Миналата седмица поех ангажимента веднага след връщането ми от срещата на ESHRE в Барселона да подновя настояванията си за среща с г-н Орешарски за обсъждане на възможни решения на въпроса със здравните осигуровки на българите зад граница. Днес, 10 юли, в късния следобед посетих Министерство на финансите, с уговорена среща с г-н министъра. За обсъждане на проблема там дойдоха г-н Кирил Желев, зам.-министър на финансите, и г-н Стоян Марков, зам.-директор на НАП. До 17 ч. г-н Орешарски не се беше освободил, като нямаше явно изгледи това да стане скоро, поради което реших да не го изчаквам и да проведа разговор по темата с тях. Те ме информираха, че за решаване на проблема е създадена  работна група с тяхно участие. Няма да обсъждам колко ефективна е тя от гледна точка на продължаващото забавяне на намиране на решение. Според г-н Желев и г-н Марков било нужно и се предвиждало провеждане на среща на групата с представители на Министерство на вътрешните работи за съгласуване на възможните опции

По въпроса за освобождаване от здравноосигурителни вноски се опитах да подскажа, че независимо колко комплицирана решат да бъде декларацията за това, нейното подаване трябва да може да става от дистанция – в най-добрия случай по електронен път или поне по пощата. Недопустимо е да се изисква един човек, който живее на другия край на земното кълбо, да се кара да дойде до България, за да урежда здравноосигурителните си въпроси. По време на разговора ни представих разпечатано копие на предложенията, подготвени под формата на гражданско писмо, които г-н Атанас Чобанов беше публикувал тук на блога в коментар от 16 май. Добавих разпечатка и от различни мнения по темата, давани от различни участници в блога. Заявих на господата, че най-любезно и настоятелно ги моля за активизиране на работната група и възможно по-бързо намиране на начин за преодоляване на бюрократичните пречки пред българите, живеещи в чужбина, да могат да се възползват пълноценно от промените в ЗЗО. Уговорката ни с тях беше след като те се запознаят с исканията, предложенията и мненията, които им предоставих, да се срещнем отново следващата седмица. Това отново значи забавяне, но поне се вижда някакво раздвижване по въпроса от отговорните лица и държавни институции. Ще продължа да ви информирам за хода на тази “одисея”, както я беше определил един от коментиращите тук на блога.    

14 Коментара за “Среща по темата за здравните осигуровки”

 1. Dimitre Kolev Says:

  Radvam se, che ste zabelyazali moeto opredelenie za absurda, koyto se sluchva sled priemaneto na novia ZZO. Obache se nadyavam da ne prodalji i nasheto chakane tolkova dalgo i s tolkova prepyatstvia kolkoto odiseyata na Odisey. Pak vi blagodarya, che se opitvate da aktivizirate reshvaneto na problema. Dano kam vashia natisk se prisaedinyat i drugi narodni predstaviteli.

 2. М.Петрова Says:

  Е явно това нещо няма да има край .С натиск и без натиск не тези чиновници няма да се задействат скоро и това е . Похвални са усилията ви все пак

 3. Ангел Грънчаров Says:

  Моля, подкрепете по всякакви начини Кампанията за граждански натиск по нравствени и ценностни подбуди. Проявете великодушие, опитайте се да застанете над всекидневните прозаични грижи и вълнения: смисълът на тази кампания касае нещо най-значимо за цялата нация. Благодаря ви за доблестта!

 4. atanas Says:

  Похвални усилия д-р Щерев. Мисля, че сме свидетели на уникално взаимодействие между гражданството, политиците и чиновниците благодарение на интернет. Подобни примери не са много, а в българския контекст този тук може да претендира за христоматийност.

  Сега предстои ваканция, надали ще има завишена активност от страна на министерството. През това време доста хора ще се върнат в България, ще пробват да се освободят от здравни вноски и ще имаме добри и лоши примери за прилагане на закона. Наесен ще обобщим.

  След поправката Шарков-Димитров НАП изпадна в цайтнот и не може да преследва хората за неплатени здравни вноски. Това е така, защото няма срок за подаване на декларации по чл. 19и. НАП няма как да знае предварително дали проверява местни жители, ако не ползва информация от МВР. Ако НАП реши да проверява гражданина X за неплатени здравни вноски, той може да се окаже българин в чужбина и да подаде декларация по чл. 19и, с което ще осуети проверката и санкциите.

  Ако това положение се запази НАП няма да предприеме никакви проверки и санкции и след няколко години давността ще ликвидира задълженията.

 5. Elena Says:

  Ще се съглася с Атанас за доброто взаимодействие и натиск, който се получи в следствие на интернет комуникацията. Дано да има и реален резултат макар, че е ясно, че сега най-вече нещата зависят от администрацията. Все пак малко български политици биха проявили такава настоятелност по въпрос, който не им носи пряка полза. Д-р Щерев, изключително приятно впечатление ми правят упоритите усилия, които полагате за намиране на разрешение.

 6. Emo Markov Says:

  Balgarite zad granica predsrochno se zaradvaha na promenenia zakon za zdravnoto osiguryavane, mai. Jalko, che biurokratite blokiraha promianata, no e dobre che vse pak ima politici, koito se osaznaha i zastanaha na nasha strana. Yavno obache nyakolko ptichki prolet ne praviat, ama dano bada oprovergan.

