Миналата седмица НДСВ реши да се посъбуди и да поеме нов курс. Той явно ще включва поведение тип “опозиция на власт”. Ако до този момент в управленския формат партията беше изпълнявала последователно ролята на рационален дясно-либерален коректив на левичарските предложения на БСП, подобна заявка би била основателна и не би звучала шизофенно. Факт е обаче, че НДСВ отдавна реши да изостави онези прагматични дясноцентристки приоритети и принципни в името на оставането на власт на всяка цена. В реалната политика има няколко основни положения по отношение на политическото поведение на една партия в управлението.

Принципното поведение изисква политическите предложения и инициативи да отговарят на програмните документи и предизборните заявки партията. Обратното просто означава или следване на конюнктурни интереси, или откровено предаване на гласуваното от избирателите доверие. Това често се случва при БСП. Съществува и вариантът една политическа сила да има прекрасни програмни приоритети и проекто-инициативи, но да няма политическа воля да ги изпълни. Това винаги е била основната слабост на НДСВ. Този факт е особено осезаем след януари 2007 г., когато след изпълнението на голямата цел, оправдаваща съществуването на Тройната коалиция, на преден план излезнаха големите противоречия в нея. Тогава просто стана напълно ясно, че НДСВ няма капацитет и желание да се преборва за своите предложения. Вероятно поради тази причина това, което прави партията от доста време насам е единствено публично да лансира определени намерения, които обаче остават само на номинално ниво. Целта явно е спекулативно изграждане на определен имидж, който не е подплатен със съответните политически действия. В тази посока е и сегашната имитация на вътрешна опозиционност, макар в действителност НДСВ да продължава постоянното примиряване с исканията на БСП и ДПС.

Защо НДСВ не може да изпълни ролята си на равностоен партньор в Тройната коалиция. Моето обяснение е просто. Когато НДСВ прави компромиси те се основават не на база на отказ от реализиране на мерки в една сфера за сметка на договаряне с партньорите за приемане на предложенията в друга. Тези компромиси в голямата си част са на база на частни интереси, на желания за определени назначения, на стремеж за защита на имоти и т.н. От там в последствие те нямат силата да настояват за своите програмни приоритети и за реализирането на политики. Компромисите, които те биха могли да изискват насреща от управленските партньори за конкретни политики, вече са били изтъргувани за посочените по-горе неща. Когато в политиката едновременно се опитваш да задоволиш и персоналните си интереси, и програмните си намерения, нещата често се объркват. Иначе на думи НДСВ може да имат прекрасни идеи, както си имат дори и цар. Това, което им липсва обаче е кураж и политическа воля за реализиране на тези идеи и провеждане на една принципна дясноцентристка политика, па макар и във водено от БСП правителство. Поради това, че нямат кураж те сигурно ще си останат в сегашното управление до края, независимо от големите приказки за напускане в момента. Ако пък решат да излязат от коалицията, то ще е само ако партньорите им гарантират скрита подкрепа, която ще ги вкара в следващия парламент. България обаче няма нужда от подобна дирижирана опозиция.

7 Коментара за “За НДСВ и защо не може да си опозиция на власт”

 1. Mia Says:

  НДСВ просто се обезличиха в това управление и сега за всякакви ПР трикове е късно. Но пък е нормално да се опитат да върнат някакво доверие към себе си. Прав сте, че идеите са им хубави ама изпълнението им куца. Така не се прави политика. Сигурно го съзнават след като от втора партия в страната успяха да се сринат до десета дупка, че и да се докарат до разцеплението на вашите хора от БНД. НДСВ имаше място на политическата сцена но го пропиля и затова голяма вина носи един човек. Дето те си го имат, пък другите си го нямат. Писали сте го кой е той горе.

 2. Martin Says:

  Е, леко ви е на вас на врата като излезнахте овреме. Ама хората в момента висят на въжето и не им достига въздух. А изборите наближават. Как да ги корим че искат да дръпнат живителна глътчица въздух… Барем изплували на бариерата с помощ или без

 3. xxx Says:

  Mnogo dobro obaysnenie za tova zashto nDSV ne moje da si otstoyava poziciata za politiki, a pravi samo kompromisi za lichna izgoda. Sigurno go znaete ot lichen opit

 4. Атанас Щерев Says:

  До ххх
  Моята цел беше да станем членове на НАТО и ЕС, защото само при условията на този цивилизационен избор моите колеги, децата и внуците ми могат да останат или да се върнат и свободно да се развиват в БГ. Ако беше така, както мислите Вие, щях досега да си стоя в НДСВ.

 5. Десен Says:

  Сърбите имат много хубава приказка за тва дето правят сега жълтите не може курац у дупе и душа в рая:)

 6. С. Каранов Says:

  Коментарът е точен и вододела е прецизен - 2007. Защо, обаче се занимавате с НДСВ? Оставете тази тема за блога на М.Спасов. Нека поговорим за БНД, за центризма, за либерализма в страната, за мястото на новата политическа формация там. Споделете възгледи за възможните пътища за консолидация на дясното политическо пространство, на базата на идеи и програми - не на краткосрочни политически интереси. Предлагам тема на политическа изповед: “Защо на предстоящите избори през юни и юли ще дам гласа си за БНД?” Или такава например: “За другарче бих си избрал М.Димитров (Ив.Костов, Цв.Цветанов и т.н.), но не бих се доверил на Хр.Ковачки (А.Доган, С.Станишев, В.Сидеров и т.н.), защото …”, или “Позицията, изразена от И.Димитров в НС по проектозакона за референдумите е(не е) позиция на БНД”. Идват избори. Няма как иначе да ви опознаем.

 7. ваня Says:

  Г-н Щерев не ви прави чест че говорите изобщо за НДСВ. Говорете за другите но не за тези които довчера представлявахте и с които още ви свързват /защото всички наричат БНД царистите/. И вие винаги ще си останете такива. На хората им омръзнаха предателите, вие сте такъв. Влизате в парламента от една партия после сменяте хиляди. Ха да видим сега дали БНД ще има представители в парламента /защото няма да има/ и тогава ще ви е ясно какво искам да ви кажа. Хайде спрете да пл юете. Трябва уважение. Ако вие не се уважавате /депутатите/ помежду си какъв пример давате на хората от народа. Затова и народът ни е узверял и оскотял като вас в парламента. СПРЕТЕ ДА СЕ ПЛЮЕТЕ. НАПРАВЕТЕ НЕЩО ЗА БЪЛГАРИЯ. А не само от една партия в друга и нищо накрая

Напиши коментар