В понеделник приключи отбелязването в България на Европейската седмица за предпазване от рак на маточната шийка. През 2009 г. страната ни за втора поредна година се включи в нейното отбелязване с информационна кампания по инициатива на Парламентарен консенсус за социалнозначими заболявания, на Българската асоциация по онкогинекология, Националния раков регистър и Асоциацията на пациентите с онкологични заболявания.

На общоевропейско ниво в рамките на седмицата, която тази година се проведе от 18 до 24 януари, бе организирана и Третата среща на високо равнище срещу рака на маточната шийка. Срещата се проведе в Брюксел на 21 януари и тази година за втори пореден път бях поканен за участие в нея.

 small.jpg

Повече за миналогодишното й издание можете да прочете от тук. Събитието се организира в рамките на Европейската асоциация срещу рак на маточната шийка (ECCA),  част, от която е и инициативата “Политици за превенция на рака на маточната шийка” (Politicians for Cervical Cancer Prevention (PCCP)). PCCP представлява мрежа от 150 политици и депутати от националните парламенти и Европейския парламент, обединени в желанието си да се борят за елиминирането на рака на маточната шийка. Допълнителна мотивация за усилията им е фактът, че ракът на маточната шийка е единственото раково заболяване, което може буквално да бъде елиминирано в Европа. Това може да стане чрез комбинирането на ефективни скринингови програми и чрез прилагането на нови технологии като тестове за човешкия папилома вирус (Human papilloma virus - HPV), причинител на този тип рак, и съответно ваксинация срещу него. За жалост това все още не може да се реализира поради две причини. На първо място, заради прекалено слабата информираност на европейските жени по темата. Към това трябва да се добави и липсата на достатъчно публично-здравни образователни инициативи за повишаване на обществената чувствителност по проблема и респективно разширяване на познанията на жените как могат да се предпазят от рака на маточната шийка. На второ място, много европейски държави имат твърде неефективни програми за превенция или въобще не са организирали подобни програми. Именно затова политиците на национално ниво, заедно със своите колеги от Европейския парламент трябва да осъзнаят  ползите от организираните скринингови програми срещу рака на маточната шийка и как те могат да бъдат комбинирани с новите здравни технологии, за да се повиши превенцията в тяхната държава. Това е основната идея на инициативата “Политици за превенция на рака на маточната шийка”, а главните задачи, които участниците в нея си поставят са:

– Да превърнат рака на маточната шийка в приоритет на националните политически програми;
– Да поддържат ефективна обмяна на информация и опит в борбата с рака на маточната шийка в рамките на ЕС;
– Да работят за бързо развитие на ефикасни и ориентирани към пациента здравни политики за намаляване разпространението на рака на маточната шийка в Европейските страни и премахване на различията по отношение на разпространението на заболяването по между им.

За важността от спешни превантивни мерки срещу това заболяване у нас сами по себе си говорят статистическите данни. През 2007 г. България е на второ място в ЕС след Румъния по разпространение на рака на маточната шийка и на трето място по смъртност от това заболяване.

 graph11.jpg

Повече статистически данни, както и информация за Третата среща на високо равнище срещу рака на маточната шийка можете да види от моята презентация, която представих вчера в българския парламент по време на форума “Ограничаване и контрол на онкологичните заболявания в Република България: постижения и перспективи в превенцията на рака на маточната шийка”. Пълната програма на срещата в Брюксел можете да видите от тук.

Един коментар за “3-среща на високо равнище срещу рака на маточната шийка”

  1. Nadejda Toteva Says:

    DObre e tova no zasega naprimer vaksinite sreshty HPV virus sa prekaleno skapi za masovata jena i ako naistina politicite reshat da se nasochat kam preborvane s raka na MS to shte e uspehna akcia da se vavejda nyakakav vid bezplatna vaksinacia. Hubavo e obache se obrashta vse po seriozno vnimanie na problema

Напиши коментар