Днешният първи протест премина. Бих желал да споделя какви са впечатленията ми от него:

Властта беше много добре организирана, перфектно беше подготвила охраната на Парламента. Всичко от охранителна гледна точка беше явно предвидено по правилата, само танкове липсваха. Според мен в разгара на митинга на площада имаше около 2-3 хиляди души полицаи и жандармерия и около 2 хиляди протестиращи граждани. От страна на охраняващите няколко неща ми направиха изключително неприятно впечатление:

1. Съотношението между протестиращи и полицаи в полза на вторите.
2.  Кордони от полицаи, отклоняващи от участие в демонстрацията мирни граждани дори на средна и напреднала възраст.
3. Полицаите отговаряха не само на физически агресивни действия, но и на словесна агресия. Това е недопустимо в една демократична държава, където всяка публична позиция, независимо дали е на полицай, депутат, министър и т.н., идва с ангажимент за повишена отговорност. Ако човек на реда не може да остане спокоен на словесната агресия, то значи той просто не трябва да заема подобен пост.
4. Имаше цяла редица от полицаи със служебни кучета – мога да си представя каква е била целта на тяхното присъствие и за какво са били подготвени те.
5. Митингът беше разгонен по заповед на кмета към обяд.

От страна на протестиращите, неприятно впечатление ми направи следното:

1. Беше заявено, че протестът не е политически, а всичкo в него беше политическо като по учебник.
2. Беше отклонено участието на парламентарната опозиция. Защо? Вероятно част от митингуващите не правиха никаква разлика между управляващите и опозиция.
3. Ако протестиращите не бяха около 2000, а 20 000 или 50 000, тогава засиленото присъствие на полицаите нямаше да изглежда гротескно и гражданите щяха да принудят управляващите да седнат на масата на преговорите.
4. Явно имаше протестиращи, макар и не много, видимо в пубертетна и младежка възраст, които бяха дошли на митинга за да провокират насилие. Ако полицията беше реагирала само на тях, а не и спрямо мирно скандиращи граждани, поведението им щеше да е разбираемо.
5. Публичната подкрепа за митинга от страна на функционери на БСП и бивши служители на ДС най-малкото предполага размисъл за това кой маскирано се опитва да дирижира протеста и в чия полза. 
6. Протестиращите граждани едновременно заявяваха, че не трябва да се политизира протеста, и в същото време питаха къде са депутатите от опозицията (поне на мен ми беше задаван този въпрос).

При един мирен протест аз смятам, че мястото на народните представители от опозицията не е в пленарна зала, а при протестиращите – за формулираните на исканията им, ако са справедливи, за оказване на експертна помощ за предлагане на пътища за постигане на тези искания и в комбинация с гражданската енергия да бъдат притиснати управляващите за промяна на тяхната политика преди това да може да се случи на едни демократични избори. За опозицията протестът също е важен урок за това какво ще очакват гражданите, когато днешната опозиция поеме управлението на държавата.

Остава да видим какво ще се случи утре на 15 януари 2009 г. Всички заедно на митинг!

8 Коментара за “След протеста”

 1. Dimitre Kolev Says:

  Cheteyki reportajite ot protesta ostavam s vpechatlenieto, che shepa plateni lumpeni sa promenili celia mu hod. Tuk naistina stava duma za scenariy i tova, koeto pishete tuk i osobeno v predishnata vi publikacia me kara da se zamislya nakade varvyat neshtata.

 2. Петко Кр. Says:

  Ами какво да кажа демократичен протест не стана, стана един въргал. Това което се чу на площада са не исканията срещу това идиотско правителство, а виковете на келешите: Няма нафта, няма газ, Станишев педерас!? Вкараха си властовиците когото трябва и обърнаха протеста наопаки.

 3. Мария Says:

  И единадесетте точки които са писани показват могат да се резюмират само в едно В България няма демократични порядки и няма развито самоусещане за гражданственост. Този протест сега няма нищо общо с онзи преди 12 години, ама нищо… Да видим дали все пак е останала капчица гражданска енергия която да го върне в правилната посока или сега две седмици ще си чешем езиците с това кой кого провокирал.

 4. Venseremos Says:

  Vchera si e za vchera. Dnes otnovo na protest. Samo taka moje da se postigne neshto. Kato dnes se saberat hora shte se dokaje, che obshtestvoto se e sabudilo

 5. Анонимен Says:

  Опозицията на протес! Браво!

 6. Neli Mihaylova Says:

  “2. Кордони от полицаи, отклоняващи от участие в демонстрацията мирни граждани дори на средна и напреднала възраст.” Dnes beshe dori oshte po-seriozna rabotata - imashe si napravo propuskatelen rejim. Interesno, che nyakoi normalni hora ne byaha pusnati da se vklyuchat, a sred protestirashite se vijdaha pusnati ot policiata dosta samnitelni tipove. Po edno vreme si mislih, che pak shte ima gadni izpalnenia. No vsicko dnes mina mnogo po normalno, kakvato beshe i ideata vchera.

 7. минувач Says:

  Така е , докторе, но ние живеем в България. Такива сме си. А най-тъпото е, че когато крадат червените, казваме: “Абе, какво даги правиш, те така са научени”. Но я вижте колко помия се изля срещу Костов и продължават. Не, че той си няма трески за дялане, но ние дръпнахме напред с много след Виденовото управление. Заплатите ни се повишаваха с 10% на всеки 6 месеца. Я си представете какъв стандарт щяхме да достигнем само с този показател.
  Май сега иде времето на такъв като него, който да заеме твърда позиция по важните въпроси от нашия живот и да ги изведе докрай. След 1944г. дойдоха червените, после сините, след тях “царят”, после пак червени. Явно, че иде време на демократични лидери, които да се справят със ситуацията, иначе лошо ни се пише. Затова опозицията трябва да работи всички да отидат да гласуват, независимо кога ще са изборите. Иначе пак цигани и турци ще ни определят живота в родната ни страна. Не искам да става така.

 8. ди4о Says:

  Имам питане към автора на размислите,говорите за колко полиция?Та ние нямаме толкова полиция и жандармерия,колкото сте посочили,а след голямата чистка на неудобни,полицията в българия е екзотично понятие,такова също като военен или летец.

Напиши коментар