Днес сутринта бях попитан от журналист към старозагорски вестник какво трябва да направят управляващите в настоящата ситуация на газова криза. През последната седмица се говори изключително много по темата, но моето мнение е просто и ясно: трябва да поемат отговорност. Политиците и особено управляващите преди всичко трябва да носят отговорност за своите действия и бездействия. Когато решенията им са правилни те ще биват преизбирани, независимо от временните негативни обществени реакции, които са предизвикали. Когато обаче не са си свършили работата трябва да имат доблестта да признаят грешката, че не са предвидили определено развитие на нещата или не са сторили едно или друго необходимо действие. Най-малкото в диалога с гражданите трябва да се потърси разрешаване на съществуващия проблем съобразно с това, което те смятат за правилно или целесъобразно. Ако пък преобладаващото гражданско мнение е неправилно, то управляващите трябва да положат усилия аргументирано да го променят, но отново под формата на диалог с обществеността. Диалог, при чиято липса, както съм писал нееднократно, сме свидетели на разрушаване на демократичния процес. Висша форма пък на поемане на политическа отговорност от управляващите е, те да си подадат оставка, когато техните действия или бездействия са довели до криза в национален мащаб. В момента виждаме пълна неподготвеност на правителството за водене на страната в кризисна ситуация от какъвто и да е тип. За капак наблюдаваме единствено отказ от поемането на каквато и да е отговорност и прехвърляне на вината във външни фактори – за непочистените пътища е виновна тежката зима и природата, финансовата криза е предизвикана извън България, енергийната криза е следствие на газовата война между Украйна и Русия. Първопричините може и да са външни, но реалната кризисна ситуация в страната се развива единствено поради факта, че правителството и отговорните институции нямат план за отговор на нито една от изброените предизвикателства. Подобно поведение не може да бъде оприличено по друг начин освен като безотговорно. Нормално е в едно демократично общество тази безотговорност да бъде наказана от гражданите с протест, какъвто се готви в сряда. Неясно остава само защо този протест се подготвя пред Народното събрание, а не пред Министерския съвет или пред централите на партиите от Тройната коалиции, където реално е концентрирано управлението и властта в държавата.

Свързан с темата за отговорността е  и въпросът за компенсациите. Демократичните правила изискват обезщетение за виновно причинените вреди от грешките на правителството. Защото в сегашната ситуация можем да говорим именно за такива вреди по смисъла на Закона за управление при кризи, за които пострадалите трябва да получат компенсации. Понастоящем управляващите не обявяват кризисно положение, от една страна, защото просто не искат да признаят, че тяхната неподготвеност коства много на страната и нанася щети, от които страдат българските граждани, родният бизнес и функционирането на икономиката ни като цяло. От друга, за да може да се спести държавен финансов ресурс, който обаче вероятно ще бъде използван за разнообразни дейности по печелене на одобрението на избирателите с наближаване на изборите. В момента е наложително обявяване на кризисно положение и приемане на система за обезщетяване на българските граждани и фирми, пострадали от спрените доставки на газ. Това е единственият начин в краткосрочен план за облекчаване на негативните ефекти от предизвиканата от неадекватността на българското правителство енергийна криза у нас. В по-дългосрочен план всичко трябва отново да завърши с търсене на политическа отговорност от страна на българските данъкоплатци и избиратели на вота през лятото, защото необходимите сега компенсации, ще бъдат платени от събраните от тях данъци. В крайна сметка некомпетентността на управляващите винаги удря по джоба на гражданите и това не трябва да остане без последствия.

 

3 Коментара за “Отговорност за управленските грешки”

  1. Стоян А. Says:

    Каква отговорност може да се чака от тези политически измекяри. Комунистите са си взели поука от 1997 и сега са се окопали и събрали парици като дърти катерици, с които ще си платят за да си останат във властта. Тея договори с Русия дето ни заробиха да не са без пари за тях Сега ще купуват като луди народна любов по явен и таен начин. А народа дето уж му е дошло до гуша от мръсотиите на другарите пак ще се продаде. Ако тук имаше хора със съзнание на граждани и данъкоплатци в демократична страна нямаше да го позволят, но в Булгаристан има най-вече поданици. Правят ги на луди, спират им топлото, крадат ги и те само могат скришом да нареждат срещу властта, да се радват на Господари на ефира и на Славиту и да мъстят на дребно.

  2. Николай Богданов Says:

    Напълно съм съгласен. И ще повече не трябва да се преставя да се търси отговорност на правителството и да се искат конпенсации дори и сега като се руснаците пускат газа. Защото българските фирми пострадаха и понесоха загуби за тези 7-8 дни с намалено газоподаване. А иначе хората на бизнеса си знаем интересите и помним. Нас не могат да ни купят толкова лесно и ще има видьовден на изборите.

  3. Martin Says:

    Отговорност и управляващите в България не са неща, които вървят заедно :)

Напиши коментар