Всяка година стартира с надежди за по-добро. През 2009 г. всеки от нас по различен начин ще полага усилия за постигането на тази промяна и от изборите, които ще направим зависи доколко ще успеем. Освен всички други избори през тази година пред нас стои и изключително важния за бъдещото развитие на България парламентарен вот. Ходът на политическите процеси у нас през последните години и състоянието на българската десница накараха голяма част от активните граждани с дясно мислене да изпаднат в апатия и отказ да гласуват. От възвръщането на тяхното доверие и мотивирането им към участие на предстоящите избори зависи до голяма степен пътят, който страната ни ще поеме от тук нататък.

На България е необходимо дясноцентристко управление с по-малко компромиси и повече принципност. Съзнаването на тази необходимост не е просто израз на емоционално желание. То е продиктувано от прагматична преценка, че още един кабинет на безвремие и безотговорност, начело с БСП, би бил пагубен за страната. България има нужда от правителство, което се води от ясни ценности, рационални управленски приоритети и което се отчита пред избирателите с изпълнение на предизборните си намерения. В настоящия момент след поредицата от провали на Тройната коалиция, водещи България все по-далече от Европа, е време за ускоряване на процеса на обединяване на дясноцентристките усилия, за да може страната ни да бъде върната по своя европейски път на развитие и просперитет. Време е тези, които с различни непублични договорки и задкулисни сценарии отклоняват страната ни от Европа, да бъдат изолирани. Това може да стане само чрез мотивирания избор на активното гражданско общество.

Дясномислещите избиратели трябва да имат своето представителство в управлението на страната. Неведнъж съм казвал, че взаимодействието на десните сили за парламентарни избори 2009 г. е без алтернатива. Пътят към изпълнението на рационалните десни приоритети в следващия управленски мандат преминава през обединяване на усилията на формациите в тази част на спектъра. Общите действия в дясно трябва да се основават не просто на волята на десните лидери или на зададени отвън формати, които все още малко говорят на българските граждани. Обединението на десницата трябва да цели предлагането на по-добра перспектива за България от сегашното вредно управление, а не да изкарва на преден план пазарлъци за разпределяне на територии и власт. В този смисъл натрупаното огорчение, взаимни обвинения и нездрави отношения в дясното политическо пространство трябва да бъдат изместени на заден план. Не е без значение кой какво е правил в миналото, но най-важно е какво ще се прави за напред - какви изпълними задачи ще бъдат поставени и как те ще бъдат въплътени в една управленска програма. Защото обединената десница има нужда не просто от предизборна платформа за явяване на изборите и влизане в следващия парламент. Нужна е програма за управление на страната през следващите четири години, която да бъде представена на българските граждани. Тази програма трябва да бъде максимално изпълнена, за да се върне поне част от доверието на хората, които подкрепиха европейското бъдеще на страната, а днес разочаровани се отказват от правото си на глас. За да бъдат на висотата на очакванията на тези граждани десните политици трябва да направят отлаганите до сега трудни избори и да извървят стъпките към обединение в дясно. Ако десницата демонстрира готовността си за общи действия, ще бъде създадено усещането, че Тройната коалиция има своята алтернатива. Алтернатива, която при това е печеливша и си заслужава да бъде избрана.


6 Коментара за “Нова година, обединена десница”

 1. Мартин Русков Says:

  Какви са принципите, зад които стои Вашата партия г-н Щерев. Тук не ги споменавате, а говорите общо. Така няма да убедите никого. България вече се е парила, вкл. лично от Вас. Без конкретни приоритети изобщо можете да си спестите изказванията. СДС и ДСБ отново са значително пред Вас в това отношение.

 2. Martin Says:

  стига вече приказки за това дясно обединение, действайте няма време!!! Всеки път голямо умуване и хитруване пада и накрая десните са пре..ни. Ако и сега се случи, трябва да сложим кръст на БГ дясното след изборите. Ще го съживим след 10 години, ако са останали живи хора в България.

 3. Анонимен Says:

  SDS si ima nov lider, ako i DSB se sdobie s takav moje i da stane nekvo obshto neshto v dyasno. Inache Kosticha shte si igrae igrata do kray. Tozi pat bukvalno do kray ;)

 4. Атанас Щерев Says:

  До Мартин Русков

  Уважаеми г-н Русков,
  явно не сте обърнали внимание на голяма част от публикациите на блога ми, щом твърдите, че говоря общо и че Българска нова демокрация не стои зад ясни принципи и ценности. На първо място можете да прегледате секцията ‘12 идейни пункта за дясно обединение: www.atanas-shterev.com/?cat=16 , където съм изложим вижданията си за идейната и ценностната основа, на която да стъпи бъдещето обединение в дясно. Можете да прочетете и един мой коментар на блога на новия лидер на СДС Мартин Димитров (www.martindimitrov.com/?p=418#comment-8291) относно българската десница и същността на дясната политика. За позициите относно обществено-политическите ми принципи можете да хвърлите едно око и на разделите “Политика” (www.atanas-shterev.com/?cat=3) и “Общество” (www.atanas-shterev.com/?cat=8) в блога. В секция ‘Българска нова демокрация’ (www.atanas-shterev.com/?cat=18), можете да се запознаете с различни инициативи и позиции на БНД. На интернет страницата www.bnd.bg можете да прочетете учредителната декларация на БНД, където са описани ценностите, които защитаваме. А що се отнася до конкретните приоритети на партията, тях можете да видите в цялостната програма, в чието подготвяне лично съм участвал. Прилагам и линк към нея –www.bnd.bg/bg/documents/dokumenti/50programni_prioriteti_na_pp_bnd.pdf. След като се запознаете с тези материали, ако имате желание, можем отново да обсъдим необходимостта от единодействие на десницата и приоритетите, зад които би трябвало да застане едно бъдещо дясноцентристко правителство.

 5. Alexander Donikyan Says:

  Na teoria ste se podgotvili mnogo dobre, tryabva da vi vidim i na praktika. Iskam dyasno pravitelstvo, znam che samo ako ima obshta koalicia moje da se postigne, no dali edna takava golyama kolicia nyama da se zavisi otnovo ot kompromisite. Ima takiva hora za koito principite i cennostite sa vajni, no ima i drugi v dyasno za koito te se prenebregvat zaradi razlichni materialni interesi. Osven tova posle idva edna golyama vaprositelna che tryabva da se pravi tova pravitelstvo s GERB. Te tam polovinata sa po gotovi da se pregarnat s drugarite za desni principi i cennosti ne sa i chuvali. Vaobshte moga samo da stiskam palci i da se molya da nadelee razuma prez 2009 g.

 6. Син Says:

  Трябва отново да се направи един Съюз на демократичните сили, може и да не се казжа така. Като едно време, преди Костов да превърне в СДС в партия. Ясно е че в България като организации десните ще са разделени, но е важно да има един общ съюз на всички партии с истинско демократично мислене. Иначе ще остане само псевдодесница като Герб, Лидер, ВМРО и някви измислени земеделци.

Напиши коментар