Вече на няколко пъти в статиите си за протестите споменавам за полицията с кучета, които стоят в готовност в близост до Парламента. Бих искал да споделя, защото това присъствие ми прави особено впечатление. Синът ми избяга в Америка когато беше на 17 г. и стана, по терминологията на онази власт, невъзвращенец. Няколко години след рухването на режима през 1992 г. аз за пръв път имах възможност да го посетя в САЩ. Наред с други места той ме заведе на границата с Мексико, където са един до друг градовете Сан Диего и Тихуана. По протежение на границата там минава река, а по нейното корито от двете й страни има високи като язовирни стени циментови съоръжения. Откъм Мексико горе на стената като птици на жица бяха накацали около 300 – 400 души мексиканци. Моят въпрос към сина ми беше какво правят тези хора там. Той ми обясни, че те чакат да се смрачи и по команда всички хукват надолу, минават през границата и се втурват навътре в страната по посока Лос Анджелис. И това се повтаряло всяка вечер. При тази ситуация полицията успявала да хване част от тях, но останалите съумявали да се измъкнат, достигали до ЕлЕй и потъвайки в големия град, оставали нелегални емигранти. С моя светоглед  по това време на човек израстнал по време на комунизма, въпреки че бях член на СДС, аз веднага запитах не може ли полицията с кучета и коне да се организира и да спира пресичащите границата мексиканци. На това синът ми отговори “Какви кучета, баща ми, това са хора!” Каза ми, че на хванатите от полицията се четат правата, прибират ги, къпят ги, нахранват ги добре, обезпаразитяват ги, ако имат нужда и на другия ден ги експулсират обратно в Мексико. Тази случка беше за мен урок по демокрация, за който си спомних, когато видях в сряда редиците на полицаи с кучета пред Парламента.

5 Коментара за “За хората и кучетата”

 1. Георги Савов Says:

  Изключително поучителна история. Не бях се замисляла за тези кучета, но тяхното наличие наистина показва начина на мислене на властта и полицият в БГ.

 2. Neli Mihaylova Says:

  Razlikata mejdu bulgarskata policia i tazi v normalnite demokratichni darjavi e ot zemyata do nebeto. V sryada si go pokazaha.

 3. Анонимен Says:

  Г-н Щерев, тази история трябва да я разкажете на министър Миков. Интересно ми е какво ще каже.

 4. Гражданин Says:

  Поучително, много поучително.

 5. chitatel Says:

  ДЪРЖАВА ,КОЯТО ДЪРЖИ СВОИТЕ ГРАЖДАНИ ГЛАДНИ НЕ ДОБРЕ ОБЛЕЧЕНИ ,НЕ ДОБРЕ ОБРАЗОВАНИ- НА РЪБА НА ОЦЕЛЯВАНЕТО Е ДОСТОЙНА ДА СЕ НАРЕЧЕ ,,КУЧЕШКА ДЪРЖАВА”.
  НАШАТА БЪЛГАРИЯ ЯВНО СЕ ОТНАСЯ КЪМ ТАЗИ КАТЕГОРИЯ.НЯМА ЛИ НАЙ - СЕТНЕ ДА СЕ НАМЕРИ НЯКОЙ ,КОЙТО ПОНЕ ДА НАХРАНИ НОРОДА В ПРЕКИЯ СМИСЪЛ НА ДУМАТА????

Напиши коментар