 7. Светлана Says:

  Д-р Щерев,

  Бях в България от средата на май до към края на юни. Отидох с нужните документи в НАП. Отказаха да ги приемат под предлог, че още нямали правилник за прилагане на поправката в закона. Поведението на служителките беше изключително грозно! По същия начин постъпиха със съпруга ми. Нямам друго обяснение, освен целенасочено цинично отношение и политика спрямо нас.

 8. Мария Says:

  Най-сърдечно Ви благодаря за усилията Д-р Щерев..
  дано повече има като Вас в Министерствата че да не ставаме повече за смях…
  /царя дава пъдаря не дава /коите е седнал зад бюро си мисли че е хванал Господ за мантото а не се сеща че всяка власт е временна ..

 9. Димитър Says:

  Благодаря за усилията Ви, г-н Щерев!

  Защо ли ми се иска ако не всички, то поне повечето политици да работят за гражданите, които са ги избрали, по начина, по който работите Вие …

  След завръщането със семейството ми в България в края на април тази година след години престой в чужбина, започнах опитите за изчистване на въпроса със здравните осигуровки. След подадената в началото на май по пощата с обратна разписка декларация по чл. 19 (във съкратен вид, т.е. без прилагане на доказателства от МВР за периоди) до ден днешен няма отговор от администрацията. Следвайки указанията, дадени на сайта на НАП, за възстановяване на здравноосигурителните права на завърнали се от чужбина, преведох по електронен път 12 здравноосигурителни вноски за съпругата ми на дата 30.06.2008. До днес тя все още няма възстановени здравноосигурителни права. Обаждания до НАП на информационния телефон, до главно счетоводство на НАП, …. Най-накрая се видях принуден да отида вчера и днес в съответния офис на НАП в София. Какво е положението -

  1. Следвайки собствената информация на НАП в тяхната интернет-страница, човек попада в задънена улица. Сгрешени параграфи, недомислени усложнения с периода, за който се правят въпросните 12 вноски (така и не ми стана ясно 12 или 15 трябва да бъдат тези вноски, по 13.20 лева на месец или по 14.40 лева, наказателни ли са (ужас, пак ни наказват) и така нататък)

  2. На практика след приемането на последните поправки в Закона, положението не е особено розово. Администрацията не е получила никакви конкретни указания как да постъпва с получените декларации по чл. 19 и единственото, което прави, е да ги събира в една папка, докато се спуснат някакви указания.

  Нарочно не споменавам за кой офис на НАП става въпрос, защото служителките там бяха извънредно мили в желанието си да направят нещо за мен, извънредно искрени в признанието за недомислената информационна и организационна система на НАП и извънредно безпомощни в невъзможността си да въведат промени в системата, така че да не пише на екрана “Лицето е с прекъснати здравноосигурителни права”.

 10. Ренета Кърчева Says:

  Чета редовно за развитието на здравните вноски на живеещите в чужбина и сега ще гледам да бъда кратка и да не повтарям това ,което вече е казано.Искам само да споделя парадокса,че не е уреден въпроса за здравните осигуровки след 01.01.2008, тъй като трябвало лицето лично да дойде в България да подаде декларация по чл.40 а , ал.1 от ЗЗО ,че напуска страната.Никой друг не можело да подаде тази декларация.Това не е ли парадокс - от другия край на земното кълбо да се върнеш за да подадеш декларация ,че заминаваш. Нямам думи……

 11. Лора Says:

  От два месеца се опитвам да управя въпроса с здравните усигуровки на сина ми който от 7 год. работи в Испания и просто вече изпадам в хистерия от бурократичните безумия. Ще трябва той да се върне специално за да си ореди задълженията и то сега в разгара на сезона. Ровя се навсякъде в интернет за да намеря някакво решение но явно такова няма. Прочетох всичко, което сте писали тук по темата и дано да има скоро някакво решение. В противен случай просто ще спрем да си плащаме укончателно

 12. mapto Says:

  За политиката на здравеопазването - погледът на Michael Moore и последния му филм Sicko: http://mapto-on.blogspot.com/2008/07/sicko.html

 13. Будала Българин Says:

  д-р Щерев,
  за българите зад граница положите неимоверни усилия ,не само Вие,да уредите Здравние им осигуровки.
  Макар,че някои от тях ползваха и не платиха.
  ЧЕ децата им се лекуват с моите и на семейството ми осигуровки и т.н.
  Питам и отговор не искам,защото всичко и в БЛОГ-а Ви е пропаганда !
  Защо не съберете осигуровките,дължими от работещите ,но не внасящи, както и безработните цигани,каращи и продаващи Мерцедеси .
  ЗА първите 5 години има вече давност.
  С поздрав Будала Българин

 14. atanas Says:

  Будала, не можеш да ползваш нищо платено от здравната каса ако не си си платил осигуровките. Не заблуждавайте публиката, няма такъв филм. Само лицата с редовни здравни книжки имат право на лечение платено от НЗОК.
  Ако имате примери за обратното, дайте конкретна информация.
  Събирането на неплатените осигуровки се прави от НАП, а не от Народното Събрание, което гласува закони. Така че въпросът ви е неуместен, а и самият пост говори, че сте обладан от късоглед популизъм в стил Атака и компания.