотношенията в здравната сфера и неговото нарушаване променя философията на здравеопазването у нас като принизява изпълнителите на медицинска помощ, игнорирайки техните интереси и искания.

- На второ място е необходимо осигуряване на повече публични средства за здравеопазване. Не е нормално България да е единствената страна в Европа, в която се финансира едва 50% от медицинската помощ и грижи, а останалата част да се доплащат  от джобовете на българските граждани. Тази порочна практика ограничава неимоверно достъпът до здравни грижи на тези от тях, които не разполагат с необходимите средства. Разбира се, повишаването на публичните средства трябва да бъде съчетано с гарантиране на тяхното оптимално и рационално използване и продължаване на реформата в системата.

- На трето място е нужно преструктуриране и оптимизиране на системата по пазарни принципи за сметка на досегашните централизирано-административни механизми. Тези пазарните принципи включват освобождаване на приватизацията на лечебни заведения; промяна на законодателството, с което да се позволи преобразуване на собствеността и използването на концесионирането на лечебни заведения; въвеждането на механизма на дългосрочните наеми, с които се отдават лечебните заведения на колективите и екипите от лекари, работещи в тях, като първа стъпка на приватизационния процес.

 

6 Коментара за “Общонационален протестен форум “Българската система на публично здравеопазване – реалности и перспективи.””

 1. д-р Илиев - Разград Says:

  доц. Щерев как според вас трябва да се проведе приватизацията на лечебните заведения, за да не се облажат сегашните управители. В момента кметовете назначават едно магаре за управител на ДКЦ. Магарето храни партийната каса и съсипва ДКЦ-то. Ако пуснат обектите за приватизация очаквам същото магаре да извади част от откраднатите пари и да купи заведението.
  Друг проблем, кога ще промените текста в закона, така че да си вземаме целите възнаграждения. По костово време в закона пишеше че медиците в ДКЦ трябва да получават не по-малко от 30% от заработката си. Сега в закона няма твърда граница и шефовете на ДКЦ-та в цяла българия плащат 10-20% от заработката без да дължат обснение на лекарите. Съшите тези хора сега ще станат собственици на заведенията и ще свалят още заплатите на лекарите, защото въобще няма да са зависими.

 2. Пациент Says:

  Все пак не се разбра докторите за какво се събраха, да се пооплачат и поспорят за заплатите си или да обсъдят как може да се промени системата към по-добро както беше зададено в заглавието на дискусията? Ако е било първото то нищо чудно, че никакъв медиен отзвук и гражданска подкрепа няма да последва след този форум и така ще е и занапред.

 3. d-r Milena Krusharska Says:

  Ochakvah tozi obshtonacionalen protesten forum da predizvika po-seriozna obstestvena reakcia. V deystvitelnost obache za jalost toy mina i zamina naistina nezabelyazano.

 4. Петко Петков Says:

  Еми не може, ако сте се сабрали да се вгледате в пъпа си и да очаквате после обществен интерес към форума ви.

 5. Marieta Chergeva Says:

  Za jalost nito edno pravitelstvo dosega ne e pokazalo, che ima kapacitet da provede reformata v zdraveopazvaneto. Istinata e, che tazi reforma iziskva nyakoi tvarde nepopulyarni merki koito shte navredyat na imidja na pravitelstvoto v kratkosrochen plan, no shte dovedat do golemi polzi v srednosrochen i kratkosrochen. Nikoe pravitelstvo obache ne iska da se “jertva” za blagoto na pokoleniata napred i za popravyaneto na problemite v zdraveopazvaneto. Oshte poveche pak v kraya na mandata nyama kakvo da chakame, ako imaha namerenie segashnite da popravyat neshto to tryabvashe da tragnat oshte prez 2005.

 6. Kyulafliyski (stomatolog) Says:

  Saglasen sam s vas d-r Shterev, che ima dalech po-vajni neshta, koito triabva da se obazhdat v zdraveopazvaneto ot tova kolko pari da vzimat zdravnite rabotnici. Saglasen sam i s trite tochki,koito ste opisal, nopak se zamislete, che tuk vie predlagate tazi gledna tochka ne samo kato lekar, no i kato politik, a obiknovenitelekari se interesuvat ot dalec po-konkretni i obozrimi nesta.