По време на неделния митинг на площада пред парламента разговарях със студента Станимир Златков, който ми разказа преживяванията си от протеста на 14 януари. Заедно с група други мирно протестиращи студенти той е бил в непосредствена близост до буйстващите младежи, провокиращи полицията. При разпръскването на протеста, без да е проявявал агресия и без ясна причина е бил арестуван и отведен в 4-то районно управление. Не се е съпротивлявал, не е бил бит от полицията и по-късно е бил освободен, без да е подведен под отговорност. Интересни са действията на полицията, на които Станимир Златков е станал свидетел в управлението. Още в началото всички арестувани са били накарани да клекнат на колене като един от по-възрастните хора не е успял да извърши това достатъчно бързо, поради което си е навлякъл гнева на полицаиите и “изял” няколко палки. Още по-скандално обаче е, че по думите на Златков, полицаите са го карали да подпише декларация, че повече няма да участва в протести. Странно е как в една уж демократична държава като България полицията се опитва да застави гражданин да се откаже от едно от основните му права, каквото е правото да протестира срещу управлението. Младежът обаче е бил достатъчно граждански отговорен и трезвомислещ, защото е отказал да положи подписа си под подобна декларация. Подписал е само предупреждение, че при повторен арест ще бъде подведен под отговорност. Въпреки това Станимир Златков  не само отново присъстваше на митинга пред Парламента в неделя, а е бил и един от малкото присъстващи на протеста на полицаите граждани, което само показва принципните му убеждения и желанието да изрази гражданската си позиция. Моят съвет към него беше да си търси правата за неправомерния натиск, на който е бил подложен. Не по-малко интересен е и фактът, че по думите на студента той е дал многобройни интервюта за различни медии за случилото се в полицейското управление, но нито една от тях не е публикувала и ред, нито излъчила и минута от тях.

По начало моето мнение за случилото се на 14 януари е, че в една демократична държава, когато си арестуван без причина, полицията е длъжна да понесе отговорност за това. В момента мненията много се поляризират – все по-често се чуват изказвания, че е било нормално полицията да действа по такъв начин след агресивните провокации срещу нея. Трябва обаче да се спомене нещо друго. Когато се разгорят страстите и има напрежение публичният служител, особено представителят на органите на реда, няма право на емоции. Той трябва да изпълнява определени функции, да се намеси и да предотврати дадено насилие и дори да употреби насилие срещу тези, които предизвикват такова, но единствено в рамките на законовите правила. Това, което лично аз видях – как граждани биват спирани от участие в протеста, начина, по който полицаите вадиха палките и биеха протестиращите без значение от пол и възраст, без значение дали има проява на физическа агресия срещу тях или не, показва неспазване на тези правила и превишаване на правомощия. Както ми каза Станимир Златков, полицията няма никакви основания да предяви обвинение срещу него, защото със своето поведение той не е дал никаква причина за това. Бил е арестуван просто, защото се е намирал в епицентъра на полицейските действия. В допълнение трябва да се обърне внимание и на информацията, която и студента потвърди, за починалия в ареста човек. Полицията отрече, че той е бил от протестиращите и лансира версията, че е бил автокрадец. Никой официален представител на МВР обаче не излезе да даде ясно изявление по този случай. Как така починалия не е бил протестиращ, но пък на якето му е имало от лепенките “Ser Go Home”, които от ДСБ раздаваха на площада, не е ясно. Подобно поведение е демонстрация на милицонерски подходи, но не е допустимо за полицията в една свободна европейска държава. Целият разказ на Станимир Златков, особено в частта за бития възрастен човек и за натиска за подписване на декларация за отказ от гражданското право на протест, е доказателство за това, че органите на реда у нас не са се отърсили от някои тоталитарни рефлекси. В крайна сметка какво се получава, проявата на гражданска активност и доблестна позиция от страна на един млад човек в България вместо да срещне насърчение и подкрепа, се сблъсква с опита да бъде задушена. Никоя власт не обича да протестират срещу нея. Сегашните управляващи от левицата обаче трябва веднъж за винаги да разберат, че протестите в една демократична държава се възпират не с репресивни мерки, а с добро управление и диалог с гражданското общество.

 

5 Коментара за “Разказът на един студент за полицейските действия на 14 януари”

 1. Демократ Says:

  По темата се говори вече 1 седмица, но… ДА полицията ни би, ДА полицаите убиха човека в ареста, ДА оставката е слаба мярка за тези престъпници, ДА ще им се размине на всички, ДА нищо няма да постигнем с протестите, ДА трябва ни силен политически лидер, ДА протеста трябва да се политизира, защото говорим за промяна на водената политика, която да стане без политици, в парламентарна република (слезте на Земята), ДА този лидер е Иван Костов (посочете ми друг по-достоен в момента), ДА няма да успеем да го изберем (горко ни отново), ДА агентите на ДС оше са сред нас, ДА БСП провали протестите (още виждат камъните от 97-ма), ДА нужно е отново да нагазим в онези води, ДА няма друга оправия, ДА комунистите разбират само от бой, с бой управляваха и продължават с бой да управляват, ДА не сме толкова интелигентни, заколкото се мислим иначе нямаше да сме на това дередже, ДА никой в ЕС, САЩ, Тимбукту или където и да било не го е грижа за нас и докато ни управляват световно признати крадци и престъпници НИКОЙ НЯМА ДА НИ ПОМОГНЕ, трябва да си помогнем сами като гласуваме.

 2. Neli Mihaylova Says:

  MVR tryabva da byde sydeno za bezzakoniata si na 14ti. Ne samo ot otdelni grajdani kato tozi student, no i kolektivno. No nay vajnoto na 21 yanuari da izlezem pak.

 3. Dimitre Kolev Says:

  Ne moga da razbera kak prodyljava tova bezumie v Bulgaria. Ne samo policiata e s totalitaren refleks, a horata sashto. Vlastta se misli po socialisticheski kato nedosegaema - ni gyk, ni hyk, moje da kajesh na slujitelite na reda. Postoyanno kazvat kat America bila policeyska darjava, a podobno neshto tuk ne moje da se sluchi. Ot tova na 14-ti yanuari ostavam s vpechatlenie che Bulgaria prodaljava da e policeyska darjava kakto predi, dori po-losho miliconerska darjava e.

 4. Студент Says:

  Случилото се на 14 януари показа, че нашия преход още не е завършил и още ни трябва да се борим за демократичните ни права. Горната история само го потвърждава.

 5. Мартин Русков Says:

  Този клип нашумя доста напоследък: http://www.dailymotion.com/video/x83bki_news

Напиши коментар